Kırgınlık

Eylül 2017
İthaki Yayınları

2021 24. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2021 17:00
Yine Nihan Kaya'nın bir eseriyle sizlerleyim. Bu eseri içerisindeki farklı hikayelerden oluşuyor. Değişik ve ilgi çekici bu hikayeler, yazarın tarzını gözler önüne seriyor. Olaylara normalden çok daha farklı bir yönden bakarak daha önce fark etmediğimiz şeyleri görmemizi, bizim için normal sayılan şeylere değişik bir bakış açısıyla bakmamızı sağlayarak farkındalık uyandırıyor. Tarzı herkese uymayacak, hatta çokça eleştiri alacak türden yazan Nihan Kaya, bakalım sizleri de benim gibi etkileyebilecek mi? 😊
2022 102. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2022 23:27
Yazardan daha önce Bütün Çocuklar İyidir kitabını okumuştum, çok sevdiğimi söyleyemem. Kırgınlık ise okuduğum ikinci kitabıydı. Belki hem yazarı yanlış anladım ve severim diye okudum fakat tamamen hayal kırıklığı. Kırgınlık kitabını arka kapağını okuyarak satın aldım. Ve şöyle diyor: ‘roman türünü kendi içinde tartışan bir roman’. Fakat kitap öykülerden oluşuyor. Kitabın sonunda Nihan kaya kendisini bir karakterle konuşturarak bu kitabın roman olduğunu söylese de maalesef bu kitap bir roman değildi. Kitaptaki üç öyküyü sevdim, alıntılar yaptım, bir çok cümlenin altını çizdim fakat öyküler hep ucu açık bırakılmış, tam öyküye odaklanacağım hemen başka bir konuya geçmiş işte bu durumu sevemiyorum. Diğer kitaplarında olduğu gibi kadınlar, çocuklar ve toplum sorunlarından bahsetmiş. Okuyucuya trip atar gibi üstten bir konuşması var. Kısaca Roman öyle yazılmaz böyle yazılır, siz ne anlarsınız demiş
Hikaye-Öykü
2020 73. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2020 00:23
Ne umdum ne buldum! Yazarın okuduğum ikinci kitabı Kırgınlık. Roman okuyacağımı düşünerek başladım fakat bu bir roman değildi. Yazar kitabın sonunda kendisini bir karakterle konuşturarak bu kitabın roman olduğunu savunmaya çalışsa da değildi... Çoğu kısım birbiriyle bağlantılı öykülerden oluşuyor denilebilir. Öykü, deneme, anlatı karışımı bir metin olmuş. Bir bölüm öykü okuyorsunuz sonra devamını beklerken yazar kadınlarla, çocuklarla ilgili toplumsal sorunlardan ve karşılaştığı örneklerden bahsediyor. Diğer kitabıyla birebir aynı cümlelerle de karşılaşmak bir miktar hayal kırıklığına uğrattı. Okuduğum iki kitabında aynı üslup, üst perdeden konuşmalar var. Bu beni rahatsız ediyor. Kitabın sonunda karaktere roman öyle olmaz böyle olur diye vurgulayan tavrı sevemedim.
2020 93. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2020 00:25
Kırgınlık... Kişisel bir kırgınlık değil bu... Kitabı okuduğunuzda hissettiğiniz, size kalan duygu diyor Nihan Kaya... Gerçekten de öyle... Kitap birbirinden bağımsız, yarım kalan öykülerden/denemelerden oluşuyor ama bir bütünün parçaları gibi de aynı zamanda... Yaşanamamışlık, yarım kalmışlık, unutulmuşluk hakim cümlelere... Ve temelde de çocuklar var... Onların yaşadıkları, onlara yaşatılan, ağır izler bırakan olaylar var... Genç kızlar var mesela seslerini çıkarmaması öğretilmiş, neden bağırmadın dediklerinde nasıl yapılacağını bilemeyen kızlar... . Kırgınız aslında insanlara... Özellikle çocuklar daha çok kırgınlar... Ama yine de iyileştiren de onlar... Down sendromlu bir kız çocuğunun gülümsemesiyle hafiflemek diye bir şey var mesela... . Son bölümde ise yazar okuyucuyla konuşuyor "bu kitap neden böyle" nin üzerine... E biraz da ihtiyaç oldu bu bölüm
Puan vermedi·152 syf.·
2024 12. kitabı
Kırgınlık, birbirinden bağımsız gibi görünen, ancak duygu ve tema açısından iç içe geçen hikâyelerden oluşan bir anlatı. Kayıp çocuklar, ölen çocuklar, yalnızlar, tek başına ayakta durmaya çalışanlar ve kulaktan kulağa efsaneleşen anılar etrafında dönen öyküler, eksik bırakılmış hayatların izlerini taşıyor. Kaya, saklanan hislerle metnin akışı arasında bağ kurarak, bu eksiklikleri görünür kılıyor. Kitap, “Derdimi, bulduğum bütün kâğıtlara yazdım,” diyen Osman Ali’nin sesiyle yankılanıyor; bu, hem bir haykırış hem de bir yakarış.Roman, klasik bir hikâye anlatımından ziyade, parçalı ve kesintili bir yapı sunuyor. Karakter gelişimi ya da tatmin edici bir son bekleyen okurlar için bu, alışılmadık ve hatta rahatsız edici olabilir. Ancak Kaya, bilinçli olarak bu eksikliği bir araç olarak kullanıyor ve okuru, hikâyelerin devamını kendi zihninde tamamlamaya davet ediyor. Goodreads’te bir okurun dediği gibi, “Hangi hayat tamamlanabilmiş ki benim buradaki hikâyeleri tamamlamamı bekliyorsunuz benden?” sorusu, kitabın ruhunu özetliyor.
2017 28. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2017 17:12
Akıbeti bilinmeyen ,var olamamış , kaybolmuş insanların hayatlarını aktarmış Kırgınlıkla Nihan Kaya.Yalnız olduğunu sadece bir kere hissetmiş okur için bile etkileyeceği satırları var. Yazarı tanımakta geç kalmışım. 'Yazma Cesareti' isimli kitabını da okumak istiyorum. Son olarak der ki Nihan Kaya ; '' Sizin yalanlarınızla, hilelerinizle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde diz çökmedim. Bu da size dert olsun. ''
Puan vermedi·152 syf.·
2023 234. kitabı
Can Yücel Bir hayli kırıldım Her şey kadar, herkes kadar, sen kadar Canıma batan her halin felç gibi indi bedenime Gözlerimden tut da ciğerlerime kadar kırgınım Aslında ne sana, ne olanlara Kendime kırgınım!.. Maziye hiç değil, âna kırgınım Anlatamadığım, anlayamadığım masalların bana yaptıklarına Dinlediğim şarkılarda bana seni anımsatan şarkıcılara Beni anladığın kelimelerin bana her şeyi anlatıyor gibi geliyor oluşuna Bir hayli kırgınım..!! Can baba'dan uygun gördüm, başlamayı.. Bazen bazı şeyleri anlatamayız, söyleyemeyiz ama hissederiz, tıpkı bu Kıtapda oldupu gıbı "Nihan kaya" dabu hislerle kaleme almış. Anlatımını içtenliğini, duru akısını sevdim, bundan sonra daha sık bır araya gelmeyi düşünüyorum.. Nihan Kaya kadın öyküleri ni, birçok kırılgan olayları kaleme almış, toplumsal olaylara parmak basıyor, Hiçbirimiz, şu anda olduğumuz insan değiliz. Olma ihtimalimiz olan insanı da içimizde taşıyoruz her birimiz. (S:122)sona doğru Okunması gereken bir kıtap diye düşünüyorum acizane o halde #Buyurun #OKUYUN & #OKUTUN Nihan Kaya
Anlatı Edebiyat
2018 51. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2018 23:43
Nihan Kaya adını son günlerde sıkça duyduğum ve merak ettiğim bir yazardı. (Hem edebiyat okumuş hem de psikanaliz üzerine yüksek lisans yapmış) Kitap daha çok çocukların öne çıktığı farklı, ucu bazen açık bırakılan hikayelerden oluşuyor. Ama hikayeler arasında belli karakterle bir bağ sağlanıyor ve bence bu kitaba bütünsellik veriyor. Kitabı okurken bana öykü veya deneme okuyormuşum hissi vermişti ama kitabın sonunda yazar kendini de hikayeye dahil edip bu soruya cevap verdi. Son olarak kitapla alakalı şöyle güzel bir durum var :) Nihan Kaya bu kitabı okura ithaf ediyor. Yani bana da armağan edilmiş bir kitap okudum :))
Yelpazenin Yakıcılığı
2019 16. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2019 07:41
Nihan Kaya'nın beni benden aldığı bir başka kitabı. Okurken rotasını yakalamak güç geliyor kimisine belki bilmiyorum. Fakat benim için o kadar açık ve ortada ki söylemek istedikleri... Suskun kalamadıklarını ortaya dökmek zorunda hissetmesine mi yoksa tüm bu yaşamları aktarma şekline mi hayran kalayım bilmiyorum. Kitabı bir arkadaşımdan ödünç aldığım için sonrasında kendime de almam gerektiği konusunda minik bir not da düşeyim. Her yıl ısrarla okunması gerektiğine inandığım kitaplar arasına girdi nitekim. Kırmızı Kaplı Defter: Metni doğru yorumladım mı ya da bunun sahiden bir doğrusu var mıdır bilmiyorum ama her sayfada kafamın gerisinde daha evvel beni rahat bırakmamış başka bir gölgeyi buldum. Sanki tüm bu heykellerin gölgesine yalnız benim için bir ışık tutulmuş gibiydi. Birbirine konuk olan yaşamlardan ve acılardan bütüne varma fikrinin sonunda oluşan yelpazeye hayran kalmamak elde değil. "Kırgınlık" hassas ve bir o kadar da korkunç gerçekleri okura yaşanan neyse sunan ve bunu incitmeden yapmayı başaran nadir kitaplardan biriydi. Bir okur olarak temas ettiği ve seslendiklerine hatta duyurduklarına kayıtsız kalmak mümkün değil. Diliyse muhteşemdi; efsunuyla yitip gittim. Sırada Yazma Cesareti var; merakla okumaya devam.
2020 38. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2020 21:21
Nihan Hanım’ın okuduğum ilk kitabı. Bu kitaba başladığımı gören bir arkadaşım şöyle yazmıştı bana: “Bakalım diğer kitaplarını okumak isteyecek misin ?”. Niye ki o kadar mı kötü dedim, tam tersi tespitlerini analizlerini çok beğendim, tüm kitaplarını da okuyacağım ama canımı acıttı, psikoloji gerekiyor, yüzleşme gerekiyor yeniden okuyabilmem için dedi. Şu an tam olarak bulunduğum nokta budur. Çok çok beğendim. İliklerime kadar hissettim anlattığı her şeyi. Tuğba Coşkuner hocamın tabiriyle herkese tavsiye, dostlara emirdir. :) “Sizin yalanlarınızla, hilelerinizle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde diz çökmedim. Bu da size dert olsun.” N.K

Nihan KayaYazar · 22 kitap
Roman, öykü, inceleme-araştırma ve kuram kitapları yazarı. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunudur. Essex Üniversitesi bünyesindeki Psikanalitik Çalışmalar Merkezi’nde (Centre for Psychoanalytic Studies) yüksek lisans yaptıktan sonra, King's College London'da doktora eğitimi aldı. MEF Üniversitesi Psikoloji bölümünde ders vermektedir. İlk romanı Gizli Özne 2003 yılında yayınlandı. İkinci kitabı Çatı Katı Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü aldı. Nihan Kaya, kurmaca eserleri kadar edebiyat, psikoloji ve estetik teori üzerine yazdıklarıyla da biliniyor. İngiltere'de, University of Essex'teki Psikanalitik Çalışmalar yüksek lisansını Winnicott psikolojisi üzerine yazdığı tezle 2005'te tamamladı. King's College London'da yazdığı doktora tezini Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü (2013) adıyla kitaplaştırdı. 2005’ten bu yana, psikoloji ve yaratıcılık alanlarında Avrupa ve Amerika’nın değişik yerlerinde konferans tebliğleri sundu, konuşmalar yaptı.