Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Eserleri 14

Dinin Türk Toplumuna Etkileri

Hikmet Kıvılcımlı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
78 syf.
5/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
"Yeryüzünün Türkiye denilen toprak bölümündeki Türk toplumuna İslam dininin etkileri nelerdir?" Bu soruyu gayet güzel bir şekilde anlatmış. 1967 yılında yazılmış, haliyle çok fazla farklı terim var. Farklı derken şu an kullandığımız terimlerin önceki halleri. Konu tanım ve isimlere boğulmuş, bilemiyorum ben de mi bir sorun var fakat, cidden, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan işleyiş şekli kronolojik açıdan okur için çok zorlayıcı bir şekilde ele alınmış. Fakat benim için asıl olayın patlama noktası eski dincilerin kafalarını keşfetmem oldu. Erifler, Oğuz Kağan ve Muhammed'i aynı soydan falan göstermeye çalışmışlar. Şaka gibi?! Bazı kaynaksız ve benim okumalarıma göre yanlış bilgiler de var. Mesela Tatar meselesi. Türkler kendilerinden olmayanlara tat dermiş de tatar buradan gelmiş gibi, pek sağlıklı bir bilgi değil. Sanırım ideolojiye eser verme kaygısı ile pek üstüne gitmeden yazılmış bir yapıt, zaten ufacık, çok kısa. Ne yazık ki bende ısmarlama bir eser hissiyatı uyandırdı.
Dinin Türk Toplumuna Etkileri
Dinin Türk Toplumuna EtkileriHikmet Kıvılcımlı · Sosyal İnsan · 200881 okunma
Reklam
78 syf.
7/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Türklerin inanç gücüyle İslam dünyası Rönesansı yapmayı başarmıştır.
Emevi yıkılışlarından beri, Horasan'dan Anadolu'ya dek sarsıntılı İslam dünyası Tarikatlarla doldu. Ebu Müslüm'den Hasan Sabbah'a, Mansur'dan Şeyh Bedrettin'e dek, düşünce ve davranış kaynaşmaları, Türk toplumunun gelenek ve göreneklerinden kaynak aldı. Çürüdüğü zaman Selçuk saltanatını yıkan Bahai'ler, Anadolu'da berbat derebeği dağınıklığı herkesi kasıp kavururken "Birlik" ülküsünü çağıran Aşık Beşe'ler, Osmanlı imparatorluğunu kuran Köy üretmenleri örgütü Bektaşiler, Şehir üretmenlerinin örgütü Ahiler... Mevleviler, Rüfailer, Yunus Emreler, Süleyman Çelebiler... Hep, İslam dininde Türk toplumunun inanç gücüyle Rönesanslar yapmış davranışlar, düşüncelerdir. * * * "Çinliler kadına gayet az hukuk verdikleri halde, eski Türkler kadına tamamiyle erkeği eşit haklar kabul etmişlerdi. Eski Türk feminizminin esası bu noktada aranmalıdır." (Keza, s. 53) der. Sanki Türkler oturmuşlar, "feminist" bir ince eğilimle, ve sonradan, kadına hak vermişler. Oysa Türkler, belki Türk olmadan önce, ANAHANLIK hukukunu yaşıyan ilkel Sosyalizmin Aşağı Barbarlık konağındaki "ALTIN ÇAĞ"larda yaşamışlardı. "Feminizm" Türklere sonradan gelmedi, "anadan doğma" bir düzendi.
Dinin Türk Toplumuna Etkileri
Dinin Türk Toplumuna EtkileriHikmet Kıvılcımlı · Sosyal İnsan · 200881 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
·
32 saatte okudu
Büyük Türkçü sosyolog Ziya Gökalp Bey'in kitaplarını kaynakça göstererek hazırlamış bu eserini sayın Dr.Hikmet Kıvılcımlı. Ellerine ve kalemine sağlık, böyle adamlar Burjuva aydınları kadar pek bilinmez. Yanarım yanarım ona yanarım. Türklerin dini Gök Tanrı ve Çok Tanrılı dönem olmak üzere iki ayrı gruba ayrılıyor. (Müslümanlığa geçişe kadar) Bilinen bir yanlış ise, ŞAMANİZM bir TÜRK dini değil. Daha doğrusu Şamanizm bir din değil. Doğaya saygı duyan bir ekol. Bunun tanrı ile ibadet ile bir ilgisi yok. TÜRKLER'deki şaman ve kahin olayı bambaşka bir olgu. Türklerin dinden etkilenen tek olumsuz yanı hep "sağ" yönü hayırlı "sol" yönü hayırsız görmeleri olmuştur. :)) Misal tuvalete sol ayakla, hayırlı bir iş için kapıdan adım atarken sağ ayakla girmek geleneği  :))) Türkler dinde hem anaerkilliği, hem de Ataerkilliği korumayı başarmıştır. Yâni kadın ve erkeği eşit tutmuştur. Araplardan bu konuda çok çok üstünler  :))) "İl" kavramı, Türklerde birlik, töre anlayışıdır. Sosyal barış ve adalet getirmek için birlik olmaya inanır hep Türkler. Türkler halifelik yapmış hem de cihana kendi dinleriyle de hükmetmiş tek ırk, tek millettir. “Ele güne karşı,, ifadesinin esasında ile güne karşı olduğunu bu kitapta öğrendim ve daha nice bilgiler. Mutlaka alıp okuyun, mutlak uzun bir inceleme hak eden bir eser fakat ne yazsam mahfolacaktı. Çok laf çok yalan siz en iyisi alıp okuyun.
Dinin Türk Toplumuna Etkileri
Dinin Türk Toplumuna EtkileriHikmet Kıvılcımlı · Sosyal İnsan · 200881 okunma
78 syf.
8/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Türklerin din üzerinden de olsa kısa bir tarihini anlatan, Ziya Gökalp'ten çokça alıntının olduğu ve bana, Türklerin şu anki yaşadığı islamın, zamanında Türk gelenek ve göreneklerine en uygun şekilde değiştirerek aldığını gösteren kısa ve güzel bir kitap. İnternetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz, yayıncı herkes faydalansın diye bu hakkı vermiş.
Dinin Türk Toplumuna Etkileri
Dinin Türk Toplumuna EtkileriHikmet Kıvılcımlı · Sosyal İnsan · 200881 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Hikmet Kivilcimli.....Dinin Turk toplumuna etkileri...... Hikmetcimm olmamisss) 1.Turkler kendilerinden olmayanlara tat dermis,tatar da burdan gelmis,kusura bakma ama bendeki bilgi oyle degil. Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Dagistan+Iran asker soylularla karismalari.sonucunda meydana gelen bir milletdir Tatlar)ben boyle biliyorum..... 2.Cogu termini kendi cevirmis ve malesef kii cevriler tam oturmamis gibi.bazen cumleye anlam veremiyorsun)cok fazla isim,cok fazla kaynak gosterilmis... 3.tanrıyı reddetmek farklı bir entelektüalite gerektirir ki bu düşünce tarzı görülmez. bana gore doğru bir değerlendirme değildir. yani paganizm de şamanizm de ama dinsizlik olarak ele almak bence dogru degil)
Dinin Türk Toplumuna Etkileri
Dinin Türk Toplumuna EtkileriHikmet Kıvılcımlı · Diyalektik · 199681 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.