Evvelotel

Ayfer Tunç

2021 78. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2021 20:25
Ayfer Tunç benim için , kalemi insan ruhunu ince ince yontan bir heykeltraş ki , bu işiyle de muhteşem eserler ortaya çıkaran bir sanatçı. Öykülerden oluşan Evvel Otel , her biri birbirinden derin bir umman olmuş hikayeler bana göre. Hüzün , yalnızlık , kayboluş ya da arayışlar yazarın sözcüklerinde bambaşka şekillenmiş. Anlatımındaki güçlü betimleme ve sinemagrofi , okuyucuyu adeta kahramanların yanında konumlandırıyor. Ayfer Tunç’un melankolik dünyası onun kaleminde şiirsel bir auro ile kaplanıyor. Türk yazarlar içinde hep önde olanlardan biri olacak benim için Ayfer Tunç.
EvvelotelAyfer Tunç · Can Yayınları · 20061,536 okunma
yaşadığı yerin hep yabancısı kalmış olanlara ,
2022 47. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 00:03
"Mavi gözlerimde biriken ne varsa, buğulu, şiirli, hülyalı; kuyuda kaldı. Ötesine geçemediğim denizin kıyısında nasıl kaldımsa bir gün çaresiz, kırgın; uzaklar öyle gerilerde kaldı." Kitaptan çok Ayfer Tunç hanımefendiden bahsetmek istiyorum. Bu kitabından sonra onunla tanışabilmeyi o kadar istedim ki... Yazdıkları, hayal gücü, aklından geçirdikleri, bu cümleleri nasıl kurabildiği, bu hikayeleri nereden esinlenerek, nasıl bir zihinden süzerek yazabildiğinin merakı ve haklı hayranlığı içerisindeyim. İnsanı, dünyayı, dünyanın içinde sıkışmış insanı, insanın içine sığmış dünyayı öyle güzel, öyle sıradışı aktaran hikayeler okudum ki sayfalarda etkisi uzun süre kalacak bende. Biraz da  Evvelotel 'den bahsetmem gerekirse, içerisinde 18 başlığa yer verilmiş. Başlık diyorum çünkü bu başlıklar tek bir hikayenin iki parçasının ayrı başlıklarda sunulmasıyla oluşturulmuş. Yarısından sonra bize tanıdık gelecek hikayelerin bilinmeyen kısımlarını okuyoruz deyip, bu gizi okuyacaklara bırakıyorum... Yalnızlık, çaresizlik, sevgisizlik, dünyaya yabancılaşma, insanlara yabancılaşma ve sonunda kendine yabancılaşma; kısaca kendinizden her hikayede birçok şey bulup birçok tanımlamayı kendi içinizi dinliyormuş gibi hissedeceksiniz ki, anlamamak mümkün olmayacak, hiçbir şeyi...!
2026 14. kitabı
İçinde birbirinden bağımsız birçok hikaye var. Kitabın en sevdiğim yanı, her hikayenin kendi içinde tamamlanmış bir his vermesi ve anlatım dilinin gayet akıcı, yormayan bir tarzda olması. Gayet okunabilir kafa dağıtmalık çerez bir kitap. Eğer farklı hayat kesitlerine kısa ve etkileyici pencerelerden bakmayı seviyorsanız, kesinlikle tavsiye ederim.
Evvelotel
2023 19. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2023 16:58
__Uzun öykülerin, romanların insanı olmadığım kesin. Aslında öyleyim de, değilim diyelim. Bu durum bireysel bir tutarsızlık mı? Değil pekala. Bu durum okuduğum kitabın bende bıraktığı etkisine binaen, o an kendi içimde iyi mi yoksa kötü mü, son kertede yaşama ilişkin damıtık bir şeyler söyledi mi, iz bıraktı mı muhasebesiyle alakalı. Ayfer'in bu kitabında da bana vasatlık çağristiran şeyler oldu ki diğer yerli yazarların eserlerine ilişkin hissiyatım da genelde bu yönde oluyor. Yani beni kendine çeken bir lezzet, bir konu örgüsü kesinlikle bulamıyorum. Öyküler genelde muhayyilemde, üçüncü sayfa bir gazete haberinin manipüle edilip öyküleştirildiği hissi uyandırıyor. Özgün bulmuyorum. Arada kendime de hayıflanmıyorum değil, acaba yaşama katılma ya da yaşam zenginliği noktasında benim mi noksanlıklarım var da rafine bulmuyorum, lezzet alamıyorum bu öykülerden diye... Nihayetinde de hep kendimi haklı çıkarıyorum. Sevmedim deyip, mühürlüyorum kitabı bir daha açmamak üzere. Katiyen bir karşı cins kitabı olduğu için değil bu beğenmemezlik ki kadınları insan ilişkilerinin darasını dahi daha net tartabilenler olarak görüyorum ama gelgelelim yerli edebiyat ve sinemayı da içine alan - istisnalar az da olsa elbette var- bir beğenmeme durumu kronik olarak devam ediyor benim nezdimde.Üstelik medyanın da bazı yazarları gereğinden fazla abarttığını düşünüyorum. Sonuç olarak Evvelotel, cımbızla cekebileceğim yaşama ilişkin bir anektod dahi bırakmadı zihnimde. Umarım yanılıyorum deyip, benim göremediğim emeği için yazara el sallamakla yetinmek istiyorum imdilik. İyi okumalar. ___Kitabı okuyanlar varsa ya da Ayfer Tunç hakkında genel olarak dile gelmek isteyen olursa yorumlarda buluşalım.
Hikaye-Öykü
2023 27. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2023 09:02
Ayfer Tunç, 1989 yılında yazmış olduğu ve ona Yunus Nadi Öykü Armağanı’nı kazandıran "Saklı" kitabına 17 yıl sonra Evvelotel’i dahil ediyor ve karşımıza bu öykü kitabı çıkıyor. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümün adı "Evvelotel", ikincisi "Saklı". Bu kitap "Saklı"nın devamı değil ancak onun içindeki öyküleri de içeriyor. İlk bölümde okunan öykülerin farklı bir yansımasını ikinci bölümde de okuyoruz. Öyküler; aşk, ilişkiler, çocukluk travmaları, ihanet, yalnızlık gibi konuları içeriyor. Kalemini çok sevdiğim bir yazar, bu öykü kitabını da severek okudum. "Nasıl olursa olsun, iyi kötü yaşayıp gitmek. Gülümsemeden, hep suskun, ağlamaklı bir yaşamaktı bu. Başka türlüsünü yapamadığı için." "Her şeyin naylondan olduğu bir çağda, hala seviyormuş gibi yapmak ne zor şey diye düşündüm Hilal konuşurken, hayatımda her şey yolunda ifadesi takınmak, hayatımızı değiştirmekten nasıl da korktuğumuzu gizlemek, seçimlerimizin altında kaldığımızı belli etmemek için çırpınmak ne kadar zor, ne kadar yorucu." "Açık kapılara hiç dayanasım yoktur benim, kapılar kapanmalıdır, dünya güvenilmez bir yerdir çünkü. Kapısını kapalı tutmayan kirli bir suyun içeri sızmasına, kendini çürütmesine, yok etmesine razı demektir; ama belki de doğrusu budur, dünya yorucu bir yerdir çünkü."
2023 67. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 16:52
Kitap az sayfaya sahip ancak ben hem kendimden kaynaklanan sebeplerden dolayı hem de öykü olduğu için yaklaşık iki haftada okudum. Kitap birçok öyküden oluşmakla beraber birkaçı beni çok etkiledi. (Öykülerle aram çok iyi olmamasına rağmen.)Ayfer Tunç’un çok iyi kitaplarını okuduğum için, öykülerin çoğunu vasat buldum. En çok hoşuma giden şeylerden biri de yazarın öyküler arasında bağ kurması oldu. Muhteşem mi ? Değil. Okunabilir mi? Evet. Yazarı okumaya diğer kitaplarından başlarsanız daha uygun olacağını düşünüyorum. Bu kitapla başlamak yazara önyargılı davranmaya neden olabilir.
2020 34. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 11:55
Kitap grubu tarafından bir kaç ay önce belirlenmiş ve okunmuş bir kitaptı. Daha önce yazarın kaleminden başka kitap denemiştim ama sevmediğim için şans tanımamıştım o yüzden başlayıp başlamama hususunda tereddütlerim vardı. Kitap kısa kısa farklı hikayelerden oluşuyor. Hikayelerin neredeyse hepsi karamsar bir ruh haleti ile yazılmış gibi çünkü başı da sonu da insanın içini karartan hikayeler. kitabı beğenmedim. akıcı bir dili olmasına rağmen hikayelerin içine giremedim
EvvelotelAyfer Tunç · Can Yayınları · 20061,536 okunma
Birbirini tamamlayan aynı insanların aynı hikayelerinin farklı bir yönleri
2020 372. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2020 00:36
Ayfer Tunç'un 1980'li yillarda kaleme aldığı ilk öyku kitabi Saklı'da yeralan 9 öykünün farkli bakis acisi ile tekrar kaleme alinmasi ile olusan, elimden bırakamadıgım ve her hikayede biraz daha hayatın gerçeklerine yaklaştıgım insanların ne denli yalnız olduğunu ve bu yalnızlıkta nasıl yok olduğunu anladıgım etkileyici bir kitap. Cümleler o kadar özenle seçilmiş kelimelerden oluşmuşki anlatılmak istenileni yüreğimde hissettim.Birden okur olmaktan çıkıp hikayeyi yaşadım desem yeridir. Kitaptaki öykülerin bazıları birbirini tamamlayan aynı insanların aynı hikayelerinin farklı bir yönlerinin anlatılmasıyla oluşturulmuş. Oldukça değişik bir yöntem bu. Yani bazı öyküleri başka bir öyküde bazen geçmişe bazen ileriye giderek genişleterek anlatmış Yazarın dili kullanışı, kelime örgüsü ve cümle yapısı hoşuma gitti. Zihni yormadan konuya odaklanmanızı sağlıyor.
İlişkiler
2020 26. kitabı
Modern insanın sorunlarını irdeleyen öykülerden oluşuyor. Öykülerde insanın kendi iç dünyasıyla çatışması, geçmişine saplanıp kalma, aile içi ilişkiler - özellikle babanın gamsızlığına dair- ve sürekli insanlardan uzak kalıp yalnızlaşma duygusu yer alıyor. Karamsar karakterlerin hayatı yorumlayış ve anlamdırmasını okurken ilginç bir şekilde insanı kendine çeken naif bir duygu da veriyor okuyucuya. Kitabın ikinci kısmı olan "Saklı" öyküden çok anlatıyı içeriyor. Rüya-masal-gerçeklik-anılar-hatıralar birbiri içinde harmanlanmış gibi açıkcası birazcık bana sıkıcı geldi. Evvelotel kısmından sonra bir anda yoğun bir anlatıya girmek yorucu geldi.
2024 43. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2024 15:40
Okuduğum ilk Ayfer Tunç kitabı. Aynı karakterlerin farklı öykülerde başrol olması, öykülerin birbirine bağlanması, çok katmanlı bir yapı oluşturuyor. Anlatım, içli ve şiirsel.

Ayfer TunçYazar · 22 kitap
Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senaristtir. Ayfer Tunç 1964'te Adapazarı'nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan ve okurdan büyük bir ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70'li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanika Ödülü'nü kazandı ve altı Balkan diline çevrilmesine karar verildi. Tunç'un 2003 yılında Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT'de gösterildi. Tunç'un Saklı, Mağara Arkadaşları, Aziz Bey Hadisesi ve Taş-Kağıt-Makas adlı dört öykü kitabı, Ömür Diyorlar Buna adlı bir e-kitabı, Kapak Kızı adlı bir romanı, İkiyüzlü Cinsellik adlı (Oya Ayman'la birlikte yazdığı) bir inceleme kitabı ve Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı bir yaşantı kitabı var.