Temmuz 2023
İngilizce

BAZILARI İÇİN GEÇMİŞ LANETTİR
·456 syf.·
2023 7. kitabı
Altın Ev romanıyla Salman Rushide bizlere yirmi birinci yüzyıl Amerika’nın panoramasını gösteriyor. Toplumun en küçük yapı taşı olan bir aile üzerinden Hindistan ve Amerika’nın toplumsal yapısını, dönemin mafya ve yolsuzluklarını, Amerika’nın süper gücü altında yatan kirli gerçekleri biz okurlara sunuyor. Hindistanlı bir ailenin, Hindistan’daki evlerinden kaçıp, Amerika’daki Altın Ev adıyla bilinen eve yerleşmeleri, bölgede yaşayan insanların dikkatini çeker. Fakat tüm bunların içinde Altın Ev’in hemen karşısındaki evde oturan ailenin tek çocuğu olan Rene’nin bu eve taşıyanlara özel bir ilgisi uyanır. Rene profesör olan anne-babası ile her tarafı kitaplarla çevrili bir evde ve ailede büyümüştür. Kitaplara olan tutkusu başlarda onu edebiyata yönlendirmiş ama zamanla bu ilgiden uzaklaşıp senaristlik ve film yapımcılığına sarmıştır. Rene bu aileyi belgesel film olarak çekmeye karar verir. Bundan dolayı aileyi ve bireylerini yakından tanımak, ailenin asıl öyküsünü öğrenmek için yavaş yavaş ailenin içine karışır. Aile yeni bir hayata başlamış ve tüm aile bireyleri kendi takma adlarını seçmişlerdir. Ailenin babası Nero Golden (imparator Nero’ya gönderme), büyük oğlu aynı zamanda otizm spektrum bozukluğu olan Petya, ortanca oğlu ve aynı zamanda sanatçı ve sanatsever (daha çok ressamlık) Apu Golden ve en küçük oğlu, kimlik karmaşası yaşayan, cinsiyetinden bir türlü emin olamayan D. Golden. Zamanla Nero’nun yeni karısı olacak Rus Vasilisa. Tüm bu aile üyelerinin hikayelerini, varoluş mücadelelerini, hırslarını, geçmişlerini hastalıklarını Rene’nin ağzından dinliyoruz. Selman Rushide ustalığını o kadar iyi yansıtmıştır ki bu kitapta, ciddi anlamda hayran kaldım. Tam bir olgunluk eseri bana göre. Çünkü Salman Rushide bu aileyi Rene’nin ağzından anlatırken yaratmış olduğu bu
2021 114. kitabı
#altınev kendine Roma’nın son imparatoru Neron’un adını veren Nero J. Golden ve üç oğlunun Greenwich Village’a (bahçeler) taşınmasıyla başlıyor.Hindistan’dan gerçekte de yaşanmış bir terör saldırısından sonra ayrılırlar.Kimliklerini,geçmişlerini arkalarında bırakıp yeni bir hayata başlıyorlar. Nero kadar oğullarının isimleri de ilginç ve manidar. Altın evdeki yaşam mahalle sakinlerinin ilgisini çeker. Geçmişlerini gizlemeleri, lüks yaşantıları, ilginç ismleri ile özellikle Rene adlı film yapımcısı olmak isteyen gencin odak noktası olurlar. Rene aile hakkında gerçekleri öğrenmek için onlarla yakınlaşır,hayatlarına dahil olur. Anlatıcı rolündeki Rene ailenin hayatını anlatırken aslında kendi hayatını anlatmaya başlıyor,hikayenin bir parçası oluyor. Rushdie gerçek ve kurguyu iç içe geçirmiş,mitler anlatıya dahil etmiş, yoğun ve okuması keyifli bir kitaptı, en sevdiğim kitabı. Özellikle Rus masalı olan ‘Baba Yaga ve Vasialisa’ e kurguda yoğun..Filmlere çok fazla gönderme vardı o bölümlerde sinema kültürüm yetersiz kaldı ama sorun olmadı. Hindistan’da yaşanan terör olayları, mafya merkezli ilişkiler ağı,kara para aklama,yolsuzluklar anlatılmış ve anlatılan olaylar gerçek. Zamzama Alankar karakterinin Dawood İbrahim olma olasılığı yüksek,bıyığına kadar uyuyor:)) Dawood İbrahim ismini araştırırken Trump’un aslında Pakistan’da doğduğunu asıl adının Dawood İbrahim olduğuyla ilgili ilginç teoriler okudum:))Kitabın Obama’nın başkan seçilmesiyle başlayıp Trump’un başkan olmasıyla sonlandığını düşünürsek oldukça ironik bir durum. Amerikan siyasetine,kültürüne de sık sık değinmiş Rashudie.
2026 22. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 13:09
Salman Rushdie’nin Altın Ev romanı, Hindistan’dan Amerika’ya kaçan zengin bir göçmen ailenin hikâyesini merkezine alır. Ailenin başı Nero, geçmişinde mafya, kara para ve suçla iç içe bir hayat sürmüş; Amerika’da ise paranın sağladığı güçle yeni ve görkemli bir düzen kurmuştur. Kendine “Nero” adını vermesi ve oğullarına Roma imparatorlarının isimlerini koyması, onun güç ve iktidar takıntısını açıkça yansıtır. Ancak bu ihtişamlı hayatın altında ciddi bir çürüme vardır. Nero yeni dünyaya kolayca uyum sağlarken, çocukları aynı başarıyı gösteremez ve her biri kendi iç çatışmalarıyla farklı yönlere savrulur. Ailenin içine giren Rene karakteri ise hem bu çözülmenin tanığı hem de anlatıcısı olarak hikâyeye yön verir. Rushdie, bu aile üzerinden yalnızca bireysel bir dram anlatmaz. Aynı zamanda; yozlaşmış ekonomik düzeni, rüşvet ve güç ilişkilerini, kimlik arayışını ve modern toplumun birey üzerindeki baskısını derinlemesine ele alır. Roman, Amerika’nın sosyo-politik yapısını yansıtırken, aslında küresel ölçekte büyüyen bir yozlaşma ve şiddet döngüsüne de ayna tutar. Sonuç olarak, Altın Ev sadece bir ailenin hikâyesi değil; modern dünyanın güç, para ve kimlik krizleriyle şekillenen karanlık yüzünün güçlü bir temsilidir. Altın Ev Salman Rushdie
Altın EvSalman Rushdie · Can Yayınları · 202388 okunma
çözümü en zor mesele doğru olanla yapmak istediği arasındaki seçimdir...
·456 syf.·
2024 9. kitabı
Güçlü emlak kralı Nero Golden, gizemli koşullar altında Amerika'ya göç ettiğinde, kendisi ve üç yetişkin çocuğu yeni kimliklere bürünür, 'Romalı' isimleri alır ve Manhattan şehir merkezinde büyük bir malikaneye taşınır. Barack Obama'nın göreve başladığı gün, yabancı kıyılardan gelen esrarengiz bir milyarder, New York'un Greenwich Village'ındaki manastırlı bir topluluk içindeki mimari mücevhere yerleşir. Mahalle, balon içinde balon gibidir ve mahalle sakinlerinin, yeni gelen eksantrik kişi ve ailesi hemen ilgisini çeker. Nero Golden, beklenmedik adı, izlenemez aksanı ve şüphe götürmez tehlike kokusunun yanı sıra üç yetişkin oğlunu da beraberinde getirdi: alkolik Petya, işkence görmüş bir zihne sahip parlak bir münzevi; Apu, gösterişli sanatçı, cinsel ve ruhsal açıdan her şeyi yiyen; ve D, yirmi iki yaşındaki ailenin bebeği, kendisinden bile bir sır saklayan biri. Altınların dünyasına dair rehberimiz hırslı genç bir film yapımcısı olan komşuları René. Güncel Amerikan kültürü ve politikasının tuhaf ve coşkulu arka planında geçen Altın Ev aynı zamanda Salman Rushdie'nin gerçekçiliğe dönüşünü de simgelemektedir. Modern bir aşk ve terörizm, kayıp ve yeniden icat; Salman Rüşdi'nin karanlık çağımızdaki cesurca anlatılan güçlü, zamanın içinden yine bir aile ve çevrede yaşanan hikayeleri... Golden ailesinin hikayesi, Manhattanlı komşuları ve sırdaşı, Goldens'ı mükemmel bir konu olarak bulan hevesli film yapımcısı René'nin bakış açısından anlatılırken, René, Golden'ın evinin mahvoluşunu anlatır: paranın, sanatın ve modanın yüksek hayatı, bir kardeş kavgası, beklenmedik bir değişim, güzel bir kadının gelişi, ihanet, cinayet ve çok uzakta, terk edilmiş memleketlerinde kopup gelen bazılarının hayatları... Edebiyatı, popüler kültürü ve sinemayı birleştiren Rushdie, Amerikan ruhunun
Külliyat Okumalarım
Puan vermedi·456 syf.·
2021 305. kitabı
Sanki bir Fransız filmi izlemiş gibiyim. Ortada gereksiz dram ve abartılı duygular vardı. Yazar her şeyden bol bol koymuş önümüze.. Mitoloji, genel kültür, politika ve olmazsa olmaz sinema sektörü. O kadar çok film ismi geçti ki. Kaç yüz tane geçti bilmiyorum. Ve hep bir atıf. Mesela bir olay yada bir anı oluyor. O şey bir filme benzetiliyor. İlk 100 sayfada anlatıcı ve altın evin hikayesi arasında gidip geldik. İşler 100 sayfadan sonra rayına giriyor. #Spoi# Nero ve üç oğlu Hindistan'dan Amerika'ya gelmiştir. Fakat kimliklerini değiştirerek. Yunan mitolojisinden isim seçerek Roma soyundan geldiklerine kendileri bile bir ara ikna olurlar. Neronun genç Rus karısı Vasilisa ise servete konmaya hazır. Nero yetmiş yaşında, bu saatten sonra çocuğu olamayacağını anlayan Vasilisa kendine baba adayı arar ve bunu kocasından saklar. Seçtiği baba ise anlatıcımızdır. Kendisi yetim kalmıştır ve geri kalan hayatı ona yardım eden Nero çevresinde geçer. Böyle garip bir kurguydu yani. Ha, beni yakaladığı yerler oldu ama sevdim diyemiyorum. Ondan da bundan da olsun diyerek ortaya çok karışık bir şey çıkmış.
2019 50. kitabı
Okunma: 23 Mart 2019 22:43
İlk olarak okuması zor bir kitap olduğunu belirtmek istiyorum. Çok fazla yabancı kelime var ve ne yazık ki dipnot olarak verilmemiş. Her kelimede kitabı bırakıp bir araştırma yapmak gerekiyor ki bu da hem yoruyor hem akışı olumsuz yönde etkiliyor. Kitaptan tat almak için büyük bir sinema bilgisi, kültürü de gerekiyor çünkü çok fazla film ve sahneye atıfta bulunuyor yazarımız. Okumayı zorlaştıran bir diğer şey de çok fazla daldan dala atlanması. Bir konu yarım kalıyor arada başka bir şey anlatılıyor sonra tekrar diğer konuya dönülüyor ama sizi de fazlaca ikilemde bırakıyor; “başka birinden bahsediyor şu an ama kimden? Ondan mı bundan mı?” Bu karmaşa içerisinde kurguya adapte olamıyorsunuz zaten, “ne oldu, ne olacak” demekten ziyade “kimden bahsediyor, kim yapmış, o ne demek ki” diyorsunuz. Yani kurgu biraz gölgede kalıyor. Başladığım kitabı ille de bitiririm diyenlerden değilseniz ya da kitap insanı dinlendirmeli, yormamalı, vakit nasıl geçti anlamamalı insan diyenlerdeseniz hiç başlamayın derim.
2020 26. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2020 00:06
Salman Rushdie ,edebiyata yaptıgı katkılardan dolayı 2007 yılında "Şövalye"unvanıyla ödüllendirilen Hintli yazar.Yazarın ilk olarak Geceyarısı Çocukları adlı muhteşem eserini okuduktan sonra evet ben bu yazarın kalemine devam etmeliyim dedim.Ikinci sırayı Altın Ev adlı bu esere verdim.Başta belirtmeliyim ki okuması çok kolay olmayan bu eser biraz sıkılmanıza sebep olabilir.Tabi bu kitabin iyi olmadıgı anlamına gelmesin,ben okurken eserin siyasi_sosyal yönünden verdigi mesajlardan ziyade birazcık olaylara yönelmis olabilirim sadece.Yazarın bilgi birikimi ve kelimeleri kullanmasındaki ustalıgıni ise ayakta alkıslamak gerekir.Arka kapakta yazdıgı gibi Altın Ev'de sadece zengin bir göçmen ailenin hikayesi degil,son yılların Amerika'sının da kapsamlı bir sosyal_siyasal paranomasını çiziyor ve ulus çapında kimlik arayışına parmak basıyor. Ben size şimdi kitabın iceriginden bahsetmek istiyorum genel hatlarıyla. Hindistan'dan Amerika'ya aniden göc etmek durumunda kalan Neon Golden üç oglu ile birlikte Altın Ev'e yerleşir.Gecmişi geride bırakıp gerçek isimlerinin unutup, kendilerine yeni birer isim vermelerini ister Neon.Bu üç erkek kardeşin üçü de birbirinden farklı karakterde ve yaradılıstadırlar. _En büyük oglan otizmli Petya _Ortanca oglan bir sanatsever Apu _En küçük oglan çift cinsiyetli D Goldenler gizlilik yemini etmislerdi ve Altin Eve taşındikları andan itibaren o gizemi korumak için çabaladılar.Komşularının oglu Rene içlerine sızarak bilgiler edinmeye çalışır.Golden erkeklerinin hikayesini sinemaya uyarlamak isterken hikayenin tam içinde kendini bulur.Rene kendini tanımaya başlar bu şekilde ve bakalım bu ailenin gizli saklı işleri nelerdi.Birbirinden farklı bu üc kardesin kendini bulma ve kabullendirme durumları nasıl sonuclanmıstı. Aynı zamanda Rene yani
Roman
Altın EvSalman Rushdie · Can Yayınları · 202388 okunma
200.sayfalara yaklaştığım kitabi yarida bıraktım.Cok nadirdir 2-3 kitabı geçmez yarida bırakmak zorunda olduğum kitap sayısı. Velhasılı bu kitaba gelince ... Yazım teknigi olarak bazılarına zor gelebilecek mahiyette. Ama ben rahat okuyordum.Bir yonetmenin bir filmi zihninden kağıtlara döküşünü okuyoruz.. Iste bu noktada filmin konusubeni irite etti .. Aslinda güzel başladı Ama karakterlerin derinliklerine indiginde ben konudan acayip rahatsiz oldum. Seküler dünyanın popüler bir konusu hatta konuları... Derinlemesine işlenen hemde gayet açık rahat bir şekilde işlenen bu cinsiyet cinsiyetsizlik vs vs vs Başkalarına da akil öğretir tarza yol göstererk anlatilmasi üstelik .....
2019 79. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2019 21:09
Altın Ev, Hindistan'dan Amerika'ya göç eden gizemli aile Nero Golden'ların yaşamını konu almaktadır. Nero Golden, karanlık geçmişi sebebiyle üç oğlunu yanına alarak sahte isimleriyle birlikte Amerika'ya yerleşmiştir. Bu sahte isimlerini aldıkları kısım kitapta ilgimi çeken ve sonrasında hızlıca ilerlememi sağlayan bölümdü. Petya, Apu ve D. . Babalarının geçmişi yüzünden kendileriyle ilgili gerçekleri gizlemek zorunda kalmış, yalanlar içinde yaşamışlardır. Herbirinin hikayesinin sonu ayrı hüzünlüydü benim için. . Golden ailesi, Bahçeler'den komşuları ve film senarist adayı olan René'nin dikkatini çekecek ve René Golden ailesinin içlerine girmeye çalışarak hayatlarını konu alan filmin senaryosunun başlangıcını yapacaktır. Ailenin gizemi çözülürken birçok filmi listenize ekleme fırsatı bulacak, Hindistan tarihindeki bazı siyasi olaylar hakkında bilgi sahibi olabilecek ve bunların enfes bir kurguyla birleşimini okuyacaksınız. . Kitapta yer alan filmlerin çoğunu izlememiştim fakat yazar bizi ilgilendiren kısımlarına dair kısa açıklamalarda bulunmuş olduğu için anlamakta güçlük çekmeden ilerleyebiliyorsunuz. Sadece Don Corleone'un sıkça adı geçtiği için 'Baba' filmini izlemiş olmak isterdim. Siz bu kitabı okumadan önce mutlaka izleyin derim.
2020 10. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2020 00:57
Anlatıcı tarafından anlatılan olaylar zinciri ..film karesi gibi anlatımlar... Yazarın ilk kez bir kitabını okuyorum. Yalnız yanlış kitapla başladım sanırım. İçeriğinde ki decamlı olarak gen yabancı kelimeler, filmlerden veya kitaplardan, ana karakterlerden verdiği örnek, benzetmeler yorucu oldu.

Salman RushdieYazar · 17 kitap
Salman Rushdie, Urduca ve İngilizce konuşan Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için İngiltere'ye gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti. Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi. Romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alır. Anlatımı, mit ve fantaziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. Bunun yanında Günter Grass, Mikhail Bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. Booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 10., 2008 yılında 23. sırada yer almıştır. Şeytan Ayetleri tartışması 1989'da yayınlanan Şeytan Ayetleri romanı, İslam dini peygamberi Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya, ve Katar'da kitabın yayınlanması yasaklanmış; 14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına üç milyon Amerikan doları ödül konmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde aleyhinde yapılan kitlesel gösteriler Şubat 1989 gündemini oluşturmuştur. Bunun takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlara yönelik saldırılar olmuştur. 1998'de İran, İngiltere ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Salman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de İran dini lideri Ali Hamaney 2005'te fetvayı sadece veren kişinin kaldıracağını, ancak bu kişinin yani Humeyni'nin 1989'da öldüğünü ifade etmiştir.