Dilek Ağacı

Kırmızı Kedi
Orijinal Adı:
The Wishing Tree

2025 30. kitabı
William Faulkner’ın Dilek Ağacı adlı eseri, yazarın diğer romanlarından oldukça farklı bir yönünü ortaya koyuyor. Normalde bilinç akışı tekniğiyle, yoğun ve zorlayıcı bir dil kullanan Faulkner, bu eserinde çocuklara yönelik sade ve masalsı bir anlatım tercih ediyor Kitap, bir çocuğun doğum gününde dileklerin gerçekleştiği büyülü bir ağacın etrafında başlayan yolculuğunu konu alıyor. Bu yolculukta kahraman, farklı karakterlerle karşılaşır ve her biri ona hayal kurmanın, umut etmenin ve iyiliğin değerini hatırlatıyor Eserdeki karakterler masalsı bir atmosferin parçası olarak karşımıza çıkıyor. Başkahraman çocuk, meraklı ve saf yapısıyla hikâyenin merkezindedir. Dilek Ağacı ise kitabın en önemli sembolüdür; yalnızca bir masal öğesi değil, aynı zamanda umutların ve insan kalbinin iyilik dolu tarafının simgesidir. Yolculuk boyunca karşılaşılan yan karakterler ise kahramanın içsel gelişimine katkı sağlar ve okuyucuya farklı bakış açıları sunuyor. Kitabın dili oldukça yalın ve akıcıdır. Faulkner, burada karmaşık bir üslup yerine çocukların kolaylıkla anlayabileceği ama yetişkinlerin de üzerinde düşünebileceği bir dil kullanıyor Masal tadındaki bu anlatım, kitabı kısa sürede okunabilecek ama etkisi uzun süre devam edecek bir eser haline getiriyor
Duygu ve Düşünce
2019 10. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2019 13:40
"Doğum gününden bir önceki gece yatağa sol ayağınla girer ve uyumadan önce yastığı ters çevirirsen her şey olabilir." Bir düşünün. Bunu yapıyorsunuz ve sabah uyandığınız zaman, yanınızda hiç tanımadığınız birisi var. Sizi yataktan çıkarıyor ve çantası var. Çantasında, midilliler, at arabaları, kırbaçlar,merdivenler.. Ve bunları kullanmak için onları üfleyerek şişirmesi yeterli. Bir sis ile bulunduğunuz dünyadan bambaşka bir dünyaya gidiyorsunuz. Dilek ağacı uğruna.. Ve o ağacı daha önce görmemişsiniz. Ağaçtan bir yaprak alıyorsunuz ve yapraklar dileklerinize göre renkleniyor. Sizin dileğinize başkası dokununca pufff! Yok oluyor o dilekler Sahi elinizde dilek ağacından bir yaprak var. Ne dilerdiniz? Alice, Dalsi, George, Egbırt emmi, Moris, Alice'in kocası, Dicky (Bence çaki 2).. 5 kişi çıkıp yolu 7 kişi tamamlıyoruz.. Az gidip uz gidiyoruz sürekli dilek ağacını diliyoruz (elimizde dilek ağacından bir yaprak ile) ve her defasında aynı ağacın önüne geliyoruz. Yol sonunda bir Peder gelip size diyor ki; o bulduğunuz dilek ağacı idi. Her gelen yaprağı koparıp gitse, o ağaçta yaprak kalmazdı. Şimdi o yaprakları bana verin geri takayım yerine. Başkalarına fırsat tanımış olalım. Ve bir de şu şahane sözü diyor, hepsine bir kuş hediye ederken ; "Çünkü savunmasız varlıkları koruyan, onlara bakan insanların bencil dilekleri olmaz." Kademe olarak ilkokul olacağım için çocuk kitapları okuyorum. Pişman da değilim, çok eğlendim kitabı okurken. Ayrıca biraz da çocuk edebiyatı dersine gidersem. Kitabı pdf okudum ama boyutuna internetten baktım. Taşıma kolaylığı sağlar ve sayfa sayısı az. Yani dış özellik bakımından (karton kapak olması dışında) 2.sınıf çocuklarına okutulabilecek kadar güzel bir kitap. Yazılar pdf olduğu için küçüktü (bana göre normal ama 2.sınıfa göre küçük).
2019 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2019 20:33
=Üç= William Faulkner'ın tek çocuk kitabı Dilek Ağacı'nın garip bir hikâyesi var. Faulkner'ın öyküsü ilk kez 1967 yılında The Saturday Evening Post gazetesinde basılıyor, kitap olarak basılmasından 3 gün önce. Ancak aslında öykü 1927 yılında yazılmış. Faulkner bu öyküyü çocukluk aşkı Estelle Oldham için yazmış. Estelle o dönemde neredeyse on yıldır başka birisiyle evli ve Faulkner sevdiğine kavuşmak istiyor. Olay öyle sonuçlanıyor: Estelle ve Faulkner 1929 yılında evleniyor. Ancak bu olay gerçekleşmeden önce, Faulkner Estelle'in peşinde koşarken amacına hizmet etmesi için bu öyküyü kullanıyor. Estelle'in kızı Victoria Franklin'in kalbini kazanmak amacıyla çocuğun 8.doğum gününde yazdığı öykünün el yazımı kopyasını hediye ediyor. Faulkner aynı zamanda öykünün sadece Victoria'ya ait olduğunu ve onun için yazıldığını tescil de ettiriyor. Kitabın girişinde şu şiiri görüyoruz: "VICTORIA'YA "....müziği gördüm, duydum Ağır, esintiz çanları, türkümde Bahar yelinin, bahar kuşunun Ölümsüz doğruları. Ah, bırak solsun: solacak, solmalıdır; Tasalanma, sen sadece düşle, O hep genç ve taze kalacak" Ancak Faulkner aynı şekilde öyküyü Missisippi Üniversitesi'ndeki eğitmen arkadaşlarından birinin kanser olan kızına da hediye ediyor, tescil olayı tekrar ediyor. Bitmedi ama. Faulkner üniversiteden geri aldığı kitabı bu sefer farklı bir biçimde yeniden yazıyor ve bu sefer yılbaşı hediyesi olarak vaftiz oğlu ve aktris bir arkadaşının kızına hediye ediyor. Hediyeyi alanlar öykünün sadece kendileri için yazıldığını sanıyor. Uzmanlar, öykünün farklı el yazımı versiyonlarını inceledikten sonra şu bilgiye ulaşmış: sevdiği kadının kızına verdiği öyküde diğer versiyonlarda olan şu kısım yok: ”Ben kimseyle evleneceğimi sanmam artık" dedi yaşlı adam. "Yani mümkün olsaydı, eğer ". "Bütün
2017 140. kitabı
Küçüklere çizimleriyle birlikte okumayı sevdirmek için,büyükler içinse bir mola niteliğinde bir kitap " Dilek Ağacı ". Bir solukta okunan masal.Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
2020 24. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 23:03
Cumartesi giriş kısmından küçük bir bölüm okumuş bırakmıştım kitabı. Dün tek seferde okuyup bitirdim. Yazarın adı dışında hiç bir şey bilmiyordum. Kitap içinde bir parça fikir taşıyor, çizgi filmlere özgü kimi yönler.. Hayal gücünü teşvik eden bir kitap. Spoiler vermeden bu kitap hakkında fikrimi paylaşamayacağım. Spoiler verdiğimde ise kitabı henüz okumadığınız için görüşlerimi okumak istemeyeceksiniz. Dolayısıyla kitabı sadece tavsiye edebilirim.
2025 102. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 20:20
Kapak resmi güzel olduğu için ve Nobel ödülü yazdığı için kitap dikkatimi çekti ama okuduktan sonra pek de zevk aldığımı söyleyemem.Rahmetli William amca 10 üzerinden 5 puan veriyorum eline, emeğine sağlık
Puan vermedi·72 syf.·
2019 28. kitabı
Güzel mesajlar veren bir masal. Çizimleri de çok güzel olmuş. Keşke bu masalı herkes okuyup anlasa da hayvanlara zarar vermekten vazgeçseler. Bu da benim dileğim olsun...
2019 332. kitabı
Dulcie sabah uyandığında karşısında ailesi yerine kızıl saçlı bir oğlan buluyor. Masal da böylece başlıyor. Masal bu ya oğlan şişirilen merdivenlerden atlara kadar çantasında garip eşyalar taşıyor. Tabi ki her şeyin mantıklı bir açıklaması var. Kızıl saçlı Maurice, o gün Dulcie' ye gelişen her olayı bir doğum günü süprizi olarak açıklıyor. Kirap küçücüktü, mesajla doluydu ve okumak garip bir his verdi.
2018 74. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2018 13:01
Çocuklara okumayı sevdirmek amacıyla resimlerle görsellik katılarak hazırlanmış bir kitap. Çocuk kitabı olarak görünse de her yaş grubu için, verebileceği katabileceği bilgi deneyim ve duygu zenginliğine sahip, okumaktan keyif alınacak bir kitap. Benim gibi fazla kitap okuyan biri için ara vermek, dinlenmek için iyi bir tercih.
2018 191. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2018 01:46
Bir yazarla -üstelik gözünüzü korkutan bir yazarsa- tanışmanın en iyi yolu, çocuklar için yazdığı şeyleri okumaktır. W.Faulkner benim hem çok merak ettiğim hem de çok çekindiğim bir yazardı; ancak, bu masal kitabıyla bile ününün hakkını verdiğini anlamak hiç zor olmadı. Çocuklar için alınması gereken mesajlar ve büyükler için tam bir edebi şölen olması, kitabın cazibesini arttırır nitelikte. Bu kısacık resimli öyküyü mutlaka okumanızı tavsiye ederim. =)

William FaulknerYazar · 31 kitap
Amerikan Modernist yazarların babası sayılan Faulkner, rakip gördüğü Ernest Hemingway'den farklı olarak, uzun ve karmaşık anlatımları benimsemiştir. Uyguladığı teknikler arasında bilinç akışı tekniği ve çoğul anlatı (multiple narration) teknikleri bulunur. 1930'larda Avrupa'daki deneysel geleneği izleyen ilk Amerikan yazarıdır. 25 Eylül 1897'de Mississippi'de doğan Faulkner, buradaki Güney geleneğinden oldukça etkilendiği bir çocukluk geçirdi. Daha sonra hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Oxford'daki Lafayette kasabasına taşındılar. Eserlerinde bahsettiği "Jefferson" Oxford'u, "Yoknapatawpha kasabası" ise Lafayette'i temsil eder. Büyük-büyük babası William Clark Falkner Konfederasyon ordusunda görev yapmış, tren yolu yaptırmış ve adını Tippah kasabası yakınındaki Falkner şehrine verdirmiş Mississippi'nin önemli karakterlerinden biridir. Aile soyadları Falkner olmasına rağmen, büyük ihtimalle görevli memurun hatası sonucu Faulkner olmuştur. Liseyi terkettikten sonra bir işte tutunamayıp "wastrel" (defolu mal) olarak anılmaya başlanmıştır. 1918'de, iki ailenin Faulkner'ın ev geçindiremeyeceğine karar verip ayırdıkları nişanlısı Estella Oldham'ın zengin ve yaşlıca olan Cornell Franklin'le evlenip Çin'e yerleşmesiyle büyük bir üzüntü yaşamış ve Yale öğrencisi olan Oxford'dan arkadaşı Phil Stone'un yanına, New Haven'a gitmiştir. Burada katiplik yapmış, Phil Stone'un onun için hazırladığı okuma programıyla klasikleri ve çağdaş yazarları okumuş, bu sayede Melville, Cervantes, Dostoyevski ve Conrad'ın eserlerine büyük hayranlığı oluşmuştur. Daha sonra Toronto'da yardımcı pilotluk yapıp Oxford'a geri dönen yazar bu sefer Mississippi Üniversitesi'ne girmiş, burada "Marionettes" adlı bir grup kurup aynı adı taşıyan bir oyun yazmaya çalışmış fakat başaramamış ve 1921'de okulu bırakıp New York'a gitmiştir. Burada bir kitapçıda çalışmış ve Sheerwood Anderson'ın ileride eşi olacak olan Elizabeth Prall'la tanışıp arkadaşlık kurmuştur. Aynı yılın Aralık ayında Oxford'a geri dönmüş ve bu sefer de üniversitede postane müdürü olarak çalışmaya başlamıştır. 1924'de The Marble Faun(Mermer Tanrıça) adlı şiir kitabını basmıştır. 1925'de New Orleans'a gidip arkadaşı olan Elizabeth Prall sayesinde Sherwood Anderson'ın "çırağı" olmuş ve onun yönlendirmeleriyle Birinci Dünya Savaşı sonunda entellektüellerde ve toplumda görülen sıkıntı ve büyük üzüntüyü benimseyip, yine Anderson'ın yönlendirmesiyle 1926'da Soldier's Pay'i yazmıştır. 1929'a dek olan yazılarında şeytani özellikler taşıyan karanlık kötü kadın karakterler görülürken, 1928'de Estella'nın boşanıp dönmesi ve William Faulkner'ın onunla evlenmesiyle bu kadın modeli değişmiştir. 1929'da Sartoris'i yazmıştır. Bu eserinin önemli özelliği, Faulkner'ın ünlü Yoknapatawpha kasabası sembolünü ilk kullandığı kitabı olmasıdır. Aynı yıl ünlü eseri The Sound and the Fury'yi (Ses ve Öfke) yazmış ve büyük bir başarı kazanmıştır. 1930'da ise As I Lay Dying'de (Döşeğimde Ölürken) 40 mil ötedeki Jefferson'a gömülmek istediğini söyleyen Addie Bundren'in cenazesinin ailesi tarafında buraya götürülmesi anlatılır. Paraya sıkıştığı bir dönemde, sırf satış yapması için 1931'de yayımlanan Sanctuary'yi (Kutsal Sığınak) yazar fakat beklediği kadar büyük satışı sağlayamaz. Daha sonra devam eden maddi sıkıntıları yüzünden ara ara Hollywood'da senaryo yazarlığı yapar. 1932'de ise Light in August'u (Ağustos Işığı) yazar. Bu eserde, Lena Grave, Joe Christmas ve Peder Hightower'ın geçmişe saptantılı hikayeleri birçok anlatıcı kullanılarak anlatılır. 1936'da Absalom! Absalom!'u yazar. Faulkner eserlerinde genel olarak Güney kültürünün çöküşü ve bozuluşunu, ve aile sevgisi ve gururunun yok oluşunu ele alır. 1949 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra, 1955'de Pulitzer Ödülü'nü alan Faulkner, 1962'de bir kalp krizi sonucu ölmüştür.