Popüler bilim kitapları hakkında şöyle bir söz vardır, genelde bilim insanları bu tür kitapları boş zamanlarında veya dinlenmek amacıyla yazarlar. Yılların vermiş olduğu birikim sayesinden bir oturuşta çabucacık yazılan, üstünkörü bilgiler ama hap bilgiler veren kitaplardır. Yine de merak edilen konular hakkında başlangıç olarak okunmasını keyifli ve faydalı buluyorum.
Erkek ve kadınların bilişsel dünyalarını anlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Louann Brizendine, nöropsikolog olarak önce kadın beyni üzerine sonra da erkek beyni üzerine önemli araştırmalara ışık tuttu. Kitapla ilgili diğer incelemelere de baktım. Bazıları kitabını özetini çıkarmış, bazıları da önyargıyla kitabı eleştirmiş. Binlerce yıllık evrim sürecine dayanarak erkek beynindeki gelişimi ve değişimi anlatmaya çalışıyor kitabında.
Erkek beyninin sorun çözmek için tasarlanmış bir makine olduğunu yazıyor. Binlerce yıldır avlanan, doğaya meydan okuyan, iş bölüşümünde daha mücadeleci alanlara yönelen, hiyerarşi basamaklarında tepede bulunan, eş seçiminde kadın için rekabet eden, kısacası hayatın her alanında yaşam mücadesi verip kendi ispatlamaya çalışan erkeğin hormonal ve bilişsel yapısı ona göre evrildi. Bu yüzdendir ki erkeğin beynindeki seksle ilgili bölüm kadınınkinden 2,5 kat daha büyüktür.
Kadınların daha duygusal, erkeklerin ise daha analitik ve çözüm bulma odaklı olduğu belirtilir. Son 100 yıla kadar ataerkil toplumlarda kadınlara biçilen misyon; yeni nesillerin devamı, ev işlerinin idamesi, çocukların yetiştirilmesi, erkeklerin cinsel iştahının doyurulmasıydı. Son 100 yılda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmaya çalışılması, erkek ve kadın rollerinin değişmeye ve müşterek hayatların kurulmaya başlaması, kadınların iş hayatında rol almaya başlamasına rağmen binlerce yıllık DNA ve gen
Özellikle erkek annelerinin okuması gereken bir kitap. Doğumdan itibaren erkek cinsinin tepki ve sebeplerine ilişkin çok anlaşılabilir ama bilimsel bir dille anlatılmış bir kitap.
Ruh sağlığı düzgün erkek bireyler yetiştirmek adına güzel bir rehber olacağını düşünüyorum.
İleride anne olmayı düşünen bizler ise baba adaylarımız hakkında hem bilgi edinmek ve doğru seçim yapmak hem de kız olsun erkek olsun sağlıklı bir ailede insan türü yetiştirmek için yine çok güzel bir rehber.
Aynı yazarın “Kadın Beyni” kitabını da edinip kız annesi arkadaşlarıma tavsiye edeceğim.
Sağlıklı bireyler olmak ve sağlıklı bireyler yetiştirmek adına iyisi mi siz okuyunuz, okutturunuz.
Bu kitap da Kadın Beyni kitabında kadınlarda olduğu gibi erkekler üzerinde hormonların doğumdan yaşlılığa kadar olan etkilerini anlatıyor. Bunu yaparken bilimsel verileri okura kendi meslek tecrübesinden faydalanarak sunuyor. Önce bir olay başlıyor, sonra işin içine nöropsikoloji giriyor ve o olayın erkek beyninde hangi hormonların eşliğinde neresinin aktif olduğunu bundan dolayı erkeğin davranışlarının o şekilde geliştiğini açıklayarak devam ediyor. Böyle olması bu bilimsel kitabı sıkıcı olmaktan uzaklaştırıp belki de merakla okunan bir kitaba dönüştürüyor. Aynı husus Kadın Beyni kitabı içinde geçerli.
İki kitabı okumuş biri olarak ortak bir yorumda bulunacağım. Bu kitapları erkek olsun, kadın olsun herkesin okumasını tavsiye ederim ama mutlaka okumalarını tavsiye etmem. Okunmasını tavsiye ederim çünkü herkesin bildiği kadın ve erkeğin beyni farklı çalışıyor'un daha fazlasını öğrensinler isterim. Belki böylece kadın ve erkek ilişkilerinde birbirini anlamama durumu daha aza iner. Mutlaka okunmasını tavsiye etmem çünkü kitaplar hakkında bazı olumsuz eleştirilerim de var: Bir; Yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen veriler genelleniyor ama tahmin edersiniz ki herkesin hormonları birebir aynı oranda salgılanmıyor. Bu kitabı okuduktan sonra genellenmiş bir durumu karşımızdaki bireye indirgemek her zaman doğru çıkarımlara bizi ulaştırmaz. İki; araştırmalar yapılmaya devam edilmekte ve yeni gelen sonucun şimdiki sonuçları çürütme ihtimali var. Üç; araştırmaların çoğu fareler ve primatlar üstünde yapılıp insanlar hakkında da çıkarımlar da bulunmuş. Evrimci yazar bu sonuçları "kuzenlerimiz" diyerek sunuyordu. Ben başka bir canlıdan evrilerek var olmadığımıza inandığım için yapılan araştırma sonuçlarına bu gözle baktım. Evet benzer olabilir ama bu onlarla kuzen olduğumuz
Erkek BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011552 okunma
Erkek beynini ele alan yazarın bir kadın oluşu ön yargı oluşturmamalı. Anne karnından başlayıp bebeklik, çocukluk, ergenlik, gençlik, evlilik çağı, baba ve dede oluşuna kadar erkeğin psikolojik ve biyolojik değişimini okuyorsunuz. Kitapta yer yer batı kültürünün izlerini görüp İslamî bakışın eksikliğini hissetsem de genel itibariyle oldukça geliştirici bir kitap. Kitaptan sonra yerinde duramayan yaramaz erkek çocuklarına daha anlayışlı, erkek kardeşinizin ani çıkışlarına daha hak verir ve babanızın birçok cümlesinin sebebini anlıyor oluyorsunuz. Kültürel gelişimin yanı sıra hayatın içinden bir mevzu olarak kadınların bilgi sahibi olması gereken bir konu. Yazarın kadın beyni kitabını beğenmesem de bu oldukça başarılıydı. Okunabilir.
Kitaptan Alıntılar:
1. Tam bir sorun çözme makinesidir.
2. Beklenen bir bebek varsa beyin, baba beynine evrilir.
3. Fiziksel etkinlik ve saldırganlığa ayrılan bölüm kadınlara nazaran daha büyüktür.
ERKEK ÇOCUK BEYNİ
1. Erkek çocuklar hareket etm eye, başka şeyleri hareket ettirimeye ve hareket eden şeyleri izlem eye programlanmışlardır.
2. erkek bebeklerin kız bebeklere göre daha hızlı öfkelendiklerini ve bir kere kızdılar mı daha zor yatıştırılabildiklerini ortaya koydular. Bu yüzden ebeveynler ilk etapta oğullarının hislerini çözüm lem ekle kızlarına göre daha fazla uğraşıyorlar.
3. Yüzlere uzun uzun ve dikkatle bakmaya meyilli olan kız çocuklarının aksine, erkek çocuklarının görsel devreleri daha en baştan harekete, geometrik şekillere ve nesnelerin kenar ve köşelerine daha fazla dikkat veriyor.
4. Bilim insanlarınm çocuk-ergenliği dediği, erkek çocuğunun doğum undan bir yaşma gelene kadar yaşanan dönemde beyin, yetişkin bir erkeğinki kadar testosterona m aruz kalır. Erkek çocuğunun kaslarının büyümesine, m otor becerilerinin
Erkek BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011552 okunma
Bebeklikten yaşlılıga kadar erkek beyninin evrelerini ve degişimini anlatıyor. Bilimsel verilerle bunaltmıyor. Yazar bilimsel açıklamalarını gözlemleriyle ve örneklerle anlaşılır hale getirmiş. Erkeklerin anlam veremediginiz davranışlarını bilimsel verilere dayandırarak sinir katsayınızı düşürebilecek bir kitap;) En azından okuduktan sonra bir süre; )Tavsiye edilir.
Erkek BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011552 okunma
"Erkek Beyni" bol teknikli,bol kaynaklı, fazla bilimsel ve bilgi dolu.Kafa yoran tipten:)
Kadın beyni kitabının yazarından bu kez de #erkekbeyni kitabı satışta.
Keyifle okuyun
Erkek BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011552 okunma
Öncelikle kitap 334 sayfa olsa da bunun 169 sayfası kaynakçadan oluşuyor. Şaşırmamanız için incelemeye bu nüansla başlamak istedim.
Yıllarca kadın ve erkek arasındaki anlam farklılıkları üzerine yazıldı, çizildi. Erkekler duygusuz, kadınlar da abartı derecede duygusallıkla etiketlendi.
Elbette durum, yaşanılan tecrübeler, yaşanan hayat hikayesi insanları farklı şekillerde etkileyecek ve şekillendirecektir, bu işin psikolojik kısmı. Bu kitap bu işin biyolojik kısmıyla ilgileniyor. Hormonlar ve etkileri!
Erkek ve kadınları farklılaştıran bu hormonlar olay ve durumlara da başka açılardan bakmaya ve tepki vermeye neden oluyor. Erkeklik hormonları “hayatta kalmayı” kadınlık hormonlarından daha başka şekilde anlamlandırıyor. Bu da iki cinsin beraberken hayatta kalma şekillerinin çatışmasına sebep oluyor. Sonuç olarak çiftler arasında da “beni hiç anlamıyor ya da seni hiç anlayamıyorum” serzenişlerine sebep oluyor.
Dünya üzerinden kadını veya erkeği silemeyeceğimize göre, işe birbirimizin hormonlarının bize neler yaptırdığını anlamakla başlayabiliriz. Bu kitap bunun için yol gösterici olacaktır. Sonuçta tek iletişimde olduğumuz erkek hayatımızdaki sevgili veya eşimiz değil. Bunlar Oğlumuz, babamız, kardeşimiz, dayımız, amcamız vb. olabilir. Bir yerden başlamak lazım.
Kadınlar erkeklerin bakış açısını görebilmek için, erkeklerde kendilerini daha iyi anlamlandırabilmek için bu kitabı okuyabilirler.
Kitapta güzel, akıcı ve anlaşılabilir bir dil kullanılmış. Erkekler çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık başlıkları altında da kategorilendirilmiş. Daha ne olsun?!
Keyifli okumalar.
Erkek BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011552 okunma
Yazarın kadın beyni kitabından sonra ele aldığı ikinci eseridir. Bilimsellik üzerinden kesin kanıtlarla anlatmis ilk eserinde olduğu gibi ve bu kitabında da ilk kitabında olduğu gibi hastalari üzerinden giderek açıklamış ve sunmuş bize bazı şeyleri . İlk kitabı ile kıyaslarsak aynı anlatıma ve aynı düzene sahip bebeklikten , cocukluga ve diğer dönemlere değinmiş ilk kitabında olduğu gibi . Aslında erkeklerin bile okuması gereken bir kitap ve biz kadınların okuyupta bazı şeyler hakkında bilinclenmemizi gerçekten sağlayacak bir kitap olmuş. Özellikle bir baba okuyabilir bu kitabı çok şey öğreneceğine eminim.
Not : Kitap 336 sayfa olarak gözükebilir ama 165 sayfadan oluşmaktadır genel olarak. Geri kalanı açıkladığı bölümlerden notlar çıkararak kitabın sonuna ekleme yapmış aslında orada da öğrenilebilir her şey.
Yazarın ilk kitabı "Kadın Beyni" kitabını okuduktan sonra yaşadığım "Bu hoca bu işin dibine vurmuş" hissiyatı bu kitapla birlikte bir kez daha tavan yaptı. Kendisi bir kadın olan hocanın bilimin ışığında erkekleri bir erkekten çok daha iyi anlayıp anlatması gerçekten şoke edici bir performans gerektiriyor.
Her bir cümlesi araştırmalarla desteklenmiş bu muhteşem eserde sıklıkla hocanın deneyimlerine de rastlıyorsunuz. Bu sayede hem bir roman okuyor havasında muhteşem bir keyif alıyorsunuz hem de bilimsel bilginin tadına varıyorsunuz.
"Kocam bi öküz" diyerek kendilerini peygamber ilan etmeye hevesli tüm çakma feministlerin okumasında şiddetle yarar olan bu kitabın insanlığın en büyük keşiflerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Nasıl ki ilk kitap Kadın Beyni'ni tüm erkeklerin ve kadınların okuması gerektiğini söylediysem, bu kitap için de aynı görüşteyim.
"Kadınlar aptaldır" genellemesi ne kadar bir aptallıksa, "Erkekler öküzdür" genellemesi de bir o kadar öküzün birinin söylediği bir deli saçmasıdır. Gerçeklerse her iki cinsin farklı özellikleri olduğu ve her iki cinse de saygı duyulması gerektiğidir.
Prof.Dr.Louann Brizdendine "Kadın Beyni" kitabını da okumuştum. Bu kitabı daha anlaşılır buldum nedense. Erkekleri anlamak isteyen biz kadınlar ve kendilerini daha iyi tanımak isteyecek erkekler bu kitabı okumalı.
Erkekler sorun çözmek için tasarlanmış bir makine mi öğrenelim .