Ay Işığım

Özlem Binel
Şubat 2020
İnkılap Kitap Evi

2021 117. kitabı
Geçtiğimiz günlerde yazarın #SIRBENDE kitabını okumuş ve sizlerle de paylaşmıştım. Bu kitap da onun devamı niteliğinde. Yazar noktayı koymuş gibi görünüyor olsa da ben serinin devamının gelmesi yönünde çokça umutluyum.. "Yıldızlar üç şekilde ölür, anlatmıştım değil mi sana? Ben cüce bir yıldız olacağım sense sonsuz bir kara delik.." Büyük savaş sonrası mağlup edilen Osmanlı imparatorluğunun son zamanları, milli mücadele ve Kuva-i Milliye hareketlerinin başladığı günler. Ayrıca Rusya'dan sürgün edilen Kafkas halkı, Çerkezler. Tarihî, mistik, hem ilahi hem de insani aşkı konu edinen kitap diğer taraftan da esaslı bir dönem romanı olması açısından gönlümde genişçe bir yer etti. O günlerin Istanbul'unu , Bursa'sını, halkın olaylara ve işgale bakışını çok güzel resmediyor. Kitap kurgu olarak çok güzel, karakterler ile kurgu bütünlüğü sağlanarak öyle bir bağlantı ile birbirlerine bağlanmış ki okura şaşkınlık yaratıyor. Bence kitabın yeni baskısının sonuna bir aile ağacı eklenmeli. Tüm karakterleri tek tek okudum, her birini çok sevdim. Ama öyle biri vardı ki içlerinde, Kemal. Ona olan sevgimiz ve minnettarlığımız hiçbir zaman bitmeyecek. Bana Türk romanları içerisinde en gözdemin hangisi olduğu sorulur. Verdiğim cevap hiç değişmez. Prf. Dr. Nazan Bekiroğlu hocamın Nar Ağacı... İşte bu Sırbendeve Ay Işığım kitaplarını da onun yanına koymuyorum. Tavsiyemdir arkadaşlar. Okuyunuz...
2023 17. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2023 00:00
Ay Işığım | #kitapyorumu "İnsanın yalnızca iyisi, kötüsü olur; efendisi, kölesi değil." "Ve kimse, kimseyi sevmek istemez kendinden çok." İlk kitap olan "Sır Bende"nin ardından ara vermeden ikinci kitap olan "Ay Işığım"a başladım. Soluksuz okuduğum bir seri oldu ve hemen sizlerle yorumumu paylaşmak istiyorum. Feride'nin kendinden yaşça büyük eşi Şeyh Nafiz Efendi'nin öğrencisi Eşref ile Feride'nin arasındaki imkansız aşkın ardından Şeyh Nafiz Efendi'nin Eşref'e bıraktığı vasiyet mektubunu okuyoruz. Mektupta Feride ve kızına sahip çıkmasını istiyor. Ardından savaş döneminde oldukları için ve Eşref savaşa gitmek zorunda kalıyor. Bu zorlu süreçte Eşref'in yaşadıklarına tanık oluyoruz. İkilinin imkansız aşkının ardından ayrı kalışlarını okumak büyük bir heyecan veriyor okuyuculara. Sevdiğinden uzaklaşıp savaşa giden Eşref'in kalbi ve aklı hep Feride'de olsa da kendisi telgrafçılık ile uğraşıyor. Okurken adeta yüreğime dokundu bu hikaye. Aşk ve sevginin varlığını bütünüyle hissettirdi ve kitabı okuyup bitirdikten sonra iyi ki okudum diyeceğinize eminim. Tavsiyemdir. "Gözyaşını silen olmayınca kendi sile sile ağlamamayı öğreniyordu insan. Kendi olmayı değil de güçlü durmayı belliyordu. Yalnızlık nasıl da kalınlaştırıyordu kalbini, yüzünü. Saçını okşayan olmayınca saç telleri bile kalınlaşıyordu insanın."
2023 55. kitabı
Ilk kitap olan Sır Ben'de de Kafkaslardan göçe zorlanan Çerkezlerin istanbul yolculuğunda Feride ile tanışmıştık. Istanbul'a gelen Feride'nin Bursa'da kendinden oldukça büyük Şeyh ile evliliği, Şeyh'in öğrencisi olan Eşref ile birbirlerine yasak olmalarına rağmen gönüllerine düşen aşka şahit olmuştuk.. Kurtuluş savaşı mücadelesininde verildiği yıllardır ve Eşref çareyi cepheye gitmekte bulur.Cephede Mustafa Kemal Atatürk onu telgrafhanenin başına getirtir. Şeyh Nafiz'in ölüm haberini alan Eşref birliğinden izin alarak Bursa'ya döner yanında köyleri basılan ve kimsesi kalmayan kız çocuğu Satı'yida alır ona sahip çıkar dergaha getirir. Fazla zamanı yoktur ve dayısı ile Akif abisini arayarak Feride ve kızınin Istanbul'a geleceklerini onlara bir ev tutmalarını,Leman içinde okul ayarlamalarını ister. Çünkü Şeyh Nafiz kızının Istanbul'da dil öğrenmesini orada okumasını vasiyet etmiştir. Sırbende erken açılmış Seyh'in mektubu herkesi derinden sarsmıştır. Feride, kızı Leman, Emine ablaları,Eşref'in yaninda getirdiği Satı ve teyze Zişan'ın istanbul yolculuğu sonrası yaşananlar.Akif ile Zişan teyzenin geçmişe dayanan kırgınlıkları, Eşref'in tekrar görevine dönerken Feride'nin bir adım daha atarak sevdasını haykırması, geçmişle ilgili bir çok şeyin artık açığa kavuşmasına şahit oluyoruz. Feride'lerin Istanbul'a getirdikleri sandığın sırrı neydi? Eşref'in babası Mazhar'in adını duyan Zişan teyze neden o kadar şaşırır? Diger yanda Ingilizler,ileri sürdükleri ağır hükümlerin Osmanlı heyeti tarafından itirazsız kabul edilmesini sağlamak, Osmanlı'yı yıldırmak ve dize getirmek için iki hava filosunu Istanbul semalarına göndermişlerdi.. Akıcılığı ile keyif alarak güzel bir kitap okumak istiyorum diyenlere gelsin gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum... Her Ay Okuyanlar Kulübü
Roman
2024 12. kitabı
#ayışığım AY IŞIĞIM Herkese Merhabalar... Sizlere harika bir kitap ile geldim. Bu seri benim kalbimde bambaşka yer edindi. Başlayınca elimden bırakmak istemeyeceğiniz fevkalade bir kitap desem az kalır. Okuyanların beni kesinlikle anladığını biliyorum. Bu kitabı da elim kalbimde derin soluklar eşliğinde okudum. Yazarın kalemi özellikle bu serisi bende bambaşka hisler uyandırıyor. Şeyh hakkın rahmetine kavuşmuş. En kıymetlileri Feride ve Leman'ı Eşref'e emanet etmişti. Eşref o sıralar cephede savaştaydı. Haberi alır almaz gelmiş onun için önemli olan ve emanet edilecek kadar güvendiğini Şeyh'i için bir dakika bile beklenemezdi. Yanında gelirler bir de küçük öksüz bir çocuk getirmiş onu kızı bilmişti. Gelip ondan isteneni yapacak ve yerine getirecekti. Şeyh İstanbul da bir ev almış Feride ve kıymetlisi Leman'ın orada tahsil yapmasını istiyordu. Leman çok özel bir çocuktu ki bu Şeyh e elli yıl öncesinde mujdelenmişti. Yaşayacakları ile de Leman bunu gösterecekti. Eşref ona verilen görevi yerine getirip cepheye geri dönecekti. Gerekli yerlere telgraf çekip çoktan yola hasıl olmuştu. Artık o da emanetleri en güvendiklerine emanet etti... Oysa Feride içinde yanan ateş dinecek aşkı karşılık bulacak yaşanacak sanıyordu. Eşref o gözle bakabilir miydi ? Bunu kendinde hak görür müydü? Feride ve Eşref'i nasıl bir sınav bekliyor dersiniz... 100 Yıl sonrası müjdelendi Eşref ile bize acaba ne olacak ?
2023 64. kitabı
#sırbende kitabının devamı #ayışığım ile geldim.Gelmek de ne kelime içinizde fırtınalar esip ruhunuzu esir alacak. Şeyhin isteği üzerine konağa ve dergah gelen Eşref her şeyi yoluna koyup Feride ve ailesini dayı ile Akif abisine emanet edip bir an önce cepheye dönmek zorundadır. Şimdi emanetlerin yer ve mekan değiştirme zamanıydı.Kimsesiz bir çocuğun Feridenin yanına yerleşmesi gibi... Lemanin iyi eğitim alması,hala sırlara vakıf olmasi gibi... Feridenin içindeki aşk ateşi büyürken ruhunu saran kıskançlığın kilerdeki gizli oda da bazı gerçeklerin ortaya çıkması gibi... Teyze Zişan'in geçmişin acısını bir tokat ile yüzleşmesi,ruhuna işlenen yanılmışlık lekeleri gibi... Şahnur'un geçmişi ne kadar kötü olursa olusun elindeki ile yetinmeyi bilmeden büyü kitabı sayesinde kendine ait olmayana uzanmasi gibi... Tamburi Akif beyin yüreğinde,musikinin sözlerinde idi geçip gitmeyen #aşk ı... Gün geçmesin ki #millimücadele için atılmadık adım kalmasın... Feride bir gece de büyüyüp,olgunlaşır milli mücadele için mal varlığını satmak istemesi,çocuğuna iyi anne olmaya çalışması,büyük aşkının yanına artık vatan sevdası da dahil olmuştur. Sırtından vuruldu bir yiğit ılık ılık toprağa akarken kanı,ömrünün tek rengi dilinde,elinde kırmızı mendil,mendilin içinde bir tutam sari saç yüzyıllık uykuya gözlerini yumuyor... Yine de hayatlarinda garip olaylar,sırların bitmemesi onları kuru bir yaprak gibi savurmaktadir. İşte yine soluk soluğa okunan heyecani,tutkusu ve Sırların arkası önü kesilmeyen #efsane diyecegim bir kitap.Sizler hala @özlembinel bu serisi ile tanişmadiysaniz 3. Kitap çıkacak hemen tanışın derim. Özlem Binel
2023 Okuma Raporları
2023 44. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2023 23:25
"Gözyaşını silen olmayınca kendi sile sile ağlamamayı öğreniyordu insan." Güçlü olabilmek, hayata ve şartlara uyum sağlayabilmek ve ayakta durabilmek için kendini, içine gömenlerin kitabı olmuş Ay Işığım. Şeyh'in vasiyetiyle İstanbul'a taşındık önce. İki çocuk, üç kadınla birlikte biz okurları, can dostu Akif'e ve dayısı Merih'e emanet edip savaşa gitti Eşref. Ülke kaynıyor tabi o dönem. Saraydan ümidini kesenler, kendi yaralarını sarmaya çalışıp vatana sahip çıkabilmek için Anadolu'ya çeviriyor keskin mavi bakışlarını. Eşref de gidiyor savaşa; aşkı kalbimizde, özlem ateşi göğsümüzde, silüeti gözümüzün önünde bekliyoruz dönmesini. Dönüyor ara ara, Emine ablasını görmeye. Satı'yla, düşmanın yaktığı köyden kurtardığı o minicik kızla, kızıyla hasret gidermeye. Kapı eşiğinde selamlaşmak düşüyor bize de. Bir kısa bakış, yanımızdan geçerken bir nefeslik koku... Niye mi hep "biz" diye anlatıyorum olanları? Çünkü tüm hücrelerimle dahil oldum kitaba. Öyle bir içine çekti ki beni, ruhumun her zerresini sarıp sarmaladı. 1. Kitaptan itibaren dost olduk her bir karakterle. Sırbende'de ismen tanıştıklarımızın hayatlarına dahil olduk Ay Işığım ile. Akif'in çocukluğuna gittik. Soydan soya yapışan etiketlere yandı içimiz. Zişan'ın geçmişiyle ve amcasıyla yüzleştik. Sadece o evde titremedi pencereler, bizim evin camları da sarsıldı. Feride'nin duayla üflediği kuş tüyünün düştüğü tek avuç, Eşref'inki değildi. Ben de hissettim aynı hafifliğin ağırlığını kalbimde. Ve Eşref tek başına taşımadı kırmızı ipek mendile sarılı bukleyi... Ahh Leman'ım... Tek değildin şeyh babanın özlemiyle yanan; geçmişle gelecek, ölümle yaşam, hayalle gerçek arasında elçi olan. Kemal'im, Paşam... Bedeni ve ruhu özgürlük ateşinin körüklediği vatan sevdasıyla yananların hepsi birlikteydi seninle, Samsun'a
2023 123. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2023 03:32
Her Ay Okuyanlar Kulübü Kafkasya'dan Osmanlı topraklarına, Bursa'dan İstanbul'a, aşkın türlü hallerini, vefanın, cefanın tanımını ama en çok aşkı okuyacağınız Ayışığım kitabı ile geldim bugün sevgili kitap dostlarım. Sevgili @ozlembinel 'in güçlü kaleminden, güzel yüreğinden dökülen, adeta kelimelerin dans ettiği, şahane kurgusu ile elinizden bırakamayacağınız bir eser. İlk kitap "Sırbende" yi de soluksuz okumuştum. Her iki kitapta da hem çokça güzel bir huzur sarıyor ruhunuzu hem de bir garip burukluk hissediyorsunuz. Eşref ve Feride'nin saf, tertemiz aşkının devamını okurken, seçilmiş olan Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadelenin başlaması arka planda öyle güzel anlatılmış ki... Her bir karakterin hikâyesinde sona yaklaşırken aslında nasıl bir bütünün parçası olduklarını, tesadüfün değil tevafukun olduğunu, yaşanması gerekenin önüne geçilemediğini ve yaşanılanların hepsini nasıl değiştirip, dönüştürdüğünü görmek  düşündürücüydü. Aşkın ve mücadelenin büyüttüğü hayatlar... Zişan, Akif, Meriç, Şahnur, Emine, Satı, Leman... Kitabın kapağını kapattığımda ;keşke üçüncü kitapta olsa ve o kitapta Leman ve Satı 'yı okusam dedim. Olur mu acaba sevgili @ozlembinel @herayokuyanlarkulubu moderatörlerinden canım Merve' ın önerisi ile okuduğumuz "Sırbende" ve "Ayışığım" tavsiyemdir.
Puan vermedi
#kitapkonusu “Bu dünyaya sıkıştırıldık biz. Ya öncesinde daha mutluysak? Ölünce nereye gidecek bu ruh dediğimiz. Böcekler kemirirken o bakmalara doyulmayan yüzünü, ne hissedeceksin Eşref? Hiçbir şey ha, nereden biliyorsun? Ya burası başka türlü bir yerse? Hiç düşünmediğimiz ve düşünmek bile istemeyeceğimiz bir yerse. Doğumla ölüm arasına sıkıştırılmış kendi cehennemini yaşayan zavallılarsak. Acı için, ıstırap için gönderildiysek buraya? Altmış-yetmiş senelik bir ömür için çok değil mi bu kadar eziyet. Ve yaşlılık ne çabuk gelip ne uzun sürüyor da, gençlik ne kısa. Böyle olmaz Eşref. Peki, ben bir daha gelecek miyim bu dünyaya? Ona da yok dersiniz siz değil mi?” Özlem Binel, saflığın gölgesinde aşkı ve tutkuyu anlatırken Kurtuluş Savaşı mücadelesini de romanının arka planına koyuyor. Binel, Ay Işığım romanıyla aşkın ve mücadelenin büyüttüğü hayatlara dokunuyor. #kitapalıntıları “Hayat ahmakça bir masal. Binlerce yıldır tekrar eden bir döngü. Aynı doğumlar, aynı yaralar, aynı bakışmalar, aynı acılar... Acaba ben, kendi masalımı yazabildim mi? Milyarlarca insan hayatı, gelip göçen, gelecek olan... Her birinin ömrü farklı olabilir mi birbirinden? Ama parmak izleri farklı, bir de gözbebekleri. Kaç kadın, aynı yerinden bıçaklandı sevdiği adamın elinden. Kaç anne ağladı, evladım, diye. Kaç adam, adem oldu bunca ömür içinde.. Farklı seçimlerde bulunsa bile muhakkak binlercesi aynı acıyı tatmıştı diğerleriyle. O halde, tekrarlanan bir sürecin içindeysek kimiz biz? Ne arıyoruz burada? Tatmamız beklenen farklı bir şey yoksa ben de seçimimi yapıyorum.” #kitapyorumu Aşka inancı olmayanları bile inandıracak bir aşk… İlk kitabın ardından ara vermek istemiştim ama merakım ağır bastı ve ikinci kitabı da çabucak okudum. Keşke daha da uzun olsaydı. Bitmesini hiç
2023 73. kitabı
"Kulu sevmekle başlar, hakikate ulaşan yol" Yakın zamanda çok severek okuduğum #sırbende romanının devam kitabı #ayışığım ile geldim İlk kitap Feride ve Eşref üzerinden ilerleyen bir kurguda, kilit bir noktada kalmıştı. Sırlar aralanmış fakat aydınlığa kavuşmamıştı. Bu kitap ile netliğe kavuşuyor. Anlayış, sevgi erbabı olan Şeyhin, müridi Eşref'e devrettiği görevler, ailesini emanet edişi ile roman şekilleniyor. Metafiziksel noktalar, okuru etkilemeye devam ediyor. Saf aşk, sabır, maneviyat ve aklın romanı. İlk kitapta alevlenmeye başlayan Kurtuluş Savaşı bu kitap ile soluksuz ilerliyor. "Seçilmiş olanın adı Kemal’dir. Yanından ayrılma oğul. Kararını kararın, yolunu yol bil." İlahi aşk ve insani aşk kavramının iç içe girdiği kitap, vatan aşkı ile zirvesini buluyor. İki kitap da elinize aldığınız andan itibaren sizi esir alacak. Özlem hanımın kullandığı dil su gibi, her sayfa merak uyandırıcı. Mistik anlatımları, dönem romanlarını sevenlerin kaçırmaması gereken bir seri. Her Ay Okuyanlar Kulübü ile Merve önerisiyle okudum. İyi ki...
2023 88. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2023 23:41
AY IŞIĞI/ ÖZLEM BİNEL “Çocukluk geçmeyen bir dönem. Sanki orada öylece intikamının alınmasını bekliyor gibi duruyor. O yıllarda seni acıtan, üzen, korkutan ne varsa bir ömür onun telafisi için çalışıyor büyüyen çocuk.” Büyük heyecan ve merakla okuduğum #sırbende kitabının devamı olan #ayışığım ‘a da ara vermedim başladım ve yine bir solukta bitiverdi. Nasıl naif, nasıl akıcı bir dil kullanmış Özlem Hanım, tek kelimeyle bayıldım. Yalnız, size olan biteni anlatmam mümkün değil. Bana kalsa oturur saatlerce anlatırım ama seri olunca bu durum biraz hassas biliyorsunuz. Hep sizi düşündüğümden anlatmıyorum. Birinci kitapta Çerkez Sürgünü’yle başlayan Feride ‘nin hikâyesi devam ediyor. Bu kitapta Kurtuluş Savaşı üzerinden sürüyor Feride ‘nin hikâyesi. Ayrıca ilk kitapta bahsi geçen karakterleri daha yakından tanıyoruz ve geçmişe dair yaşamışlıklarını; aşklarını, acılarını, hayallerini kırıklıklarını , sırlarını detaylıca öğreniyoruz. Her bir karakterin birbiriyle olan ortak noktalarıyla şaşırıp, merakla çeviriyoruz sayfaları... Eşref, Emine, Zişan, Akif, Merih, Şahnur , Satı, Leman hepsi bambaşka dertlerden mustarip... Tarih, aşk, ıstırap, pişmanlık, mistik olayların birlikte harmanlandığı muazzam bir seri. Okuyun, pişman olmazsınız. Yeni kitaplarda buluşmak üzere. Her Ay Okuyanlar Kulübü

Özlem BinelYazar · 5 kitap
Gazi Üniv. Güzel Sanatlar Fak. Fotoğraf Video Bölümü Ögr. Gör." Boyun Devrilsin Murtaza- Ay ışığım-Sırbende-Rüzgar Dedim Sana" kitaplarınin yazarı