Halime Kaptan

Rıfat Ilgaz

Sıkılmadan tek solukta okunabilecek bir kitap
2020 31. kitabı
Okunma: 27 Mart 2020 23:04
Rıfat Ilgaz, Halime Kaptan'da Cideli Temel Reis'in gelini Halime'nin bir kaptan olarak ortaya çıkışının öyküsünü anlatır. Eli silah tutan bütün erkeklerin cepheye gönderildiği Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Köyde yalnızca yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştır. Herkesin tuza, şekere, ekmeğe hasret kaldığı o günlerde, evinin ihtiyaçlarını karşılamak için sefere çıkan Temel Reis, yolda hastalanarak hayatını kaybeder. Oğluyla bir başına kalan Halime'nin, geçimini sağlamak için babasından kalan sandalla Karadeniz'e açılmasının zamanı gelmiştir. Erkek kılığına girerek, oğlu ve iki tayfasıyla çıktığı ilk seferinde hırçın dalgalarla, korsanlarla mücadele etmek zorunda kalır. Bu zorlukların hiçbiri onu yıldırmaz, aksine Karadeniz'e tutkuyla bağlanır. O artık İnebolu'ya cephane taşıyan, Kurtuluş Savaşı'nın fedakâr kadınlarından biridir, o Halime Kaptandır.. Keyifli okumalar...
2024 58. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2024 22:00
Rıfat Ilgaz, tarihte örneğine az rastlanan bir kahramanın hikâyesini anlatıyor Halime Kaptan’da. Bir kadın kaptanın fırtınalar, azgın dalgalar ve korsanlarla mücadele ederek İnebolu’ya cephane taşımasının romanıdır bu. Cideli Temel Reis’in gelini Halime Kaptan’ın kaptan olarak ortaya çıkış hikâyesi.. Türk Kurtuluş Savaşı’nın, elinde silah olan tüm erkeklerin cepheye gönderildiği yıllardır. Köyde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kaldı. Herkesin tuza, şekere ve ekmeğe hasret kaldığı yıllarda evinin ihtiyaçlarını karşılamak için sefere çıkan Temel Reis yolda hastalanarak hayatını kaybeder. Oğluyla yalnız kalan Halime, evinin geçimini sağlamak için babasının teknesiyle açık denizlere açılarak erkek kılığına girer, oğlu ve iki mürettebatıyla Karadeniz’in dalgalı sularında savaşmaya başlar. Bu zorlukların hiçbiri onu yıldırmaz, aksine Karadeniz'e tutkuyla bağlanır. O artık İnebolu'ya cephane taşıyan, Kurtuluş Savaşı'nın fedakar kadınlarından biridir, Halime Kaptan'dır...
100 Temel Eser
2022 4. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2022 12:39
Kocası askerde, kayınbabası vefat eden genç bir kadının hayatın akışı içinde nasıl kaptan olduğu ve yine kendi iradesi dışında gelişen olaylar sonucu kuva-i milli uğruna yaptıkları anlatılıyor. Kitabı okurken Nâzım Hikmet'in "Memleketimde insan manzaraları " eserinde yer alan "Kuva-i Milliye" eserinde yer alan Arhavili Ismail'in öyküsünü anımsadım. Usta yazar gerçekten kalemini konuşturmuş. O günlerdeki anadoluyu, asker kaçaklarını, kadınların kurtuş savaşındaki rolü ve önemini çok anlarmış. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen eserler arasında. Mutlaka okunmalı.
Puan vermedi·197 syf.·
2024 32. kitabı
#OkudumBitti #HalimeKaptan #RıfatIlgaz Bu ara çocuk kitaplarına sardım çokta güzel oldu. Şahane kitaplar var mesela Halime Kaptan. Kurtuluş Savaşı yılları, eli silah tutan bütün erkekler cephede, köyde ise yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştır. Geçim derdi kadınların üzerinde, şeker yok tuz yok,un yok. Cideli Temel Reis hasta hasta teknesini iki ergenle denize indirir, sefere çıkarlar ama reis geri dönemez. Gelin Halime'nin kocası asker, oğluyla bi başına kalır. Geçimleri denizdendir o da erkek işi. Halime kadın erkek kılığında iki gençle denize açılır,açılır da korsanlar tarafından kaçırılırlar. Bir yolunu bulup ellerinden kurtulurlar. Kaldıkları yerden tekrar başlayan Halime artık kaptandır. Karadeniz'in hırçın dalgaları, yaşadığı zorluklar yıldıramaz Halime'yi. O çalışkan, tuttuğunu koparan bir Türk kadındır. Teknesiyle İnebolu'ya cephane taşımaktadır. Bu millet kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle cephelerde yer almıştır, millet olmanın savaşını vermiştir. Bu güzel vatanı koruyalım, kollayalım. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın sevgili dostlar
2021 12. kitabı
Rıfat Ilgaz, Halime Kaptan' da Cideli Temel Reis' in gelini Halime ' nin bir kaptan olarak ortaya çıkışının öyküsünü anlatır. Eli silah tutan bütün erkeklerin cepheye gönderildiği Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Köyde yalnızca yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştır. Herkesin tuza, şekere, ekmeğe hasret kaldığı günlerde, evinin ihtiyaçlarını karşılamak için sefere çıkan temel reis, yolda hastalanarak hayatını kaybeder............
2022 57. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 16:44
İyi Günler! Alışmışız Rıfat Ilgaz olunca gülmeye. Fedailer Mangası hep ötelenmiş, hep kötülenmiş. Şimdi nasıl kahramanlık hikayesi yazar, Kurtuluş Savaşı yıllarını nasıl ele alıp kahramanca savunur. Nasıl olur bu? Olamaz hayır! Güzel bir cevap vermiş yazar, kendisi hakkındaki eleştirilere. Okuyucularına da etkileyici bir hikaye daha bırakmış tabi. Halime Kaptan, yine Cide üzerinden ilerleyen hikayede, Temel Reis’in gelinidir. Kurtuluş Savaşı başlamış ve eli silah tutan bütün erkekler harbe çağrılmıştır. Yaşlılar, kadınlar ve çocuklar ise köyde kalan topluluktur. Oldukça yaşlı olan ve evin temel gıda ihtiyaçlarını (tuz, şeker, ekmek) karşılamak için denize açılan Temel Reis vefat eder. Halime, oğluyla yalnız kalmış ve geçinmek için denize açılmaya karar vermiştir. Ve bunları yaparken erkek kılığına girmesi de toplumsal bir mesajdır. Yoksa Halime yalnız başına denizlere açılıyor, vay alçak vay kötü kadın denecektir, ne işi var denecektir. Bunları diyenler aynı insanlara bir ekmeği bile çok görenlerdir, buraya dikkat. İlerlediğimiz bölümlerde Sabri yani Halime’nin eşinin askerden kaçıp geldiğini göreceğiz lakin arada fark var çünkü başka bir asker kaçağı daha çıkacak ortaya. Sabri daha sonradan gerek tepkiler, karısı bile eve almaz onu, gerekse de Muhtar Ali Efendi sayesinde kaçak olmayı bırakıp askere geri dönecektir. Aynı zamanda dönüşünden önce köyde Halit adında biri belirir. Hal-it diyeceğim olmayacak şimdi ama azılı bir asker kaçağıdır. Silahıyla herkesi tehdit ettiği gibi kadınları da taciz etmektedir. Köy korucusu olan Çipil Reşit ve Halime’nin eşi Sabri tarafından sonunda öldürülür de kurtulunur bu karakterden. Denizlerde Rus tehlikesi, karada Yunan çeteleriyle geçen mücadeleyi de anlatmayı ihmal etmez yazar. Halkına verilen zararı görmezden gelip şiirler
2020 28. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 20:08
Satırların arasında hoyrat rüzgarlarin beyaza boyadığı dalgalarin vurduğu Karadeniz kıyılarının geçtiği, yokluğun ve yoksulluğun irade karşısında çaresiz kaldığı bir eser. Üstat, güdük ten ibaret olmadığını göstermiş.
2021 44. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 00:09
Kitabı gönül rahatlığı İle genç okuyucular okuyabilir. Akıcı bir dili var. Halime Kaptan’nın omuz omuza mücadelesine tanıklık edecekseniz.Özellikle erkek kılığına girdiği ve o şekilde görünmesi, kendini kabul ettirmesi bu kısmı sanki bir film sahnesi gibiydi.Tavsiye ediyorum.
Hayat
2023 63. kitabı
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz'ın bu eseri Kurtuluş Savaşı'nın buhranlı dönemlerinde yaşayan Halime adlı bir kadının kaptan olma öyküsünü anlatıyor. ** Kurtuluş Savaşı’nın, elinde silah olan tüm erkeklerin cepheye gönderildiği yıllar... Köyde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmış ve herkesin tuza, şekere ve ekmeğe hasret kaldığı yıllarda evinin ihtiyaçlarını karşılamak için sefere çıkan Temel Reis yolda hastalanarak hayatını kaybeder. Oğluyla yalnız kalan Halime, evinin geçimini sağlamak için babasının teknesiyle açık denizlere açılarak erkek kılığına girer, oğlu ve iki mürettebatıyla Karadeniz’in dalgalı sularında savaşmaya başlar.
Cemile-Cengiz Aytmatov
2023 10. kitabı
İnsanın kültür hazinesinde bulunması gereken bir kitap. Kitap başladığında aslında bir aşk romanı tadı veriyor. Ancak; irdeleyerek okuduğunuzda savaşın açtığı yaraların anlatıldığı bir kitap.

Rıfat IlgazYazar · 67 kitap
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu. 7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler. 1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.