Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Keşifler Çağında Hristiyanlar Müslümanlar Yahudiler

Çatışan Kültürler

Bernard Lewis

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
76 syf.
5/10 puan verdi
bernard lewis'in severek okuduğum kitabı. 1492 nin yıkıcı sonuçları , yahudilerin reconquistadan sonra vaftize zorlanması, mudejarlar, ticarette yahudilerin önemi gibi gibi bir çok konuya değinilmiş. içinde de islam ne yahudi düşmanlığı kokusu yoktu. edward said' in doğu müziğini aşağılayan sözlerinden sonra böylesini okumak iyi geldi her ne kadar lewis'in kitabında son sayfa kafamı karıştırmış olsa da. yapılan zulümlerin arkasından ağlamak yerine batının zaferini kabul etmeyi öneriyordu yazar.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 2007207 okunma
Reklam
60 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Herkese merhabalar. "Sömürgecilik Tarihi" dersimizin kitabı ile karşınızdayım. Baskısı kalmadığından almak için gittiğim kitabevinden fotokopi olarak alabildim. Şimdi biraz kitaptan bahsediyim. Kitap siyasi olayları din penceresinden bizlere anlatmakta. Avrupa'nın batı ucu olana Gırnata (yani Granada) 'yı geri alması ile Osmanlı Devleti'ne dolayısıyla İslam Medeniyeti'ne karşı saldırıda bulunmasına zemin hazırlamıştır. Özellikle İspanyol ve Portekizli denizcilerin yapmış olduğu keşifler sonucunda elde etmiş oldukları zenginlikler ibreyi belli bir sürecin sonunda onların lehine çevirmiştir. Devamında gerçekleşecek olanRönesans, Reform ve Fransız İhtilali devirleri dünyayı değiştirmeye başlamıştır. Kitabın tamamında İspanyollar'ın İber yarımadasını yeniden fethi (reconquesta) ve Amerika kıtasının keşfi ile oranın yönetimini kendine konu edinmiştir. Okumanızı tavsiye ederim.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 2007207 okunma
·
Puan vermedi
Keşifler Çağında Hristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler
Bernard Lewis, Batı Avrupa’nın istilacı hareketini ahlaki bir kusur olarak görür. Moğolların, Hunların, Arapların, Osmanlıların ve Azteklerin bulundukları istilaları ise masum bir hareket olarak belirtir. Batı Avrupa’nın genişleme politikası adı altında diğer devletleri, medeniyetleri ve kültürleri sömürgeleştirdiğini ve onlarla bir çatışma içerisinde olduklarını ifade eder. Amerika’nın keşfi ile ilgili ifadeleri ise fetih sözcüğü hem yanıltıcı hem de küçültücü olduğunu ve Batı Yarıküresi beyaz adamın gelip fetih ve sömürüye girişmesinden önce yerinde durduğunu; beyaz adamın gelişi çeşitli eski uygarlıkları yıkarken, yeni bir uygarlığın yaratılmasını getirmiş sayılmıyordu. Ve çok önceden gelişmiş olan bir kıta için Amerika terimini kullanmak yakışıksız olduğunu ifade eder. Hristiyanlık, Müslümanlık ve Yahudilik dinlerinin çatışma süreçlerini Müslümanların İber Yarımadası’ndaki son kalesi olan Gırnata’nın Hristiyanlarca fethini sonrasında ise İspanya’nın içerisindeki Yahudilerin ülke dışına sürgün edilmesini ülke içerisindeki karışıklıkları ve Amerika’nın keşfini bir bir anlatmaktadır. Üç dinin neden gelişip gelişmediğini anlamak için harika bir kitap.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz tarih akademisyeni Bernard Lewis'in bu eseri genel olarak 1492 yılında yaşanan olaylara odaklanıyor. Reconquista'nın tamamlanmasının, ardından Yahudilerin ve Müslümanların İber Yarımadası'ndan kovulmalarının ve Coğrafi Keşifler'in gerçekleşmesinin birbiriyle yakından ilişki olduğu savlayan yazar bu hususlar ile ilgili farklı bir bakış açısı sunuyor. Ben bir tarih mezunu olarak "Çatışan Kültürler" isimli bu eseri bir hayli beğendim. Tarihe ilgili olan herkese de önerebilirim.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Çatışan Kültürler
Bernard Lewis ortadoğu ve islam tarihinin duayen isimlerinden biridir. Lewis Müslüman, Hristiyan ve Yahudi kültürlerinin tarihun belirli bir anındaki çatışmasını ele alıyor. İber Yarımadası'ndaki İslam Egemenliğinin sona erdiği, Yahudilerin bu topraklardan çıkarıldığı, Amerika'nın keşfedildiği yıl 1492...
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ülkerler arası din çatışmalarını, ülkelerin diğer dinlere olan saygılarını hızlıca, ana başlıklarla ve yüzeysel şekilde anlatmış. Fakat büyük bir sorun var ki, bu çeviriden mi kaynaklanıyor yoksa yazarın tarzı mı böyle bilemiyorum, kurulan cümleler çok uzun. Cümlenin sonuna doğru başını unutabiliyor insan.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
"Çatışan Kültürler" adlı kitap Bernard Lewis'in kültürler arasındaki çatışmaların tarihini ele aldığı bir çalışmadır. Kitapta, Doğu ve Batı arasındaki farklılıkların ve tarih boyunca kültürler arasında yaşanan çatışmaların nedenleri ve sonuçları tartışılmaktadır. Ayrıca, kitap, İslam'ın Batı ile ilişkileri ve İslam'ın Batı karşısındaki duruşu hakkında da bilgi verir. Makale, Batı ve İslam dünyası arasındaki gerilimlerin temelinde medeniyetler arasındaki farklılıkların yattığını ve bu farklılıkların çatışmaya neden olduğunu öne sürer. Makale ayrıca, Soğuk Savaş sonrası dünyada, ideolojik farklılıkların yerini kültürel farklılıkların aldığını ve bu farklılıkların dünya politikasını belirlediğini savunur. Kitap, fetih, ülkeden çıkarılma ve keşif şeklinde üç bölümden oluşmaktadır.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
32 saatte okudu
Kitapta yazar üç semavi dine kısa ve öz bir bakışla, Endülüs İspanya'sı ve sonrası; İlim, kültür ve sosyal yaşam hakkında kıyaslayıp (yazarın bir kaç mevzu haricinde objektif baktığına inanıyorum) bu üç dinin yönetimlerinin diğerlerine normal şartlarda ve savaş durumunda nasıl tavır aldığı yine bu yönetimler altındaki halkların tepkilerini analiz ediyor. Bu konuda merakı olanlar mutlaka bu kitabı değerlendirmeli. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Müslüman toplumların kadına bakışını incelerken çok sığ davrandığını gördüm. En azından Türkleri göz ardı edip yanlış/eksik? bir değerlendirmede bulundu. Özellikle Türk-İslam halkının kadına bakışını görmezden geldiği için doğru değerlendirme yaptığını düşünmüyorum. Zira İslam öncesi ve sonrası Türklerde kadına her zaman büyük önem ve hürmet atfedilmiştir. Toplumun salâhı, imar, eğitim ve kentleşme de dahi kadın bizim toplumumuzda daima aktif olarak icraatlerde bulunmuştur.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
Reklam
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
İngiliz asıllı Amerikalı tarihçi olan Bernard Lewis, İslam tarihi, Ortadoğu, İslamiyet- Batı ilişkileri üzerine yoğun mesai harcayarak, okurlarının olaylara objektif bir bakış açısıyla yorumlama kabiliyeti kazandırmakta. Bahsettiğimiz kitap 3 ayrı bölümden oluşmakta; 1.Bölüm Fetih 2.Bölüm Ülkeden Çıkarılma 3.Bölüm Keşif Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudilerin çatışan kültürlerini ele alan bu kitapta, yazarın olayları somut bir şekilde neden sonuç ilişkisine dayandırarak okurlarına sunması en dikkat çekici özelliği. Okunacaklar listesine eklemeye değer.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Yine mi Aynı Şey?
Bugün ülkemizde hatırı sayılır okur kitlesine ulaşmış, bilinen bir yazarın kitabını inceleyeceğim: Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm 1492 yılında meydana gelen olaylar yoluyla dini kültürlerin etkileşimi, ikinci bölüm Yahudilerin ve Müslümanların uğradığı ayrımcılıklar, üçüncü bölüm bütün gelişmeler ışığında kültürlerin birbirlerinden nasıl etkilendikleri yer verilmiştir. Yazarın konuyu anlatış biçimi, dili sade ve yer yer akıcıdır. Bununla birlikte dikkatimi çeken bir hususa değinmek istiyorum: Yazar Batı kültürünü fazlaca baş üstüne koymaktadır. Aslında Avrupalıların diğer kültürlere karşı hoşgörü göstermesiyle birlikte gelişim göstermesinin sebebi İslam dünyasının onlara bıraktığı mirastır. Bu mirastan hiç bahsedilmeyerek olayı Antik Yunan paganlıklarını överek geçiştiren yazarın durumunu anlamak zor değildir. Her Batılı yazarın nihai ulaşmak istediği sonuç bu oluyor fakat bazı aklı başında yazarlar, aldıkları kültürü İslam'dan aldıklarını ve bundan minnettarlık duyduklarını belirtmişlerdir. Yazarın en azından Nietzsche kadar cesur olmasını beklerdim. İslam, Hıristiyan ve Yahudi etkileşimlerini doğru anlayabilmek için bu kitap yerine ülkemizin yazarı İbrahim Kalın'ın Ben, Öteki ve Ötesi kitabını tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
Çatışan Kültürler
Çatışan KültürlerBernard Lewis · Profil Kitap · 2020207 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.