Anka Kuşu

4 Nisan 2022
İlk Yayın Tarihi:
Mayıs 2022
Sia Kitap

Cumhuriyet demek Mustafa Kemal Atatürk demektir!
2025 86. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 10:47
Bu kitabı okuyunca şunu göreceksiniz ki, Cumhuriyet devrimi yoktan bir vatan meydana getirmiş. Ekonomisi ile, tarımı ile, sanayisi ile, eğitimi ile, kültürü ile, batılıların yüzyıllar içerisinde yaptıkları Rönesans, reformasyon, sanayi devrimi ve aydınlanma hareketlerini sadece onbeş yılda gerçekleştirmiştir. Ve eğer Mustafa Kemal Atatürk onbeş yıl daha yaşasaydı dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri rahatlıkla olabilirdik. Olabilirdik diyorum çünkü arkasından gelenler izin vermediler. Onun yaptığı devrimleri bağıra bağıra katlettiler, yok ettiler. Ne büyük adammiş ki Atatürk, onun yaptıklarını hala yüz yıl sonra bile yok etmeye devam ediyorlar. Nasıl bir nefretle yaşamışlar ki, kinleri bitmedi, bitmeyecek. İngiltere kralını ayağına getiren, bir sözüyle Milletler cemiyetini hizaya getiren yönetim şekli , başta Doğu ülkeleri olmak üzere bütün dünyanın gıpta ile seyrettiği Türkiye Cumhuriyeti maalesef Amerika'nin isteğiyle paramparça edildi. Kendine ait uçak fabrikası olan, tarım faaliyetleri fersah fersah büyüyen, sanayisi kanatlanan, eğitimde çığır açan, ne idüğü belirsiz Arap harfleri yerine Latin harflerini çok kısa sürede entegre eden, doğaya saygılı yönetim şeklinden; bugün hayvanların yediği yemi bile ithal etmek zorunda kaldığımız Türkiye'ye... Atatürk gençliğe hitabesini " Ne mutlu Türk'üm diyene" diye bitirmişti.. Ben de diyorum ki, seni sevmeyene, sana her fırsatta hakaret edene, kolay ölüm olmasın...
2025 45. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 18:19
Yılmaz Özdil'in Mustafa Kemal ,Son Cüret ve Anka kuşu üçlemesinin son kitabı. Yazar bu seride Cumhuriyetin ilk 15 yılında neler yapıldığını nasıl modern bir devlet kurulduğunu ayrıntılı bir biçimde anlatıyor . Yılmaz Özdil 'in Mustafa Kemal ve Son Curet kitaplarını büyük bir heyecanla okuduktan sonra bu seriyide keyifle okumak istedim ama hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Kitapla ilgili eleştirim ilk iki kitabında anlattığı olayları tekrar bu seridede aynı şekilde anlatması ve çok fazla tekrara düşmesi . Yine de Yılmaz Özdil'in kalemini sevenler için okunabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum . Herkese iyi okumalar .
Tarih
Anka KuşuYılmaz Özdil · Sia Kitap · 2022938 okunma
Bu kitabı herkese hediye etmek istiyorum.
2023 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2023 12:25
Bu kitabı da aynı "Son Cüret" kitabı gibi herkese hediye etmek istiyorum. Sevdiklerime Son Cüret 'i hediye ettim ve aynı şekilde bu kitabı da hediye edeceğim. Herkesin okuması gereken bir kitap. Daha da ileri gidip lise ve üniversitelerde tavsiye edilmesinden yanayım. Atamın 15 yılda yaptıklarını kim yapabilirdi? Bu nasıl bir vizyon, bu nasıl bir ileri görüşlülük... Her satırı aklınıza kazınacak. Altını çizmeden geçtiğim bir sayfa yok, her sayfa birbirinden değerli bilgilerle dolu. Okuyun ve okutturun. Atam'ın saheerini bir de Yılmaz Özdil'in akıcı kaleminden okuyun.
1000k
2022 48. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2022 12:24
Mustafa Kemal Atatürk. "Türk vatanını yoktan var etti. Türk milletini yokoluştan kurtardı. Milli mücadele ile bir mucize gerçekleştirmişti. Cumhuriyet'le ikinci mucizesini gerçekleştirdi." Döneminde yer yüzünde en gelişmiş, halkı refah içinde yaşayan çok güçlü bir imparatorluktan, çağın çok gerisinde kalmış, halkı cahil bırakılmış, kendi çıkarları peşinde koşan yöneticilerin cirit attığı miadını doldurmuş bir anlayışa... Kağnı ile savaşan bir ülkeden birkaç yıl içinde kendi uçağını üretip satan, hediye eden bir ülkeye... Hayvanların dahi sayılıp kadınların sayılmadığı bir ülkeden, kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren bir ülkeye... Ona buna çeşitli imtiyazlar vererek, madenlerimizin, ticaretimizin, vergi toplama hakkımızın peşkeş çekilmesinden, kendi fabrikalarını kuran, yabancıların elinden o imtiyazları parasıyla alıp halkının kullanımına sunan bir vizyona... Bir iki detayını verdiğim Osmanlı yönetim anlayışının bizi getirdiği noktayı bir insan neden savunur? Neden ister? Ya ahmaktır (farkında değildir cahil bırakıldığının, dini duygularının sömürüldüğünün) ya da şahsi çıkarı vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarının kazanımları bizi bugünlere getirdi ve o kazanımlar sonrasında tek tek ortadan kaldırılmakta. Fabrikalar satılmakta, eğitim kalitesi düşmekte, sağlık, adalet için bir şey söylemeye bile gerek yok, manevi birliğimizi oluşturan unsurlar yok edilmekte... O dönemin kahramanlarını hain, hainlerini kahraman olarak göstermeye çalışan algı yönetimi ile uyuşturuluyoruz. Tek çaremiz okumak, yapabileceğimiz en önemli şey insanları okumaya teşvik etmek ve gerçekleri görmesini sağlamaya çalışmak... Her geçen gün daha geç oluyor. Şu sözleri hiçbir zaman unutmamak dileğiyle... "Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk
2023 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 13:02
Mustafa Kemal, Son Cüret ve Anka Kuşu, bir devletin kuruluşunu sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetten 15 yıl sonrasına, harika anlatım ile bizlere sunulan üç kitap. Her bir satıri hayran hayran okudum. Onca mücadele, onca emek ve kazanılan bu harika topraklar. Bizlerin , Türk gençliğinin okuması gereken kitap serisi. Bildiğimizi sandığımız yanlışlar.vr bilmediklerimiz o kadar çok ki. Ve anlatılmayan, bilinmeyen o kadar kahraman var ki. Okudukça bu insanlar bizler için neler yaşamış, neleri göze almışlar. Usanmadan, bıkmadan. Birkez daha minnet ve saygı duydum geçmişe.
Tarih
2022 28. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 23:45
Anka Kuşu, Yılmaz Özdil'in kaleminden "Mustafa Kemal" ve "Son Cüret" üçlemesinin son kitabıdır. Ben Mustafa Kemal kitabını henüz okuyamadım çünkü üçleme olduğunu ve ilk kitabın o olduğunu maalesef bilmiyordum ama ilk fırsatta onu da alıp okuyacağım. Kitap aşırı akıcıydı ve okurken sanki yaşananların içindeymişim gibi hissettirdi bunun için Yılmaz Özdil'e çok teşekkür ederim.
Anka Kuşu
2022 42. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2022 13:53
Küllerinden yeniden doğan bir milletin hikayesi.. Cumhuriyetin kurucu ayarlar diye tabir edilen ilk 15 yılında neler yaşandı? Günümüzde olan bitenleri kavrayabilmek için iyi bir yol haritası.. Okuyun okutun.
2022 40. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2022 17:26
"Bir kelime ile ifade etmek lazım gelirse, yeni Türkiye devleti, halk devletidir, halkın devletidir. Mazi müesseseleri ise, şahıs devleti idi, şahıslar devleti idi." Mustafa Kemal 1923 İzindeyiz Atam.. Minnettarız.. Ne desek Ne yazsak Övgüde saygıda yeterli olamayız. Rahmetle .. Saygıyla ..
1K
Anka KuşuYılmaz Özdil · Sia Kitap · 2022938 okunma
Özlem, Minnet ve Saygıyla...
2022 25. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2022 01:03
Atatürk'ü seven, onu doğru anlayan kim varsa, onun neler yaptığını sorduğunuzda üç aşağı beş yukarı aynı cevapları alırsınız. Bazı kişiler dışında; Yılmaz özdil de bunlardan biri. Mustafa Kemal ve son cüret isimli kitapları ile başlayan bu muhteşem üçlü seriyi Anka kuşu isimli üçüncü kitapla noktalamış Yılmaz özdil. Kitap 1923 den 1938 e kadar geçen sürede, cumhuriyetin ilk on beş yılında neler olduğunu anlatıyor, ama öyle üstün körü, sadece Atatürk odaklı bir anlatım degil bu! Yeni kurulan cumhuriyet ve bu cumhuriyet in ardından dur durak bilmeyen inkilaplarin toplumda nasıl sonuçları olduğunu, Avrupa nın ve dünyanın nasıl tepki verdiğini, cehaleti yenmek, ekonomiyi iyileştirmek, yeni Türkiye yi madden ve manen sıfırdan hatta eksiden nasıl inşa edildiğini, kısaca muassir medeniyet seviyesine ulaşırken başardığımız hemen hemen her şeyi okuyacaksınız bu kitapta. İnanılmaz bir araştırma, inanılmaz bir emek var. Halka ait en ufak magazin detayına da yer verilmiş, Atatürk hakkın da anılara da... tam bir baş ucu kaynağı yani. İçinden geçtiğimiz bu karanlık süreçte, özellikle Atatürk düşmanı gericilerin ve yürütülmekte olan ekonomi siyasetini savunanların yüzüne tokat gibi çarpılası bir kitap bu! Ama bir yandan da hüzün verici. Aradan neredeyse 100 yıl geçmiş, kitabı okuyunca daha da iyi anlıyorsunuz ki, Türkiye Cumhuriyet i 1923 de Ata'nın devraldığı seviyeye geri gelmiş durumda. Cumhuriyet in bütün kazanımları tek tek yok edilmiş, Osmanlı'nın devredip ama Atatürk Türkiye'sinin geri aldığı yabancı imtiyazlar tek tek geri verilmiş durumda. Yalnız artık bir Atatürk'ümüz yok! Ama ihtiyaçta yok! Ne söylüyordu bize ulu önder; ...Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her
·416 syf.·
2022 45. kitabı
Bazen bir resme uzaktan bakmak tamamını görmek gerekir. Böylece yapılan her fırça darbesinin görev ve amacı anlaşılabilir. Özdil, bir iki adım geriye çekilmiş ve Cumhuriyet'in ilk 15 yıllına şöyle bir bakmış. Dili ve anlatım tarzı ile kitap su gibi akıyor. Aşırı akademik raflarda tozlanan eserlerin aksine, Özdil, yeni nesillere Atatürk ve Cumhuriyet'in anlam ve öneminin anlatılması görevini oldukça iyi yerine getiriyor.

Yılmaz ÖzdilYazar · 25 kitap
Türk gazeteci yazardır. Yılmaz Özdil, İzmir Atatürk Lisesi'nin ardından Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğe Yeni Asır gazetesinde muhabirlik yaparak başladı. Ardından Fatih Çekirge'nin genel yayın yönetmenliği yaptığı Star gazetesinin kuruluşunda bulundu. Star gazetesinden ayrıldıktan sonra Ciner Medya Grubu'na geçti. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı ve atv haber genel yayın yönetmenliği görevlerinin üstlendi. atv ve Sabah'ın TMSF'ye devredilmesinin ardından Hürriyet gazetesine geçti. 2008 yılında Uğur Dündar'ın sunduğu Star Ana Haber bülteninin yayın yönetmenliğini yapmaya başlayan Özdil, Hürriyet'in üçüncü sayfasında ve aynı zamanda Fanatik gazetesi çatısı altında spor yazarlığı da yaptı. Halen Sözcü Gazetesinde yazmaktadır. Yılmaz Özdil, Üniversite 3. sınıftayken tanıştığı Hülya hanım ile 1989 yılından beri evli olup Pelin (d.1991) adında bir kız çocuğu vardır.