Apartıman Çocukları

Rıfat Ilgaz
İstanbul’da biçimiyle ve planıyla birbirinin aynısı üç apartman: Şeref, Namus ve Vicdan apartmanları... Bu üç apartmanın tek sahibi Hacı Suduri Efendi... Memur Seyfi Saymaner’in kiralık bir ev aramasıyla ve baktığı birkaç evden sonra Namus Apartımanı’na ailesini yerleştirmesiyle başlıyor maceralar. Sonra mı? Doktoruyla, öğretmeniyle, kaptanıyla, tiyatrocusuyla ve kapıcısıyla birçok meslek grubundan renkli kişiliklere sahip apartman sakinlerinin kendi küçük dünyalarında başlarından geçen büyük olaylar... Bu üç apartmanın içinde yaşayan çocukların, büyüklere ders verecek dostlukları… Apartıman Çocukları, Anadolu’nun çeşitli köylerinden İstanbul’a gelenlerin yaşadıkları çelişkiler, insanlar arasındaki ilişkilerin yapaylığı ve yapmacıklığı üzerine bir mizah romanı. Rıfat Ilgaz, eğlenceli bir serüvene çağırıyor. Mizah ustalığının eşsiz gücüyle...
Kitabın Konusu:
292 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1990
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

292 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Memduh Şevket Esendal'ın Ayaşlı ve Kiracıları isimli romanına bir bakımdan benzediği için sanki aynı kitabı okuyormuş gibi hissettim. Her ne kadar içinden güzel dersler çıkarılabilecek bir kitap olsa da konuşma dili ile yazılan kısımlar yüzünden akıcılığını yitirmişti. Konuşma şekillerinin okurun kendisine bırakılması gerektiğine inandığım için olsa gerek, olması gerekenden daha uzun sürede bitti.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
292 syf.
9/10 puan verdi
Üç apartman ŞEREF, NAMUS,VİCDAN sahibi Hacı Suduri Efendi.. Zatı muhterem Suduri Bey'in acaba niye bu isimleri apartmanlarına vermiş diye düşündüm açıkçası çünkü kitabı bitirdikten sonra karakteri ile örtüşmeyen bu isimlerin muhtemelen yazarın Suduri efendinin karakterine bir ironisi olmalı :) Suduri Efendi her firsatta eski kiracılarını çıkartmak isteyip yerine yeni kiracılar alma isteği ile yanıp tutuşmaktadir ki daha yüksek kiraya verebilsin.. Ama Suzan başka işvesi ile cilvesi ile onun eski kirası Hacı için sorun değildir gönlünü hoş tutsun yeter:) Memur Seyfi Saymaner'in dört çocuk biride yolda,eşi ve kendisi yedi nüfusla ev ararken Namus apartmaninda başlayan yeni hayatlarıyla gülermisin,ağlarmısın halleri sizi gülümsetecek.. Her meslek grubundan kiracılarıyla, Anadolu'dan Istanbul'daki hayatlarındaki çelişkileriyle, ilişkilerindeki yapaylikarıyla,yapmacılıkları arasında dostlukları ile içimizi ısıtan Apartman Çocukları.. Keyifle okuyacağınız sizi gülümseten bir kitap arayışında olanlar için mutlaka alıp okuyun tavsiyemdir..
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
292 syf.
10/10 puan verdi
Her dönemde olduğu gibi, toplum içinde yaşanan olayları ders verecek nitelikte mizahi bir dille anlatmış yazar. Keyifle okunan bir kitap, tavsiye ederim.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
292 syf.
5/10 puan verdi
Apartıman Çocuklarını açıkçası bir çocuk kitabı sanarak kütüphaneden almıştım. Mesleğim gereği çocuk kitaplarını okumaya özen gösteriyorum ki çocuklara daha kolay kitap tavsiyelerinde bulunabileyim istiyorum. Ne yazık ki kitapta beklediğimi bulamadım. Dönemin gerçeklerine ışık tutsa da gerek dili gerekse bölümlerin birbirinden kopuk anlatılışı hoşuma gitmedi. Üstelik bazı karakterlerin kötü alışkanlıkları ile bazı kesimlerin körü körüne kötülenmesi de bence uygun kaçmamış. Rıfat Ilgaz'ı eleştirmek benim haddim değildir elbet ama bu kitabı için üslubunu beğenmedim.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
158 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Memur Seyfi Saymaner’in kiralık bir ev aramasıyla ve baktığı birkaç evden sonra Namus Apartımanı’na ailesini yerleştirmesiyle başlıyor maceralar. Sonra mı? Doktoruyla, öğretmeniyle, kaptanıyla, tiyatrocusuyla ve kapıcısıyla birçok meslek grubundan renkli kişiliklere sahip apartman sakinlerinin kendi küçük dünyalarında başlarından geçen büyük olaylar... Bu üç apartmanın içinde yaşayan çocukların, büyüklere ders verecek dostlukları… Apartıman Çocukları, Anadolu’nun çeşitli köylerinden İstanbul’a gelenlerin yaşadıkları çelişkiler, insanlar arasındaki ilişkilerin yapaylığı ve yapmacıklığı üzerine bir mizah romanı. Rıfat Ilgaz, eğlenceli bir serüvene çağırıyor. Mizah ustalığının eşsiz gücüyle
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
158 syf.
9/10 puan verdi
Apartıman Çocukları
Her şey kiralık ev arayan Memur Seyfi Saymaner'in, Namus Apartmanına yerleşmesiyle başlar. Gel gelelim Namus Apartmanının ve bunun gibi isimleri Şeref ve Vicdan olan -ki isimleri oldukça mânidardır- iki apartmanın da sahibi olan Hacı Suduri Efendi, hiç de öyle iyi bir ev sahibi değildir. Akla mantığa sığmayacak kuralları olan, bu kurallara uymayanlara farklı ve birbirinden ironik yaptırımlarda bulunan, paragöz ama pek namuslu(!) bir mülk sahibidir. Peki, apartman sakinlerinin Hacı Suduri Efendi'den aşağı kalır yanları var mıdır sizce? Okurken seksenlerin sokak kültürünü bulacağınız, insanların öfkelerini, bencilliklerini, çıkarcı yanlarını ve daha bir sürü hallerini Rıfat Ilgaz'ın o mizah üslubuyla çizdiği portreleri, biraz da yeşilçam tadında okuyabileceğiniz eğlenceli bir eser.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
292 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz'dan bir mizah romanı. Bir sürü dokundurma da var elbette. Özellikle eğitim sistemi ve öğretmen olamamış sadece öğretme işi yapanlara... Bir dönem romanı aynı zamanda. Memurun hali elli sene önce de bitermiş. Üç çocuklu bir memur ailesinin geçim sıkıntısı... Öğretmen emeklisi alkolik bir dedenin torununa bile maskara oluşu... İşini bilenin her dönem gemisini gayet iyi yürüttüğü bir sistem eleştirisi... Kulhanbeyi ağzı biraz fazla kaçmış...Argo da fazla olmuş... Bence üçlemesi yapacakmış sanki ama vazgeçmiş sonradan. Şeref, Namus, Vicdan apartmanlarıni sırayla anlatacakmis sanki...Konu çok ama hepsi yüzeysel kalmış... Filmi yapılsa , ki bilmiyorum belki de yapılmıştır, tutardı bence.. Üç beş saatte okunup bitirilebilecek bir roman...
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
292 syf.
10/10 puan verdi
Dönemin ekonomik durumunu ve insanların ruh halini karakterler vasıtasıyla çok güzel aktarmış. Yazarın daha önce bir çok filmini izlememe rağmen kitaplarıyla yeni tanıştım ve ilk bu kitabı elime aldım okudum okudukça yazarı daha çok sevdim ve beni diğer kitaplarını okumaya teşvik etti diyebilir bu eser . Okunmasını tavsiye ederim dilini çok akıcı içeriğini de çok samimi buldum. Keyifli okumalar dilerim.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
158 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Apartiman Çocukları, Anadolu'nun çeşitli köylerinden Istanbul'a gelenlerin yaşadıkları çelişkiler, insanlar arasındaki ilişkilerin yapaylığı ve yapmacıklığı üzerine bir mizah romanı. . Rıfat Ilgaz'dan okuduğum ilk kitaptı. Konusuna gelecek olursam; Hacı Suduri Efendi isminde üç tane apartmanı bulunan bir karakterimiz var. Kiracılarla olan diyaloglari, onları sürekli dairelerinden çıkarmak isteyip daha yüksek fiyatlarla kiralamak istemesi genel konuyu oluşturuyor. Apartmanların isimleri de pek manidar doğrusu. Namus, Şeref ve Vicdan Kitabı genel olarak beğendim diyebilirim sadece bazı bölümlerde günlük konuşma dili olsun diye argo o kadar abartılmıştı ki akıcılık bozulmuştu bana göre. Seksenlerin sokak kültürünün iyi yansıtıldığı bir dönem kitabıydı bence. Yazarın tabi ki Hababam Sınıfı kitabını da en kısa sürede edinip okumak istiyorum.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2019583 okunma
301 syf.
10/10 puan verdi
Sihirli İmza
Bu kitabın gönlümdeki yeri çok özeldir. Henüz küçücük bir çocuktum. Annem, babam ve ben İzmir Fuarı’ na gitmiştik ki o zamanlar fuarın açılış gününü heyecanla beklerdim. Rıfat Ilgaz bu kitabını benim için imzalamıştı. Tabii o anın sihirli olduğunun bilincine biraz büyüyünce vardım. O imza gününden sonra kitapları elimden bırakamadım ve benim en yakın arkadaşlarım oldular. Kitabı yatağıma yatıp onlarca kez bayılarak okumuşumdur herhalde. O zamanki kapağını bile görünce içime mutluluk ve huzur doluyor.
Apartıman Çocukları
Apartıman ÇocuklarıRıfat Ilgaz · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2010583 okunma

Yazar Hakkında

Rıfat Ilgaz
Rıfat IlgazYazar · 67 kitap
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu.7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler. 1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.