Kült, Türkçedeki en hacimli ve tuhaf Blake seçkisini iftiharla sunar: Corpus, William Blake'in bütün kitaplarının yanı sıra, çeşitli dönemlerine ait şiir, fragman ve mektuplarından nitelikli bir şeçkiyi itinalı bir çeviri ile toparlıyor. Bataille Yazın ile Kötülük adlı yapıtında şöyle diyor: "Blake Kötülüğü olumlayıp kesinleyerek özgürlüğü kesinlemekteydi, gelgelelim Kötülük özgürlüğü özgürlüğün değillenmesi anlamına da gelmekteydi. Bu çelişkiyi şimdi bile çözmeye girişemediğimize göre, Blake bu işe nasıl girişecekti?" Blake asla girişmedi bu işe: Ortada çelişki falan yoktu ki! Sözde çelişkin ulamlarla kuşatılmış bir dünyada Ozansı Ökenin "bir olan varlığı" yol göstermekteydi kavrayışına: Karşıtlığın büyüsünü anmazlık etmedi, gelgelelim bir özgürlük yandaşının konumunu biçmişti kendine, başka bir varlık alanında, kendince tanımlayıp kıvandığı Bengiliğin yamacında! Bataille'ın yanıtı da bundan uzağa düşüyor sayılmaz. "Çünkü," der Blake, "Yaşayan Her şey Kutsal." Hiçbir şey yeğlemedi, hiçbir şey eylemedi.
Kitabın Konusu:
188 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

196 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Yalnızca Şiir Değil
William Blake 18.yy en garip ve anlaşılmaz şairlerinden biri olabilir. Yaşadığı dönem tam olarak Hindistanın ilhak edilip sömürgeştirildiği ve eski dünyanın İngilizler tarafından tekrardan keşfedildiği tarihler olduğundan şiirlerinde oryantalizmle karışık bir mistitizm tadı alıyorsunuz tüm bu oluşumun üstüne birde victoryal dönemin liberal
Kaplan! Kaplan!
Kaplan! Kaplan!William Blake · Helikopter Yayınları · 201165 okunma
188 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Gizemli, Yalın, Soğuk, Özgürlükçü, Cinsel... Blake’i ve hatta şiirlerini de en iyi bu tanım anlatır kanımca. Kitap ise şiirler, mektuplar, yazılar üçgeninden oluşuyor. Bunun yanında kitap, yazarın diğer 6 kitabını da kapsaması yönünden hayli ilginç. Bunların içinde yazarın Kasım 2019’da okuduğum ilk kitabı Cennet ve Cehennemin Evliliği de mevcut. Kitabın kapağını da ayrı bir beğendim. Farklı gözüktü gözüme. Kitabın son 30 sayfasının ise kitabın içeriğine dair tek tek ve detaylı bir anlatıma ve açıklamaya ayrılması ise beni benden aldı. Bunlar güzel özellikler. Ayrıca yazarın basılı iki kitabı olduğunu (Şiir Taslakları, Fransız Devrimi) ve bu kitaplar haricinde kalan kitaplarının özel bir yolla yazıldığını ve ortaya çıkarıldığını belirtelim. Oyma baskı denilen bu sistem çok teferruatlı ama kısaca bakır levhaların asitlerle çürütülmesiyle elde edilen epey zorlu bir işlem. Hepimize iyi okumalar dilerim.
Corpus
CorpusWilliam Blake · Kült Neşriyat · 201665 okunma

Yazar Hakkında

William Blake
William BlakeYazar · 13 kitap
İngiliz şair, ressam, oymabaskı ustası ve mistik. Orta halli bir esnaf ailesinin beş çocuğunun ikincisiydi. Babası çorapçıydı ve okula gitmedi. Öğretmeni annesiydi ve o da okuma yazma bilmeyen karısı Catherine'in eğitimi -cenneti canlandırmak için bahçede çıplak bir biçimde Paradise Lost' u - ki tarafımızdan çoğaltılacaktır - okutabilecek kadar -üstlenecekti. On yaşında çizim okuluna gönderildi ve on dördünde James Basire adlı bir oymabaskı ustasının yanına çırak verildi.1779'da Kraliyet Akademisi'ne girdi ama ortamdan hoşlanmadı. Dinsel görüşlerinde kiliseye bağlı olmayan bazı aydınlarla birlikte Swedenborg tarikatına girdi. 1780'de Newgate Hapisanesi'ni yakarak otoriteye karşı nefreti gösteren asilerin arasındaydı. Kiliseye olduğu kadar devlete de karşıydı. 1784'de babasının ölümü üzerine çocukluğunu geçirdiği evin bitişiğindeki eve taşındı ve bir basımevi açtı. Kardeşi Robert'ı da yanına aldı.1787' de ölen Robert'ı sık sık düşlerinde görecekti. Aklının görsel yanı hep ağır basmıştı ve tasarladıklarını canlandırabilme yeteneğine sahipti. Blake, imgeleri, sanki kafasının içinde değil, gözünün önündeymişçesine çok canlı bir biçimde aktarırdı. Şiirleri, elle tutulabilecek kadar canlı imgelerle doludur. Şiirlerini, yaptığı süslemelerle birlikte kendi bulduğu bir teknikle küçük bakır levhalar üzerine kazıyarak bastı ve elle boyadı. 20. Yüzyıl edebiyatı üzerine muhteşem bir etkisi olan Songs of Innocence ve Songs of Experience, dönemi için çok önemli yapıtlar olmasına rağmen hiçbir yankı uyandırmadı. Ölümünden 50 yıl sonraya değin bu iki kitabı hiç bilinmiyordu. Keskin gözlemleri olan, dürüst, dil ve çizim alanındaki büyük yeteneğini doğallıkla kabullenen olağanüstü bir kişiydi. Safra taşları yüzünden sağlığı kötüleşti. 70 yaşında Strand yakınlarında bir odada öldüğünde hala kitaplarını renklendiriyordu ve isimsiz bir mezara gömüldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.