Adriana Mater

Samih Rifat
Nisan 2018
Yapı Kredi Yayınları

2024 61. kitabı
Adriana: Hayır Refka, bu tanımladığın küçümseme değil, kılık değiştirmiş korku bu, Havva'dan bu yana kadınlara öğretilen korku. " O sana bakmadı, sen onu duymadın, sana bir şey söylemedi. İndir gözlerini kızım ve yüreğinden ona lanet oku!" Ben susmak istemiyorum, gözlerimi indirmek istemiyorum, Avazım çıktığı kadar bağırarak lanet etmek istiyorum. Önce ben yaralarım, beni yaralayacak olanı. Yedi sahneden oluşan bir libretto. Yazarın diğer libretto eseri olan Uzaktan Aşk'tan ziyade bu librettosunu daha çok beğendim. Adriana, Refka, Yonas ve Tsargo karakterleri arasında diyaloglar döner. Spoi içerir! Adriana ve kız kardeşi Refka beraber yaşamaktadır. Tsargo, Refka'nın evde olmadığı bir gün savaş zamanı Adriana'yı istemediği bir ilişkiye zorlar ve Yonas doğar. Ardından Yonas duyduklarını hazmedecek mi ne yapacak derken Adriana ve Yonas diyaloğu ile perde biter. Gayet yalın ve sürükleyici yazılmış bir eserdi. Tavsiye ederim.
senin tercihin ne..:
2023 22. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 17:43
“Ama her şeyin başka türlü olmasını nasıl da isterdim!” Adriana Mater - Amin Maalouf İyilik ve kötülük nereden gelir bize? Kan, soy, nesep; yaşadıklarımız, yetiştirildiğimiz çevre, öğrendiğimiz ahlak… Nedir bu muamma bilmecenin cevabı? Steinbeck, Cennetin Doğusu ‘nda uzun uzun kaleme almış cevap arayışlarını. Sözü oraya bırakıp (#196567864 ) ben kitabımıza dönüyorum. Bir gün bir zaman; adı-sanı, yer-yurdu bilinmez bir ülkede patlak veren iç savaş atmosferinde geçiyor hikayemiz. Ablasıyla yaşayan Adriana, bir şeylerin, yakın zamana sonrasına göre daha güzel olduğu zamanlardayken yörenin ayyaş yakınından biri tarafından sıkıştırılsa da yüz bulmaya çalışılsa da, Adriana ona aradığını vermiyor. Ancak iç savaş patlak verince hayat öylesine değişiveriyor ki bir zamanların berduşu eşkıyabaşı oluveriyor ve gücün hakkı ile Adriana’ya bir ömür silemeyeceği bir leke bırakıyor: tecavüz… Gebe kaldığı oğlunu doğurup doğurmayacağı buhranında sonrasında ise onu dünyaya getirmeye karar veriyor. Aradan geçen onca zaman sonrasında hayatlarında neler değişecek, oğlu nasıl bir yaşam sürmekten yana kullanacak oyunu soruları üzerine kurgulanan libretro içsel sorgulamalar bakımından fazlaca yoğun bir eser olarak çıkıyor karşımıza. Habil mi yoksa Kabil mi? İnsanın bilmek istemeyeceği o kadar çok şey var ki…
2025 39. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 09:50
Kitap “ savaşın yokladığı bir ülke” de geçiyor. Adriana ablasıyla yaşayan güzel bir kadın. Yaşadığı yerdeki ayyaşın biri Adriana’ya göz koyuyor ancak karşılık bulamıyor. Savaşın ayyuka çıktığı dönemde bu ayyaş bir çeşit çete liderine dönüşüyor ve Karşılık bulamamayı kendine yediremeyip Adriana’ya tecavüz ediyor Adriana tecavüz sonrası hamile kalıyor ve bir erkek bebek dünyaya getirip onu yetiştiriyor. Kitap birden fazla konuyu irdeliyor. Savaşın insanlar üzerindeki etkileri, Erdemli olan affetmek mi yoksa intikam mı gerekli? Babasının günahlarından çocuk sorumlu tutulabilir mi? Gibi konuları işliyor. Ben sahnelenmek üzere yazılan kitaplardan hoşlanmıyorum. Ama 1 saatte okunabilecek ve pişman etmeyecek bir kitap.
Adriana MaterAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20181,666 okunma
intikam adalet midir, yoksa yeni bir şiddetin başlangıcı mı?
2026 32. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 12:14
Daha önce hiç tiyatro biçiminde yazılmış bir kitap okumamış biri olarak Adriana Mater benim için alışılmadık bir deneyim oldu. Romanlarda alıştığım uzun tasvirler, iç monologlar ve detaylı anlatımlar burada yoktu. Onun yerine kısa ama yoğun diyaloglar vardı. olaylar anlatılmıyor, adeta sahnede gerçekleşiyormuş gibi konuşmaların içinden kendiliğinden ortaya çıkıyordu. Fakat sayfalar ilerledikçe bu biçimin aslında metnin duygusunu daha keskin hale getirdiğini fark ettim. Kitabın merkezinde Adriana’nın yaşadığı büyük bir travma var. Savaşın ortasında uğradığı şiddetin ardından doğan bir çocuk ve bu çocuğun neyi temsil ettiği sorusu bütün metnin etrafında dönüyor.Çocuğun babası şiddetin temsilcisi olan bir asker. Kız kardeşi bu çocuğu doğurmamasını istiyor; çünkü çocuk bir travmanın ürünü. Ama Adriana’nın cevabı kitabın en güçlü cümlesi: “Bu onun çocuğu değil, benim çocuğum.” Bu söz bana şunu düşündürdü: insan yaşadığı kötülükle tanımlanmak zorunda değildir. Bir olayın içinde doğmak, o olayın devamı olmak anlamına gelmez.Kitap intikam ve adalet arasındaki çizgiyi de sorguluyor. Oğul karakteri babasının kim olduğunu öğrendiğinde içinde bir öfke büyüyor. İntikam almak istiyor ve işte bu noktada açık bir çözüm sunmuyor; daha çok sorular bırakıyor: intikam adalet midir, yoksa yeni bir şiddetin başlangıcı mı? gerçek güç, öfkeyi beslemek değil, onu dönüştürmektir. “Nefret miras bırakılmamalıdır.” Bu cümle bugün için de geçerli. Siyasette, toplumda, hatta bireysel ilişkilerde… nefret çoğaldıkça yeni yaralar açılır. kitap küçük bir aile hikâyesi gibi görünse de büyük bir soru bırakıyor. İnsan kötülüğün devamı olmak zorunda mı? Cevabım hayır. İnsan seçim yapabilir. Travma iz bırakır, ama kaderi belirlemez. Yara kapanmasa bile yaşam devam eder. Genel mesaj olarak kitap, savaşın ve
2023 13. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2023 01:16
Başarılı yazarımızın okumuş olduğum aynı türden ikinci eseriymiş, bilmiyordum. Kitabı okumak için seçerken sadece konusuna bakıp karar vermiştim.Sayfaları çevirdikçe kitabımızın bir libretto , yani operanın söze dökülmüş hali olduğunu farkettim . Daha önce de ‘Uzaktan Aşk ‘eserini okumuş ve çok beğenmiştim , bu kitapta da aynı şeyleri hissettiğimi rahatlayarak söyleyebilirim. Kitabımızın dört karakteri var: Adriana, Refka, Yonas ve Tsargo. İçeriği ise şu şekilde : Genç bir kadın olan Adriana tecavüze uğruyor ve bu bebeği doğurmaya karar veriyor ve bu kararla birlikte kendini çeşitli ikilemlere sürüklüyor. Daha sonra araya zaman aşımı giriyor; çocuğun doğduğunu ve genç bir delikanlı oldunu görüyoruz. Yonas, kendisine babasını bir kahraman gibi gösteren annesi ve teyzesinin yalan söylediğini öğreniyor ve işler karışıyor . Babası Tsargo’nun şehre taşındığının haberini alan genç delikanlı , onu öldürmeye karar veriyor. Bundan sonra olanları da kitabı okuyup öğrenmenizi tavsiye ediyorum :) Kitap boyunca , aslında insanın yapısının kanla mı yoksa yetiştirilme tarzıyla mı şekillendiği sorusunun cevabını arıyoruz bir yandan da . Sonuca gelecek olursam, eğer uzuun kitapların arasında bir mola verip değişik ve kısa bir eser okumak isterseniz bu kitap tam sizlik. Diyaloglar hızla akacak, zamanınızın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile. Bir şans vermenizi dilerim . :)
·98 syf.·
2019 39. kitabı
Yazarin kitabi okuması çok kolay bir dili ve diyaloglarıyla sanki tiyatroyu izlemiş gibi hissetiriyor. İşlediği konu üzerinde oldukça başarılı. Diyalogları hem birer motto ve düşündurucu
2021 19. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2021 13:00
Kitap libretto yani opera, tiyatro türünde bir eser. Amin Maalouf'tan daha önce hiç kitap okumadım. Alışveriş merkezinde bulunan kitap standında gördüğüm ve ismini çokça duyduğum yazara bu kitabı alarak başlamak istedim. Çarşıdan eve gelirken bitirdim kitabı. Anne Adrina Mater, kız kardeşi Refka, oğlu Yonas ve Adriana'ya tecavüz eden baba Tsargo. Olaylar bu kişiler etrafında gelişiyor. Kan bağı gerçekten önemli mi? Kan bağı insanın yapacaklarını veya yapmayacaklarını etkiler mi? Ya intikam, ya da affedici. Sanattan uzak kaldığımız şu dönemde tiyatro türünde okumak iyi geldi açıkçası. Bir gün tiyatroda sahnelenmiş halini görmeyi de çok isterim. Amin Maalouf'a başlamak ve devam etmek için iyi bir eser olabilir. Tavsiye ederim.
Tiyatro mu özlediniz?
2020 75. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2020 17:39
Libretto tarzında hiç kitap okumamıştım hatta kitabın opera, tiyatro hakkında olduğunu bilmiyordum. Sadece yazarın Amin Maalouf olduğunu gördüğüm için sipariş verdim. İşlenen konu bazılarına çok klasik gelebilir ama verilen mesajlar çok net ve ince. Tecavüz sonucu doğan bir çocuk, ilerisinde Habil mi Kabil mi olacak? Bu kitap tiyatrodan, sinemadan uzak kaldığımız bu dönemde harika gelecektir.
Kültür-Sanat
2022 51. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2022 23:16
Savaş ve savaşta kadına ve erkeğe düşen payların adaletsizliği üzerine bir opera librettosu. Yunan trajedilerinde görülen "ana-oğul" dostluğu ve "baba-oğul" düşmanlığı işlenmiş eserde. Hatta işin içine Doğu destanları da girebilir. Şeyhname'deki Sohrab ve Rüstem hikayesini de andırıyor. Adriana, zavallı biri olarak gördüğü ve kendisine sürekli kur yapan Tsargo'yu reddeder. Şehir, bir iç savaş arifesindedir. İç savaşın başlaması, Tsargo'ya aradığı fırsatı sunar. Silahlanan Tsargo, Adriana'nın evine gider ve ona tecavüz eder. Adriana, bu tecavüz sonunda hamile kalır ve bir oğlan doğurur. Burada beni en çok etkileyen şey, Adriana'nın yaşadığı korkunç ikilemdir: Oğlu canavara mı, yoksa kendine mi benzeyecektir? Oğlu Habil mi olacak yoksa Kabil mi? Çok çarpıcı değerlendirmelerin bulunduğu harika bir kitap. Tavsiye ederim.
2022 39. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2022 12:26
Amin Maalouf'un bu kitabı, bir opera oyunu aslında. Kısacık bir eser ama içinde o kadar anlamlı bir hikaye var ki, ibret almasını bilene. Maalouf'a bir kere daha hayran kaldım. Gerçi bizim insanımız ne kadar ibret alır bilemem ama, tacize tecavüze uğrayan kadınlar için bile mini etek giymeseydi, o saatte orda ne işi varmış diyerek, mağdur kadını suçlayan insanımızdan bahsediyorum, kesinlikle kitabı okusa o insanımız, Adriana da kendi kaşınmış derdi mutlaka yüz vermeseydi, açmasaydı kapıyı tecavüzcüsüne diye. Kitapta en çok hoşuma giden bölüm, her zaman kullandığımız bazı sözler var ya hani, 'kanı bozuk', 'kan çekiyor ' gibi kana atfettiğimiz sözler, Adriana ne de güzel yorumlamış bu konuyu. Hikayenin finali bu kan meselesi olduğu için, daha fazla açıklama yapmadan şiddetle tavsiye ediyorum kitabı .

Amin MaaloufYazar · 19 kitap
Amin Maalouf ya da Emin Maluf (Arapça: أمين معلوف‎ Emin Maʿluf), 25 Şubat 1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır. 1949'da Beyrut, Lübnan'da doğdu. Annesi Türk kökenli Mısırlı, babası Melkite Katolik cemaatindendi. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan'da iç savaşın çıktığı 1975'e kadar Lübnan'da gazetecilik yaptı. Bu tarihte Paris'e göç etti. Yazar halen Paris'te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Yapıtlarında çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımlanan ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (Les Croisades vues par les Arabes) ile tanındı. Bu kitap, çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı Afrikalı Leo (Léon l'Africain) bugün bir "klasik" olarak kabul edilmektedir. Maalouf'un 1988'de yayımlanan ikinci romanı Semerkant (Samarcande) da coşkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Maalouf'un sonraki kitapları da yine roman tarzındaydı: 1991'de yayımlanan Işık Bahçeleri (Les Jardins de Lumiére) ve 1992'de yayımlanan Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (Le premier siècle après Béatrice). Maalouf, 1993'te yayımlanan romanı Tanios Kayası (Le Rocher de Tanios) ile Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1996'da Doğunun Limanları (Les Echelles du Levant) adlı romanı ve 1998'de ise Ölümcül Kimlikler (Les Identités Meurtrières) adlı deneme kitabı piyasaya çıktı. 2000'de Yüzüncü Ad - "Baldassare'nin Yolculuğu" (Le Périple de Baldassare) adlı romanı yayımlandı. Ayrıca 2002'de opera için yazdığı ve Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho'nun bestelediği Uzaktan Aşk (L'Amour de loin) Maalouf'un ilk librettosudur. 2004'te yayımlanan Yolların Başlangıcı (Origines) adlı ailesini anlatan bir çeşit hatırat kitabından sonra, 2006 yılında Adriana Mater adlı ikinci librettosunu yayınladı. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir. Kurgusal eserleri Afrikalı Leo (1986) Semerkant (1988) Işık Bahçeleri (1991) Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (1992) Tanios Kayası (1993) Doğunun Limanları (1996) Yüzüncü Ad (2000) Doğu'dan Uzakta (2012) Empedokles'in Dostları (2021) Opera librettoları Uzaktan Aşk (2002) Adriana Mater (2006) Kurgusal olmayan eserleri Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (1983) Ölümcül Kimlikler (1998) Çivisi Çıkmış Dünya (2009) Uygarlıkların Batışı(2019) Hatırat Yolların Başlangıcı (2004)