Dişi Kedi

1954
Can Yayınları
Orijinal Adı:
La Chatte

Aşk üçgeni : bir kadın ,bir adam , bir kedi :)
2026 96. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2026 14:24
Dişi Kedi yi konusu gereği merak ederek okudum. İlk bakışta bir adam, bir kadın ve bir kedi arasındaki ilişkiyi anlatıyormuş gibi görünse de aslında insanların geçmişlerine, alışkanlıklarına ve özgürlüklerine nasıl tutunduklarını anlatıyor. Kitabı okurken aklıma sürekli şu düşünce geldi. İnsanlar evlenince değişmez. Özellikle birçok kişinin evlilikle birlikte eşini istediği kalıba sokabileceğini düşünmesi bana hep garip gelmiştir. Oysa herkesin kendine ait alışkanlıkları, tutkuları ve vazgeçemediği yönleri vardır. Bence Colette bu kitapta tam da bunu göstermek istemiş. Sevgi ile sahiplenme arasındaki ince çizgiyi koruyabilmek ana mesele. Kısa olmasına rağmen üzerine düşündüren, sade ama etkili hikaye idi benim için .
2018 96. kitabı
Colette sen nasıl bir aykırısın, nasıl bi' düşün dünyan var böyle? Hani marjinalliklerle karşılaşırız hayatta, uçlarla. Bize yüksek ya da dip gelir ama ilgi çekicidir bir şekilde. Colette işte yerini belirleyemediğim bir marjinalliği taşıyor aklımda. 1830'ların bu aykırı ve cesur Fransız kadını fikriyle, bileşimleriyle benim için çok farklı. Dişi Kedi kitabında ise evlenmek üzere olan çiftin bir kedi ile tokatlanışlarına/kendi içsel sorgulanışlarına tanık oluyoruz. Kadının sevgilisini kediden kıskanması, adamınsa hayatında Saha'sından, kedisinden başkasına aslında yer olmadığını fark etme sürecini okuyoruz. Bu süreç çok sık, derin psikolojik ifadelerle dolu. Yine de okurken her şeyin aklımda hızla görselleşen hali, kitabın betimsel yönünün de güçlü olduğunu hissettiriyor bana. Kitabı bitirdiğimde bi' duyguya, bir farkındalığa varmaktan çok, bu kadar uç bir olay, modern bi' sorunun ifadesindeki nahif ve kırılgan bütünlüğün sarsıcı etkisini yaşadım. Colette'i düşündüğümdeyse, kendi zamanının o tarihsel ve genel, şu andan bakınca "karabulutlu" dönüşüm sürecine göre ne kadar iç, ne kadar derin ve günümüzde yaşanabilecek hassasiyette bir konuyu ele aldığını düşünüyorum. Colette çok ilginç, duyarlı bir ruh ve bu ruhu tanımanın en iyi yolu onun sınırlı yazınını okumak. Kitabı Colette'i tanımak isteyenlere ve özellikle kedisever herkese tavsiye ederim.
Dişi KediColette · Can Yayınları · 2013363 okunma
"Bir kedi sadece bir kedidir. Ama Saha, Saha'dır."
·128 syf.·
2020 93. kitabı
Alain evinde, kedisini rahat ettimek istiyordu. Saha'yı hiçbir zaman yirmi beş metrekarelik bir alana tutsak durumda sıkışmış, günün her saatinde ortalıkta dolaşırken ve kedice düşüncelerine dalmak, gölgede yalnız kalma hevesini dindirmek için, oturma odasına gelişigüzel serpiştirilmiş dev koltukların altına, minnacık Hole ya da aynayla gizlenmiş duvar dolaplarından birine sığınmak zorunda kalırken görmemişti. Ama Saha her türlü güçlüğü yenmek istiyordu. Düzensiz yemek, yatma ve kalkma saatlerine uydu, gece meskeni olarak banyoyu ve havlu ile örtülü bir tabureyi seçti ve Çeyrek Teker'i tiksinti ya da yabancılık göstermeden keşfe koyuldu. Hatta mutfakta "mini mini"yi çiğ ciğer yemeye çağıran Madam Buque'ün saçmalıklarını bile sabırla dinledi. Alain ile Camille dışarı çıktıkları zaman, baş döndürücü taraçanın duvarına yerleşerek hava boşluklarını incelemeye, aşağılarda uçuşan kırlangıç ve serçelerin sırtlarını sakin bir bakışla izlemeye koyuldu. Altındaki dokuz katlı uçuruma hiç aldırış etmemesi, duvarın üstündeyken uzun uzun yalanmayı bir alışkanlık haline getirmesi Camille'yi çileden çıkarıyordu. Alain'e "İndir, indir şunu!" diye bağırıyor. "Başımı döndürüyor, ödümü koparıyor!" Alain bilgiçlikle gülümsüyor, yaşama ve beslenme zevkine kavuşan kedisine hayran hayran bakıyordu..." İşte karşınızda Alain'in vazgeçilmezi Dişi Kedi Saha.. Kitaptan bir bölüm olan bu uzun girişi yapmak zorundaydım. Çünkü Colette demek kedilerle uzun bir yaşam demek ve Colette'yi "tanıyanlar" için muazzam bir kitaptır Dişi Kedi. Kedilere olan düşkünlük sıralamasında yazarlar arasında en üstlerde yer alan biridir Colette. Yazarın hayatını bilmediğimiz vakit bir hayvanın, bir betimlemenin, bir sözcüğün ifade etmek isteği duyguyu anlamlandıramayız. Lisede bir edebiyat hocam da buna yakın bir
2018 32. kitabı
Genç bir erkek genç bir kadın ve dişi bir kedi arasında geçen hikayede çıkarılacak sonuç hayvan sevmeyen insandan uzaklaşın Güzel bir kitap tavsiye ederim
"Erotik Militan''Colette ya da Onun Kadın Egemen Dikey Dünyası
2021 23. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 02:42
___Güçlü bir kadın yazar imgesiyle karşı karşıyayız değil, bilakis yaşamın her alanında bireysel varoluşunun yanında , hemcinslerini de kendi varoluş öyküsü içerisine kristalize bir şekilde katan bir kadının, çok ama çok güçlü bir varoluş gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Kaldı ki sadece hemcinslerini kuyruğuna takan bir edebi yaşam naifliğinden değil, ötekiliğe ilişkin ne kadar özne varsa, sınırsız bir biçimde sevgili Colette’in yürek muhtevasında mevcutluğundan bahsedebiliriz. Bu mevcutluğun içerisine elbette hayvanlar da dahil, ki bu kitabında (Dişi Kedi) Saha adlı kediyi, adeta bir insan mertebesinde beden diliyle novellasına dahil edip konuşturan Colette, sıradışı bir fabl denemiş gibidir de... ___Colette’in yaşam çizgisine baktığımızda; Fransa’nın küçümen bir taşra kasabasında doğduğu bilgisine ulaşıyoruz, babası eski bir deniz subayı, annesi ise ( Colette'e daha yakın bir kadın gerçekliğiyle) bütün kasabının dilinde dolaşan dönemin toplumuna göre sıradışı bir kadın kimliği taşıyormuş. Colette yirmi yaşına kadar olan genç kızlık dönemini annesiyle birlikte geçirmiş. Yirmi yaşında da, yazar ve eleştirmen olan Henri Gauthier Villars ile evlenmiş ve birlikte Paris’e taşınmışlar. O dönem bir süre dergilere serbest yazar olarak , daha doğrusu eşinin ismiyle eserler göndermiş ve daha sonra bütün bu birikimleri birleştirip meydana getirdiği kitabı, ( Claudine, 1900/1903) eşinin adıyla yayımlamış. Buraya kadar; tabiri caizse silik, ergen genç kızlık ve toyluk döneminin ve bittabi eşinin gölgesi altında sakil bir karakter olarak görüyoruz Colette’i. Dahası eşi olan bu adam, Henri, Colette’in yazdıkları, kendi adıyla hatırı sayılır bir başarı kazanınca, Colette’i bir odaya kapatıp, altın yumurtlayan tavuk muamelesine tabi tutmuş ve yazmağa zorlamış. Tabii Colette
2021 126. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2021 22:00
Alain kedi sevgisini abartıyor olabilir ama sen korkunç bir insansın Camille. (Önce karakterlerle hesaplaşayım, yorum sonra. ;) ) Kıskançlığın sadece insana özgü ve insana karşı olmadığını hoş bir hikayeyle anlatmış Colette. Akıcı dili ve yumuşak üslûbuyla okuru kendisine bağlıyor, üstelik merak unsuru olmayan bir hikâyeyle yapıyor bunu. Colette ile tanıştığıma çok memnun oldum. Cicim'i de okunacaklar arasında. =)
pisi pisi
Puan vermedi·128 syf.·
2023 1. kitabı
Dişi Kedi Colette Dişi Kedi, bir genç erkek, bir genç kadın ve bir dişi kedi üçgeninde kıskanmanın özel dünyasını bütün derinlik ve çıplaklığıyla ele alır. Alain'in nişanlısı Camille'in genç erkeğin dişi kedisi Saha'nın varlığından beklenmedik bir rakip keşfetmesi; Alain'in Camille'in karşısında Saha'nın Alain'i dişice kıskanması sonunda roman trajik boyutlara ulaşır. Aslında hangi yönden bakarsak trajik... Kadının tarafından bakarsak gerçekten bir hayvana degisilmek zor olurmuydu? Adama bakarsak nasıl olurda ömrünü geçireceğin kadına bir kediyi tercih edersin? Bana sorarsanız kıskançlık iyidir de bu kadarı fazla, hayvan sevgisi de güzeldir fakat ömrünün kadınına sadakatsizlik boyutunda olmamalı... bu kadar sorular arasında yine de okunmaya değer, iyi okumalar
2023 Okuma Raporları
2018 16. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2018 00:00
Burjuva evliliğinin boğucu sınırlarını ve insan doğasının mülkiyet ilişkileriyle nasıl zehirlendiğini, bir adam, karısı ve bir kedi arasındaki tuhaf kıskançlık üçgeni üzerinden anlatan ince bir psikolojik novella. Colette, Alain'in "Saha" adlı kedisine duyduğu hastalıklı bağlılığı, aslında eşi Camille'in temsil ettiği modern, talepkar ve tüketici dünyaya karşı bir kaçış, bir tür çocuksu sığınak olarak resmeder. Eserde açık bir sınıf eleştirisi olmasa da, mülkiyet duygusunun aşka ve ilişkilere nasıl sızdığını, aristokratik şımarıklığın yarattığı varoluşsal boşluğu usta işi bir dille gösterir. İnsanın doğaya ve ehlileştirilemeyen içgüdülere duyduğu gizli arzunun ince elenmiş edebi bir tablosu.
2024 12. kitabı
Dünyanın en kadın düşmanı yazarı olabilir. Müthiş berbat bi kitap. Başından sonuna kadar sinir krizi yaşadım. Kesinlikle okumayın demem. Okuyun ve bi kitap nasıl olmaz onu görün derim
2023 263. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 19:30
Colette'in, Fransız romanında olduğu gibi dünya romanında da çok özel bir yeri vardır. Tutuculuğun her şekline karşı çıkan Colette, roman sanatına yeni ve kadınca bir dünya görüşü getirirken, fark­lı bir üslubun da yaratıcısı olmuştur. Saha'nın varlığı. Camille için, dışında kaldığı bir sevgi dünyasının somut simgesidir. Camille, Alain'in bütün ilgisini üzerin­ de toplayan Saha'dan nefret eder. Ve Colette Dişi Kedi'de, kadın­ erkek arası, insanlar arası ilişkilerin en karanlık katmanlarına el atar. Bu güzel ve özgün roman, pek az yazara kısmet olan ölüm­ süzlüğün yazınsal gizlerini açıklıyor.
Hayata Dair

ColetteYazar · 18 kitap
Askeriyede yüzbaşıyken yaralanan ve bu nedenle küçük bir memurluk görevine getirilen bir babanın kızı olarak doğan Gabrielle Sidonie Colette, Burgundian kasabasında, Saint-Sauveur-en Puisaye'de doğdu. Çocukluk ve genç kızlık yıllarını taşrada geçirdi. 20 yaşına geldiğinde kendisinden 15 yaş büyük olan yazar ve eleştirmen Henri Gauthier-Villars ile evlendi. Bir süre serbest yazar olarak çeşitli dergilere yazılar gönderen Colette, Belçika Akademisi ile Acaremie Goncourt üyesi oldu. 1906 yılına gelindiğinde Gabrielle Sidonie Colette, dul bir kadındı. Paris müzikollerine ve Moulin Rouge'a girdi. Başarısız bir yazar olan ilk kocası Henri Gauthier-Villars yönetiminde özyaşamsal çizgiler taşıyan ve çok sevilen "Claudine" romanlarını kaleme almaya başladı. 1900'lü yılların başında "Claudine Okulda", "Claudine Paris'te", "Claudine Evli", "Claudine Gidiyor" adlı kitapları çıkardı. Sözü edilen bu kitaplarda yaşamı tanımaya çalışan akıllı bir kadının çocukluğunu, gençliğini ve evliliğini anlatır. Dört kitabında ortak kahramanı olan Claudine'ın, özgürlüğünü kazanmaya çabaları burjuva toplumu fazla irdelemeden erotik bir sonla noktalanır. Yazdıklarıyla kendi yaşamını temel olarak ortaya koyan Gabrielle Sidonie Colette, gerek "Claudine'ın Evi" gerekse "Sido" adlı romanlarında kendi çocukluğunu, yaşadığı memleketin özelliklerini ve annesini anlatır. Yapıtlarında Paris müzikhol dünyasını da sık sık irdeleyen yazar, bu çevreyi olabildiğince açık bir dille konu etmekle birlikte toplumsal-eleştirel derinlik kazandıramaz. Genç bir teğmene duyduğu aşk nedeniyle kendi kişiliğini bulan revü şarkıcısı "Mitsou" ve zengin bir hayat kadını olan annesinin bir arkadaşıyla dostluk kuran üçkağıtçı "Cheri"nin yaşamını anlattığı romanlar, yazarın olaylar karşısındaki yüzeysel değerlendirmelerine ışık tutacak niteliktedir. "Yeşil Başaklar" ve "Kediler" adlı romanlarında ise aşk ilişkilerini, özellikle de kadınların duygu dünyasını çevre ve yaşam koşulları içinde ince bir duyarlılıkla ele alan yazar 1954'te Paris'te yaşamını yitirmiştir.