Eyyühe'l- Veled

Ey Oğul

İmam Gazali

2024 18. kitabı
Ey Oğul! Nasihat kolaydır; zor olan onu kabullenmektir. Çünkü nasihat, nefsine uymaktan zevk alanlara acı gelir Rivayete göre Gazali’nin talebelerinden biri, kendisinden pek çok alanda ilim tahsil etmiş olmakla beraber bu bilgilerden hangisinin âhiret için faydalı olacağını öğrenmek istemiş, bunun üzerine Gazali de bu talebesine hitaben “Ey Oğul” diye başlayan bölümlerden oluşan bu risaleyi kaleme almıştır Kısa ve öz bir kitap olan “Ey Oğul” son derece kolay anlaşılan Her sözü açık bir şekilde Ayet ve Hadislerle destekleyerek kaleme alınan bu eseri herkese tavsiye ederim.. keyifli okumalar..
2022 23. kitabı
Kitap, gazali nin öğrencilerinden biri gazali ye ilmini bitirdim. Hengi ilmi kendime yol edinmeliyim diye soru sorması, gazali de bu soruya uzun bir cevap vermesi dir. Kısaca kitap, öğrenciler için bir öğüt kitabıdır. Yol gösterip, doğru ile yanlışı, ayırıp ilmlerin en yücesine kavuşmaktır. Gazalinin kitapları her daim çok ağır yazılmıştır fakat bu kitabı çok basit bir dil ile bir günde bitirilecek bir kitap olup, hayata yön verecek, bakış açınızı değiştirecek tarzdadır. Özellikle eğitim ile ilgilenen her bireyin okuması gereken r kitap tır. Kitaptan alıntılar Rasulullah(sav) sahabesinden bazılarına şöyle buyurmuş: " Kendisinde ikamet edeceğin kadar Dünya ve kendisinde baki kalacağın kadar Ahiret için çalış; kendisine olan ihtiyacın kadar Allah'a ibadet et; Cehennem ateşine dayanabileceğin kadar günah işle." Anladım ki; kişinin en değerli sevgilisi, mezara girdiğinde onunla beraber eşlik edendir ve böyle bir sevgili olsa olsa yapacağım hayırlı işlerdir, dedim. "Ey nefis! Rabbine dön." (Fecr Suresi, 27) Ey kulum, insanların baktıkları yüzünü senelerce temizledin durdun. Fakat Benim baktığım kalbini bir defa olsun temizlemedin. Aman ha! Şeytanın hilesine veya bazı şeytan kılıklı insanların dediklerine aldanmayasın.. Yani söyleyeceğin, yapacağın ve terk edeceğin her şeyde Allah ve Rasulü’nün koyduğu ilke ve yasalara uymalısın Şairin dediği gibi: "Tüm düşmanlıklar bir gün muhakkak biter. Ama hasedden düşmanlık yapanın ki asla bitmez." Allah Resûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim ki bildiklerini uygularsa, Allah ona bilmediklerini de öğretir." Hakikat yoluna girmek; ancak çabalamakla, riyazet/perhiz kılıcıyla nefsin azgınlığını ve doyumsuzluğunu kesmekle mümkün olur. Yoksa boş hareket ve sözlerle değil. Gerçek bir mücadele ile nefsin
2024 29. kitabı
Başlarken imam gazali rahimehullahın hayatını ilmi ve manevi çalışmalarını anlatıp sonrasında İslami ilimler noktasında icazet almış başarılı bir talebesinin kendisine bir mektup yazdığını okuyoruz kitapta. Üstadın hayatı notunda yazmış olduğu cilt eserlere övgüyle birlikte, kendisinin kalbi hastalıklarına çare olacak bir risale talebinde bulunduğunu ve "öyle bir şey olsun ki hayatım boyunca bu birkaç sayfayı okuyup kendimi düzeltebileyim. Şahsımdaki hastalıkları sizin yardımınızla tedavi edebileyim" gibi cümlelerle hocasından yardım talep ettiğini görüyoruz. 103 sayfadan oluşan bu eser bir yerden bir yere giderken dahi okunup bitirilebilecek, ama manevi lezzetine doyamayacağınız bir risale.
Ey Oğulİmam Gazali · Ravza Yayınları · 20186,5bin okunma
Öğüt vermek çok kolaydır.
2022 33. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2022 11:45
Zor olan şey, verilen öğüdü tutmaktır. Çünkü nasihat, heva ve heveslerine uyanlar için acı gelir. Zira yasaklar heva ve heveslerinin peşinden koşturanların hoşuna gider. Özellikle de eğer kişi Resmi ilim alanlarında görev almanın peşinde ise, nefsani arzularla ve dünya makamlarıyla meşgulse öğüdü kabullenmek çok daha zordur.
Öğütlerle kendini hesaba çekme
2022 10. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 16:58
Hüccetü'l islam İmam Gazali'nin öğütlerle dolu bir kitabı beğendim tavsiye de ediyorum öğrencisi için yazdığı mektuplarda "Ey oğul !" demesinde ki samimiyeti siz de tadacaksınız. İnsanın başucu kitabı olmaya layık bir eser. Kendinizi hesaba çekiyorsunuz, ibadetlerinize daha da ağırlık veriyorsunuz. Kitap bir ne vi öğütlerle sizi kendinize getirmek için sizi sirkeliyor. Kitabın 59.sayfasında şöyle bir öğüt geçiyor ; Ey Oğul! Ruha önem ver, ruhun dediğine bak. Sakın nefse uyma! Çünkü hezimet nefistedir. Ölüm sadece bedenle ilgilidir. Çünkü senin yerin kabirdir. Kabirdekiler, sen ne zaman onlara katılacaksın, diye seni bekleyip durmaktadırlar. Sakın ha sakın, oraya azıksız gitmeyesin. İnsanın kafasına çivi gibi çakmalı bu öğüt.
Nasihat
2025 5. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 23:35
Selamün aleyküm değerli 1k dostlarım Bir Gazali kitabının daha sonuna geldim kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerdeyim gazali'nin kitapları hep damağımda lezzet bırakmıştır buda onlardan biri oldu çok kisa ama bir o kadarda faydalı bilgilerle dolu hayatımıza geçirmemiz gereken o kadar hadise var ki anlatmak saatlerimizi alır herşeyi öğrenmeye çalışıyoruz okuyoruz heryerden azicikta olsa bilgi ediniyoruz ama bunları ne kadar hayatımıza geçiriyoruz en basitinden örnek verecek olursam namaz kılmamiz gerektiğini neredeyse bilmeyen yoktur. Ama bunu hayatımıza koymak yerine es geçiyoruz okuduklarimizla amel edenlerden olalım inşallah. Allah'ım faydasız ilimden sana sığınırım diyen bir öğrenci gazaliye yazdığı bir mektup sonucu ondan faydalı ve faydasız ilim öğrenmek ister gazalide bunu bir mektup şeklinden kısa ama bir o kadarda öz olan mektubunun derin bilgisinin bir özetini çıkarıyor. Çok harika örnekler vererek insanın anlayacağı akıcı ve sade dili anlasilir olması harika ayetleriyle ispatlanmış bu eserin herkesin okumasını istiyorum çok beğendim keşke biraz daha uzun olsaydı dedirttiyor insana. Allah kendisinden ebeden razı olsun gani gani rahmet eylesin İmam Gazaliİmam Gazali Herkese keyifli okumalar...
Din
Ey Oğulİmam Gazali · Bedir Yayınları · 19696,5bin okunma
Puan vermedi
İmam Gazali ey oğul eyyühel veled isimli eserinde buradaki oğul metafordur ey oğul diye seslendiği bi zatihi kendi talebesidir. Talebelerinin sorularının cevaplandığı bir eser olmuş. Kitaptan bir adet spoi verecek olursa;Bir insan ne kadar ilm edinse, ne kadar kitâb okusa, bildiklerini yapmadıkça fâidesi olmaz.
Ey Oğulİmam Gazali · Beyan Yayınları · 20186,5bin okunma
Gazali den bizlere önemli tavsiyeler
2021 55. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2021 15:24
İmam Gazaliİmam Gazali , İranlı İslam Alimi. İmam Şafiiİmam Şafii den etkilenmiş, René DescartesRené Descartes dahil birçok önemli yazarı yapıtları ile etkilemiştir. NizamülmülkNizamülmülk yanına çağırdığında diğer alimlerden üstünlüğünü kanıtlayarak baş müderrisliğe tayin olmuştur.457 kitap yazdığı ama yalnızca günümüze 75 tanesinin gelebildiği bilinmektedir. Ey OğulEy Oğul kitabı 109 sayfacık ama içi dolu dolu.Beyan Yayınları yarısı Arapça, yarısı Türkçe olarak basmış.Kitabın basımı, boyutu, yaprak kalitesi ve verilen emek harika.Ama ben sayfa çevirmekte zorluk yaşadım.O hariç harika iş çıkarmışlar.Çevirmeni İbrahim Barcaİbrahim Barca nın 2013 yılında yazdığı 3 sayfalık bir önsöz ile başlıyor kitap. Gazali den bir kıymetli öğrencisi merak ettiği birkaç soru sorar.Bunlar nefis terbiyesi,hakikat arayışı,samimiyet, kulluk,tasavvuf,tevekkül gibi konularda güzel anlatımı ile cevap vermiş.Her cevabına da mantıklı bir örnek ya da ayet-hadis gibi önemli sağlamlaştırıcılar eklemiş.Sadece yapması gerekenleri değil, yapmaması gerekenleri de anlatmış eserinde.8 öğüt vererek ve 3 sayfalık güzel bir dua ile bitirmiş Gazali eserini. Kitap, sade, anlaşılır, basit.Herkes özellikle de gençler okumalı. Puanım tabiki 10.
Din
Tavsiyedir.
2026 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 08:53
Mısır’lı bilim adamı Abdurrahman Bedevi yapmış olduğu araştırmalara göre, Gazzâlî’nin 457 adet kitap yazdığını belirtir. Ancak günümüze kadar ulaşan eserlerinin sayısı 75 tanedir. Tüm bu kitapların özetinin özeti şeklinde olan bu kitapta Gazali, öğrencisinin sormuş olduğu soruları cevaplamış. Kitabı çok beğendim, yeni şeyler de öğrendim. Ancak mühim olan bunları hayatımıza uygulayabilmek…(inşallah) İmam Gazaliİmam Gazali Ey OğulEy Oğul ❦✰ESRArengiz✰❦❦✰ESRArengiz✰❦
Ey Oğulİmam Gazali · Gelenek Yayıncılık · 20176,5bin okunma
Ey Oğul - İmam Gazali
2024 23. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 19:11
Öğrencisinin kendisine sorduğu sorulara içten ve tatmin edici cevaplarının yer aldığı bu eser yine İmam Gazali'nin kıymetli eserlerinden. Çok faydalı buldum. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan birisi. Yine başucu kitaplarımdan.

İmam GazaliYazar · 302 kitap
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır. Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti. Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü. Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi. İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu. Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.