Tıp ve nörobiyoloji temelli psikiyatri profesörü olan Louann Brizendine’den enfes bir eser okudum. Yazar; bir kadının beyninde neler olup bittiğini anne karnındaki kız bebekten, genç kızlığa sonrasında anneliğe ve olgunluğa, ardından postmenopoza kadar geçen dönemi hormonal ve yapısal olarak inceliyor. Anlatımlarını kendi vakalarından örneklerle desteklemesi hormonal değişimlerin kadınlar üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yol açıyor.
Hormon denilen şeyin gerçekte bizi, kadın-erkek olsun, nasıl da yönettiğini hayretle öğreniyorsunuz.
Kadınların kendilerini daha iyi tanımaları, erkeklerin ise kadınlarla ilgili bildiklerini sandıklarının öyle olmadığını öğrenmeleri adına yani iki cinsin de okumasını gerektiğini düşündüğüm bilimsel bir kitap oldu. Özellikle erkek okurların bu kitabı okuduklarında kadına ve hayata bakış açılarını geliştirip daha sağlıklı empati yapacaklarını düşünüyorum.
Son kısımlardaki yazarın şu dileğini de eklemek istiyorum:
“Umarım bu kitap hem bizim için hem de kocalarımız, oğullarımız, erkek meslektaşlarımız ve arkadaşlarımız için kadın zihni ve kadınların biyoloji kaynaklı davranışları konusunda iyi bir rehber olur.”
Belki bu kitap erkeklerin bizim dünyamıza uyum sağlamaya başlamalarına yardım eder. Kitapla kalın..
Günümüzde ilişkilerde yaşanan sorunların da, ilişkilerin bitmesinin de sebebi hem kendimizi hem de karşı cinsi tanımamak değil midir? Bu kitap sayesinde aslında temelde yatan erkek ve kadın farkları yüzünden yaşanan problemleri anlamak mümkündür ve bu problemlere yönelik çözümler aranmaktadır. Tamamen bilimsel veriler ile sorunlar çözülmeye çalışılmaktadır. Eğer kendimizi ve karşı cinsi tanımak istiyorsak bu kitabı okumalıyız. Aynı zamanda yazarın Erkek Beyni adlı kitabını da okumanızı tavsiye ederim.
Kitabın ismine bakarak irite olanlardan mısınız? Çakma kişisel gelişim kitapları canınızı mı sıkıyor? Bütün kişisel gelişim kitaplarının birbirine benzediğini ve para tuzağı olduğunu mu düşünüyorsunuz? İşte bu kitap tam size göre; zira bir kişisel gelişim kitabı DEĞİL!
Louann Brizendine bir nöropsikiyatr. Yani bizim ülkede ne iş yaptığını bilen bile yok desek yeridir. Ancak kadın erkek ilişkilerini, kadınların neden erkeklere göre çok farklı bakış açılarına sahip olduklarını yılların birikimi, onlarca araştırma bulgusu ile ispatlıyor.
Kitabın içinde asparagas ve geyik niteliğinde tek bir satır bile bulunmuyor. Kaynakçasına bakarsanız ciddiyeti görebilirsiniz. Hele ki hocanın bir notlar bölümü var ki; bilim dünyasına adeta bir hediye sunmuş. Her cümlenin neresini hangi kaynaktan aldığını yazmış. Bu da çakma bilim üretenlere ders niteliğinde bir şov olmuş. Kısacası kitapta her kavanoza uygun bir kapak bulmak mümkün...
Gelelim kitabın konusuna... Kitapta geçen biyolojik gerçekliklerin farkına varılması ile günümüzde var olan belki milyonlarca benzer kadın-erkek çatışması sorununa kalıcı çözüm getirilmesi mümkün olabilecektir. Erkeklerin kadın ruhundan anlamadıkları suçlamalarının yoğun olduğunu biliyoruz. Ancak kitabı okuduğunuzda kadınların bile kendilerini tam olarak tanımadıklarını göreceksiniz.
Bu bağlamda herkesin bir "Kendimize dönüp bir bakalım, biz neymişiz" demesine katkı sağlayacak, karşı cinsle empati kurmasına yardım edecek, değişmeyecek biyolojik gerçekler için sonsuz kavgalar etmesine mani olacak, gerçekleri kabul etmesini sağlayacak eşsiz bir eser ortaya konulmuş.
Bu kitabı okuduktan sonra "Erkekler odundur" diyen bir kadın ve "Kadınlar çok mıymıntı" diyen bir erkek olmayı bırakmanız kuvvetle muhtemeldir. Çünkü bu kitabı okuduktan sonra artık vücudunda
İnceleme yazabilmek için yazarı tanımayı, tanıyabilmek için de bu kitabın benzeri olan “Erkek beyni” kitabını okumayı, okuduktan sonra bu incelemeyi yazmayı kararlaştırdım.Yazarın kitaplarının içeriği ikisinde de aynıydı.Önce beyindeki hormonların bulunduğu alanların görsel bir şemasını, sonra hormonların işlevlerini daha sonra da yaşamdaki evrelerin üzerinde hormonların etkisiyle oluşan davranışlar anlatılıyor.Kitaplar bilimsel olmasına rağmen yazar o kadar hoş bir üslup benimsemiş ki okurken hiç bir problem yaşamayıp akıcı bir şekilde kitabı okuyabiliyorsunuz .Ben bir sağlıkçıyım, kadınlar ve erkekler hakkında her şeyi bildiğimi düşünüyordum.Ama kitaplardan öyle şeyler öğrendim ki hala şaşkınım.Öğrendiklerimi normal yaşantıma uyarlayarak hem kendimin hemde karşı cinsimin davranışlarını artık garipsemeyeceğim.Yazarın da belirttiği gibi : “ Tüm kadınların ve onları seven tüm erkeklerin mutlaka okuması gereken bir kitap!”.Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Kadın BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011818 okunma
Kadınların beyinlerinin bilimsel olarak nasıl çalıştığını, östrojenin farklı yaşlarda kadınları nasıl etkilediğini anlatan bir kitap. Yanılmıyorsam yazarın 'Erkek Beyni' diye bir kitabı da var.
Kadın Beyni kitabı lisans eğitimimde iki hocamın bizden kesinlikle okumamızı istediği kitaplardandı. Okumaya başladıktan sonra kesinlikle yaşadığımız farklı duygu durumlarının, tepkilerimizin, dönemsel olarak yaşanan krizlerin aslında hormonlarla ne kadar anlamlı olduğunu görmemi sağladı. Bir kadınla erkeğin asla eşitliğinin savunulamayacağını da tamamen biyolojik açıklamalarla gözler önüne seriyor. Bir sözcüğün bile kadın ve erkek beyninde farklı algılanması, doğal olarak tamamen farklı anlayışları ortaya çıkarıyor. Evrende kadın ve erkek ayrılamaz bir bütün olduğundan dolayı aslında birbirini anlamak ve doğru iletişim için her erkek ve kadının okuması gereken bir kitap. Kitap bir çok araştırmanın ve kendi kliniği olan doktorun yıllar süren çalışmasının ardından yazılmış tekrar tekrar dönüp hayatın belli dönemlerinde okunması gereken bir kitap.
Ergenlik çıkışlarıyla uğraşan bir kardeş ve her şeye ağlayan menapozlu bir anne ile aynı evde yaşayan bana acımış da yazmış yazar bu kitabı.
Dakikası dakikasını tutmayan, bir gülen bir ağlayan, önce kızan sonra gelip sarılan, inatlaşmaktan çatlamaya doğru giden insanlarla yaşamak nedir ben bilirim. Sizlerden de bilenler vardır.
Bu kitabı okuyunca 'yazık kıyamam nelerle uğraşıyormuş beyni' dememek elde değil. Hatta karşınızdaki hormonları yüzünden size kızıp bağırırken 'gel ben senin nasıl hissettiğini biliyorum artık' deyip bağrınıza basasınız gelir. Benim geldi o yüzden söylüyorum.
Bu kitapta 'kadın' o kadar geniş bir araştırmayla, o kadar profesyonelce ortaya konulmuş ki okurken herşeyin bu kadar bilinir olmasından çekiniyorsunuz. Evet 'kadınları anlayamıyorum' diyen erkekler doğru düşünüyorsunuz. Bu kitap tam size göre.
Daha anne karnındayken cinsiyeti belli olan bebekten başlıyor yazarımız anlatmaya ve menapoz sonrasına kadar gidiyor serüvenimiz. İlk yaşlar ve menapoz benim daha çok dikkatimi çekti. Hiç merak edip araştırmadığım pek çok sorunun cevabını okudum. Mesela neden kız çocukları anneyle göz göze gelince daha kolay sakinleşir? Neden erkekler 7000 kelime konuşurken kadınlar 20000 kelime konuşur bir günde? Neden kadınların hisleri erkeklerden daha kuvvetlidir? Neden erkekler stres altındayken cinsel ilişkiye daha yatkınken kadınlar bu durumda kendini kapatır? Erkeklere 'karıma ne yaptın' sözünü söyleten menapozda bir kadın nasıl bu hale gelir? Tüm bunların cevabını verirken erkekle kadını karşılaştırıyor aynı zamanda. Sadece kadını verip erkeği ayırmak olmaz.
Böylesine araştırma sonuçları içeren bir kitabın (yaklaşık 100 sayfa kaynakça görünce küçük dilinizi yutmayın) çok samimi bir anlatımla sunulmasına, bu kadar içine almasına şaşmak gerek aslında. Ama
Sizde bazen benim gibi bazen "Böyle davranmamın sebebi neydi ki ?diye düşünüyorsanız,kadın beynini ve beyne etki eden nörokimyasal hormonların bizi nasıl bir canavar ya da meleğe dönüştürdüğünü,bu kitaptan sonra anlayabilirsiniz..yazarın da kitabın başında yazdığı gibi tüm kadınlar ve onları seven tüm erkeklerin okuması gereken bir kitap olmuş.Anne karnındaki fetüsten tutun menopoz sonraki döneme kadar bir kadın beynini ve ona etki eden hormonların dönem dönem nasıl etki ettiğini öğrenmek isteyen tüm hemcinslerime tavsiye ederim.
Kadın BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011818 okunma
Kadınlar hakkında 1000 kitap okumuş dahi olsanız gün gelir bir kadın size 1001. Kitabın eksikliğini hissettirebilir. Çünkü kadın aklı değil kalbi ister. İkna olmak değil kalbinin huzurlu olmasını ister ve otobüste başladığım sen güzel kitap bi tramvay yolculuğun da son bulursun.
Kadın BeyniLouann Brizendine · Say Yayınları · 2011818 okunma
Son 10 yılda bir erkek olarak kadınları anlamak için epey bir mesai harcadığımı söyleyebilirim. Okuyarak, gözlemleyerek, trendleri takip ederek, bilimsel verilere dayanarak ya da kadere teslim olarak bunun başarılabileceğine dair olan inancımı kaybetmiş durumdayım :)
Tıpkı "Erkek Beyni" kitabında olduğu gibi kadın beyninin fonksiyonlarını ve etkilerini hormonal, genetik ve bilişsel yönden inceliyor Louann Brizendine. Cinsellik, doğurganlık, sosyal ilişkiler, duygusal tepkiler, toplumsal statü... Devir değişse de, binlerce yıllık deneyimin DNA'larına kodladığı davranış biçimlerinin değişmesi zaman alacağa benziyor. Son 100 yılda toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında çok önemli adımlar atılmasına rağmen Ataerkil gelenek bugün hâlâ etkisini sürdürmeye devam ediyor. İlkel atalarımız eş seçerken doğurgan, genç ve güzel kadın seçmeye özen gösteriyordu. Bugün de öyle. Diğer yandan ilkel kadın atalarımız da güçlü, yakışıklı, kendisini güvende hissettiren, evin geçimini sağlayan erkekleri tercih ediyordu. Bugün de öyle diyebiliriz. İstisnalar kaideyi bozmuyor.
İnsan beyninin binlerce yıllık evrimsel süreci anlamak, beynin bilişsel faaliyetlerini bilmek, duygu ve düşüncelerimizin nasıl şekillendiği hakkında bilgi sahibi olmak sanırım bundan sonraki ilişkilerimizde oldukça yararlı olacaktır. Bu yüzden Louann Brezendine okumalarını bu yönden zevkli ve faydalı buldum.