Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Osmanlı zamanındaki mahalle mekteplerinin ne halde olduğunu bize çok iyi şekilde yansıtan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Maalesef dayak temelli bir eğitim anlayışı Osmanlı'da belki de binlerce öğrencinin dinden soğumasına neden oldu. Bunun yanında ayrıca öğrenciler de öğretmenlere karşı bir fobi oluştu. Yine aynı zamanda tam gelişim çağlarında bu şiddette dayağa maruz kalan öğrenciler ömür boyu değiştiremeyecekleri içine kapanma, çekingen olma, girişimci olamama, derslerinde, hayatında sürekli başarısız olma, aşağılıkmış gibi hissetme gibi bir takım olumsuz tecrübeler kazandılar. Yani bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisini yaptılar. Eğitim adı altında hatta bazılarını öldürdüler ve bunu Kuran ögretimi adı altında, dini eğitim adı altında yaptılar. Yeri geldi toplumda bu hocaları destekledi veya bunlara göz yumdu ve sessiz kaldı. Maalesef Bu anlayış 2000'li yıllara kadar Türkiye'de de devam etti. Allah bu hocaların yüzlerine ahirette bakmasın inşallah. Hiçbir din kendi öğretilerini öğretme pahasına ölümü meşrulaştırmaz.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Akvaryum Yayınları · 20163,198 okunma
Reklam
116 syf.
7/10 puan verdi
FALAKA "Öğretmene saygı göstermeyen alçalır. " Eğitimde falaka uygulaması; öğrencilerin eğitim, öğretmen ile ilgili olumsuz düşüncelere ulaşmalarına neden olduğu için zararlıdır. Ben bu korkuyu, yarım yüzyıl önce, ülkeyi yarı kaplamış bir durumda buldum, gördümdü. Çocuk hem kendi gittiği okulun öğretmeninden hem de başka okulun öğretmeni olduğunu bildiği kimselerden korkardı. Bana öyle geliyor ki her okulun kalfasından, baş hafızından, yaramaz afacanlarına varıncaya dek hepsi hocanın karşısında donmuş gibi duru; sesinden, önündeki masasına sık sık vurduğu değneğinin çat patından tir tir titrerlerdi. O zamanlarda bir çocuk için korkunun birçok çeşidi vardır. Çünkü çocuk söz anlamaya, söz söylemeye korkuyla başlar.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
116 syf.
·
Puan vermedi
Falaka eseri, kitabın yazarı Ahmet Rasim'in mahalle mekteplerinden başlayıp Darüşşafaka'yı bitirmesine kadar geçen sürede eğitim hayatını anlattığı bir anı kitabı diyebiliriz. Türk Edebiyatı Klasiklerini okumayı çok seven biri olarak bu kitabı da çok severek okudum. Osmanlı Devleti döneminden bugüne gelirken toplumun yapısını, insanların gündelik yaşantısını, adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi yaşadığımız değişimi gözlemlemek bana acayip keyif veriyor. Bu eserde de küçücük çocukların hocaları tarafından falakaya yatırılıp dövülerek, hoca korkusu oluşturularak, verilmeye çalışılan eğitimin çocuklar üzerinde nasıl bir etki oluşturduğuna şahit oluyoruz. Ahmet Rasim'in okuyucuyla sohbet eder tarzda kaleme aldığı Falaka eserini ben severek okudum, okumayı düşünen herkese de şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Falaka
FalakaAhmet Rasim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,198 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.