25 Ekim 2023
Sia Kitap

2024 48. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2024 03:52
GASLİGHT-YILMAZ ÖZDİL,600 sayfa “İnsan zihninde gerçeğin yerine gerçek olmayanı koymaya
2024 6. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 00:00
Gaslight 10/10 5/5 Herkese merhabalar Ben öyle bir kitap okudum ki! İnanın aslında ne yazsam az kalacakmış gibi geliyor. Zaten yeterince açık bir şekilde de anlatamam. Hangi görüşte olursanız olun yalnızca bir kere objektif olarak, bir kere de gerçekleri görmek isteyerek okumanızı dilemekten başka seçeneğim yok. Kitabımız ülkemizin yirmi yılını taa en başından, en küçük ayrıntısına, eğrisine doğrusuna, yalanına yanlışına, iğnesinden ipliğine, samanından tozuna kadar ne varsa hepsini en iyi, en gerçekçi ve en yalın haliyle anlatıyor. “Biz biliyoruz,” zaten demeyin. Bence bilmiyoruz. Ve bu kitap hayatımda gördüğüm en açık en öğretici kitaptı. Evet, ben de bilinçli, okuyan, farkında, Atatürkçü ve ne yapması gerektiğini bilen bir gencim. Evet, ben de ülkemde olan biteni az çok biliyorum. Ama bilmediğim ne çok şey varmış…. Okurken hep şunu düşündüm. Ben 25 yaşındayım. Yaşım gereği birçok şeyi sayın Yılmaz Özdil sayesinde, kitabından öğrenirken, yazar ve onun gibi aydın düşünen kocaman bir nesil yıllardır kitapta yazan her detayı bilerek yaşadı. Ben yedi yıldır konuya hakimken onlar otuz yıldır hakimdi. Ne acı bir şey… görüp, duyup, yanlışları bilip hiçbir şey yapamamak. Senelerce seyirci kalmak ve kalmaya devam etmek. İnanılmaz acı. Kitabı okurken kaç defa kalbim burkuldu, kaç defa utandım, kaç defa sinir krizleri geçirdim, kaç defa nefes alamaz hale geldim bilmiyorum. Okuyun ama en önemlisi lütfen okutturun.
Felsefe-Düşünce
GaslightYılmaz Özdil · Sia Kitap · 2023416 okunma
Yaşarken de mi anlamadın?
2026 1. kitabı
Son 20 yıla dair güzel bir özet. Hiçbir şeye dair derinlemesine bir bilgi edinememekle birlikte her şeyin tekrardan hatırda canlanmasına sebebiyet veren faydalı bir inceleme kitabı diyebiliriz. Okurken “bunu da yaşadık dimi” düşüncesiyle bütünleştim adeta. Son 100 sayfaya doğru da fazla geldiğinden olacak, okuma hızım hayli düştü. Ama her türlü şans verilesi, değerli bir derlemedir.
GaslightYılmaz Özdil · Sia Kitap · 2023416 okunma
Taş Atmadan, Kötülemeden, Objektif Bir Şekilde!
2024 51. kitabı
Tek ÖNDERİM, tek Başkomutanım, Tek Başöğretmenim olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyet, yüzüncü yılını kutladı, artık 101. yıla yaklaşıyoruz. Gerçek Atatürk severler, gerçek
2024 4. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 23:32
Yılmaz Özdil'in kaleminden yakın tarihe objektif bir bakış açısıyla tanık oluyorsunuz. Zaten tanığız,bizzat yaşıyoruz fakat bazı olayların arka planına şahit değiliz. Kronolojik olarak da güzel bir sıralama ile aktarılmış olaylar ,arada şanlı tarihimize de atıflar yapılarak neydik ne olduk bize hatırlatılıyor. Modern Ansiklopedi niteliğinde. Kütüphanenizde mutlaka bulunması gerektiğini düşünüyorum. Okuyun,okutun. Türkçe'de karşılığı olmayan "gaslighting" kelimesinin nasıl üzerimizde uygulanan bir politika olduğunu öğrendiğinizde şaşıracaksınız.
2024 3. kitabı
Dobralığı ile bilinen ünlü gazete yazarı Yılmaz özdil’in son kitabını okumuş bulunmaktayım. Kitabımız sert ve yerinde eleştirileri ile ikibinli yıllar sonrasında ki Türkiye’nin sosyal kültürel siyasi ve ekonomik durumunu aktarmakta. Kısaca cumhuriyetin kuruluş döneminden şu döneme kadar geçen zamanı. • Kitaba ismini veren Gaslingh aslın da gaz lambası ışığı demektir kökeni İngiliz yazar Patrick Hamilton’un 1938’de kaleme aldığı tiyatro oyunundan gelmektedir. Tam manası ile Gaslingh kişinin kendi çıkarmaları için başkasını manipüle etmesi yanıltıcı teknikler kullanması insanın kendinden şüphe etmesini sağlaması yaşanmış bir olayı yaşanmamış gibi yaşanmamış bir olayı da yaşanmış gibi kabul ettirtmesine denir. • Yazar tüm kitap boyunca sadece belirli bir parti veya siyasi kuruluş üzerinden değil de bu zamana kadar ülkemizde ki her türlü siyasi oluşumu göstermekte bilineni hatırlatıp bilinmeyeni duyurmaya çalışmakta. Şimdiden sizi uyarıyorum kolay bir okuma beklemiyor sizi bir oturuşta bitire bileceğiniz bir kitap değil sindire sindire ve yavaş yavaş okumanızı öneririm.
Kitap yorumum
2023 149. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2023 22:56
GASLİGHT Gaslight kitabının yorumuyla sizlerleyim. Türkiye'nin son 20 yıldaki siyasi, askeri, kültürel ve sosyal gelişmeleri anlatıyor. Bir nevi Cumhuriyetin kuruluş dönemiyle günümüz Türkiye Cumhuriyeti'ni farklı bir bakış açısıyla kıyaslıyor. Gaslight kitabından bahsedecek olursam; Gaslighting, kabaca "gaz lambası ışığı" olarak tercüme edilebilir ama, aslında içerdiği anlam itibariyle Türkçe karşılığı yoktur. Kelimenin kökeni İngiliz yazar Patrick Hamilton'ın 1938'de kaleme aldığı "Gaslight" isimli tiyatro oyunundan gelmektedir. Kişinin kendi çıkarı için başkalarını manipüle etmesine, yanıltıcı telkinlerde bulunmasına, kişiyi kendi aklından şüphe eder hale getirmesine, kurbanın duygularını istismar ederek, gerçekle bağını koparmasına kurbanını yalnızlarştırıp aciz hissettirip, körü körüne kendine bağımlı hale getirmesine 'gasligthing' denilir. #gaslight @yilmazozdil Sia KitapSia Kitap bibliyofil okuurbibliyofil okuur #okudumbitti #kitapyorumu #türkiye #cumhuriyetinyüzüncüyılı #bookstagram #kesfet #gaslight #yılmazozdil #siakitap #sayfa600
Gasligh
2026 35. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 18:30
Ülkemizde yirmi yıldır neler yaşandı, yaşadım , yaşadık notlarının olduğu kimi zaman taraflı yorumu kimi zaman objektif yorumlarla ama verilen bilgilerin doğruluğu ve kronolojisinden şüphe duymadığım yaşanılanların özeti olan ve kesinlikle arşivimde bulunması gereken bir kitaptı. İnsan olarak bazen yaşatılanların merkezini göremiyoruz veya algılara maruz bırakılıyoruz bir süre sonra toplamını düşünürken unuttuğumuz pas geçtiğimiz tabanımızın nasıl kaydığının farkındalığı olarak çocuklarımıza da sebep sonuç açıklamalarında bize destek olabilecek bir kitap taraf ve tarafsız her kesin okuması gereken bir kitap. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Gaslight
2023 37. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2023 22:59
Kitabı okurken, "yakın tarihimizde neler neler yaşanmış da unutulmuş" dedirten, iktidarın ülkeye yaptığı kötülüklerin yanı sıra ana muhalefet partisinin de nasıl değişime uğrayıp bu kötülüklere çanak tuttuğunu anlamamı sağlayan bir kitap oldu benim için. Yakın tarihimizde yaşananları unutmamak adına okumanızı tavsiye ederim.
Kıssadan Hisse, Gaslight
2024 63. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2024 23:25
GaslightGaslight Yılmaz ÖzdilYılmaz Özdil Korkusuz, cesur kalem Yılmaz Özdil’in son çıkan kitabı Gaslight, gaz lambası manipülasyonu insan zihninde gerçeğin yerine gerçek olmayanı koymaya, doğruymuş gibi inandırmaya deniyor. Cumhuriyet’imizin 100. yılının son çeyreğinde neler yaşadığımızı anlatan 2002-2023 yılları arası Türkiye’de yaşananların, İktidar ve Muhalefet eksenli olarak hızlı bir şekilde seyrederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyüklüğünü ve eksikliğini canı gönülden hissettiğim kronolojik bir anlatımla Türkiye’nin özetiydi, Gaslight kitabı. 100 Yıl önce Saray’dan alınıp Halk’a verilen Egemenlik, bizzat halk eliyle tekrar Saray’a geri verildi. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür vizyonuyla Cumhuriyet’imizin fabrika ayarlarına tekrardan dönmemiz ümidiyle, Gaslight kitabını mutlaka okuyunuz! Arşivlik bir eser Gaslight kitabı en çok beğendiğim kitaplar dünyasında yerini aldı.

Yılmaz ÖzdilYazar · 25 kitap
Türk gazeteci yazardır. Yılmaz Özdil, İzmir Atatürk Lisesi'nin ardından Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğe Yeni Asır gazetesinde muhabirlik yaparak başladı. Ardından Fatih Çekirge'nin genel yayın yönetmenliği yaptığı Star gazetesinin kuruluşunda bulundu. Star gazetesinden ayrıldıktan sonra Ciner Medya Grubu'na geçti. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı ve atv haber genel yayın yönetmenliği görevlerinin üstlendi. atv ve Sabah'ın TMSF'ye devredilmesinin ardından Hürriyet gazetesine geçti. 2008 yılında Uğur Dündar'ın sunduğu Star Ana Haber bülteninin yayın yönetmenliğini yapmaya başlayan Özdil, Hürriyet'in üçüncü sayfasında ve aynı zamanda Fanatik gazetesi çatısı altında spor yazarlığı da yaptı. Halen Sözcü Gazetesinde yazmaktadır. Yılmaz Özdil, Üniversite 3. sınıftayken tanıştığı Hülya hanım ile 1989 yılından beri evli olup Pelin (d.1991) adında bir kız çocuğu vardır.