Jacob Abbott

2019 155. kitabı
Moğol hükümdarı Cengiz Han M.S. 1175-1227  arasında hüküm sürmüş dünya tarihinin değişmesinde birinci derecede rol oynamış büyük bir teşkilatçı, disiplinli ve acımasız, dirayetli bir devlet adamıdır. Cengiz Han yaşadığı dönemde, dağınık halde yaşayan Moğol boylarını bir çatı altında toplayarak güçlü bir Moğol İmparatorluğu oluşturdu. Cengiz Han’ın pek çok devletin yok olması pek çok köklü şehrin harap olmasıyla sonuçlanan askeri harekâtları neticesinde neredeyse Asya’nın tamamına hâkim olan büyük bir imparatorluk kuruldu.  Cengiz Han Yasaları olarak bilinen bir dizi kanun ile biçim verdiği, dünya tarihinde daha önce benzeri görülmemiş bir sosyal ve siyasal yapı inşâ etmiştir Cengiz Han..
Son söz
2023 29. kitabı
Cengiz Han'ın ne derece zalim ve vahşi bir adam olduğunu bilmeyen yoktur. yine de okudukça sahneler gözünüzün önüne geldiğinde "yoook artık" diyeceğiniz hikaye tadında kolay okunabilir bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Jacob da o kadar akıcı yazmış ki film-belgesel tadında akıp gidiyor kelimeler zihninizde. büyük hırsın adı " cengiz han". son söz: çağ değişti, yöntemler değişti, teknoloji gelişti, öldürme biçimleri değişti sadece. acılar hep aynı kaldı. insan hep aynı vahşi, hep aynı vahşi. çünkü hırs denilen duygu durumu insanı hiç bırakmadı, insan da hırsa o kadar sadık kaldı ki onu hiç aldatmadı. Cengiz Han
İnsana ve Hayata Dair
2024 6. kitabı
Camukanın ölümü hakkında birçok kaynaktan farklı bilgi içermiş (camukanın kanı akıtılmadan bi torbada tokmaklarla dövülerek öldürülüyor lakin bu kitapta kellesinin vurulduğu diye bilgi verilmiş) benim muhitimde yanlış , Cengiz Han diyoruz birçok gereksiz ekstra bilgi veriyor ama yanındaki komutanlardan (4 köpeği diye geçen Kubilay, Çelme, Cebe, Subutay büyük komutanların adı bile geçmiyor) bahsedilmiyor. Okumak açısından akıcı roman havası var ama Cengiz Han'ı doğru tanımak için yeterli mi.. onu ben bilemem.
2018 66. kitabı
Elime geçen bir kitap olduğundan ve Cengiz Han'ı merak ettiğimden okudum. Okudum fakat kitap kalitesi kötü, çeviri çok fena, kitabın içeriği tamam normal bir biyografik kitaba benziyor ama kafada pek oturmuyor. Yani, eğer Cengiz Han'ı merak edip okuyacaksanız bu kitabı asla seçmeyiniz.(Yayınevi desen, sürtüşme bile yaşadık yani iade bile edemedik, sırf almayın diye uyarı niteliğinde yaptım bu incelemeyi)
2023 9. kitabı
J. Abbott iyi bir yazar. Tarihsel kişileri elindeki gerçek -eğer gerçek veriler eksikse mitolojik- bilgilerden yararlanarak anlatıyor. Cengiz Han hakkında dünya tarihi kitaplarında çok az söz ediliyor. Üstelik bu da onun bir barbar olduğu ve medeniyete pek bir şey katmadığına dair. Halbuki Abbott objektif bir şekilde yani eğrisiyle doğrusuyla anlatıyor. Bu açıdan benim aklımda kalan Cengiz Han'ın barbarlığı değil, onun her dine saygıyla ve hoşgorüyle yaklaşması. Kitapta ayrıntılı bir şekilde (ama sıkmadan) Cengiz Han'ın kendi sarayında Müslümanlara da bolca ve güvenerek yer verdiğinden söz ediyor. Ayrıca Cengiz Han'ın sözünün eri bir lider olduğunu da anlatıyor. Örneğin bir bölgeyi fethe çıkmadan önce elçilerini gönderiyor, yapılan anlaşmaya saygı gösteriyor ve karşısındakilerden de doğal olarak aynı saygıyı bekliyor. Eğer sözlerinde durmazlarsa fethe girişiyor ve canlarına okuyor. Halbuki normal bir şekilde fetih gerçekleştirse gençleri ve kadınları ayırıyor kendisine karşı olan askerleri yok ediyor. Halkın da kültürüne, dinine, gündelik yaşantısına karışmıyor. Kısaca, tarihsel kişileri objektif bir şekilde okumak için Abbott birebir.
Tarih
2025 5. kitabı
'' Sizlere dünyadaki en büyük imparatorluğu bırakıyorum. Fakat onu korumanız her zaman birlik olmanıza bağlıdır. Eğer aranıza nifak girerse, sahip olduğunuz her şey yitirilir.'' Jacob Abbott’un Cengiz Han adlı eseri, 13. yüzyılda Orta Asya’dan çıkarak tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birini kuran Moğol lider Cengiz Han’ın (asıl adıyla Temuçin) hayatını ve yükselişini konu alır. Kitap, yalnızca biyografik bir anlatı olmakla kalmaz, aynı zamanda dönemin kültürel, sosyal ve siyasal yapısına dair ayrıntılar da sunar. Abbott’un en dikkat çeken yönlerinden biri, anlatımı basit, açık ve didaktik tutmasıdır. Akademik bir tarih kitabı yazmaktan ziyade, genç okuyucuların ilgisini çekecek şekilde hikâyeleşmiş bir tarih sunar. Karakterlerin duyguları, karar anları, çatışmalar ve etik sorular anlatının merkezine oturtulur. Bu da okuyucunun tarihi yalnızca olaylar silsilesi olarak değil, insani yönleriyle de kavramasını sağlar. Ancak bu anlatım biçimi bazı eleştirmenler tarafından yüzeysellik olarak da değerlendirilebilir. Abbott, dönemin sosyo-politik detaylarına fazla derinlemesine girmez.
Cengiz HanJacob Abbott · Kanon Yayınları · 2020215 okunma
2015 377. kitabı
Timuçin'in Cengiz Han'a dönüşümünün romanı. Bir film şeridi gibi canlanıyor zihninizde. Eşleri çocukları, kan kardeşiyle ilişkisi, acımasızlığı ve bozkırdaki yaşam var.
Bozkırın Efendisi Cengiz HanJacob Abbott · Parşömen Yayınları · 2008215 okunma
2020 157. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2020 14:35
"Büyük Katil","Mükemmel Savaşçı ","Tanrı'nın Cezasi" dünyanın onu tanıdığı adlardan birkaçıydı. Biz onu "Cengiz Han" olarak tanıdık. Tarihin sayfalarında ölümsüz olarak yer edinen bu büyük imparator miras olarak Cengiz Han Yasaları'nı ve birçok inanışı geride bıraktı. Kurduğu büyük imparatorluğu,askeri dehası..Keyifli okumalar...
Cengiz HanJacob Abbott · Altın Bilek Yayınları · 2016215 okunma

Jacob AbbottYazar · 8 kitap
Jacop Abbott (d. 14 Kasım 1803 - ö. 31 Ekim 1879) ABD'li çocuk kitapları yazarı. Abbott, Jacob ve Betsey Abbott çiftinin çocuğu olarak Hallowell, Maine'de doğdu. 1820 yılında Bowdoin Koleji'nden mezun oldu. Andover İlahiyat Fakültesi'nde 1821, 1822 ve 1824'te çalıştı. Amherst Koleji'nde 1824-1825 yıllarında okutman ve 1825'den 1829'a kadar doğa felsefesi ve matematik profesörü olarak görev yaptı. 1826'da Hampshire Derneği tarafından vaaz verme ruhsatı verildi. 1829 yılında Boston'da Mount Vernon Kız Okulu'nu kurdu ve 1829-1833 yıllarında buranın müdürlüğünü yaptı. 1834-1835 yıllarında Roxbury, Massachusetts'deki, aynı zamanda kurucusu olduğu Eliot Cemaat Kilisesi'nin (Eliot Congregational Church) papazlığını yaptı. 1843-1851 yıllarında kardeşleriyle beraber kurucularından biri olduğu Abbott Enstitü'nün (Abbott Institute) ve 1845-48 yıllarında New York City'deki Mount Vernon Erkek Okulu'nun müdürü olarak görev yaptı. Üretken bir yazar olan Abbott'un, kurgu çocuk kitapları, kısa öyküleri biyografiler, genel okuyucular için dini kitaplar ve popüler bilim konusunda eserleri vardır. Kardeşi Samuel Phillips Abbott'un Abbott Okulu'nu kurduğu 1839 yılından sonra bir süre yaşadığı Farmington, Maine'de  vefat etti. Baş karakterleri bir erkek çocuk ve arkadaşları olan Rollo Kitapları -Rolla işte, Rolla Avrupa'da vs.- en iyi bilinen eserlerindendir. Erkek kardeşlerinden John Stevens Cabot Abbott ve Gorham Dummer Abbott da kendisi gibi yazardır. Oğulları Benjamin Vaughan Abbott ve Austin Abbott avukat; diğer iki oğlu Lyman Abbott ve Edward Abbott ise rahiptir. Dört oğlu da aynı zamanda yazardır. Jacob Abbott'un eserlerinin bibliyografyası Edward Abbott'ın yazdığı Young Christian, Memorial Edition, with a Sketch of the Author adlı eserde yer alır. Abbott'un diğer bazı çalışmaları Lucy Kitapları, Jonas Kitapları, Harper's Story Kitapları, Marco Paul, Gay Family, ve Juno Kitapları'dır.