Şeker Kutusu

Rıfat Ilgaz
7.4/10
136 Kişi
584
Okunma
99
Beğeni
12,6bin
Görüntülenme
Rıfat Ilgaz, toplumdaki aksaklıkları büyüteç altına alır öykülerinde. Toplumun her kesiminden insanın boy gösterdiği öyküler, Türkiye’nin duygu, düşünce ve anlayış haritasını ortaya çıkarır. Ilgaz’ın öykülerinde en aykırı kişiyi bile yadırgamaz okur; çünkü bunlar her gün rastladığımız, selamlaştığımız ya da göz ucuyla izlediğimiz gerçek kişilerden izler taşır. Şeker Kutusu’nda da hepimizin yakından bildiği kişiler ve kahkahalarla gülünecek olaylar var.
Kitabın Konusu:
144 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1998
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Rıfat Ilgaz'in okuduğum ilk kitabı şeker kutusu bir harika...Bir Öykü Yazarı olarak daha önce okumamış olmam büyük kayıp. Üstadın kitabındaki tüm öyküler hayattan birer parça koparılıp sunulmuş gibi realizm kokuyor. Gerçek yaşam öyküleri sevenlere tavsiye dir.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017584 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
Kısa öykülerden oluşan çok eğlenceli bir kitap. Kitaba ismini veren Şeker Kutusu isimli hikayeye çok güldüm. Genç bir adam nişanlısına bir kutu şeker yaptırır. Aile önümüz bayram deyip kutuyu açmaz bayramda bir yakınlarına götürür, onlar bir başkasına derken şeker kutusu dönüp dolaşıp şekeri yaptıran kişiye gelir. Severek okudum.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017584 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
İşte yine kitabıyla uyumsuz bir kapak daha. Evet öyküler renkli, şeker kutusu da var ama sarı muhabbet kuşuna Limon adını koyuvermek gibi kolaycı olmamış mı bu kapak?. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen tazeliğini koruyan öyküler bunlar. Toplumun her kesiminden insanın yer aldığı, ustanın gözlem gücüne kaleminin lezzetini eklediği öyküler. "Şeker Kutusu"nun yolculuğunu, "Babafingo"da kasabanın işini bilen Senai Efendisini, "İnsan Sarrafları"nın nasıl yanıldığını, artık kimselerin oynamadığı "Gazoz Kapakları"yla çocukluğun saflığını, "Patron İçerde mi?" sorusunu yönelten bugün bile tanıdığımız gazateciyi, "Parti Adına" olunca değişen işleri, hesapları, "Morfin İğnesi"nde cezaevindeki veremliler koğuşunu(ki kendisi de verem hastasıydı), "İş"te uyanık bir girişimciyi, "Atlet Komple"de yüksek atmaları, "Dalga Katibi" ile devlet işlerinin değişmez işleyişini, "Siz kim?Yılbaşı Kim?"de hak sahibi olmak için neler gerektiğini, "Taksimdeki Ev"de bir garip bahtsızlığı, "Bonodan Battım"da olmayan paralarla dönen ticareti, "Kapat Çeneni"de değişmeyen sağlık hizmetlerini, "Selami Bey'in Şatosu"nda hayallerin nasıl değiştiğini dupduru anlatıvermiş.Bize de keyifle okuması düşmüş.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017584 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Hayatın içinden, yaşayan, birlikte yaşadığımız kişilikler ...
15 hikayeden oluşan kitap, ismini ilk hikaye olan şeker kutusu hikayesinden alıyor. Özgün kişilikleriyle, toplumun değişik kesimlerinden getirdiği tiplerle, toplumu ve toplumsal aksaklıkları ameliyat masasına yatırmış gibi lif lif ayıran bir gözlem gücü ve ustalığı yansır Rıfat Ilgaz'ın öykülerine. Toplumun her kesiminden insanın boy gösterdiği öyküler, bir anlamda, belli bir tarihsel ve ekonomik kesit içerisinde, toplumum uzun duyygu, düşünce ve anlayış haritasını çıkarmaktadır . Hepsi bildik, hepsi tanıdık olaylar ve kişiler. Tanıdık olmalarının nedeni, titiz bir gözlemin ürünü olmaları ve gerçeklik duygusunu eksiksiz yansıtıyor olmalarında yatıyor. öyle ki, Rıfat llgaz'ın öykülerinde en aykırı kişiyi bile yadırgamaz okur. Çünkü bunlar çoğunlukla kurmaca kişililer de olsa, her gün rastladığımız , selamlaştığımız ya da göz ucuyla izlediğimiz gerçek kişilerden izler taşırlar. Yani hayatın içinden, yaşayan, birlikte yaşadığımız kişilikler ... Bunlar abartılmadan , karikatürleştirilmeden, olanca doğallığı içinde verilir.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 1998584 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Rıfat İlgaz ile tanışma kitabım bu oldu ,tabii ki Rıfat Ilgaz kim ,hangi akıma mensup, eserleri neler biliyordum ama daha önce okumamıştım. Bu kitaptan başlamasaydım keşke onu okumaya bu kitap biraz sıktı beni okurken belki başka zamanda okumam geriyordu,sorun kitapta değil bendeydi ya da bu kitap bana göre değil ve ne zaman okusam sıkılacağım ikisinden biri. Kitaba gelince içinde on beş farklı öyku var ,ve bu öykülerinden yer yer problem olarak gördüğü şeylere dokundurmalar yapmış. Umarım başka bir eserinde çok iyi anlaşırız kitabıyla.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 1998584 okunma
156 syf.
7/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Memleketin meselelerine dair hafiften dokunuşları olan, 15 kısa öyküden oluşan bir kitap. "Biraz mola verip, oturup soluklanmak, azcık neşelenip, keyiften dört köşe olup , vaayyy be ne de güzel bi kitapmış öyle bi solukta okudum bitti" demek isteyenler için bu kitap uygun bi adres... Herkese İyi Okumalar.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2008584 okunma
152 syf.
2/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Beğenmedim
Bu kitabı bir gün işe giderken çöpün yanında bulmuş ve almıştım. Az önce okudum, fakat ne yalan söyleyeyim; öykülerin çoğunu saçma buldum ve beğenmedim. Okuyup okumamak size kalmış. Ama ben tavsiye etmiyorum maalesef.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 1998584 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Mutlu Akşamlar! Bu kitaba başlamadan önce çok güzel bir haber köşesi sunan Gazete Kadıköy ekibine teşekkür etmek istiyorum. İçinde 15 öykü var ama nasıl öyküler nasıl... Rıfat Ilgaz okumak istiyorum ama iyi bir kitap olsun, eğleneyim ben kaleminin tadına bakma fırsatım olsun diyorsunuz ve ben de size tam yerine geldiniz daha ne duruyorsunuz diyeceğim. Şeker Kutusu, Babafingo, İnsan Sarrafları, Gazoz Kapakları, Patron İçerde Mi, Parti Adına, Morfin İğnesi, İş, Atlet Komple, Dalga Katibi, Siz Kim Yılbaşı Kim, Taksimdeki Ev, Bonodan Battım, Kapat Çeneni, Selami Bey’in Şatosu ise içerisindeki hikayeler. İnsanlara destek olarak onların ayağını kaydıranlar mı? Sessizce bir kenarda zamanın gelmesini bekleyenler mi? Çok zeki olup gerekmedikçe zekasını kullanmayanlar mı? Salağa yatıp olayların gidişatını gözlemlemeyi, hak ettiğinden fazlasını alan insanların davranışlarını gözlemlemek mi? Daha iyi kaç aktivite olabilir ki? Eğlenmek, tek eğlence kendini akıllı zannedenlerin düştüğü durumla eğlenmek değil mi zaten. Toplumun değişik kesimlerinden her insanın kendine yer bulduğu, insanlar arasında ayrımın olmadığı bir eser. Bu, şu milletten kesin öyle yapar demek yerine yapılan olaya odaklanıp ben buna şahit olmuştum hiçbir değişim yaşanmamış diyebildiğimiz objektif eserlerin yeri bir başka. Bu arada çok sevdiğim Rıfat Ilgaz’a yorum yaparken objektif olamayan ben... İlla öveceğim. Sevgiyle tavsiye ederken aynı zamanda isteyen arkadaşlar ne zaman olursa bana ulaşabilirler bilgisini de ekleyelim. İyi okumalar dilerim..
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 1998584 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
#okudumbitti #RıfatIlgaz #ŞekerKutusu #152Sayfa #EkimAyı8ciKitap Şeker kutusu Rıfat Ilgaz'ın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Kitaba ismini veren hikaye ile başlayan kitapta toplam 15 hikaye yer alıyor. Şeker kutusu tebessüm ettirirken aynı zamanda değer yargılarımızı da sorgulatan bir hikaye. Size hediye edilen birşeyi başkasına hediye eder
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 1998584 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
Şeker Kutusu
Toplumdaki aksaklıkları büyüteç altına alır öykülerinde. Toplumun her kesiminden insanın boy gösterdiği öyküler, Türkiye'nin duygu, düşünce ve anlayış haritasını ortaya çıkarır.
Şeker Kutusu
Şeker KutusuRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017584 okunma

Yazar Hakkında

Rıfat Ilgaz
Rıfat IlgazYazar · 67 kitap
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu.7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler. 1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.