Kasım 2016
Profile Books Ltd
İngilizce

2018 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2018 00:00
Jim alkhalili’nin editörlüğünü yaptığı kitap, alanında uzman bilimadamlarının uzayda yaşam fikrini araştırarak; olasılıkları incelemesini konu almaktadır. Ayrıca sinema dünyasında uzaylı algısına dokunarak bildiğimiz uzaylı imajının oluşumunu inceleyen eğlenceli ve okunabilir bir kitaptır.Herkese öneriyorum.
2018 49. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2018 06:39
Jim Al-Khalili'nin editörlügünü yaptıgı bu kitapta, alanında en iyi onsekiz ayrı bilim insanının görüşlerini, araştırmalarını, bilimsel çalışmalarını bir araya toplayarak dünya dışı yaşam arayışlarını konu ediliyor. Tabi bu dünya dışı canlılar arayışında, canlıgın tanımı da ele alarak yapılıyor. Dünya dışı canlılar neredeler peki, bizimle iletişime geçtiler mi? yada geçmeye çalışıyorlar mı? Biz dünyadaki zeki varlıklar olarak onlarla iletişime geçmeye çalışıyormuyuz, bunun için bilimsel çalışmalarımız var mı. Bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız. YouTube'da izlediğiniz ufo görüntüleri uzaylıların otopsilerini yada sinemada izlediğimiz uzaylı figürlerinin hepsini unutun. Bu kitap size Dünya dışı canlı arayışına yani uzaylılara farklı bir bakış açısı sunacak.
2019 5. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 22:55
Kitap, Uzaylılar hakkında çalışmalar yapmış ve konuyla ilgili makale yayınlayan kişilerin düşüncelerini içeriyor. Daha çok makalelerin içeriğinin yansıtıldığı bu kitabın her bölümü soru işaretiyle bitiyor diyebiliriz. Belli bir sonuca ulaşılamamış, akıcılığı olmayan fakat çalışmalara ve makalelerden kesitlere dayanan bu kitap okuyucuyu kimi zaman sıkabilir.
Bilim
uzaylılar
2021 47. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2021 20:14
Kocaman bir evren ve küçücük bir gezegen. Gezegenin içinde küçücük canlılar. Ama canlılara sorarsanız evrenin sahipleri. İşte olay bu düşünceden başlıyor. Kocaman bir evrende yalnız mıyız? Bunun cevabının evet olması ne kadar korkutucu öyle değil mi ? İşte bu eser bu konu üzerine yazılmış. Evrende bir yaşam belirtisi arıyor bilim. Bilim kurgu filmleri aklınıza gelmesin beklentileri o kadar yüksek değil canlılığa dair bir belirti yeterli; bir bakteri, bir mikrop, bir hücre bile yeterli. Bu konuda işte bu şekilde bambaşka bir bakış açısı sunuyor yazar biz okuyucuya. Okurken aklınızda sorular uçuşmaya başlıyor. Kitapta hepsine cevap bulamasanız da bu alanda daha çok okuma yapmaya teşvik edilmiş oluyorsunuz. Kesinlikle okumanız gereken bir eser. Sevgiyle ve kitapla kalın. :)
Evren
·272 syf.·
2024 60. kitabı
Uzaydaki hayat arayışını biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında çalışan bilim adamlarının gözünden okumanızı sağlayan harika bir kaynak kitap olmuş. Evrenin mikroorganizmalarla dolu olmasından, aslında yapay zekanın izlerini aramamız gerektiğine kadar pek çok fikri okuma şansı veriyor. Özellikle bilimkurgu filmlerine yapılan göndermeler muazzamdı. Okuması oldukça keyifli bir kitaptı, ancak hiç de kolay değildi. Bol bol bilim içerdiğini düşünerek ele almakta fayda var. Astrobiyoloji ve astrofizikle ilgilenen herkese tavsiye ederim. Bilimkurgu severlerin bir miktar keyfini kaçırabilir.
Gerçek bir yorum
2023 6. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 00:09
Öncelikle kitabı okuma hikayem bayağı çetrefilli oldu. Lisede 3 kere başlasam da asla sayfa yüzünü geçememiştim. Bu sefer sabrederek bitirmeyi başardım. Kitaba puan verirken her bölüme verdiğim puanların ortalamasını yazdım. Kimi bölümler aşırı keyif verirken, kimileri uyuyakalmama bile sebep oldu. Kitabın en iyi yanı, bölümlerinde aşırı uzman bir kadroyu toplamayı başarması oldu. Sonunda yazarların kariyerlerine baktığımda kaliteli bir şey okuduğuma aşırı ikna oldum. Diğer iyi yanı ise 'Uzay-Uzaylı-UFO' gibi birçok kavrama aşırı detaylı ve her yönden bakılmış olması. Fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, sinema-kurgu ve teknik açı dahil, saymadığım bir sürü alanda incelemeler yapılmış. Bu da kitabı bilgi yumağı yapmış. Kitaptaki her yorum değerli ve göz ardı edilemez olmuş. Ayrıca, okurken oldukça dikkat gerektiriyor. Hele ki bazı bölümler öyle özel ki başka bir kitapta bulunacağını sanmıyorum. (Ahtapot bilinç kısmı örnek verilebilir.) En sıkıntılı kısmı ise sıkıcı kısımların veya kişisel olarak bildiğiniz kısımların akıcılığını engellemesi. Akıcılık sorunu yaşadığınız yerde gerçekten kitabı "aşırı bilgi of" diyerek terk etmezseniz, iki ya da en fazla üç gün içinde bitirebilirsiniz. Kimi bölümlerde çok fazla bilginin olması, okuma açısından dezavantaj oluşturabilir, ancak kesinlikle sabretmek gerekiyor. Evet, birçok bilgi olsa bile 'Uzaylılar' kavramıyla ilgili hala çok yetersiz bir bilgiye sahibiz. Evrende ne kendimizi tek ve özel görülmeli ne de "nasılsa başka yere göçeriz" kafasıyla her şeyi hunharca tüketmeliyiz. Bilinçli bir canlı gibi hareket etmeliyiz mesajını kitaptan direkt olarak alabilirsiniz. Ben kitabı beğendim ve kimini çabuk unutsam da birçok bakış açısı ve bilgi kazandırdığına şüphem yok. Kesinlikle sabretmeli ve güncelliği geçmeden bir göz atılmalı.
UzaylılarJim Al-Khalili · Domingo Yayınevi · 2017144 okunma
Aslında bu kitabı görünüşü için almıştım üslubunu bilmeden. Fakat yarısına kadar anca okuduktan sonra bana göre olmadığını anladım. Kitap makalelerden oluşuyor. Eğer dünya dışı varlıklar ilgi alanınıza giriyor ve merak ediyorsanız okumanız yararlı olabilir. Benim açımdan ise sıkıcı bir kitaptı.
Bilim
2024 7. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2024 00:00
Kitabın ismini ve kapağını görünce küçük yeşil adamların var olduğunu anlatan bir kitap buldum sanıyorsunuz ama aslında kitapta anlatılanlar tam tersi diyebilirim. Alanında uzman(astrobiyolog, gezegen bilimci, evrimsel biyokimyacı, genetik profesörü, uzay bilimci, sinirbilim uzmanı, gök bilimci, astrofizik) bilim insanlarının "Uzayda Yaşam var mı?" sorusuna cevap aramalarını okuyorsunuz. Bu uzmanların açıklamalarını okudukça uzayın geri kalanında yaşamın ne denli zor olduğu anlıyorsunuz.Bilim insanları evrende bulabileceğimiz ilk canlıların mikroskobik canlılar olabileceğini,bilinçli zeki varlıkları görme şansımızın birazcık zor olduğunu (aslında çok çok düşük olasılıklar) hatta ilk temasın yapay zekaya sahip makinelerle olabileceğini açıklıyorlar.Ancak son noktaya geldiğimizde olasılıklar çok düşük olsa da evren bu küçük ihtimalleri gerçekleştirmek için yeteri kadar da büyük bir yer. Kitabın bir bölümü ise bilim-kurgu film ve kitaplarında uzaylıların nasıl resmedildiğine ayrılmış.Özellikle bilim-kurgu kitaplarını büyük bir iştahla araştırdım ama çoğu Türkçeye çevrilmemiş ne yazık ki.
2018 17. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2018 23:41
Evrende yalnız mıyız? Değilsek diğerleri nerede? Diğer gezegenlerde yaşam formları nasıl oluşmuş olabilir? Bu sorular ve daha niceleri bir kez bile olsun aklınızı kurcaladıysa bu kitabı okurken büyük zevk alacağınızı düşünüyorum.

Jim Al-KhaliliYazar · 7 kitap
Profesör Jim Al-Khalili, OBE Surrey Üniversitesi'nde kuantum fizikçisidir ve BBC için düzenli radyo ve televizyon programları yapmaktadır. Bilimin iletişiminde yaptığı çalışma ve katkıları için İngiliz Kraliyet Akademisi Michael Faraday ve Fizik Enstitüsü Kelvin madalyaları almıştır. Paradoks beşinci kitabıdır.