Bilinçaltı

Sigmund Freud
Daha önce anlattıklarımda eksik bir taraf kalmaması için şunu da ekleyeyim ki, tedavi çalışmalarımda daha baştan beri ipnotik telkinin yanı sıra bir başka çeşit ipnotizma uygulamasından yararlanıyordum. Bu da bana, hastadan, hastalık arazının oluşumuyla ilgili, çokluk onun ayık durumda hiç ya da gerektiği gibi anımsayamadığı bilgiler alma olanağını sağlıyordu. Uyguladığım ipnotizma tekniği, sadece hastaya yapması ya da yapmaması gereken bir şeyin telkininden daha etkili bir yol olmakla kalmayıp, hekimin bilip öğrenme merakını da gideren bir yöntemdi; çünkü o monoton telkin çabalarıyla ortadan kaldırmaya çalıştığı hastalık arazının nasıl oluştuğunu bilmek hekimin nihayet hakkıydı. Söz konusu ipnotik yöntemi uygulamaya başlamam ise şöyle olmuştu: Daha Brücke’nin laboratuvannda çalışırken Dr. Josef Breuer’le tanışmıştım; Viyana’nın en hatırı sayılır ev hekimlerinden biriydi Breuer; beri yandan, geçmişte bir sürü bilimsel araştırılarda bulunmuş, solunum fizyolojisi ve denge organıyla ilgili kalıcı değerde birden çok eser vermişti. Benden on dört yaş büyük harikulade zeki bir adamdı. Çok geçmeden aramızdaki ilişki bir içtenlik kazanarak dostluğa dönüştü ve Breuer hayatın çetin durumlarında bana hep yardım elini uzatan biri oldu. Bilimsel alandaki çabalarımızın ürünlerini kendisiyle paylaşmaya alışmıştık. Bunda da kazançlı çıkan tabiî bendim. Ancak sonradan psikanalizi geliştirip ortaya koymam, Breuer’in dostluğunu yitirmeme yolaçtı. Gerçi böyle bir buluşun karşılığını bu kadar ağır ödemek kolay olmadı benim için. Ancak ister istemez buna katlanmam gerekiyordu.
Yazar:
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Çevirmen:
Beyza Nur Doğan
Beyza Nur Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 0 dk.Sayfa Sayısı: 106Basım Tarihi: Aralık 2017İlk Yayın Tarihi: 2015Yayınevi: Gece Kitaplığı
ISBN: 9786054942435Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
106 syf.
9/10 puan verdi
Ne umdum ne buldum gibi bir kitap. Freud'un bilinçaltına dair kapsamlı araştırmalarını okuyacağım diye başladım ancak kitap tamamen Freud'un otobiyografisi ​ve psikanalizin ortaya çıkış süreci üzerineydi. Yer yer bilinçaltına ithafen sözler bulunsa da genel anlamda Freud anlatımları var kitapta. Bu anlamda sizi yanıltabilir bu kitap. Freud'un bu kitapta otobiyografisinin bulunmasının, daha doğru bir deyişle bilinçaltına dair araştırma ve detaylı bir analiz içeriğinin bulunmamasının nedeni öyle sanıyorum ki Janet'ten aldığı ve psikanalize entegre ettiği bilinçdışı kavramı üzerine eğilmesi ve genellikle bu kavramı kullanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bilinci buz dağına benzeten Freud, buz dağının görünmeyen kısmı olarak tanımladığı bilinçaltını daha klinik bir alan olarak görmektedir. Bu yüzden kuramını oluştururken bilinç ve bilinçdışı alan üzerinde yoğunlaşarak ilerletmesi anlaşılabilir bir yaklaşım. Dolayısıyla bilinçaltı konusunda Freud istediğinizi size veremeyecektir. Bu kitabı da bunun mesajını içermektedir. Tarihsel bir değere sahip bu kitabı okumak isteyen olursa yine de vazgeçmesin derim. Keyifli okumalar.
Bilinçaltı
BilinçaltıSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20172,246 okunma
Reklam
106 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bilinçaltı
Freud'un genellikle bilinçaltımız ve cinsellik üzerine yazdığı yazılardan oluşan bir kitap. Kitap kısa ama bu konulara ilgisi olmayan bir insanı sıkabilir. Ben daha yüksek beklentilerle almıştım ama beklentimi karşıladığını pek söyleyemeyeceğim. Freud okumayı seviyorsanız okuyabilirsiniz.
Bilinçaltı
BilinçaltıSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20172,246 okunma
106 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
insanın bilinçaltı nasıldır merak ettiniz mi karmakarışık duyguların oyunların oynandığı bir sahne gibidir.insanlar nasıl o biliçaltındaki duyguları yok edebilir nasıl onlarla başa çıkabilir orası tartışılır. bu kitaptada bilinçaltı hakkında yazıların yazılmış yorumlanmış olan güzel okunabilecek bir kitap..
Bilinçaltı
BilinçaltıSigmund Freud · Gece Kitaplığı · 20172,246 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.