Benim için "Bir"- sanki şimdiye kadar erişemediğim yüksek bir manevi seviyesini tamamlama yardımcı oldu diyebilirim.
Metafizik ve hayat felsefesiyle ilgili okumak isteyenlere öneririm.
Kitabı bitirdikten sonra güzel bir tat bırakıyor damağınızda ancak benim başka bir kitapla da eş zamanlı olarak okuyor olmam bitirmemi geciktirdi. Kitap herkesin ve her şeyin aslında bir ve aynı olduğu görüşü üzerine kurulu. Leslie ve Richard ın yaptıkları bir uçak yolculuğu sırasında zamanının bükülmesiyle nâ zaman - mekan bir alanda asılı kalmaları ve havada kaldıkları süre içinde gökyüzünden belirledikleri farklı zaman dilimlerindeki kendilerinin yanına gitmelerini ve yaptıkları seçimlerle yüzleşmelerini anlatıyor. Kitapta sıkça altı çizilen düşünce de bu zaten "seçimlerimizden ibaretiz" boş zamanınız varsa tavsiye ederim yoksa çokta kayıp değil zannımca iyi okumalar dilerim
Bir, tipik bir Richard Bach romanı. Kelebek etkisi, paralel evren, kozmik uyum kavramları ilginizi çekiyorsa bu kitap da muhtemelen size bir şekilde hitap edecektir. Yok öyle değilse; şu soruların cevapları dikkatinizi biraz olsun celbediyorsa sırf bunun için bile okunabilecek bir eser:
- Hayatlarımızı tesadüfler mi belirliyor?
- Bugünkü halimizle çocukluğumuzun ya da gençliğimizin yanına gidebilseydik, ona ne tavsiye ederdik?
- Gelecek halimizle konuşmak mümkün olsaydı, ona ne söylemek, ne sormak isterdik?
- Hayatın gerçek anlamı, yaşadıklarımızın nedeni nedir?
- Verdiğimiz kararlardan ne kadar sorumluyuz?
Richard Bach'ın diğer kitaplarında olduğu gibi; Bir'de de derin bir felsefenin süslü olmayan, okuyucuyu boğmayan, yalın ve duru ifadelerle okuyucuya aktarıldığını gözlemliyoruz. Kitabın okuduğum baskısında yer alan ve sayıca fazla olmayan baskı, dizgi ve imlâ hataları şekil ve biçim açısından tek gördüğüm eksiklik.
Bu kitabı Martı Jonathan Livingston (Çehov'un Martısı ile karıştırmayın) ayarında bulmadığımı ancak Mavi Tüy'den daha başarılı bulduğumu ifade etmek durumundayım. Öte yandan; Martı Jonathan Livingston'u bir animasyon olarak görmek nasıl güzel olacaksa, Bir'i de sinema filmi olarak görmek sanırım o kadar güzel olurdu.
Bir, Bach'ın eşi Leslie ile birlikte üç aylık bir süre boyunca, Growly adını verdiği amfibi bir uçakla zaman-mekan boyutları içinde her iki yöne (geçmişe ve geleceğe) doğru yaptığı fantastik yolculuğu konu alıyor.
Bu yolculuk içinde, Richard ve eşi Leslie'yi bazen çocukluklarına ya da gençliklerine giderek geçmişe rehberlik ederken, bazen eski çağdaki yansımalarıyla yüzleşirken, bazen de gelecekteki paralel kişiliklerinden bazı ipuçları elde etme çabasına girişirken buluyoruz. (Çevirmenin At-Elah olarak çevirdiği karakterin çoğumuzun
Keşke kitaplarım yanımda olsa da size yazabilsem içindekileri.
Sevgili R.Bach, ne kalıcı dostlar vermişsin bana. 20 seneyi geçti.
Şu an yeni basımı var mı bilmiyorum, bir ara stokta yok uyarısı görüyordum. Büyük eksiklik eğer yoksa.
" Bu insanlar ... başka bedenlerde ki biz ! " diye fısıldadı Leslie .
" Deniz uçaklarıyla uçmayı her zaman istemişler , biz bunu onlar için yaptık . Yunuslarla konuşmayı biz istedik , elektronik ulusları incelemeyi de istedik ... Onlar bizim yerimize yapıyorlar .
Aynı sevgileri paylaşan insanlar yabancı değildir . Hiç karşılaşmamış olsalar bile . "
Birileri bana " bu kitabı en iyi anlatan cümle neydi " diye sorsaydı muhtemelen cevabım bu cümle olurdu . Benim için iki yüz yirmi sayfalık bu kitabı özetleyen , en iyi anlatan ve tabiri caizse tam on ikiden vuran cümleydi yukarıdaki alıntı . Zira bu alıntı kesinlikle kitabın ve yazarın anlatmak istediğini her şeyi bir çırpıda anlatmayı başarmış ve net , kısa , öz bir şekilde yazarın duygularını ifade etmişti . Sadece bu alıntıya çok koca ve anlamlı manalar yüklenmişti ...
Richard Bach bu kitabında Eşi Leslie Parrish ile ruhsal ya da daha doğrusu kurgusal bir yolculuk yapmıştı . Mekan ve zaman sınırlarının kalktığı bu düşsel yolculukta Richard Bach ile eşi bir kendi geçmişlerine , benliklerine iniyorlar , ve bazen de başka insanların hayatlarını mercek altına alıyorlardı .
Kitaptaki her karakter benim için öyle sadeydi ki ... Gerek Pye , gerek Atkin ve gerek kitaptaki diğer karakterler daha öncede kullandığım gibi net, kısa ve özdü . Yani örnek verecek olursak herhangi bir ortamda yabancılık çeken bir kişi Richard Bach ' ın nazik ve kurgusal anlatımıyla , diyaloglarıyla , konuşmalarıyla bilgin ve tecrübeli bürünümüne kavuşuyor ve okuyucu bir kez daha Richar Bach ' a hayran oluyordu . Richard ile eşinin bu yolculuğunda yer yer hüzün , merak , sevgi kavramları benim için öne çıkıyordu .
Kitabı okurken yazarın eşi Leslie Parrish ' i de araştırmıştır . Yazar eşinden sürekli " ruh ikizim " , " birbirimizi kaybettikten sonra
Metafiziksel ve spiritüel konuların sıkı bir takipçisi olarak baş ucumda yer alan kitaplardan biridir. Bazı bölümlerini açıp açıp defalarca okumalı ve fikirler üzerine derin düşüncelere dalmalı. Çoğu yerinde cümleyi okuyup uzun uzun dalmışımdır.
Fantastik türde roman severler için akıcı bir dille yazılmış bilim kurgu macera kitabı benim tarzım olmadığı için çok keyifle okuduğum söylenemez
Eminimki bu türleri seven çok fazla kişi var
Onlara tavsiye edilecek bir kitap eğer kurgunun yanında biraz gerçeklik arıyorsanız maalesef yok
Kuantum bilinç, kozmik evren, bilim kurgu, fantastik kurgu ilginizi cekiyorsa, basit, sade cumlelerle anlatilmis sahane bir eser. Ben cok sevdim. Richard Bach dusundurmeyi amaclamis ve bir cok mesaj vermis yine. Sanki film izliyormusum gibi sahneler gozumde canlandı okurken. Haddime mi bilmem ama kucuk bir elestirim olacak. Gecmis, gelecek, paralel evrende bunca seyahat ederken karsilastiklari kisiler ve kendileri nasil da sakin. Sanki biraz orada saskinliklarini, korkularini, duygularini da yazsaydi daha da dunyasina cekerdi beni.. Duygu kismi cok eksik. Beynimde sahneleri canlandirirken hic bir seye sasirmadim da buna sasirdim duygusuz olmus biraz:)) ben olsam gelecekten kendimle karsilassam cok korkardim, aklimi kacirdim sanardim herhalde:)) her sahnede ben olsam diye dusunmeden de edemedim.
Richard Bach (23 Haziran 1936) ABD'li yazar 1955'te Long Beach State College'e başladı. Kurgu ve hayal konusunda birçok eser yazdı. Kitaplarının çoğunu kendi hayatından esinlenerek yazdı. Hava Kuvvetleri'nde pilot olarak çalıştı. Ardından birçok işe girdi. Kitaplarının çoğunda bir şekilde uçmaktan bahsetti.
1970 yılında; yem bulmak için uçmak yerine hızlı ve akrobatik uçmayı seçen bir martının hikâyesini anlatan kitabı, Martı'yı yazdı. Kitap 10.000 sözcükten daha az olmasına rağmen kurgu ve kurgu dışı kitaplar arasında en çok satan oldu. Rüzgarla Uçmak'a kadar en çok satanlarda yer aldı. Rüzgarla Uçmak 1972'de 1.000.000'dan fazla kopya sattı.
Son yıllarda hayranlarıyla ilgilenmeye başladı. 1990'larda bir Amerikan şirketinde hayranlarının maillerine cevap yazmaya başladı.
Bach'ın 6 çocuğu bulunmakta ve Bette adında bir eşi var. Ardından gazeteci olarak işe başladı ve babasız büyümek hakkında bir kitap yazdı.
Bach 1977'de, Martı filmini çektiği sırada, aktris Leslie Parrish ile evlendi.
Bach'ın Sonsuza Uzanan Köprü ve Bir eserlerini etkileyen kişi oldu. 1999'da boşandılar. Martı kitapları arasında en iyi kitap oldu.