Derde Deva Randevu 2

Alfa Yayıncılık

Kağıt, Kalem, Mürekkep ve Zaman Makinesi: Derde Deva Randevu 2
2021 133. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 21:28
Derde Deva Randevu’nun birinci kitabı ile okurların gönlünde taht kuran Murat Menteş ve Hakan Karataş ikilisi bu sefer daha cüsseli bir eser ortaya koymak için masa başına oturuyorlar. Bir seri olarak devam edeceğini bildiğimiz Derde Deva Randevu 1 adlı eser o kadar çok beğeniliyor ki kısa olduğu için insanlar bu ikiliye tepki gösteriyorlar, ‘’böyle güzel konseptte hazırlanmış bir eseri neden bu kadar kısa tuttunuz?’’ diye. Bana kalırsa bunun iki sebebi var; Menteş’in bir önceki eseri olan Antika Titanik ile bekleneni verememesinden dolayı çekingen davranması (önceki eserlerine kıyasla) ve edebi tür anlamında yeni bir şey denemiş olmaları. Gelen yorumlar ve tepkiler üzerine ilk kitabın tam iki katı kalınlığında bir eser ortaya koyuyorlar. DDR1’in basımından sonra gelişen olayları isterseniz gelin bir de Hakan Karataş’tan dinleyelim: ''Derde Deva Randevu'nun [DDR] ilk kitabının son sayfasına "1. cildin sonu" yazarken, başımıza iş almışız meğer. Murat'la "Küçük, leziz, besleyici bir kitap" hazırlayacaktık. O yazacak, ben çizeceğim. 1-1,5 sene sonra da ikinci cildi çıkaracaktık. DDR okurların da hoşuna gitti, eleştirmenlerin de. Birçok sanatçı dostumuzdan kutlama mesajları geldi. Kitap; Amerikan, Alman, İtalyan yayıncıların ilgisini çekti. 30 yıla yakın zamandır çiziyorum, bu kadar tebrik, alkış ve ödül almadım. Murat da ben de DDR'nin gördüğü ilgi karşısında sevindik. Kim olsa sevinir. Ve daha leziz, daha besleyici bir kitap hazırlama arzusu duyduk. DDR 2, ilkinden daha iyi olsun diye çabaladık.’’ Ve dedikleri gibi de yapmışlar şahsen, ilk kitaba nazaran daha besleyici, daha dolu hatta daha hicivli bir kitap bizleri bekliyor. Göndermelerin oldum olası hastasıyımdır zaten, bu işin altından çok başarılı bir şekilde kalkmış bu Menteş & Karataş ikilisi. Kitabın bekleneni fazlasıyla verdiğini
2019 108. kitabı
M E R H A B A S İ Z E Derde Deva Randevu'yu duydunuz mu? Mevzu bahsimize konu olan kitap, çağımızın fiyakalı kaybedeni, zaman tüneli muhabiri, günümüzün serseri muhafazakari, marjinal yazar Murat Menteş beyefendinin son kitabı. Kitapta tarihteki karakterlerler ile röportaj yapmış birçok sorunun cevabını aramış bla bla bla. Bunu heryerde okursunuz. Benim takıldığım mevzu ise Menteş beyefendinin zekası. Ruhi Mücerret , Korkma Ben Varım , Dublörün Dilemması , Antika Titanik gibi kitaplarında polisiye maceralardan bahseder ama bir anda kendiniz gönül işleri bakanlığı yetkililerinden biri olmak isterken buluverirsiniz. Altını çizerek kitap okuyanlardansanız eğer kitaplarının birçok yerini çizip şu işareti yapmanız olası ":)". "Erik olsam sana yuvarlanırım Şebnem " "Seni görünce kader bana kredi açıyor " "Ben senden yanayım Şebnem " diyerek romatik serserilikte level atlayıp içinde bulunduğu çağdan yaşamaktan mütevellit bir miktar da sıkıntıdadır. Yeri gelir Şeyhinden rica eder 70lere ışınlamayı, yeri gelir Allah'tan kendisine ve eşrafına razı gelmesini diler. Onu okurken dudaginizin kenarında bir miktar tebessüm olusturur,bazen de koca bir kahkahaya neden olur. Şebnem' e yazdığı mektupları okuyunca da "Ama yaaaaa" diyerek bir miktar kalp çarpıntılarına sebep olur. Bu kitapta ise yazarlar,şairler,felsefeciler hatta dövüşçüler bile var. Gitmiş, üşenmemiş,ölü olduklarına aldırmamış onlarla röportaj yapmış. Kitabın birincisi de var ama ben 2 'den başladım. 1.sindeki isimler arasında Neşet Ertaş var. Tatli niyetine sona sakladım. :) Kitapta ünlü camianin verdiği cevaplar eserlerinden, hayat kesitlerinlerinden ve röportajlarından alıntı olduğundan gerçekçi kılıyor bu bizimle oynadığı oyunu. Ayrıca bu karakterleri ve içinde bulunduğu serüveni Hakan Karataş da çizmiş. Çizgi roman niteliği de taşıyor bu
2019 31. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2019 09:53
çok güzel detay ve noktalar seçilmiş. bilmediğim çok bilgi öğrendim. okunacak kitaplar sınıfına kaydettim. güzel kitaplar arada tekrar tekrar okunmalı bu da onların sınıfında
DDR 2 - MM
2022 30. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 16:12
Sevgili yazarımızın dünyaya bir şekilde iz bırakmış çeşitli branşlardan insanlarla olan sohbetlerini görüyoruz yine. Bu tarz bir eser bırakmak yerine ilk dört roman tarzında çalışsa daha memnun kalırdım. Latince bir deyim vardır: ''Sert erkekler dans etmez.''
Derde Deva Randevu 2Murat Menteş · Alfa Yayıncılık · 20191,774 okunma
Zaman makinesinde bu sefer hangi isimler var?
2019 101. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2019 21:40
(Konfüçyüs, Yunus Emre, Balzac, Ahmet Mithat Efendi, Arthur Conan Doyle, Halide Edib, Adorno, Orhan Kemal, Attilâ İlhan, Ursula Le Guin, Cemal Süreya, Umberto Eco ve Bruce Lee...") Bu yolculukta bize eşlik edecek olan üstatlar... 1. cilt özelinde öne sürülen en yaygın eleştiri kitabın tadının damağımızda kalması yani biraz kısalığı idi. Eleştiriler ve istekler göz önüne alınmış ve bu sefer 230 sayfalık bir kitap ortaya çıkmış. İsmi geçen her üstat ile sohbet havasında geçen diyaloglar bir satırda birden fazla bilgiye ulaşmamızı sağlamış. Birçok konuda birçok farklı görüşü dikkate almamızı sağlamış. Şiirleriyle ön plana çıkan bazı isimlerin de aslında düz yazıda da yetkin olduğunu anlamamız için çaba gösterilmiş. Kitabı okuyacaklar için en önemli tavsiyem kalemi yanlarından ayırmamaları olacak zira altını çizeceğiniz çok fazla ayrıntı var. Sindire sindire okuyun ve kendinizi zamanın akışına bırakın:)
2021 75. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 18:16
Merhaba; Birinci sayısını fazlasıyla benimsediğim "Derde Deva Randevu" eserinin No:2 sayısıyla beraberiz. 13 etkileyicili,kalıcı, özgün ve değerli isimle; hem çok güzel söyleşiler hem muhteşem görseller hem de fena halde matrak bilgi dolu satırlarda kendimi kaybettim hiç bitmesin istedim bu his özeldir biz okurlar için bilirsiniz. Eseri okurken kendimi tarihin en verimli zaman dilimlerinde gezinen seyyahlar gibi hissettim; sanki bu denli sarsıcı isimlerin tüm bilgi deryaları bana konsantre bir şekilde sunulmuş gibiydi. Satırların özgün sunumu da ayrı bir lezzet... Temennim eser yönünde, Dünya ve Türk Edebiyatından bu denli nam salmış, değerli isimleri hiç yılmadan bize bu güzellikte sunmaya devam etmeleri... İyi Okumalar.
2020 6. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2020 16:53
Murat Menteş'in hayal dünyasını, zekasını ve edebi unsurlarını tekrardan bir arada görmek heyecan vericiydi. Kitabın 1. bölümündeki gibi tekrardan ustalarla buluşup, onlardan da alıntı yaparak ustaca kalemle yazılmış bir roman. Aynı zamanda bir rehber görevi gören bu seriyi herkese tavsiye ediyorum. Kitapta altını çizdiğim ve burada paylaşmak istediğim çok yer oldu. Bunu yapmadım çünkü kitabın büyük bir kısmını buraya aktarmak istemedim =] Herkese iyi okumalar
Derde Deva Randevu 2Murat Menteş · Alfa Yayıncılık · 20191,774 okunma
HER ŞEYİN İLKİ DAHA BAŞARILI GALİBA!!!
Puan vermedi·240 syf.·
2021 13. kitabı
İlki kadar çarpmadı o heyecan yoktu nedense, ama tabiki de ilginç bi kitap. İçerisinde hemen her konudan farklı düşünce ve önermeler tabiki de bol bol var yine. Ama bi tık altında sanki ilkine göre ç. Bana sorarsanız “nacizane”bir numara olan önde kapatmış yarışı. Kitapta olsa filmde olsa galiba ilk olanın tadı başka. Alınırmı derseniz kesinlikle alın, zaten yormayan kitaplardan. Zorlayan ve kitap okuma konusunda biraz iyi biriyseniz( disiplin anlamında) aynı gün bitme ihtimali çok çok yüksek.
2020 25. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 18:08
Niyetim Ahmet Mithat Efendi'nin "Felatun Bey ve Rakım Efendi " romanına başlamaktı ancak hemen yanında Murat Menteş'in Derde Deva Randevu 'sunun 2. Cildi durmaktaydı. Önce elime aldım sonra sayfalarını biraz karıştırınca Ahmet Mithat Efendi, Hakan Karataş'ın çizimi ile öylece durmaktaydı karşımda. Hal böyle olunca öncelik bu kitap olmalı dedim. Sorulara cevap bulmak mı, cevaplara soru bulmak mı daha zor? Bana göre verilen cevaplara sorular bulmak daha karmaşık. Murat Menteş bu işin üstesinden gelmiş doğrusu, hem de büyük bir ustalıkla ve yoğun bir araştırmayla. Hakan Karataş'ın çizimleri de çifte kavrulmuş lokum olmuş yanında. Türkiyede olduğum dönemlerde Ot dergisinden okurdum denk geldikçe. Serinin 1. Cildini bulamamıştım alırken, kısmet olursa Türkiye'ye ilk gidişimde alacağım belki o zamana kadar 3. Sü de çıkar kimbilir. 13 üstat , 13 muhteşem söyleşi. Tek kelimeyle bayıldım...beğendiğim yerlerin altını çizmeye kalksam, çizgili kağıda yazılmış kitap olacaktı hiç çizmedim ama tekrar tekrar okudum birçok yerini. Konfüçyüs'ten Halide Edip'e , Cemal Süreya'dan Umberto Eco'ya kimler yok ki... Ne diyor Umberto Eco; " Hep huzur aradım ama hiçbir yerde bulamadım; bir kitapla çekildiğim köşeden başka' sanırım ben de dünden beri bu kitapla huzuru da, bilgiyi de buldum ve öğrenmeyi pekiştirdim köşemde... Şimdi tüm kitabı buraya yazasım var ama en iyisi siz gidip alın ve çekilin köşenize okuyun... Edebiyat ve Felsefeye doyacaksınız garanti...
Derde Deva Randevu 2Murat Menteş · Alfa Yayıncılık · 20191,774 okunma
VE MURAT MENTEŞ HER ZAMAN GOLÜ ATAR!
·240 syf.·
2021 116. kitabı
Hani öyle bir futbolcudur ki “o” (her kimse) “-Ayağını raket gibi kullanıyor…” derler. Oyunda kendini aşar. Murat Menteş’in de elinde kalemle rolü budur! Yaşadığım dönemin, “en iyisi” sınıfına (Yerli Yazarlar) hiiiç zorlanmadan gireceği gibi sonuna kadar hakkını da verir. Kaleminden anlaşılır ki, seçeceği cümleleri damıtır. Bu kadar az cümle ile yakaladığı derinlik ise şanındandır artık. Derde Deva Randevu, hem 1 hem 2’si olağandışı orijinalliği barındırır dersek…olmaz. Çünkü GOG’da benzer bir fikir mimarisi mevcut. Fakat GOG’da soru-cevap değil, buluşmalar -kurgu- gereğidir ve daha organik bir akış vardır. Fakat içerik olarak, elbette GOG’la mukayese edilmez, orada da devreye Hakan Karataş’in çizimleri girer. Velhasıl, gene herkese hiç çekinmeden tavsiye edebileceğiniz, tavsiye ettiklerinizin de “-Yaw ben bu kitabı neden daha önce okumamışım ki…?” diyebileceği eserlerdir. Tüm bunlarla birlikte, o derece kolay anlaşılabilir ki, çocuklar için de okumaya çok ama çok elverişlidir. Eğer, bu inceleme üzerine okumaya niyetlenecekseniz, doğru yoldasınız…şimdiden çok hoşunuza gideceğinin garantisini rahatlıkla verebilirim. Çünkü her iki kitapta müthiş!

Murat MenteşYazar · 14 kitap
Murat Menteş, Türk yazardır. Korkma Ben Varım başlıklı romanı, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından roman dalında ödüle layık görüldü. Gençlik yılları boyunca dergi, yayınevi, gazete gibi yayın kuruluşlarında çalıştı; ajanslar ve tv kanalları için metin yazarlığı yaptı. 2009'da Alper Canıgüz, Emrah Serbes, Onur Ünlü gibi yazarlarla birlikte Afili Filintalar adını verdikleri bir tür internet fanzininde yazdı. 2012'de köşe yazıları yazmaya başladığı Yeni Şafak gazetesinden Temmuz 2013'te istifa etti. Menteş'in Deplasmanda Plasebo ve Şeyhim Işınla Beni başlıklı şiirleri Kaan Boşnak tarafından bestelendi. 2016-2021 yılları arasında şef editör olarak çalıştığı OT dergisinde halen yazmaktadır. 2018'den itibaren çizer Hakan Karataş'la birlikte Derde Deva Randevu başlıklı bir kitap dizisi hazırlamaya koyuldu. Bunun yanı sıra, mizah dergisi Uykusuz'da bir roman tefrika eden yazarın kaleme aldığı bölümlere Memo Tembelçizer'in çizimleri eşlik etmektedir. Murat Menteş, 2013'ten beri serbest yazar olarak hayatını sürdürmektedir.