J. London yine her zaman ki gibi halktan bir hayatı alıp, çok güzel bir şekilde gözler önüne sermiş. Ekonomi üzerine kurulu bu düzende makineleşmiş hayatları, "yaşamak" denen kavramın sadece para kazanmaya endeksli olmasını, yalın bir dille aktarmış. Bir çırpıda okuyacağınız ve dönüp kendi hayatınıza sorgulayan gözlerle bakacağınız bir kitap olmuş.
DönekJack London · Yaba Yayınları · 1993218 okunma
Çok güzel bir kitap hayatın içinden
Küçük bir çocuk küçük yaşta çalışmaya ve evini geçindirmeye başlar yaşam mücadelesi anlatılıyor. Jack London dan acıklı bir hikaye.
Okuduktan sonra oturup üzülebildiğim bir kitap. Jack london her zamanki gibi izlenimi anlatımı ile müthiş bir roman yazmış.
"Kazanılacak bir oyun gibi gördükleri şeyi yıllarca oynayan insanları izledim. Sonunda kaybettiler.."
Hayatın acımasızlığını bir çocuk olan Jack'in üzerinden bize çok güzel bir şekilde anlatıyor. Sistemin , insanı ve insani olan duyguları nasıl sömürüp yok ettiğini gözümüzün önüne seriyor. Kitap o kadar gerçekçi yazılmış ki kendimizi orada bulabiliyoruz.
İçeriğini merak edin istiyorum ve okumanızı tavsiye ediyorum.
Cok güzel bir kitap.
Jack London, eğitim görmesi gerektiği yaşlarda çalışmak zorunda kalan bir çocuğun yaşam mücadelesini ele almıştır. Baş karakterimizin yoğun ve kötü çalışma koşulları yüzünden hem meslek hastalığına maruz kalmasını hem de aşırı iş temposu yüzünden makineleşmiş bir hale geldiğini görmekteyiz. Baş karakterimiz günlerden bir gün hastalanması sonucunda istirahat dönemindeyken hayatında çalıştığı süreleri hesaplayıp artık makine gibi çalışmak yerine insan gibi yaşamayı tercih eder...
Jack London kısa yaşamı içinde çok ürün veren, tür ve konu olarak büyük çeşitlilik gösteren ender yazarlardan biridir. Yatay olarak Alaska'nın maden arayıcılarından, güney denizlerinin inci avlarına, oradan Meksikla Devrimcilere, Amerikan serserilerine, dikey olarak insansı maymunların ilksel sürüsünden üçbin sınıfsız toplumuna dek çok değişik çağlar ve ilişkiler yapıtlarına konu olmuştur. Yalın, gözleme dayalı gerçekçi öyküler yanında, ateşli zengin, bir düş gücünün ürünü olan fantastik öyküler de yazmıştır. Burjuvaziye karşı duyduğu nefret, burjuva toplumunu eleştirmeye yöneltti onu. Elinizde bulunan "Dönek" London'ı yakalamamıza olanak sağlayan bir yapıt. Küçük Johhny'ın kapitalizmin çarkı arasındaki tükenişi bizi acı acı düşündürecektir.
Emek degerinin nasil azar azar makinelesmeye, emek makinelesirken somurulurken cocuk diyebilecegimiz yastaki henuz resit bile olmayan kisilerin makinelerin ve uzantisi carklarin arasinda nasil eriyip gittigini ve tukenisi hazin ve derin dusuncelerle anlatilmaktadir.
Jack LONDON her zaman ki gibi halk seviyesine inerek güzel bir roman hikaye yazmış hikayede coçuklu bir ananın cocuklarının bir tanesinin hayatta ezilerek çalışarak annesine hayat yolunda yardımcı olmasını konu alıyor, ama sonunda cocuk,,,,,,,,,,,,
gerisini kitaptan okun
DönekJack London · Yaba Yayınları · 1993218 okunma
DönekJack London · Varlık Yayınları · 1955218 okunma
Çocuk yaşta bir işçinin gözünden anlatılan hüzünlü bir hikaye. Akıcı anlaşılır ve anlatmak istediği konuyu çok iyi anlatan bir kitap. En etkilendiğim yer karakterin ağacı doya doya seyretmesi ve bunu o yaşına kadar yapamadığını anladığı kısmı oldu. Jack London çok iyi bir yazar ve büyük ihtimal kendi hayatından esinlenerek yazılmış olduğunu düşünüyorum. Tavsiye edilir.
Jack London’a dair izler taşıyan, onun yaşamını, çalışma hayatı ve bunun dertlerini ve bu dertlere gelmeyen dermanları anlatan kitaptır. 1955 yılında Varlık yayınlarından çıkan kıymetli çeviriyi okuduğum için farklı bir baktım kitaba.
Elimdeki baskıda Dönek, Et, Allah’a Ismarladık Jack, Gurur, Cüzzamlı Koolau, Kona Şerifi ve Chun Ah Chun öyküleri bulunuyor. Kitap o kadar eski o kadar eski ki yani nasıl anlatayım size, biri kitabı istesin de o 60 yıllık baskıyı elindeymiş gibi hissettireyim linkini gönderip. Acayip hoşuma gitti.
İyi okumalar dilerim..
DönekJack London · Varlık Yayınları · 1955218 okunma
Sıkı sıkıya tutunduğumuz hayat mücadelemiz esnasında, suistimale maruz kaldığının farkındalığı ile kırmadan dökmeden insan kalma mücadelesidir hayat.
Jack London, etkileyici kurgusu, eşsiz dili ile hayat ve insanı anlatıyor...
Jack London (1876-1916) bu eserinde; kapitalizmin acımasız çarkları arasında kaybolan binlerce insandan sadece biri olan, yedi yaşından itibaren fabrikalarda çalışmak zorunda kalan Küçük Johnny'ın öyküsünü anlatmış. Öykü, yabancılaşma hissinin ustaca vurgulandığı bir kapitalizm eleştirisi niteliğinde.
DönekJack London · Varlık Yayınları · 1955218 okunma
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.