Molla Câmî (tam adıyla Nûruddîn Abdurrahmân b. Nizâmeddîn Ahmed el-Câmî), 15. yüzyılın önde gelen Farsça edebiyatçı, mutasavvıf ve şairlerinden biridir. Horasan'ın Câm şehrinin Harcird kasabasında 7 Kasım 1414'te doğmuş, 1492'de Herat'ta vefat etmiştir. "Hatemü'ş-şuarâ" (Şairlerin Mührü) lakabıyla anılan Câmî, klasik Fars edebiyatının son büyük temsilcisi olarak kabul edilir. Eserleri arasında Nefahatü'l-üns (Evliyaların Nefesleri), Salamân ve Absâl gibi tasavvufi ve alegorik metinler bulunur; toplamda 99'dan fazla eseri vardır.
Baharistan (Bahçe-i Bahar), Câmî'nin en tanınmış eserlerinden biridir ve Farsça olarak kaleme alınmıştır. Kitap, Şirazlı Sâ'dî'nin ünlü Gülistan adlı mensur-manzum eserini model alarak yazılmıştır. Câmî, bu kitabı genç nesillere ağır bilgileri yüklemeden, gönüllerini ferahlatacak şekilde sunmak amacıyla kaleme aldığını belirtir. Eser, hikâyeler, nükteler, öğütler ve şiirlerle zenginleştirilmiş bir didaktik (öğretici) yapıya sahiptir. Adı, "bahar mevsiminin geldiği çiçeklerle dolu yer" anlamına gelir; her bölüm, bahar çiçekleri gibi hikmet dolu nasihatleri simgeler.
Kitap, sekiz "bahçe" (ravza) olarak düzenlenmiştir. Her bahçe, belirli bir tema etrafında toplanır:Sufilerin örnek davranış ve sözleri.
Faydalı nükteler, hikmet ve hikâyeler.
Yönetim usulleri ve idarecilerin davranışları.
Cömertlik ve cömertler.
Aşk ve âşıklarla ilgili bilgi ve hikâyeler.
Lâtifeler (espriler, zarif sözler).
Evliyaların tanıtımı.
Ahlakî ve tasavvufî temalar (kibir, adalet, dervişlik gibi).
Her hikâye sonunda beyitler ve şiirler eklenerek, okuyucuya zevkli bir okuma deneyimi sunulur. Temel amaç, Peygamber ahlakını, adaleti, sevgiyi ve tasavvufu masal-hakikat karışımıyla aktarmaktır.
İthaf: Eser, Timurlu hükümdarı Hüseyin Baykara'ya ithaf edilmiştir. Câmî, dibacede