1973
Türler:
Sıralamalar

2025 24. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 17:41
Yazarın ilk kitabı Kelebek'in devamı olan bir kitap. Kelebek'i okuduğumda devam kitabı olduğunu bilmiyordum ve bu kitabı yazarı aynı olduğu için almıştım. Iyi ki de almışım. Çünkü Kelebek kitabında yarım kalan yerler vardı. Bu kitapta onlar kapatılmış. Ayrıca hem Kelebek hem Banko kitabının yazılış sürecini de ayrıntılı olarak anlatmış. Her şeyden önemlisi kitapta anlatılan her şey eski bir kürek mahkumunun başından geçen gerçek bir hayat hikayesi oluşu.
2021 98. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 23:19
Tanıtım İçerir!!! İlk kitaptaki tadı alamadım. Kitap elimde günlerce süründü, yoğun bir dönemde okumanın etkiside var tabii... Kahramanımız artık özgür. 13 yıl süren kürek mahkumluğu sona eriyor ve kendini kabul eden bir ülke buluyor. Venezuela!! Venezuela hakkında da bayağı bilgi veriyor kitapta. Burayı çok seviyor kahramanımız. Kendi ülkesi Fransa'ya sistemini sık sık belirtip, Venezuela'ya olan minnetini de aynı şekilde dile getiriyor. Burada da kendine sık sık hanım arkadaş buluyor. Nedense bu kadınlar hep kendine sırılsıklam aşık oluyor, ilk kitapta da ara sıra bu durumları belirtiyordu. Ama beyimizin bağlanma sorunu var, birlikte olduğu kadınları uyarıyor hep, ne hikmetse onlarda hep kabul ediyor bu durumu. ( artık ne kadarı doğruysa:) ) Nihayet sonra yaşıtı olan hayatının kadınını buluyor da duruluyor. Sevdiği kadının tenkinleriyle intikamından bile vazgeçiyor. ( ilk kitapta Kızılderili iki kardeşten çocuğu olmuştu,onları aramasını bekledim fakat aramadı) Türlü iş denemeleri, batışlar, çıkışlar, seneler sonra Fransa'daki aile ile irtibat, Fransa'daki cezasının zamanaşımına uğraması ve ülkeye dönüş... geçmişle hesaplaşma, kendini küreğe götüren mahkeme sürecini anlatması... yaşlılık zamanını iyi geçirmek için kitap yazmaya karar vermesi. Kendine "maceracı" diyor. Hayatı da hep bir macera olarak yaşamış. Durgun işlerin adamı değil. Kendi ile ilgili anlattıklarından çıkardığım; hayatına bakılırsa kim olsa suçlu olduğunu düşünür. (Fakat mahkemede mahkumluğa götürülen süreçte deliler yetersiz. Fransa'nın adalet sisteminin iğrençliği) Çocukken en gıcık aldığım yanı; hayvanlara zarar vermesi ve bundan büyük bir keyif alması. Annesini küçük yaşta kaybettiği için okulda anneleri olan çocuklarla sürekli kavgaya tutuşuyor ve onların annelerine dahil büyük hakaretler
2022 7. kitabı
Hayat bir maceraperestin hikâyelerinin gerçeklikle buluştuğu an kadar güzel ve heyecan dolu olmalıdır...İlk kitabın devam niteliği okuma heyecanımı o kadar artırdı ki kitap elimden düşmeden çok kısa bir sürede bitti. MACERALARI ILE VAR OLAN VE BIZE YOL GOSTEREN TUM KITAPLARA NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK O KADAR EKSIK KALIRIZ HER ZAMAN...IYIKI KİTAPLAR VAR.
İnsan ve Duygular
2024 27. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2024 17:57
BANKO-HENRI CHARRIERE,398 sayfa “Ben özgürüm, özgür, özgür ve hep özgür kalmak istiyorum!” Artık intikam zamanıdır. “On üç yıldır özgürlüğüm için mücadele ettimse,bunu elde ettimse bir tek nedeni var:İntikam.Savcı,yalancı tanık,aynasız,onlarla görülecek hesabım var!Ve bunu unutmamak gerekir.Asla.” Kelebek kitabının devamı olan “Banko”…Kelebek romanı ile ünü bütün dünyaya yayılan eski kürek mahkumu Henri Charrière,namı diğer Kelebek ,şeytan adasından kaçıp,geldiği Venezuela’da nasıl yaşadığını,neler yaptığını anlatıyor. 25 yaşında girdiği hapishaneden 38 yaşında çıkan Kelebek yaşadıklarını o kadar doğal bir şekilde anlatıyor ki olayları okuyucu olarak bizlerde birebir yaşamış gibi oluyoruz.O tehlikeli yolculukta onunla nefes nefese kalıyorsunuz,yakalandığı zaman yaşadığı işkenceleri ruhunuzda hissediyorsunuz. Önceleri sürekli intikam peşinde.Haksız yere yattığı yirmi üç yılın hesabını sormak istiyor.İşlemediği bir cinayet yüzünden ömrünün yirmi üç yılı ,müebbet kürek cezası,anlatılamayacak derecede korkunç işkencelerle geçen Kelebek,iki kere kaçıyor,iki üç firarı da başarısızlıkla sonuçlanıyor.On üç yıl geçtikten sonra,özgür olarak Venezuela’ya varıyor ve orada yeniden insan olarak yeni bir hayat kurup evleniyor.Hayatının aşkını bulan Kelebek intikam arzusundan bile vazgeçip bir sürü işe giriyor.Yeri gelip iflas edip yeri gelip çok güzel paralar kazanıyor.Ama hiç bir zaman unutmuyor,neden bu suç onun üzerinde kaldı,buna sebep olan ne ? Bunun cevabını bulduğu zaman hayatını;bir sebep de para kazanma ve yaşlılığını rahat geçirme arzusu ile kağıda döküyor.Hapishane sonrası iniş ve çıkışlarla geçen hayatı,yazdığı kitap ile birdenbire değişen Kelebek haklılığını intikam almadan duyurur. “Hayatta,her şeyden önce önemli bulunan tek şey;Kendini hiç yenik saymamak ve
2020 43. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2020 22:41
Yaşamak, yaşamak,yaşamak. Kendimi umutsuzluğa kaptıracağım anlar, üç kere bu umut dolu sözü tekrarlamalıyım. Kelebek kitabından bir alıntıyla başladım yoruma çünkü bizim Kelebek de bu sihirli sözcükleri tekrarlamaya devam etmiş ki ikinci kitabını bizlerle paylaşmış. Kelebek kitabını okuyanlar olayın gerçek bir hayat öyküsü olduğunu biliyorlar ama bilmeyenler için söylemiş olalım. On üç yıllık kürek mahkumluğundan özgürlüğüne kavuştuğu olayları anlatır kitap. İlk kitaptaki kadar sürükleyici olaylar bulamazsınız ama yine de okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. İntikam alma arzusuyla sürekli para biriktirmeye çalışan Kelebek çeşitli maceralara atılır. Bu serüvende sürekli şanslı tarafta olanlardandır. İntikam hırsıyla hiç pes etmez ama bu yüzden bazı şeylere de geç kalır Kelebek. Sonra hayatının aşkıyla tanışır ve hayatının en güzel yıllarını işlemediği bir suç yüzünden on üç yıl kürek cezasına çarptırılmasında rol alan insanlardan intikam alma isteğinden bile vazgeçer. Kitap; Kelebeğin çocukluğu, ilk gençliği, ailesi daha fazla yer tutar kitapta. Haklılığını intikam almadan duyurmak için kitap yazmaya karar vermesi de anlatılır. Kitap basıldıktan sonra okurların geri dönüşleri aslında Kelebek’in bence intikamını aldığının bir kanıtıdır. Hayatlarının en zor anlarında bile pes etmeyen, intihar eşliğine gelmiş insanların bu kitap sayesinde vazgeçtini de yazar kitap. Gerçek bir yaşamdan ve yaşayan kişi tarafından yazılmış olsa gerek yazar yaşadıkları duyguları bizlere geçirebilmiş. Yazar olmadan böyle güçlü eserler yazılabiliyormuş demek. Kitabı okuyanlar eleştirilerde bulunmuşlar fakat benim eleştirebileceğim tek nokta kötü bir çeviriye rast gelmiş olmamdır. Yine de kötü çeviriye rağmen çok sevdiğim bir kitap oldu. Sizlere de tavsiye ederim. Önce Kelebek daha sonra
2016 119. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2016 16:48
Çok sıkıcı bir kitap, aksiyon yok, felsefi görüş yok. Yani okuyucuya vereceği pek bir şeyi yok. Bu yüzdende uzun sürdü okumam. Onunla başedebilmek için araya başka kitaplar sıkıştırmak zorunda kaldım. Çeviri derseniz tam bir felaket. Bir yayınevi nasıl bu çeviriye bu kitabı bastı şaşırdım doğrusu. Yanıldığımı düşünen varsa önce kitabı okusun. Saygılar bizden
2017 268. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2017 19:53
Zamanının efsane kitabı olan Kelebek'i henüz okumadıysanız söyleyecek kelime bulamazken, devamı niteliğindeki Banko için yalnızca şunu söylemek istiyorum. " Adam yazmış abi."
2020 3. kitabı
Henri.... Kelebek.... Bir kürek mahkumu... Kelebek hikayesini okuyanımız çoktur. Gerçek hayat hikayesi. Üstelikte birinci ağızdan satırlara dökülmüş. Etkileyici bir yaşam! Kelebek'le beraber zincirlenip defalarca planlar yapıp sonunda özgürlüğü yakaladığımız bir serüven. Bizim "serüvenci" hikayesine özgür yaşamında da devam ediyor. Banko kitabı işte bu serüvenin ikinci kısmı. Anlatım, kurgulama tarzı aynı fakat değer yargıları bu kez biraz farklı. "Hiç okuma! tanıdığımız Kelebek gibi kalsın aklında." yorumu yapılacak kadar değişiyor Henri ve değer yargıları. Eee birazda doğru. Henri bildiğimiz karakterinden bir süre uzaklaşıyor. Sevemediğimiz bir tip oluyor. Olay kurgusu arasında betimlemeler, ülkelerin siyasi ve politik durumları hakkındaki yorumlar zaman zaman okuru uzaklaştıryor. Genel bakış açısında ikinci kitap biraz olumsuz yorumlansa da benim pencerem farklı manzara gördü. Henri'nin yıllar sonra kazandığı özgürlüğün karakterine nasıl etki ettiğini merakla takip ettim. Fakat belirtmem gerekir ki ilk kitaptaki durmak bilmeyen hareketlilik ikinci kitapta yok. Ufak tefek olayların yerine Henri'nin iç dünyasını ve duygusal yaklaşımlarını buluyoruz bu kez. Yani Henri'nin çocukluğuna iniyoruz. İşte o kozadaki Kelebek bize her şeyin sebebini açıklıyor. Kitabın ortalarında kötü Henri ile barışıyorsunuz. Kurgunun bel kemiği ise gerçek aşkı buluyor bizim oğlan. :) İntikam ateşi ile dayanılmaz şartlara dayanıp esaretinden kaçan Henri, aşk ateşiyle karşılaşınca her şeyi unutuyor. Öyle bir aşk ki karşılıklı sonsuz anlayış var. Uslanmaz serüvenci maceradan maceraya batarken sevgili eşi her seferinde en büyük destekçisi. (Bizim adamlar bir kere iş batırsa kadınlardan çekmediği kalmaz, bu parantezi çok düşündüm okurken, size de yazmadan geçemedim.) Son macerası ise gerçek
Kelebek.
Puan vermedi
Kitaba başlayınca gençlik dönemimin başlarına denk gelen yazarın Kelebek kitabını hatırladım; etkilenerek ve heyecanla okumuştum. Bu kitabı okumaya meyyali olan kitapseverleri etkilememe adına yorum yapmayıp, yerine kısa bir tavsiyede bulunacağım. Lütfen önce Kelebek’i peşisıra Banko’yu okuyun.
15.02.2015
2016 46. kitabı
Sindire sindire okudum, okuyorum, bundan sonra yine okuyacağımdan da neredeyse eminim. İlk kitaptan sonrası etkileyici olmaz, bu kadar iyi olacağını sanmıyorum, diye düşünüyordum; fakat ardından bunun herhangi bir fantastik seri ya da aşk konulu alelade bir seri olmadığının farkına vardım. İlkinde daha çok kaçma dürtüsü, unutulmaz ve hayrete düşüren bir çaba ve elbette intikam duygusu hâkimken; ikincisinde ilkinin hafif kalacağı müthiş bir intikam dürtüsü, yaşarken içine işleyen her bir burukluğun gün yüzüne katlarcasına korkunç bir şekilde çıkması ön plandaydı. Yaşadıklarını sonradan anlattığı için daha az samimi ve daha az gerçekçi şeyler bekliyordum çoğu zaman, ama alakası bile yoktu bunun. Burukluğunu bile yeri geldiğinde yazmıştı, yeri geldiğinde karşılaşıyordum ve o zaman da öyle gediğine oturuyordu ki şaşırıp kalıyor, onun burukluğunu kendi üstüme alınıyordum. "Dünya tarihinde dört yıl, bir şey değil. Sekiz yaşındaki bir çocuk için dört yıl çok önemli." Genelde bunun gibi cümleleri vardı ve belki bu okunup geçilecek bir şey gibi algılandı. Fakat ben delicesine kendime pay biçtim bu cümlelerden, derinlemesine hissettim. Konusu ilki kadar dikkat çekici değildi, evet, ama bence o olgunluk ve aynı zamanda o dürtülere karşı muazzam duruş -ki sürekli karşı koyamamaktan korktuğundan bahsediyordu-; işte bunların hepsi, bu kitabı ilkinden çok daha iyi bir konuma getirdi. Herhangi bir hayat hikâyesi gözüyle bakacakların şiddetle okumamasını tavsiye ederim, kalanı için muntazam.

Henri CharrièreYazar · 4 kitap
Fransız yazardır. "Papillon" (Kelebek) isimli kitabı ile ünlüdür. 1906da Fransanın Ardeche şehrinde doğmuştur.Annesi 10 yaşındayken ölmüş,çocukluğu iki kız kardeşiyle öğretmen olan babasının yanında geçmiştir.1923 yılında 17 yaşındayken Fransız Deniz Kuvvetlerine yazılmış,burada 2 yıl çalışmıştır.Buradan ayrıldıktan sonra Pariste suç örgütlerine katılmış,yasadışı işler yapmaya başlamıştır.rnrnMahkumiyetirnrn26 Ekim 1931 yılında Pariste cinayet suçundan tutuklanmış,bu suçtan Fransız Guyanasında ömür boyu kürek mahkumiyetine çarptırılmıştır.Ve 13 yıllık kaçış mücadelelerinden sonra özgürlüğüne kavuşmuştur.Kaçış Ayrıntıları Daha sonra Venezuela vatandaşı olmuş orada da tüm mahkumluk hikâyesini kendi lakabını taşıyan "Kelebek" adlı kitapta yazmıştır. Banko adlı kitabında da özgürlüğe kavuştuktan sonraki yaşamını anlatmıştır.rnrn13 yıllık kaçışını anlattığı kitabı Papillon, Türkiyede e Yayınları tarafından Aydil Baltanın çevirisiyle, Kelebek adıyla 1969 yılında yayınlanmıştır.Yine aynı kitap, 1973 yılında Franklin J. Schaffnerin yönettiği ve Steve McQueenin başrölünü oynadığı, Papillon isimli filme çekilmiştir.