Ağustos 2018
A Return

Hain terk edişlerin dönüşü
2025 23. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 21:04
__“Bir zamanlar zamanın bittiği resimli bir öykü düşünmüştüm. Ölümün pençesine düşmüş bir adamın öyküsüydü. Ya da isterseniz gelecekteki bir Crusoe’nun öyküsüydü, diyelim, ailesinin, arkadaşlarının
Puan vermedi·88 syf.·
2022 20. kitabı
DİPÇE : " Zamanın ulaşılması olanaksız bir diliminde elmas ve çelikten yapılmış bir öykü vardır." Olanaklı zaman dilimleri içinde de olsa geriye döndüğümüzde geçmiş kavramı  kimin belleğinden süzüldüğüyle çok ilgilidir bu nedenle her dönüş kendi öznelini yaratır kimini gerçekle kanlı bıçaklı kimini ataraksiel bir hiçlikte. Manguel, zamanın behrinde kalmış bir karakter yaratmış: Fabris. Sonra onu bir başka zamana ışınlamış yeni hayatı ona oyuncaklar sunmuş , oyalamış ve bir gün verdiği bir sözü tutmak üzere gençliğinde dondurduğu o zamana 68'lerde bıraktığı ülkesine gitme oyununu oynamıştır. Fabris öğrencilik yıllarında olaylara karışmış şans eseri kurtulmuş ailesi tarafından Roma'ya gönderilmiş sürgünlerden biri...Belki de kaostan kurtulan çok az kişiden biri kalbinde yeşermiş bir aşkın sürgünlerini yolmuş, dostlarını unutmuş Avrupai yaşamın nimetlerine kavuşmuş...Sıralanabilir birçok şey yanı sıra unutmaya çalıştıkça, elmastan ve çelikten bir duvara dönmüş geçmiş, şimdi geçit vermez bir sanrıya esir eder karakterimizi... Yüzleşmek zordur o gün olanları anlatmak da kendini haklı çıkarmak ise gerçek olamayacak kadar zor. Bu nedenle gerçek bir iç hesaplaşma, düşsel bir yolculuktur Dönüş kitabı. Ülkenin makus kaderine yöneltilmiş bu panoramayı Fabris'in sanrısal labirentlerinden izliyoruz. Kısa, keskin ve hüzünlü...
2021 59. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 16:26
Arjantinli yazar Alberto Manguel'in yazmış olduğu bu novellayı Ülker İnce Türkçeye çevirmiş ve 2018 yılında çeviri ödülü almıştır. Manguel de pek çok ödülü olan, oldukça donanımlı bir yazardır. Alberto Manguel, 2000 yılında Fransa'nın Poitou-Charentes bölgesinde ortaçağdan kalma bir ev satın almış, burayı baştan sona yenilemiş ve buraya taşınmış. Yenileme çalışmaları arasında evin bir bölümü, Manguel'in yaklaşık 40.000 kitabını barındıran meşe ağacından imâl edilen bir kütüphaneye dönüştürülmüş. Ne müthiş olurdu böyle bir kütüphanede oturup huşu içinde kitap okumak. Ahhh hayaller işte. Bu arada Manguel 2020 yılında kitaplarını, Lizbon'daki Okuma Tarihi Araştırma Merkezi'ne bağışladığını açıklamış. Novellamıza gelirsek, Fabris adındaki karakterimizin Arjantin cuntasının insanlara, muhaliflere yaptığı fenalıklar üzerine ülkesindeki kayıp vakalarının yarattığı korkuyla, Mayıs 68 olaylarından birkaç gün sonra gittiği Avrupa’dan yıllar sonra bir düğün için dönüşü ve geçmişiyle yüzleşmesidir. Fazla ayrıntı vermeyi sevmiyorum ki her okuyucu kendi bakış açısını yakalasın. Bu arada "Türk Dostu" olarak bilinen Manguel'in kitaplarını ben okumaya devam edeceğim.
·88 syf.·
2022 49. kitabı
Manguel'in nadir romanlarından... Çok fazla metafor vardı. Modern bir roman diyebilirim. Merak ettiriyor. Bir adamın yıllar sonra ülkesine dönmesi, arkadaşları ile karşılaşması, kaybolması ve kendini belki de yeniden bulmasını konu ediniyor. Kısacık, sıcacık, etkleyici bir anlatımı var yazarın. Yine de ben onun deneme yazması taraftarıyım. Çünkü o konuda uzman :)
2019 1. kitabı
Profesörün kitabının gelişi güzel bir sayfasını açtı, zaman geçirmek için okudu : "Bu nedenle diyorum ki geçmiş,belleğin bir icadından başka bir şey değildir,kalıcıdır,onu değişmez bir şey olarak kabul ederiz. Eskiler için Troya öyküsü hiç değişmedi; değişen şey o öykünün tahayyül edilme biçimidir. Bu yüzden geçmiş, o geçmişi anlatanların icadıdır. Hal böyleyken zamanın ulaşılması olanaksız olan bir diliminde elmas ve çelikten yapılmış bir öykü vardır, çamur ve taştan yapılmış Troya, o kör şairin, Augustus'un kulunun dizleri için ne ise bizim uyarlamalarımız için de o öykü odur." Kitap; kahramanımız olan Fabris'in geçmişiyle yüzleşmesini anlatmakta. Olaylar geniş bir hayal gücü etrafında gelişiyor. Gerçek ve hayal arasındaki ince çizgide yürüdüğünü hissediyor insan. Başarılı bir çalışma olmuş. Okuduğuma değdi diye düşünüyor sizlere de tavsiye ediyorum.
2018 33. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2018 23:51
Borges'in yardımcısından bir kurgu şaheseri. Kısa bir kitapta çok sayıda olaya ve karaktere yer verilmiş. Ülkesini çok yıllar öncesinde terk etmek zorunda kalmış Fabris'in memleketine dönüşü ve ülkesinde yaşadığı tuhaf, gerçeküstü , daha çok hayal hissiyatını veren olaylar, geçmişinde bıraktığını sandığı insanlarla karşılaşması, hepsiyle yüzleşmesi... Kurgu inanılmaz ve hiçbir konuyu açıklığa kavusturmuyor yazar. Herşey bizim hayal gücümüze bağlı...
Dönüş
2020 17. kitabı
Gerçek tenezzülleri içerisinde yer alan hayal. Farklı ve sürükleyici bir hikaye. Rüyada sürükleniyormuşumcasına sürekleyici ve geçmişin izleriyle dolu...
2019 105. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2019 13:09
Hatırlamıyorum 2017 yada 2018'in en beğenilen 50 kitabı içindeydi. Jorge Louis Borges'in öğrencisiymiş bende incelemelerden öğrendim. Kitap kısacık ve midi boy. Yazarın dili sade ve anlaşılır. Olaylar ise geçmişe dönüş hikayesi ile başlıyor. Oğlu'nun onu geri çağırmasıyla başlıyor macera ve geçmişiyle yüzleşme burada başlıyor. Bir otel odasından tutunda göçmeden önceki arkadaşları derken eski günleri hatırlıyor hep. Anıları yad ediyorlar. Bu olaylar ise gerçek ile hayal arasında çünkü tam orada kurgusal bir dil var. Şöyle örnek vereyim 1950'de İstanbul'dan göçen birinin tekrar geri geldiğinde nelerin değiştiği karşısında şaşırtıcı sonuçlarını ele almış yazar. Güzel, tavsiye edilir.
2019 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2019 18:02
Kahramanımız Nestor Esteban Samuel Fabris ve şunu bilin ki kitaptaki tek kesin gerçeklik bu. Fabris, vaftiz oğlunun düğünü için yıllar önce terkettiği topraklara geri döner ve tanıdığı ülkeyi bulmaz karşısında. Tanıdığı yüzler çıkar karşısına evet ama bu görülenler gerçek mi değil mi bu konuda yorum yapamayız. Hatta Fabris’in kendisi de çekilir kuyuya. Öğrencilik yıllarında köşelerini döndüğü sokaklar artık bildik yerlere çıkmaz, pişmanlık da vardır elbet biraz heybesinde. İtalya’ya gitmesi zorunluluk muydu yoksa bir kaçış mıydı, sorgulamaya başlar. Sonu mu? Hayır, başlangıcını dahi bilmediğimiz bir öykünün sonunu yakalamak mı.. Hayal mi görüyorsunuz kuzum? . Çeviride usta isim Ülker İnce, kapak tasarımında ise Cüneyt Çomoğlu yer almakta.. . Alberto Manguel,Borges’in öğrencisi, 35000 den fazla kitabı için ayrı bir ev restore ettiren yazar.. Tanışma kitabım ‘Dönüş’ ile oldu ancak tanışıklığımız bu kitap ile sınırlı kalmayacak eminim.
2020 57. kitabı
Pandemi sonrası ilk defa, okunmuş ikinci el kitap satan bir dükkandan alışveriş yaptım ve altı tane kitap aldım. Öncelikle en kısa olan "Dönüş"ü bir saaten daha kısa bir sürede okudum. Yazar 17 yaşında Pygmailon adlı bir kitap evinde çalışırken Jorge Luis Borges'e dört sene boyunca yüksek sesle kitap okumuş. Ayrıca 30.000 adet kitabını muhafaza etmek için 2002'de Fransa'da ortaçağdan kalma bir papaz evini satın alıp restore ettirmiş. Çok sürükleyici bir hikaye, spolier vermemek için sadece; gençliğinde öğrenci ayaklanmalarına katılmış ve daha sonra Avrupa'ya kaçmış bir adamın doğduğu ülkeye geri dönüşünü anlatan seksen sayfalık bir metin olduğunu söyleyeyim.

Alberto ManguelYazar · 23 kitap
Alberto Manguel 1948'de Buenos Aires'te Arjantinli bir ana babanın çocuğu olarak doğdu. Çocukluğunu babasının diplomatik görevi nedeniyle İsrail'de geçirdi. Çek bakıcısından İngilizce ve Almanca öğrendi. Anadili İspanyolcayı, 1955'te Arjantin'e döndükten sonra öğrendi. Öğrenciliğinde Jorge Luis Borges'e dört yıl süresince kitap okudu. Yaşamını Fransa, İtalya ve İngiltere gibi değişik ülkelerde sürdüren Manguel, 1988'den beri Kanada vatandaşı. Yazarlığı yanında çok dilli bir çevirmen, antoloji yazarı ve yayıncı olarak uluslararası ün kazanan Manguel'in başlıca yapıtları arasında Hayali Yerler Sözlüğü (Çev. Sevin Okyay-Kutlukhan Kutlu, YKY, 2005), 1992'de McKitterick Ödülü'nü kazanan romanı News from a Foreign Country Came (Yabancı Bir Ülkeden Haberler Geldi) ve Kanada'da Kurmaca-Dışı dalında Genel Vali Edebiyat Ödülü'nü kazanan Reading Pictures: A History of Love and Hate (Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi) sayılabilir. Manguel'in Türkçeye çevrilen diğer kitapları şunlardır: Başka Ateşler: Latin Amerikalı Kadın Hikayeciler Antolojisi (Çev. Tomris Uyar, 1988); otuzdan fazla dile çevrilip uluslararası bir çoksatar olan, Times Literary Supplement tarafından Yılın En İyi Kitapları arasına seçilen ve Fransa'da Médicis Ödülü'nü kazanan Okumanın Tarihi (Çev. Füsun Elioğlu, YKY, 2001); Borges'e kitap okuduğu günlere ilişkin anılarını anlattığı Borges'in Evinde (Çev. Cem Akaş, YKY, 2002), Palmiyelerin Altında Stevenson (Çev. Cem Akaş, YKY, 2004), Okuma Günlüğü (Çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), Geceleyin Kütüphane (Çev. Dilek Şendil, YKY, 2008), Kelimeler Şehri (Çev. Esen Ezgi Taşcıoğlu, YKY, 2009).