Öcelikle finansal konularda başlangıç kitaplarını okuduktan sonra bu kitaba geçerseniz daha kolay anlaşılacağını düşünüyorum. Kitapta zorlanacak noktalar 87 ekonomi krizi sonrası yazıldığı için dönem bazlı bilgiler, ABD borsası ve şirketlerini örneklendirip anlatması olabilir.
Borsanın kumar yeri olmadığı, belli bir araştırma ve çalışmayla herkesin kolaylık yatırım yapabileceği en kolay yer olduğu anlatılmış. En iyi fon yönetici olarak Peter Lynch kendi yaşadıklarını, hatalarını ve verdiği en iyi kararları açıklamış.
Öğrenecek genel kurallar olduğu gibi herkesin risk iştahını farklı olması, yatırım büyüklüğü, bilgi alma becerisinden dolayı Borsada her zaman tek başınasınız. Verdiğiniz kararlar sizi etkiler tabii bir fon yöneticisi veya broker değilseniz.
Uzun vadede iyi şirketlerin her zaman kazandırdığını, teknik analiz ya da kumar oynamak yerini iyi şirketleri bulup onlara yatırım yapmanın mantığını sohbet havasında anlatmıştır.
Kitaptan sevdiğim bir alıntı:
Fİnansal bilgilere merakınız varsa önce şu kitaplara göz atmak iyi olabilir
Babil'in Kervan Taciri ( Babil’in En Zengin Adamı ) aynı kitap
Zengin Baba Yoksul Baba36/42 Para HarekatıCebinde Mucize Yarat!Parasal ZekaPiyasaları Okumak - Finansal Piyasalarda Tahmin YöntemleriAkıllı YatırımcıWarren Buffett ve Finansal Tabloların Yorumlanması
Yatırımcılara borsada nasıl başarılı olacakları konusunda rehberlik eden bir eserdir. Kitap, Lynch’in kendi deneyimlerini ve başarısının sırlarını paylaşarak, şirket araştırmaları, borsa jargonu ve piyasa evreleri hakkında derinlemesine bilgiler sunuyor. Lynch, 10 yıl önce Fidelity Magellan Fund’un başına geçtiğinde, bu fona yapılan 10.000 dolarlık bir yatırımın nasıl 190.000 dolara ulaştığını anlatıyor ve yatırımcılara kâr elde etme yolunda kesin ve kanıtlanmış yöntemler öneriyor.
Geçmiş yıllarda yazilmasina rağmen günümüz gelişen piyasalarına ve borsasina ışık tutan bir kitap..Borsada yapilan bariz yanlışlar örneklerle açıklanıyor..Borsaya yeni başlayan bireylerin okuması gereken kitaplardan bir tanesi..Yapacak olacağınız bir çok hatanın önüne bu kitabı okuyarak geçebilirsiniz..
Aslında borsanın kumar degil arastırma işi oldugunu anlatan guzel bir kitap aynen yıl sonu geldiginde karne almak gibi bisey okunmalı ve aslında borsanın karmasık olmadıgını akıcı bir dille anlatılmıs takip ve ongoru
Yazarımız Peter Lynch teknik analizin deli saçması olduğuna ve temel analizin gerçekçiliğine inanan; bu kitabında da kendisinin ve Amerikan borsalarının tecrübelerinden yola çıkarak okuyucusuna bu yöntemin etkilerinden bahsediyor.
Çok sık olmasa da yer yer sayısal verilere yer verilse bile bunları ilkokul öğrencisine anlatır gibi tanımlıyor. Yine de bu tarz konulara karşı ilginiz veya bilgi birikiminiz yoksa sıkmaması adına okumanızı tavsiye etmem.
Amerikan borsasında güncelliğinin büyük kısmını koruyan bu yaklaşık 30 yıllık kitap ile iyi bir ahenk yakalanabilirdi. Fakat Türkiye'de Amerikalılar gibi bir borsa kültürümüzün olmamasını, ayrıca Amerikan borsalarında sayıları binlerce olan şirket seçenekleri burada bulunmamasını hesaba katarak kitabın "80/20 kuralı"nın bile dışına sarktığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Sonuç olarak özetle; finans ve yatırım konularına meraklı iseniz günümüze ve ülkemizin şartlarına uygunsuzluğundan yola çıkarak okuma listenize ilk sıralardan olmasa bile birkaç sıra geriden de olsa rahatlıkla girebileceğini söyleyebileceğim bir eser.
İyi okumalar.
Gerek kişisel gelişim gerek ekonomi kitaplarında yurtdışı bestseller kitaplarda anlatılanların Türk kültürüne doğrudan uyduğunu düşünmüyorum.
Bu kitap için beklediğim tadı alamadığımı söylemek isterim. Amerika ve Türkiye’de bambaşka ekosistemler var. Türkiye için doğrudan referans alınamayabilir.
Eger borsa ile ilgileniyorsanız sze bu kitabı okumadan borsaya girmeyin derim. Elinize kagıt kalem alın ve not alın Temel seviyede basit anlatımlarla oyunun kurallarını öğretiyor. Sevdim gerçekten.
Peter Lynch’in Borsada Tek Başına kitabı, hem yatırım tecrübesi olan hem de borsaya yeni adım atan kişiler için bir tür “yatırımcı el kitabı” niteliğinde.. Lynch, yıllarca yönettiği Magellan Fonu’ndaki olağanüstü başarısını yalnızca teknik analizlerle değil, aynı zamanda günlük hayat gözlemleri ve sağduyu ile elde ettiğini anlatıyor..
Kitabın en önemli mesajı, yatırım fırsatlarının çoğu zaman burnumuzun dibinde olduğu.. Lynch’e göre, insanlar alışveriş yaparken, çalıştıkları sektörde veya çevrelerindeki gelişmeleri takip ederken potansiyel yatırım fikirlerine rastlayabilir.. Ancak bunu değerlendirebilmek için sabır, disiplin ve şirketin gerçek değerini anlamaya yönelik temel analiz bilgisi gerekiyor..
Psikolojik açıdan bakıldığında kitap, yatırımcıya “kendi araştırmanı yap, sürü psikolojisine kapılma” telkini veriyor.. Lynch, modaya uyan hisse peşinde koşmak yerine, bilançosu sağlam, büyüme potansiyeli yüksek ama henüz piyasa tarafından tam keşfedilmemiş şirketlere odaklanmayı öneriyor.. Aynı zamanda “borsada başarı için zekâdan çok karakter” gerektiğini vurguluyor; sabır, korku ve açgözlülüğü yönetebilme becerisi gibi..
Sonuç olarak Borsada Tek Başına, yatırımın sadece rakamlardan ibaret olmadığını, gözlem, sabır ve mantığın birleşiminden doğan bir sanat olduğunu hatırlatan değerli bir eser..
Okuyunuz efendim..!
"Şimdi geriye doğru bakınca bir kez daha anlıyorum ki tarih ve felsefe okumak beni borsaya hazırlamakta istatistik derslerinden daha yararlı oldu. Hisse senetlerine yatırım yapmak bilim değil, sanattır ve her şeyi sayı olarak görmek üzere eğitilmiş olan insanlar borsada büyük bir dezavantaja sahiptir. Eğer hisse alım satımında her şey sayılarla açıklanabilseydi herkes bilgisayar başına geçerek zengin olabilirdi. Ama işler böyle yürümüyor." Peter Lynch'in de dediği gibi borsacı olmak için işletme veya ekonomi okumaya gerek yok hata tam tersine okumamak daha iyi. Bir arkadaşı için söylediklerine bakalım; "Başarısının sırrı işletme ya da ekonomi okumamış olmasıdır, böylece öğrendiği bilgileri unutmaya çalışarak boş yere zaman harcamamış oldu."
Yani anlayacağınız herkes borsa ile ilgilenebilir fakat bu demek olmuyor ki hemen bir hesap açıp işlem yapmaya başlayalım. Yazarın anlatmak istediği nasıl para kazanılacağını yani faydalı bilgilerin okulda öğretilmediğidir. O yüzden ilk olarak yapmamız gereken finansal okuryazarlığımızı geliştirmek çünkü hepimiz hayatımız idame ettirebilmek için paraya ihtiyaç duyarız ve ne kadar çok kazanırsak kazanalım parayı yönetmeyi bilmiyorsak günün birinde yoksul olmaktan kurtulamayacağız ve hayatımız boyunca başkaları için çalışmaya devam edeceğiz. İşte borsa paramızı değerlendirebileceğimiz en iyi yollardan biri fakat şu uyarıyı yapmadan geçemeyeceğim; "Yatırımlarınız için ancak yakın gelecekte yaşamınızı etkilemeyecek miktarda para ayırın.
Borsaya ilgi duyuyorsanız bu kitapla başlayabilirsiniz çünkü aklınızdaki çoğu soru işaretini giderecektir fakat okumaya araştırmaya devam etmeniz gerekiyor :)
Saygılarımla.
Peter Lynch, 19 Ocak 1944'te Newton, Massachusetts'te doğdu. 1951'de Lynch yedi yaşındayken babasına beyin kanseri teşhisi konuldu. Üç yıl sonra öldü ve Lynch'in annesi aileyi geçindirmek için çalışmak zorunda kaldı. Lynch, gençlik yıllarından itibaren ailenin geçimine yardımcı olmak için yardımcı olarak çalıştığını belirtiyor. Lynch, Boston College'da ikinci sınıftayken birikimlerini kullanarak hisse başına 7 dolardan Flying Tiger Airlines'ın 100 hissesini satın aldı. Hisse senedi daha sonra hisse başına 80 dolara çıkacak ve elde edilen kar eğitim masraflarını karşılamaya yardımcı olacaktı.
Lynch, 1965 yılında tarih, psikoloji ve felsefe okuduğu Boston College'dan (BC) mezun oldu. Daha sonra 1968'de Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'ndan İşletme Yüksek Lisansını aldı.