Beyaz Diş

Jack London

2021 12. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2021 08:59
Diğer yorumlarıma benzer bir yorum olmayacak sanırım bu sefer. Biraz daha kişiselleştireceğim ama kurallara da sadık kalmaya çalışacağım. Vahşetin Çağrısı ve Martin Eden’i okuduktan sonra benim Jack London hassasiyetim zirvelere çıktığı için o yüzden çok büyük bir beklenti içinde okudum. Beklentim boşa mı çıktı? Elbette ki “ Hayır ! “ Jack London’un diline alıştıktan sonra, o süslü ve sürükleyici, harika betimlemelere hayran kaldığım için diğer kitaplarını da okuma gereği duyup hemen elime aldım. Gelelim kitapla ilgili bölüme; Son derece sürükleyici ve merak uyandırıcı bir roman. Başlarda ne oluyor falan deyip sıkılıp kitabı bırakmayın sakın. Bir kurt ile köpeğin kanını taşıyan Beyaz Diş’in Vahşi Yaşamdaki hayata gözlerini açışı ve hayat mücadelesi var. Sonradan Kızılderelilerle tanışıp vahşeti tanıması, insanların acımasızlığını görmesiyle devam eden süreç. Dünyayı , yaşamı, insanları ve hayvanları bir kurdun gözünden görmemizi ve onun gibi düşünmemizi sağlıyor bu roman. Onun yaşadığı maceralarda onunla beraber acımasız olabiliyorsunuz, sevgiyi yeterince tatmadığı ve bilmediği için yaptıklarından dolayı yadırgamıyorsunuz. Çünkü kendi yaşam mücadelesi ve geldiği yerin dokusu var onda. Bir kurt köpeği yaşamı değil de içinde insanlık var. Hayatta kalma mücadelesi var. London; boyun eğmez, amansız bir doğal ve sosyal çevrede, insan ve hayvanın yaşama mücadelesini etkileyici bir gerçeklikle sunmuş. Daha sonra yine insanlardan sevgi ve şefkat gördüğünde bu kez buna karşılık olarak sevgi ve saygı vermesi gerektiğini öğretmiş bu romanında. Sonlara doğru o vahşi köpeğin evcilleşmesi öyle duygusal ki. Son bölümlerde sahibine karşı olan ilgisi hele hele son bölümün tamamı artık duygusallık doruktaydı. Gözler dolabilir...
Hayvan Deyip Geçmeyin
2020 7. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2020 00:36
Jack London' un yazdığı bu kitap her yaşta insanın okuyabileceği çok güzel bir eser. Yazarın güçlü kalemiyle hayvanlar arasındaki dostluğu, yarışı, rekabeti anlattığı bu kitabı okuduktan sonra, biz insanlarla hayvanlar arasında duygular anlamında pek bir fark yok diye düşünüyor insan... Mutlaka okuyun diyebileceğim bir kitap...
Beyaz Diş Biraz Ortaya Karışık
2021 137. kitabı
Çok keyif aldığım kitaplardan biriydi. Uyum sağlamak, bir yolculuğa çıkmak ve bunu başka bir canlının dilinden bu kadar ustaca ifade edebilmek yazarın kaleminin ve bakış açısının kuvvetini gösterir bence. Okuma listesine alınması gereken eserlerden. "Kuzeyin yalın hayatından sonra Santra Clara vadisinde hayat çok karışıktı. Uygarlığın bu karışıklığına karşı istenen başlı şey kontroldü, sınırlılıktı. Hem bir örümcek ağı kadar ince hem de bir çelik kadar sağlam olan kendini frenleme yeteneğine sahip olmak gerekiyordu. Hayatın bin türlü hali vardı. Beyaz Diş bütün bunları öğrenmesi gerektiğini anladı." **** Sanırım hayat bir hayvanın gözünden daha iyi anlatılamazdı..
2020 126. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 07:07
Çocukken okuduğum bir kitaptı, tekrar okuma ihtiyacı duyup başlamıştım. Ne sıktı ne boş yere okuma hissine kapıldım, akıcıydı güzeldi ve en önemlisi aklımda çocuk kitabı olarak kalmış olmasına rağmen kesinlikle bunun doğru olmadığının farkına vardım. Bir kurdun hayat hikayesini insana dokundurarak anlatması beni gülümsetti... Tavsiye ediyor muyum, evet. Bir kere daha okuyun.
Vefa
2020 1. kitabı
Bu kitabi her kese siddetle tovsiye edirem..Cek London sayesinde bir heyvanin ic dunyasina seyahete cixdim..O qeder gozel kitabdir ki, oxuduqdan sonra en azi heyavanlara olan sevginiz artacaq.Bunu eminlikle deyirem.
Cek London-beyaz diş
2020 116. kitabı
Cek London ağ diş. İlk olaraq ondan başlayımki Cek Londonu ilk defe oxuyurdum. Ve Ag dis eserini cox beyendim. Yazicinin desti xetti cox axicidir. Butun eser boyu 1defe de olsun eserin adami sixmasina rast gelmedim. Kitabin yazilis xetti insani deyerler ve insan xisleti uzerine qurulub. Eser heyvanin uzerine qurulsa da, butun xarakterler ve xasiyyetler insan uzerinden heyvanlarin uzerine kocurulub. Burda yazicini alqiwlayiram cunki bunu cox gozel bacarib tesvir edib. En cox beyendiyim mesele yazicinin insanlara catdirmaq istediyi, canlilarin istenilen muhite uygunlasmaq qabiliyyetinin olmasidir. Ister ag diw olsun ister anasi Kische olsun. Her hava seraitine her relyefe muhite cox gozel uygunlasirlar. Meselen ag diwin ozu itlerin icinde boyudulerek hem itde olan xasiyetler awilanir hemde o genindeki canavar ruhunu buraxa bilmir. Duwergede defelernen ogurluqlar edir. Itlerle savasir. Etrafinda sevilmeyen bir ferd kimi qebul edilir. Cox sakit olsada usaqloq dovrunde, heyatda yasamaq mubarise aparmaq ucun vehsilesir heyat tecrubesi yigir. Meger bizim heyatimizda bele deilmidir? Hamimiz mubarize apararaq, safligimizi itirerek daha yaxsi seyler yasamaq ,ustun olmaq, daha cox pul qazanmaqcjn vehsilesmirikmi? Smit kimi azginin eline dusen ag dis size kapitalizmin elinde aciz qullara cevrilen 1tike corey ucun mubarise aparan insanlari andirmirmi? Doyuslere cixan ag dis yasamaqcun reqiblerinin bogazini bosunami parcalayir. Bes ag dis onlari oldurmeden qalib gele bilmez? Elbette geler.sadece oz deyerini saxlamaq dovrdeki catismazliqlarla mubarise aparmaqcun onlari aradan goturmelidir. Ancaq her zaman qalib gelecey deye birsey yoxdur. Bezen heyat ister insani istersede heyvanlari ani olaraq yaxalaya bilmezmi? Haminin bogazini uzen ag dis dusunerdimi ki bogazi birgun bir
2020 40. kitabı
Annesi Kurt ve Köpek karması , babası saf kurt olan , Beyaz dişin o muazzam hikayesi. İnsanların kötülükleri karşısında bir köpeğin merhameti anlatılmış.Her köpeğin eğitilebileceği ama insanları eğitmenin kolay olmadığı mesajını veren son bölümü söylemeden geçemeyeceğim .Zaten jack landon tüm kitaplarında o mesajı bizlere hissettirir ve üzerinde düşünmemizi ister.Hayvanlara olan tutumunuzu değiştirmenizi sağlayacak bir eser olmuş. Köpeklerin duygularına ve özüne fazlasıyla değinilmiş.Ben beyaz dişi çok sevdim , tanımanızı isterim
2021 13. kitabı
Sevginin, öfkenin, şiddetin, sabır ve kararlılığın, her seyi ne kadar değiştirebileceğini gozler onune seren muhteşem bir kitap. Bu kitabi okuduktan sonra tum canlılara bakış açınızın degistigini hissedeceksiniz. Jack London'un en cok övgü aldığı kitaplardan biridir.
2021 17. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2021 19:16
Defalarca bıkmadan okuduğum bir kitap Beyaz Diş. Yarı kurt yarı köpeğin gözlerinden acımasız bir dünyaya bakış. Yazar, Alaska'da yaşayan Kızılderili kabileler, yöreye altın aramaya gelen madenciler ve köpeklerin yaşam şartlarından kesitler ve zengin gözlemler sunmaktadır. Jack London, Alaska'da madencilik yaptığı günlerde kendisi doğayı, şartları ve çevre sakinlerini gözlemlediğini sanırken, kendisinin de gözlemlendiğinin hiç ama hiç farkına varmıyor. MEB'nın tavsiye kitaplar listesinde de olan bu kitap, heyecan uyandıran öyküsü, dili, betimlemeleri ile tavsiye edilmeyi hakediyor. ''İyilik bir seçenektir. İnsan seçemediğinde insanlıktan çıkar.'' demiş Anthony Burgess. Kitapta bu iki insanı da görüyoruz. İyiliği seçip başarılı olan ve kötülüğü seçip ziyana uğrayan. Bir insanın yapabileceği en büyük iyilik ise sevmektir bence. Keyifli okumalar.
Spoiler İçerir!
Puan vermedi·256 syf.·
2020 14. kitabı
*Beyaz Diş, her türlü zorlukla karşı karşıya ve özellikle insanlarda gördüğü zalimliği fazlasıyla yaşayan, yarı kurt, yarı köpek olan bir karakter. İnsanlarda sevgi bekleyen ama her seferinde yanılan, Umutları tükenen ve hiç-bir canlıya güvenmeyen, fazlasıyla nefret eden bir kurt köpeği. Gördüğü eziyetler karşısında hayata tutunmaya çalışırken, karşısına hiç beklemediği bir zamanda iyi bir sahibin çıkması olmuştur, Scott. Zamanla Scott un sevgisine alışıp ve onu sevmiştir. Artık kötü günleri geride kalmış, hayatına devam etmektedir. * kitap yorumuma gelince: Jock London eserinde doğanın ve insanın yaşamını ele alarak betimleyici bir dille sunmuştur. Kitabı severek ve merakla okudum. Insanların hayvanlara karşı zalimligini kitapta da bir kez olsun yine okumuş/görmüş oldum . *Hani bazen insanlara "hayvan" diyoruz ya demeyin! Çünkü hayvanlar; insanlardan daha merhametli bundan emin oldum diyebilirim. *Okumanızı tavsiye ederim. ~Kitapla kalın ♡

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.