Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dil Denen Mucize

Walter Porzig

Dil Denen Mucize Gönderileri

Dil Denen Mucize kitaplarını, Dil Denen Mucize sözleri ve alıntılarını, Dil Denen Mucize yazarlarını, Dil Denen Mucize yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yakın ve uzak, geçmiş ve gelecek, kısaca bütün bir dünya, insanın konuşma organlarının çıkardığı birkaç sese nasıl sığıyor?
MALÛMU MEÇHÛLLÜKTEN KURTARMA...
Dil Denen Mucize
Dil Denen Mucize
isimli eserin sahibi
Walter Porzig
Walter Porzig
, hissime tercüman ifâdeler içinde "dil"e olan hayretini belirtirken, "malûmu meçhûllükten kurtarma" derdimizi de misâllendiriyor: - "Teknik icatlardan hangisinin en şaşırtıcı olduğu hakkında bir anket yapılsaydı, mevzuun uzmanı olmayanlardan çoğu herhâlde uzaktan kumandalı âletleri seçerlerdi. Meselâ bir uçak modelleri yarışmasında, havada bir şeyin süzüldüğü görülür; aşağıda genç adam, kucağında bir kutu ile durmuş, birtakım düğmeler ve kollarla onu idare etmektedir... Dürüst olmamız gerekirse, bizim de uzaktan kumanda olayına büyü dememiz gerekirdi. Çünkü mevzuun yabancısı olarak, bunun nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bu olaya büyü demiyoruz, çünkü bunun bir izâhının olduğundan ve bizim de inceleyecek ve araştıracak vaktimiz olduğu takdirde, uzaktan kumandayı da anlayabileceğimizden kesinlikle eminiz. Fakat insan hep bu yeniye şaşar da, artık hayret etmediği ve alışık olduğu bir şeyi de aslında pek bilmediğini unutur... Bir hamala ne istediğimi söyleyebilirim de, bir ata söyleyemem. İnsanlar birbirleriyle konuşma yoluyla karşılıklı olarak davranışlarını yönlendirirler. Bu hâdise, dikkatle bakıldığında, uzaktan kumandalı roketlerde olduğundan daha dikkat çekicidir. Sadece mekânda hareketlere yol açılmamakta, tesir ruh hâletine, zihniyete, fikriyata, yâni ilerideki bütün davranışın kaynağı olan hazırlığa kadar uzanmaktadır." - Dil, varlığın ve varoluşun kökünde bulunan bir dâvâ ki, bu gözle bakınca sonsuz ve sınırsız bir keşfe mevzudur. Hayrete.
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
Dil ve Anlayış
Dil ve Anlayış
, 1.Levha, -Ruhî Roman-Ruhun Romanı-, İBDA Yayınları
Reklam
Her bilim birisinin çıkıp her gün karşılaşılan olağan bir şeye hayret etmesiyle başlar
·
Puan vermedi
Dil Denen Mucize
İnsanlar dil aracılığıyla bir kültürü oluşturmuş ve toplum olmayı başarmıştır. Dil yeni buluşları kapısını açmış ve bilimlerin oluşmasında en önemli araçlardan biri olmuştur. Dil biz insanların dış dünyaya açılmasını sağlar. Nihayetinde bir lisan bir insan. Mesela ben çerkes olmamdan dolayı çerkezcem var, suriyede doğduğumdan dolayı Arapçam var. Annem İngilizce öğretmeni İngilizcem var. E türkiyede yaşıyorum Türkçem var. 1 yıl da olsa anadolu lisesinde almanca gördüm ve bunu geliştirdim almanca var. Bollywood aşığıyım. O yüzden hintçe öğreniyorum. Yani dil karmaşasınon içindeyim. Ve bundan çok mutluyum. Bir yapboz gibi sürekli yeni bir şey keşfetme ihtiyacı hissediyorum. Sürekli eksik parçaları tamamlamak adına uğraşıyorum. O yüzden dil denen mucizeyi herkese tavsiye ederim. Bu arada tevriye yaptım:))) Hem okuduğum kitabı, hem de dil öğrenmeyi herkese tavsiye ederim
Dil Denen Mucize
Dil Denen MucizeWalter Porzig · Türk Dil Kurumu Yayınları · 201826 okunma
Tesadüfen astronomi konusunda bir konferans dinleyen bir köylü, «gezegenlerin yörüngelerinin hesaplanabileceğini anlıyorum» demişti, «fakat Tanrı aşkına, onların isimlerini nasıl öğrendiler acaba?». Ona göre bu isimler bir anlaşma ve gelenek (nomos) ürünü değil, gök cisimlerinin tabiatı ve özüydü (physis). Bu tarz düşünceye göre, insan doğru ismi kullanmak yoluyla ve bilerek, ya da dikkat etmezse bilmeden, gizli güçleri çağırabilir. Bu yüzden ibadetlerde her ses, her vurgu önem taşır; çünkü yanlış bir vurgunun, bir nesnenin mahiyetini tam tersine çevirmesi mümkün* dür (6). v
Sayfa 4
Dille ilgili bütün şekiller alışkanlığa dayandığından,alışkanlığın sonucu olan dil duygusu,dilde neyin var olabileceği konusunda güvenilir bir ölçüttür.
Sayfa 75
Reklam
Fevkalâde Tesbit!
Her fikri meselenin ele alınışında durmadan o çağdan ve o çağda ortaya atılan sorulardan hareket etmek zorunda kalışımız,bizi Avrupa kültürünün doğum yerine bağlayan kopuksuz geleneğin bir belgesini oluşturmaktadır.
Sayfa 8
İsmin Müsemmâyla Tevâfuku
Platon bütün meseleyi "isimlerin doğruluğu" meselesi olarak nitelemiştir,yani bir ismin bir şeyle,o şeyi kastedecek ve düşüncede onu temsil edecek derecede bağlı olmasının sebebi.
Sayfa 13
"Dil mülkiyeti, beynin herhangi bir yerinde yığılmış bir nesneler topluluğu değil, belirli uyarmalara belirli tarzda reaksiyon gösterme konusunda, alıştırma ile kazanılmış yetenektir ve hazırlıktır."
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
"Bir hastalık veya yaralanma sonucu konuşma yeteneklerini arızalanan ve renk duyumları tamamen normal ve arızasız olduğu hâlde, renk adlarını artık anlamlı şekilde kullanamayan hastalar, kendilerine gösterilen tonları alışageldiği üzere kırmızı, sarı, yeşil, mavi gruplarına bölmemekte, her renk tonunu ayrı bir nitelik olarak kavramaktadır."
Etimoloji??? Yunanlılar Herakleitos'tan çok önce, isimlerin kendi kökleriyle, isimlendirilen nesnelerin mahiyeti konusunda bilgi veren ilişkisini "etymos" 'doğru, gerçek' olarak adlandırıyorlardı. Bu geriye götürüp bağlama sanatı, "etimoloji" yani 'kelimelerin gerçek anlamları bilgisi' ismini buradan almıştır.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.