Güzel Sanat Üzerine Dersler

Estetik

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
·
Puan vermedi
Kitap sanat ve sanatçının hayattaki duruşunu tutumunu ve estetik algısından söz ediyor. Sözlük açtıran cinsten yeni kelimeleri hayatınıza dahil ediyor. Sanatçı tribini anlamak için kesinlikle okunmalı
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınları · 2019192 okunma
Reklam
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bu hem bireyin kendisinin hem de başkalarının bilincine göründüğü şekliyle dünyanın sıradanlıgıdır: bir sonluluk ve değişkenlik dünyası, göreli olana dolanma dünyası, bireyin hiçbir konumda kendisinden kaçamadığı zorunluluğun baskısına sahip bir dünya. Çünkü her yalıtılmış canlı şey, kendi gözünde bizzat kendi-içine- kapatılmış bir birim olma ve yine de başka bir şeye bağımlı olma çelişkisine yakalanmış kalır ve bu çelişkiyi çözme mücadelesi bir girişimden ve bu öncesiz-sonrasız savaşın sürdürülmesinden öteye geçmez " Hegel in Estetik i adeta felsefe adına çıkarılmış bir veraset ilamıdır. Burada tarihsel boyutlarıyla ortaya koydugu "sanatın ölümü " tezi, dünden bugüne Adotno dan Hedegger e, Lukacs tan Derrida ya birçok düşünürde yankı bularak bir tartışma odağı oluşturmuştur. Bu seçki Hegel in yıllara yayılan ciltler dolusu ders notları içindeki köşebentleri bir araya getiriyor. "Düşünce ve düşünüm, sanatın üzerinde kanatlarını açarlar". Akademik bir kitap. Okuması ve anlaması emek isteyen zor bir seçki. Düşündüren, zihin yoran bol bol terimsel cümleler ve paragraflarla dolu. Ben çok keyif aldım.İyi okumalar dilerim.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020192 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
"Hegel Günlükleri" serimin ikinci kitabı olan Estetiğe giriş diğer kitaplarına nazaran daha hafif bir dil taşıyor. Çok kısaca değinmek gerekirse Hegel estetik ve sanat için ne düşünüyor ? Açıkça belli ediyor ki insan için sanat bir gereksinimden ibarettir ve bu yüzdendir ki estetik de gelip geçici bir şeydir ve sonunda geçip gideceğini savunuyor. Daha sonra sanatı dallara bölerek anlatmaya başlıyor benim en keyif alarak okuduğum bölüm sembolik sanattı tarihten örnekler vererek anlattığı kısımlar Klasik sanatın sıkıcılığına geçmeden önce okuyucuya büyük bir haz veriyordu. Her kitabında olduğu gibi buram buram bir Hristiyanlık aşkına maruz bırakılıyorsunuz. Derin duyguların sanatta yansıtılmasının sadece Tanrıya ve dine olan sevgi ile mümkün olabileceğini savunması ise gerçekten çok farklı bir bakış açısı. Daha sonra genel olarak heykel, resim, müzik gibi konulara değiniyor. Bence bu bölümdeki en çarpıcı ifadeler de şu anlatımda yatıyor. Hegel diyor ki "Resim sanatı tüm boyutlarıyla Hristiyanlığın bir sanatıdır" Sanırım bu kitabı okuduktan sonra Hegel hayatta olsa idi şu sorunun sorulması gerekirdi. Sanat, toplum için midir? Yoksa Sanat, Katolikler için midir?
Estetiğe Giriş
Estetiğe GirişGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · İdea Yayınları · 2011192 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.