Nihan Kaya' yı geç keşfettim ama arayı kapatmak için hemen başka bir kitabını okumaya karar verdim. Kütüphanede de bu kitabını bulunca konusuna türüne aldırmadan aldım elime. Arkasındaki yazıyı okuduğumda karamsar bir kitap okuyacağımı düşünmüştüm fakat sandığım gibi olmadı. Bu durum beni memnun etti. Kitap karamsar olmasa da oldukça hüzünlü ve nahif. Her hikayeyi okuduktan sonra gönlümde bir yere dokundu. İçimi sızlattı. Yeri geldi düşüncelerime eşlik etti. Öyle bi kitap.
Ayrı ayrı hikayelerin hepsine değinmem mümkün değil ama Bir Paket Bulaşık hikayesini oldukça orjinal ve hoş buldum. Setenay hikayesi ise ayrı bir etkileyiciliğe sahipti. Sonuç olarak hepsi güzel noktalara değinmiş. Hala okumadıysanız bence daha fazla beklemeyin.
Keyifli okumalar...
Çatı KatıNihan Kaya · Dergah Yayınları · 2006611 okunma
Bir Kadın olarak Yazar, kadın ve çocuk haklarına, bu hakların nasıl artık hiç bir yadırgama olmaksızın diğer bireyler ve hatta bu kişiler ile aynı ihlale maruz kalanlar tarafından ihlal edildiğine kendisinin de söz konusu durumlarda mağdur kişi olmasının okuyucuya yalnızca bir savunma veya bir yardım isteği gibi geleceğini bilerek objektif kişilerin görüşleri ile anlatıyor.
Özellikle kitabın içerisindeki Evdeki Kız öyküsünde olduğu gibi okuduğunuz her size ızdırap veren haksızlığın acısı damarlarınıza giriyor, sanki hiç alelade bir durum değilmiş gibi ürpertiler içerisinde okuyorsunuz. Yazarın kendi tecrübelerini zımni bir şekilde olaylara eklediğini hissetmeniz kimi yerde mesajı güçlendiriyor, kimi yerde ise zayıflatıyor ise de kitabın uyandırdığı farkındalık hiç de yabana atılacak gibi değil.
Bu yönüyle kitabın yetkin bir başyapıt olduğunu iddia etmek inanıyorum ki yersiz olacaktır. Zira kitabın içeriği, tüm dünya toplumlarında bilhassa Türk toplumunda mevcut olan cinsiyet ve birey eşitsizliğinin yalnızca bir yazıdan önce aklınıza gelen ve yazınıza eklemek istediğiniz bir cümlesi kadar sığ.
Bu sığlığı hissettiren her zaman öykülerin benzerliği değil. Özellikle Dantel Hatıra'da olduğu gibi Yazarın öyküsünü sanki bir şikayet dilekçesi etrafında öykülemiş gibi anlatımı. Bu, kesinlikle ortada şikayet edilecek bir durum olmadığı anlamına gelmiyor. Bu eleştiri, ortada şikayet edilecek bir durum olmadığından değil, bu kitabın bir şikayet dilekçesi olmayışından kaynaklanmakta. Edebiyat satırların arasından uzaklaşıyor, yalnızca o anda söylemek istenilenler yazıya geçiriliyor hissi, elbette ki kitabın edebi yönünü derinden sarsıyor.
Tüm eleştiriler bir yana, şayet ben gibi günlük hayatınızda '' tüm bunlara bir de bir kadın olarak baksam ya '' diye düşünüyorsanız bu
Okuduğum her hikayesinde altta yatan eleştirileri anlarken acı tebessümler suratımdan eksilmedi. Eserlerindeki eleştiriler insanlara abartı gelse de ne yazık ki yaşadığımız olaylar.
Çatı KatıNihan Kaya · Dergah Yayınları · 2006611 okunma
Yüreğime dokunan, içimi ısıtan sıcacık öykülerden oluşan bir kitap. Yer yer içinde yaşadığım toplumu, kendimi ve bu dünyadaki yerimi sorgulattı. Ön yargıların insanı kıskacına alması ve empati yapmanın aslında hem çok kolay hem de çok zor olduğunu gösterdi. Sevdim bu kitabı. Yazarın elimdeki diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Yazardan okuduğum ilk kitap Çatı Katı adlı öykü kitabı oldu. Yazar gençlik yıllarında (19-24 yaşları arasında)yazdığı öykülerden oluşan bir kitap. Yayınlandığı 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü almıştır.
Kitabın başında yazarın tüm öykülerin hikayesini de anlattığı uzun ve etkileyici bir önsöz var. Her hikayenin künyesi niteliğindeki içerikler öyküler için referans bir kaynak olmuş ama benim naçizane önerim önsöz bölümünü kitaptaki öyküleri okuduktan sonra okumanız.
Kitap 10 öyküden oluşuyor. Öyküler de çoğunlukla çoçuklar,öğretmenler ve çoçuk gelinler konu ediliyor.Öykülerin hepsi birbirinden güzeldi.Yazarın kalemini çok sevdim.
Kitapla ve sevgiyle kalmanız dileğiyle...
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Nihan Kaya, gerçekleri keskin ve sivri bir şekilde dile getirdiği için çoğu kişi tarafından son zamanlarda farklı konularda gündeme getirilse de edebi olarak bence üst seviyelerde bir eser ortaya koymuştur. İyi aile yoktur, iyi toplum yoktur, bütün çocuklar iyidir kitaplarını okumadan önce bunu okumak istedim.
Öykü kitabında kadınların üzerine yüklenen sorumluluklar, çocuklara yüklenen gereksiz beklentiler ve aile ilişkilerinin eksikliklerine vurgular çok fazlaydı .
Okuduğum her hikayesinde altta yatan eleştirileri anlarken acı tebessümler suratımdan eksilmedi. Eserlerindeki eleştiriler insanlara abartı gelse de ne yazık ki yaşadığımız olaylar.
Ben kalemini seviyorum ve okumaya da devam edeceğim.
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Nihan Kaya, Çatı Katı’nda insan ruhunun en derin katmanlarına doğru bir yolculuk yaptırıyor. Öyküler, yalnızca bireyin içsel çatışmalarını değil, aynı zamanda toplumun görünmez baskılarını da gözler önüne seriyor. “Çatı katı” burada hem bir mekânı hem de insanın içine sakladığı duyguları simgeliyor: bastırılan, gizlenen ama en çok da varlığını hissettiren yönlerimizi.
Kaya’nın dilinde bir yumuşaklık, bir şiirsellik var. Okur, satırlar arasında dolaşırken kendini bir evin en sessiz odasında, tozlu bir sandığın başında buluyor. O sandık açıldıkça çocukluğun izleri, kırgınlıklar, aidiyet arayışları bir bir ortaya çıkıyor.
Bu kitap bana şunu hissettirdi:
Hepimizin içinde bir “çatı katı” var; kimseye göstermediğimiz, bazen kendimizin bile bakmaktan çekindiği bir oda. Ve Nihan Kaya, okura o odanın kapısını aralayıp bakma cesareti veriyor.
Eğer insanın iç dünyasını, psikolojiyi ve varoluş sancılarını edebi bir derinlikle okumayı seviyorsanız Çatı Katı sizin için bir başucu kitabı olabilir.
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Genç yaşında yazmış olmasına rağmen o kadar naif, o kadar tanıdık ki hikayeler.. Bazılarını olduğu gibi yazmış bazılarını farklı perspektiflerden. Ama büyük küçük farketmeksizin insanı anlatmış; anlaşılmak isteyen, sevgi isteyen insanı. Kimi dilsiz, anlatamamış; kiminin dili farklı anlatmak istese de anlaşılmayacak; kimisi çocuk, bilememiş ifade edememiş kendini. Hatta anlaşılamayacağı için susan sonrasında kendini anlatsa da yanlış anlaşılacağından korkanlar bile var. O kadar önemli çünkü anlaşılmak. Bir o kadar da gerekli.
Nihan Kaya bu sene sosyal medyada tesadüf eseri tanıdığım bir yazar oldu, iyi ki de olmuş. Bazı dönemler bazı yazarlara özel ilgi duyar ve neredeyse tüm kitaplarını okuyana kadar bırakmam. Bu dönemki yazarım sevgili Nihan Kaya :)
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Daha 13. Sayfada bi daralti geldi ne cok kendinden bahsetmiş ve övmüşsün. Darlana darlana bitirmeye çalışacağım bakalim sonu hayir olsun..
tempomu düşürdün resmen. Allah seni bildiği gibi yapsın nihal . Darladın bunalttın korkunc bir kitap yazmışın . Çabana sağlık canim. Ha birde sıkıcıligina
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Sahi siz de karşılaşıyor musunuz şöyle sorularla:
"Ne ola ki toplumsal cinsiyet?"
"Uydurmaca böyle şeyler. Türk toplumunda aile şöyle önemlidir böyle önemlidir. Kadınlarımız şöyle şöyle kıymetli iken ne bu toplumsal cinsiyet zırvaları falan?"
Bu nev'iden sorular kastım...
O hâlde, en azından samimi merakı olanlara başlangıç seviyesinde, bu öykü kitabının en azından ilk bölümünü okumayı önerebilirsiniz gönül rahatlığı ile. Toplumumuzda yine en çok kadınlar vasıtası ile belletilen "kadının yeri"ne dair kendi hikayesini anlatıyor yazar başlangıçta. En çok da orası içine işliyor ya insanın... Birkaç dilbilgisi kuralına hak verdiğim birkaç itirazı ile dilde başkaldırısını görmek yazarın, ayrı etkileyici. Kurallar yazıyı belirlememeli diyor, yazı kendi kurallarını yaratmalı. Bu vesileyle, bağlaçlardan önce ya da sonra, yerine göre virgül kullanacağını, bunun kuralsızlık olmadığını, bilakis bilinçli bir tercih olduğunu ifade ediyor. Sonra kız çocuğu olmak bu topraklarda... Sonra büyümek ve belki anne olmak, eğer yeterince korkutulmamışsak anneliğin zorluğuyla. Sonra anneanne olmak belki... Kız çocuklarına en yarayacak şeyin ev işleri olduğunu öğreten, erkek çocuklarını hep el üstünde tutan...
Bilir misiniz, doğu Anadolu'da bazı kültürlerde yaşlı nineler küçük de olsa erkek çocuklarına önden geçsin diye yol verir ya da o gelince ayağa kalkmaya çalışır hâlâ? Bilir misiniz, çok değil elli sene önce Amerika'da "bile" ev ekonomisi dersleri diye tanıtılan derslerde nasıl ev hanımı olunacağı, dikiş, temizlik usulleri gibi şeyler kadınlara öğretilmiştir. İşte o kadınlar, sonra bizim büyükannelerimiz oldular. Sonra bize, kitap okumaktan çok örgü örmenin hayatta işimize yarayacağını anlattılar inançla. Biz anlamayınca üzülüp geleceğimizi karanlık tahayyül ettiler.
Hâlâ bazen bir
Çatı KatıNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 2021611 okunma
Roman, öykü, inceleme-araştırma ve kuram kitapları yazarı.
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunudur. Essex Üniversitesi bünyesindeki Psikanalitik Çalışmalar Merkezi’nde (Centre for Psychoanalytic Studies) yüksek lisans yaptıktan sonra, King's College London'da doktora eğitimi aldı. MEF Üniversitesi Psikoloji bölümünde ders vermektedir.
İlk romanı Gizli Özne 2003 yılında yayınlandı. İkinci kitabı Çatı Katı Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü aldı.
Nihan Kaya, kurmaca eserleri kadar edebiyat, psikoloji ve estetik teori üzerine yazdıklarıyla da biliniyor. İngiltere'de, University of Essex'teki Psikanalitik Çalışmalar yüksek lisansını Winnicott psikolojisi üzerine yazdığı tezle 2005'te tamamladı. King's College London'da yazdığı doktora tezini Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü (2013) adıyla kitaplaştırdı. 2005’ten bu yana, psikoloji ve yaratıcılık alanlarında Avrupa ve Amerika’nın değişik yerlerinde konferans tebliğleri sundu, konuşmalar yaptı.