Gece Uçuşu
2024 27. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2024 06:37
Antoine de Saint-Exupéry pilot,şair ve yazar. 44 yıllık yaşamı var. Gece Uçuşu kitabı yazarın Arjantin'de pilotluk yaptığı yaşamdan kesitler sunar.1944 yılında kullandığı savaş uçağı vurulunca,uçak denize düşer ve parçaları 2000 yılında bulunur. Kitapta önemli 3 karakter var. Riviere,duygusuzluğu temsil eden, tamamen kurallarla yaşayan bir karakter. Öylesine bağlı ki kurallara ve işlerin rutin devamına,insan hayatı söz konusu olduğunda bile esneklik göstermiyor. Robineau, itaati temsil eden bir karakter. Duyguları var fakat duyguları ve itaati arasında kalıp,daima itaat etmeyi tercih eden biri.. Bay Fabien, insan kalmak için çabalayan bir karakter diyebiliriz. Evli, sorumluluğu olan ve bunları farkındalıkla yerine getiren, eşiyle birbirini çok seven bir karakter. Bu 3 karakteri ,hayatın ve toplumun farklı yönlerini anlatmak için kurgulamış bence yazar. Akıcı ve çok sade bir dili var. Zaman zaman derinliği olan cümleler var yine kitapta. Tabi ki Küçük Prens gibi değil.Muhteşem bir merak uyandırmadı bende okurken. Keyifli okumalar
Gece Uçuşu
2021 220. kitabı
Merhabalar, bugün "Küçük Prens"in babası Antoine de Saint- Exupéry'nin, "Gece Uçuşu" adlı kitabıyla geldim. Exupéry, 1926'da Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirilen yazar Arjantin'deki yaşamını 1931'de "Gece Uçuşu" adlı eserinde anlattı. Pilotluk gerçekten bu dünyadaki en zor mesleklerden biri. Bizim ailemizde de (nurlar içinde yatsın) şehit bir asker pilotumuz var. Bu mesleğe ve pilotlara büyük saygı duyuyorum. Yazar, burada gece uçuşlarının zorluğundan bahsederken, Riviere adlı müdürün görevine bağlılığını ve onun otoritesini de anlatıyor. Fabien adlı yeni evli bir pilot ise gece uçuşu yapmak üzere havalanıyor, bir süre sonra kasırga başlıyor. Kitap boyunca posta mı önemli yoksa insan hayatı mı diye sorgulamadan edemiyor insan. Şimdilik bu kadar. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.
Roman
2021 9. kitabı
Yazarımızın "Küçük Prens" adlı kitabını okuduktan sonra bu kitabından beklentim yüksekti. Büyük bir ilgiyle okudum lakin olaylar arasında bağlantı kurmakta zorluk yaşadım. Buna rağmen sonu beni etkiledi, güzel fakat daha iyi olabilirdi.
Gece UçuşuAntoine de Saint-Exupéry · Karbon Kitaplar · 20193,249 okunma
Küçük Prens gibi ortadan kaybolan yazarı...
2021 62. kitabı
Fransız ordusunun bir pilotu olan Saint-Exupery tıpkı bu kitabında anlattığına benzer bir uçuştayken 1944 yılında ortadan kaybolur. Uzun yıllar sonra 2003 yılında Marsilya açıklarında tesadüfen bir balıkçının ağının takılan kolyesi sayesinde uçağının enkazına ulaşılır. "Uçağa giriyoruz, birkaç tuşla ve aletle oynuyoruz ve böylece uzun soluklu bir meditasyon başlıyor. Uçmak bir meditasyondur. Uçak ipleri ele alıyor ve onun sayesinde dünyanın üzerine çıkıyorsunuz." Antoine de Saint-Exupery’nin ailesi, kendisinin en sevdiği şeyi yaparken, gökyüzünde uçarken hayatını kaybetmesinden dolayı mutlu olduklarını söylemiştir. Bu kitabında da gece uçuşunun zorluklarını sanki başına geleceğini biliyormuş gibi yazmıştır. Tıpkı Küçük Prensin esrarengiz kayboluşu gibi yıllarca ortadan kaybolduğu gibi..
2024 45. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 21:21
Küçük Prens'in yazarı olduğu için bu kitabı da okumak istedim. Kitap çok az sayfalı olmasina rağmen beni ilk sayfalarda sarmadı, akıcılığı iyi değil. Her iki kitabın da yazarın yaşamıyla ilintili olduğunu sonradan öğrendim.
2021 6. kitabı
Okudum çünkü karbon yayınlarının çeviri kalitesini merak ediyordum. Kitabı kargo ödeyen ürün olarak almıştım. O yüzden aşırı ön yargılı yaklaştım.. çünkü ucuz etin yahnisi ama memnun kaldım. Okumaya değer bir çevirisi vardı. Hörmetler efendim.
Birazcık spoiler :)
2024 9. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2024 14:55
Gerçek hayatta savaş pilotu olan ve uçağı kaybolduktan yıllar sonra enkazı bulunan yazarın kendi sonuna benzer bir son yazması :( kitap konusu itibarı ile aklımda kalamayacak olsa da yazarın kaderini unutmam mümkün görünmüyor ...
2025 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 23:54
Beğendiğim bir kitap oldu. Pilotun ve yardımcısının çaresizliğini, yerde görev yapan amirin hem endişesini hem de işleri devam ettirmek zorunda oluşunu iliklerime kadar hissettim. Kısa bir kitap. Her şeye rağmen hayatın devam ettiğini söyleyen bir eser. Merak edenlere tavsiye ederim. Bir oturuşta bitirilebilecek bir eser.
2021 5. kitabı
Küçük prensin yazarından bir kitap Gece Uçuşu Yazarın da pilot olması uçuş ve havacılık ile ilgili yazılabilecek güzel ve detaylı hikayeleri olduğunu gösterir. Gece Uçuşu geceleyin uçak ile sefer yapmanın zorluğunu anlatan bir kitap İyi okumalar
Gece Uçuşu - Saint Exupery
2021 19. kitabı
Gece uçuşu- Antoine de Saint Exupery Kitap puanım 10/10 Gece uçuşu yazarın küçük prensten sonra okuduğum 2. Kitabı. Kısa sayılacak bir oturuşta bitirilecek bir kitap. Kitaba ilk başladığımda ben ne okuyorum şu an ne oluyor diye başlasamda kitapta 3 kişi ağzından olaylar anlatılıyormuş biraz ilerleyince eksikleri birleştirebildim diyebilirim. Kitap gece uçuşu yapan posta uçaklarını kullanan pilotlar ve şirketin müdürünün yaşadıkları hakkında bir hikaye içeriyor güzel ve insanı arada kaldıracak acaba öyle mi diye düşündürecek konulara değiniyor. Yazar bu kitabı 30 yaşlarında yazmasına rağmen yıllar sonra kendi ölümünün gerçekleşme şekli beni çok şaşırttı kitabı okursanız ne demek istediğimi anlarsınız
Roman

Antoine de Saint-ExupéryYazar · 50 kitap
Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint Exupéry (29 Haziran 1900 - 31 Temmuz 1944), Fransız pilot, yazar ve şairdir. Özellikle "Küçük Prens" (Le Petit Prince) isimli eseriyle ünlenmiştir. Yaşamı Fransa'nın Lyon şehrinde doğdu. Beş kardeşin üçüncüsüydü. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupéry dört yaşındayken babasını kaybetti. Babasının ardından aile hızla yoksullaştı. Anneleri kültürlü bir kadındı. İlk öğretmenleri anneleri oldu. Exupéry okulda başarılı değildi. Ödevlerle arası yoktu, sürekli ceza alıyordu. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. Evlerinin yanındaki hava alanına gizlice girer uçakları yakından seyrederdi. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Kardeşi François'in ölümü onu ve ailesini çok sarstı. Liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı çok istediği halde annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı. Eğitimini yarıda bırakıp askere gitti. Askerlik görevini Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak yaptı. Strasbourg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. Askerliğin ardından ailesinin isteği üzerine Paris'te bir ofiste kamyon satıcısı olarak çalışmaya başladı. Ticaret yaşantısında başarısız oldu. Bu arada yazı yazmaya da başlamıştı. 1926 yılı hayatında bir dönüm noktası oldu: Tekrar uçmaya başlamıştı. Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. İlk kitabı Güney Postası'nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Gece Uçuşu adlı romanı Arjantin'deki yaşantısını anlatır. Paris'te evlendi. 35 yaşındayken uçağı arıza yaptı ve Tunus'ta çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundular. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesinde katkı sağladı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya'nın işgaline uğradı. Komutanları Exupéry'ye sağlık durumunun savaş şartlarına uygun olmadığını söylemesine rağmen o askere yazıldı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'yi gitti. Buradayken yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli eseri Küçük Prens'i de bu dönemde yazdı. Savaşın getirdiği yıkımın ortasında dünyaya bir umut mesajı vermek istiyordu. Bunu Küçük Prens'te bir çocuğun gözüyle yapmaya çalıştı. Ülkesinin işgal altındaki durumu onu çok üzmekteydi. Olaylar karşında sessiz kalamayacağına karar vererek ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika'ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti. Yine böyle bir keşif uçuşu sırasında 31 Temmuz 1944'te uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı 2000 yılında balıkçılar tarafından bulundu.