Jack London
Nil Tuna
Tasarımcı:
Hazar Ata

2024 2. kitabı
Beyaz Diş vahşi bir hayvanın gözünden, hem doğal hayata hem de insanların acımasız dün yasına eleştirel bir bakış... Beyaz Diş Alaska’nın sert doğa koşullarında geçen, nefes kesici bir macera hikâyesi anlatıyor. Yarı köpek bir anne ile kurt bir babanın yavrusu olarak dünyaya gelen Beyaz Diş, doğduğu günden itibaren farklılığının gölgesinde bir hayat sürmeye başlar. Zekâsıyla ve görüntüsüyle hayranlık uyandıran bu muhteşem yaratık, hem insanların hem de hayvanların eziyetiyle karşılaşır ve her an bedel öder. Hayatta kalmak için içgüdülerinin rehberliğine sığınan Beyaz Diş, zamanla her türlü canlıya karşı güvenini kaybeder ve vahşi hayat ile evcilleşme arasında sıkışıp kalır. Jack London Beyaz Diş’te edebiyat tarihinin en gerçek hayvan karakterlerinden birini yaratırken, düşmanlık, ahlâk, güven, merhamet ve sevgi gibi kavramları tartışıyor. “Oysa vahşilik, Beyaz Diş’in görünüşüne ve hareketlerine sinmişti. O vahşi tabiatı simge liyordu; onun ete kemiğe bürünmüş haliydi.” -Jack London-
2024 12. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2024 02:51
Başlarda kitap biraz durgun gelmişti ama biraz daha okuyunca; bir kurdun doğumundan hayatındaki en önemli olaylara ve yaşamına eşlik etmek o kadar keyifliydi ki. Bir kurdun hikayesi olmasının yanı sıra kitapta felsefe sosyoloji ve hatta ekonomik sınıfların bile serpiştirilmiş olması yazarın alametifarikası. Jack London'un okuduğum ilk eseri olsa da eminim ki son eseri olmayacak...
Puan vermedi·288 syf.·
2021 8. kitabı
Dünyaya gözlerini yeni açmış bir kurt yavrusunun yaşamının başından başlayıp zamanla insanoğluyla tanışıp evcilleşmesi ve kendine kurmuş olduğu anlam, kavram, kurallarla çevrili evreyi iyilikle karşılaşıp tekrar inşa etme aşamalarını çok net ve kusursuzca aktarmış bize London. Ben okurken yer yer duygu karmaşası yaşasam da çok keyif aldım.
2021 5. kitabı
Karanlık ladin ağaçları ormanı, donmuş nehrin her iki yakasında yer alıyordu. Arazi öylesine cansız, ıssız ve soğuktu ki hüzün kelimesi bile onu tanımlamada yetersiz kalıyordu. Sessizlik her yanı sarmıştı. Ama yine de bu uzak yabani topraklarda dirençli bir yaşam vardı. Görünümleriyle kurttan farksız bir köpek sürüsü donmuş nehir boyunca ilerliyordu. Hayvanların sık tüylü postları buz tutmuştu. Solukları havayla karışınca buharlaşıyor, sonra incecik buz taneciklerine dönüşüp tüylerine yapışıyordu. Deri koşumları, yine deri kayışlarla peşleri sıra sürükledikleri bir kızağa bağlanmıştı. Gece olunca köpeklerlerden biri kaybolur. Günden güne de kabolmaları devam etmektedir. Sahiplerinden Bill kurt sürüsünü ürkütmek ve hıncını onlardan almak için onları vurmaya kara verir. Ama bu onun sonu olur. Daha sonra dişi kurt ve diğer sürünün üyeleri başka bir kızak grubunun geldiğini fark edince onların peşini bırakırlar. Sürünün diğer üyeleriden olan Tek göz ve Genç kurt dişi kurtla birlikte olabilmek için bir mücadeleye girişirler. Bu mücadeleyi Tek göz kazanır. Dişi kurtla birlikte dört adet yavruları olur. Yavru kurt mağradan çıkmadığı ve dünyayı tanımadığı için çok toydur. Ama daha sonra mağradan çıkar ve tehlikeli dünyayı kendi gözleriyle görür. Kıtlık zamanı vaşak yavrularını yerler fakat annesiyle dişi kurt ve beyaz diş dövüşmek durumunda kalırlar. Bu dövüşü vaşak hayatını kaybederek öder. Bu olaydan sonra ise dişi kurt'un yani "Kiche"nin sahipleri gelir ve beyaz dişi ve annesini kamplarına götürürler. Beyaz diş günden güne daha vahşileşir ve Lip lip'in ve kamptaki diğer köpeklerin öfkesini üstüne çeker. Bunun sebebi ise babsının bir kurt olmasıdır. Kampta gün geçtikçe Beyaz diş'in ünü git gide yayılır. Yalnız bu ün kötü bir ündür. Çadırlardan balık, et vb gibi
2021 114. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2021 10:19
Yazar her ne kadar bir hayvanın hayatını anlatsa da aslında o hayvan dediğimiz mükemmel canlının gözünden vahşi olan bir yaratığı da anlatır. Yani İNSANI. Roman beyaz diş adında yarı kurt yarı köpek cinsi olan bir canlının yaşamını anlatıyor. Beyaz diş doğumundan yaşadığı olaylara kadar bizi de hikayesine sürüklüyor. Jack London, kullandığı üslup ile sanki bir seyirciymiş gibi hissettiriyor, bazı yerlerinde vahşi yaşam belgeseli izlemiş gibi hissettirdi ama merak ettiğim bir kitaptı iyiki okudum. Birde 'Beyaz Diş' kitabını okuduktan sonra kurtlara ayrı bir sempati ile bakıyorsunuz. Keyifli Okumalar...
Beyaz diş - White fang
2020 4. kitabı
Onun annesi yarı köpekti, babası ise bir kurt. Alaska'da geçen harika bir macera. Bir hayvanın hayata bakış açısı. Bir dost edinmek gerekirse, hiç şüphesiz, en iyisi hayvandan çıkar. İşte o gerçekten köpek gibi sadakat besler, kurt gibi koklar ve duyar seni. Yalnızca bir hayvanı sevdiğinde şüphe duymazsın sevildiğinden. Yüreğinin ta derinine işler tüylerinin yumuşaklığı, bakışlarının samimiyeti güven verir. Ve yalnızca bir hayvan sevdiğinde gerçekten yaşam başlar, işte o zaman insan yaşadığını bilir...
Sevgi şart
2020 8. kitabı
Jack London ın okuduğum üçüncü kitabı. Genelde yazarların belli konularda belli bir fikri savunduğu kitaplar serisini okur, farklı kitaplar olsa bile aynı yazardan çıktığını anlarız. Ama yazar gerçekten dünya klasiklerin arasına girmeyi başarabilmiş eserler bırakmış. Her olduğum kitabı, birbirinden farklı bambaşka ve sürükleyici olaylarla dolu. Aynı kişinin bu denli renkli bir hayal gücünün olması takdire şayan. Beyaz diş de vahşi doğadan gelmiş bir kurt köpeğinin heyecanlı öykünü anlatıyor. Bir kurt köpeğinin hayatını bu denli heyecanlı ve sürükleyici anlatmak büyük başarı. Hiçbir canlıya, sevgiyle yaklaşarak öğretemeyeceğiniz ve yaptıramayacağınız hiçbir şey yoktur. Sanırım sevgi hayattaki tek mucize, sevgisizlik de en büyük ceza. Okuyunuz.
2020 10. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2020 10:28
Çocukluktan bu güne kadar okudugum(ki bunu çocukken de okumuştum ama hiçbir şey hatırlamıyorm.) bütün kitapların arasından en sevdiğim oldu. Bugüne kadar en sevdiğim kitabı sorsalardı belirli bir iki tanesini söylerdim ama şimdi sadece beyaz dişi söylerim. O kadar sevdim ki anlatamam. Bi kitap baştan beri insanı hiç mi sıkmaz hiç mi demezsin bitireyim artık. Bitirmek hiç içimden gelemedi bi 300 sayfa daha olsaydı gözüm kapalı okurdum. Belki başkası için öyle olmaya bilir ama benim için öyleydi. Çok dolu bir kitap, çok akıcı. O kadar çok güzel şey yazmak geliyor ki içimden ama dile dökemiyorum.
Sevgi İyileştirir
2021 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2021 23:05
Jack London, yazmak isteyipte önüne çıkan engellerle birlikte bu isteğini rafa kaldırmış daha sonra herkesinde bildiği ilham perileri sayesinde tekrar kalemi eline almış bir yazar. Kitabın ilk sayfasında ki yazarla ilgili kısımda bundan bahsediyor. O, ilk engelde takılsaydı ya da pes etseydi bugün elimizde Jack London adına ait bir kitap olmayacaktı. Beyaz Diş Vahşi Hayat onun yaşam alanı. Bir kurt. Aynı zamanda bir köpek! Doğası gereği özgürlük onun vazgeçilmezi. Ama onun özgürlüğü ilk İnsan-hayvanla karşılaşana kadar sürdü. Yani özgürlüğü daha bir yaşına gelmeden elinden alındı. Alındı alınmasına ama o yine de özgür ruhundan asla taviz vermedi. Veremezdi, onun yapısı buna imkan vermiyordu. Kötü insan kendini, doğayı, yaşamı da kurutur. Beyaz Diş, insan elinin ne demek olduğunu öğrenmiş, tecrübe etmişti. İnsanlardan korkuyor, korktukça da itaat ediyordu. Bu itaat, onun vahşi doğasına aykırı. Bu aykırılıkla birlikte uzun bir tecrübe kazanmış ve insanların kötü emellerine dahil olmuş, hayvan dövüşlerine dahil katılmıştı. Ta ki ruhuna işleyecek o insan eli ile karşılaşana kadar. SEVGİ, insan eliyle artık bedenine açılan bir yara değil de ruhuna işleyen bir duyguyu tadacaktı.. Beyaz Diş ve Jack London İnsanların aslında daha vahşi olan yanları kadar iyileştiren, o yaraları saran tarafını gösteren bir kitap. VE EVET, SEVGİ İYİLEŞTİRİR.
2020 9. kitabı
Bu kitaba kitap okumuş olmak için başlamıştım aslında ama başladıktan sonra çok ilgimi çekti çok beğendim acayip sürükleyiciydi ve gerçekten Jack London un kalemi çok güçlü. Bu romandan çıkardığım birkaç ders var ama sadece ikisini yazmak istiyorum. 1-Çok başarılı işlere imza atan kişiler aynı zamanda zamanında defalarca hatalar yapmışlardır. 2-Kötü eylemler yapan birileriyle karşılaşırsak o kişinin ozmana kadar iyi biriyle karılaşmadığını, sevgi görmediğini varsayarak elinden tutmalıyız.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.