Geyikler Lanetler

9789753420150

Murathan Mungan GEYİKLER LANETLER
2023 12. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 22:39
“Suyun toprağa dediği yerde başlar bu efsane, Kimi der: Bin yıl önce; Kimi der: Efsunlu zamanlarda, Kimi der: Geçenleyin, Kimi der: Düşümde. Sözün kısası: işte size seyirlik bir hikaye! Öyle bir hikaye ki, Geyikleri ve Lanetleri anlatır; Kaldırın geyikleri, kaldırın lanetleri” Masal havasında, şiirsel bir anlatımla, gelenekler, töreler ile yoğunlaşmış, efsaneleşmiş çok başarılı bir tiyatro oyunu ile başbaşayız. Murathan Mungan’ın hayran olduğum ikinci kitabı bu oldu. “Şairin Romanı” hayran olduğum ilk kitabı. Ayrıca şiirlerini de her zaman büyük bir zevkle okuduğum ve beğendiğim bir yazar , şair ya da oyun yazarı diyebilirim. Şarkı sözleride var bu arada, çok yönlü bir sanatçı. Kitaptaki şiirler ve Mesajlar büyülüyor insanı . Öylesine yoğun ve çekiçi bir anlatım tarzı varki okyanus gibi sonsuz. Bazen rüyada görülenler, bazen yaşananlar akıcı ve şiirsel anlatımıyla okuyanı da içine alıyor. Çoçukluğunu ve gençliğini Mardin’de yaşayan yazar bu oyunu yazarken, yörede ki efsanelerin etkisi altında kalır. Murathan Mungan biriktirdiği her şeyi bu oyun da kullanır. Kendisinden bir eserinin seçilmesi istense, bu oyunu tercih edeceğini söyler. Okuyanı sarıp sarmalayan , büyüleyen bu hikaye ilk defa 1992 yılında yayımlanır. Daha önce 1980 de yayınlanan Mahmut ile , Yezita, 1982 yayınlanan Taziye ile birlikte yazarın Mezopotamya Üçlemesi adını verdiği oyun dizisidir. Oyun bir aşireti yöneten bu ailenin üzerindeki dört kuşaktır devam ede gelen geyiklerin laneti üzerinedir. Hazer bey babasına karşı gelerek, başka aşiretten evlendiği Kureyşa ile başka yöreye yerleşmek ister. Bu yeni ormanlık yer , geyiklerin yaşam yeridir. Eşi Kureyşa buraya yerleşmelerinin yanlış olduğunu , geyiklerin yaşam alanlarını rahatsız etmek gibi bir haklarının olmadığını söyler. Bu durum onun
2023 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2023 04:06
Mezopotamya üçlemesi Mahmud ile yezida Taziye Geyikler Lanetler Mühteşem üçlü Geyikler ve Lanetler'i önce e_kitap olarak okudum.Alışkın almadığım bir okuma olmasına rağmen masalsı dili ile aktı gitti ve sonra kitap olarak okudum aynı zevkle ama daha rahat Seriyi tamamlamış olmanın sevinci içindeyim. Mahmut ile Yezida da Aşk Taziye de ölüm Geyikler ve Lanetler de yurt edinmek için seçilen yerin bir aşirete ve dört kuşağa laneti... Aşk ama ölümle kolkola bir aşk Ölüm ki başka ölümler getirmesin Gelenekler ve kutsalın laneti...... Şiirsel bir dil, gerçeğin masalsı,masalların gerçekci yanının oyun/tiyatral anlatımı..... Okuyun derim.Ben çok etkilendim. İşte size bir seniyelik hikaye! Öyle bir hikaye ki, Geyikler ve Lanetleri anlatır; Kaldırın geyikleri, kaldırın lanetleri Geriye hayatımız kalır. Hayatımız dedikleri nedir ki zaten? Bir tek zaman vardır Asya'da:Geniş Zaman Geçmiş de,Gelecek da, Şimdi de Geniş Zamandır. Ey Sidar Bey,
·178 syf.·
2022 32. kitabı
Mezopotamya üçlemesi Mahmud ile yezida Taziye Geyikler Lanetler Okudum, serinin en güzeli buydu bence Mungan'ın dilini bilenler bilir, Masalsı, efsaneler, ve geneleneklerle bezenmiş çok keyifli bir Mungan kitabı.. İnsan bir tek kendi sonunu bilmez; kendi seçse de sonunu gene bilmez. Ne? Nerede? Ne zaman? Kitaptan. (S:17) Kendinize bir iyilik yapın ve #OKUYUN derim
Edebiyat-Tiyatro
2024 29. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2024 13:31
Anadolu'nun kadim bir hikayesi tadında.. Dört kuşağı o kadar güzel anlatmış ki. Zaman geçişleri, seslerin zamanları aşıp hikâyenin içinde dolaşması sizi apayrı bir evrene davet ediyor.
2024 69. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2024 22:04
Murathan Mungan’ın Geyikler, Lanetler adlı eseri, tekil bir hikâyeden ziyade, bir atmosferin anlatısıdır. Bu bir roman değildir; ama öykü de denemez. Daha çok, bir lanetin çevresinde örülmüş, birbirini tamamlayan anlatı parçalarıdır. Olaylar, ismi bile başlı başına bir metafor olan “Geyikliler” adlı hayalî bir coğrafyada geçer. Bu yer, ne tam anlamıyla gerçek, ne de hayalîdir. Anadolu’nun bilinçaltına açılan bir penceredir âdeta. Toprak, efsanelerle yoğruludur; ama bu efsaneler masum değildir. Her karakter bir yük taşır. Bu yük, hem geçmişten kalmadır hem de bugünde yeniden şekillenir. Kitabın temelinde şu soru yatar: Bir topluluğun taşıdığı ortak “lanet” nedir ve bu lanet nasıl nesilden nesle geçer? Murathan Mungan, burada “lanet” kelimesini yalnızca doğaüstü bir bela olarak değil; toplumsal travmalar, bastırılmışlıklar, gelenek kisvesi altındaki korkular gibi çok katmanlı bir şekilde işler. “Geyikliler” sadece bir yer değildir; bir bilinç durumudur. Orada yaşayan insanlar, konuşmadıkları, hatırlamak istemedikleri şeylerin içinde yaşarlar. Bu suskunluk, bir bataklık gibi hepsini yutar. Ve ne zaman biri bu suskunluğa itiraz etse, bir çatlak oluşur. Lanetin kırılması için önce suskunluk bozulmalıdır...
2019 197. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2019 09:57
Herkese merhaba ‍️ . Murathan Mungan'ın Mezopotamya Üçlemesi adını verdiği tiyatro oyununun sonuncusu olan Geyikler Lanetler'i #okudumbitti . Bu yıl içinde dünya klasikleri arasında yer alan William Shakespeare'in, Moliere'in öyle güçlü metinlerini okudum ki; bu kitaba başlarken hayal kırıklığına uğrayacağımı düşünüyordum. Hatta üçlemenin ilk kitabı Mahmud ile Yezida öyle zayıf bir edebi dille kaleme alınmıştı ki; bu kitaptan hiç umudum yoktu. Fakat Murathan Mungan beni öyle bir yanılttı, hayal gücüne, hikayenin büyüsüne öyle bir hayran bıraktı ki; böyle düşündüğüm için kendimden utandım. . 1980'de yazdığı ilk kitabı #mahmudileyezida dan sonra 1992'de yazdığı #geyiklerlanetler arasında hem edebi, hem de kurgunun özgünlüğünü açısından çok fark var. Aradan geçen bu zamanda kendine ve tiyatroya çok şey katmış belli ki. . Bu nasıl bir kurgu, nasıl bir hayal gücü ve nasıl bir büyülü hikaye anlatamam. . Şimdi; geyiklerin lanetine uğramış bir aile düşünün ki; bu lanet ondan 4 kuşak boyunca devam etsin. Buna, yapılan büyüler, edilen beddualar bir de karşı konulmaz töreler eklenince içinden çıkılmaz, arap saçına dönmüş bir hikaye çıksın karşınıza. Çocuk isteyen biçare kadınlar, ille de töreler diyen atalar, birbirinin canına kastetmiş kardeşler, bunlara seyirci lanetlenmiş bir baba ve tepside bir kesikbaş... . Tiyatro metni okumayı sevenlerin, benim gibi Murathan Mungan hayranlarının kesinlikle okumasını tavsiye ederim. Sevgiler . . Öldüğümüzü anlamadan ölürüz. Yaşadığımızı da anlamamışızdır zaten. Usul usul ölürüz; azar azar yaşar, usul usul ölürüz.
Geyikler LanetlerMurathan Mungan · Metis Yayınları · 1992348 okunma
HER ŞEY BİR İSYANLA BAŞLADI....
2023 43. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2023 00:00
Bir aşireti yöneten ailenin dört kuşak beyleri, eşleri ve üzerlerindeki lanet... Yurt edinmek için seçilen bir yer, töre geleneği vurulan bir geyik bu dört kuşağın kaderi oluverir. Lanet, Hazer Bey ile başlar. Hazer Bey babasına isyan etmiş, kavmi ikiye bölmüştür. Karısı Kureyşa'nın gaibe gidip geldiği söylenir. Hazar Bey ve Kureyşa'nın oğlu Mustafa... Karısı Cudana, aşiretin devamı için gözlerini feda etmiş, Mustafa'ya iki oğul vermiştir; Kasım ile Nasır. Kasım ile Nasır aynı kadınla evlenmiştir. Süveyda... Süveyda'nın her ikisinden de birer oğlu olur Kasım'ın oğlu Bakır, Nasır'ın oğlu Sidar... Efsunlar,büyüler ,cinler... Tutku ,karasevda... Cudana 'nın dilinden lanetler... 9. lanete dikkat kesilin: ...... o kadar uzun yaşa o kadar uzun yaşa ki görmediğin zulüm, çekmediğin kahır duymadığın acı uğramadığın bela kalmasın o kadar uzun yaşa o kadar uzun yaşa ki yüreğin duyabileceği bütün acıları gözün görebileceği bütün zulümleri aklın hayal edebileceği bütün işkenceleri duyasın, göresin, bilesin.... Kitabı mutlaka listenize ekleyin. Lanet nasıl kalktı yada kalktı mı? Son zamanlarda okuduğum en keyifli kitaplardan:) Murathan Mungan 'ın oyun tarzında yazdığı Mezopotamya Üçlemesi'nin son kitabıymış #k:13516.... Ben ilk iki kitabı Mahmud ile Yezida ve Taziye kitaplarını listeme ekledim... Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar :)
Puan vermedi·178 syf.·
2025 978. kitabı
Bir tiyatro, Mistik bir öykü Zerdüştlük ile ilğili Bir daire insan Hayatını Nasıl etkileyebilir. Dini ritüellere Bağlı kalanlar Kndilerini tanıyamazlar. Serinşn 3.kitabı
2020 121. kitabı
Mezopotamya Üçlemesi'nin sonuncusu, en yoğunu ve en etkileyici olanı. İlk iki kitabındaki tek konuya bağlılık dışında karmaşık bir aile örgüsü var Geyikler Lanetler kitabında. Yurt edinmek için seçilen bir yerin lanetine uğrayan dört kuşak. Geleneklere uymakla başlayan bir geyik avı, dört kuşağın kara yazgısı olur. Geyik hem kutsal avları hem aşkları hem katilleridir. Büyüler, efsunlar, ahlar, beklemeler ve boyun eğmeler. Cinler ve Oyunları. Harika bir oyun.
2019 39. kitabı
Mezopotamya üçlemesinin son kitabı ama beni en cok etkileyen oyundur.Cudi Dağ'ının eteklerinden yüreğimize akar Cudana'nın öyküsü.Öyle insanın içine işleyen replikler vermiştir ki yazar karakterlerine unutmak mümkün değil.Bilmediğimiz kalplerin memleketlerine,kumların ötesine,geyiklerin gizemine müthiş bir yolculuktu.Tesekkurler Murathan Mungan...

Murathan MunganYazar · 94 kitap
Murathan Mungan, 21 Nisan 1955'te İstanbul'da doğdu. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları, memleketi olan Mardin'de geçti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Aynı bölümde master'ını tamamladı. Ankara'da Devlet Tiyatroları'nda ve Istanbul'da Şehir Tiyatroları'nda 'Dramaturg' olarak çalıştı. 1987'de günlük gazete olarak yayımlanan Söz gazetesinde,'Kültür-Sanat Sayfası' editörlüğü yaptı. 1988'ten beri serbest yazar olarak çalışmakta ve halen Istanbul'da yaşamaktadır. 1991'de Remzi Kitabevi'ne 'Çilek' amblemli kırk kitaplık özel bir koleksiyon dizisi hazırlayarak bu diziyi yönetti. Mungan, çeşitli dergi ve gazetelerde şiirler, öyküler, metinler, deneme, eleştiri ve incelemeler yayımlayarak adını duyurdu. İlk kitabı 1980'de yayımlandı. Aynı zamanda ilk oyunuydu bu:Mahmud ile Yezida. Şehir Tiyatroları'nda çalışırken, 'Gençlik Günleri' adını verdiği daha sonra her yıl tekrarlanacak olan kapsamlı bir şenliğin yöneticiliğini yaptı; programlar sundu, yönetti. Murathan Mungan'ın sahnelenen ilk oyunu, Orhan Veli'nin şiirlerinden kurgulayarak oyunlaştırdığı Bir Garip Orhan Veli'dir. İlk kez 1981'de sahnelenen bu oyun, yirmi küsur yıl boyunca sahnelendi ve 1993'te kitap olarak basıldı. Yazarın Mezopotamya Üçlemesi adını verdiği ve üç oyundan oluşan üçlemesinin ilk oyunu Mahmud ile Yezida yurtiçinde ve yurtdışında birçok topluluk tarafından sahnelendikten sonra, profesyonel olarak ilk kez 1993'te Ankara Devlet Tiyatroları tarafından oynandı. Üçlemenin ikinci halkası olan Taziye ise, ilk olarak 1984'te Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir. 1992'de, halkanın üçüncü oyunu olan Geyikler Lanetler' in tamamlanmasıyla birlikte, Metis Yayınları, üçlemeyi oluşturan bu oyunları, üç ayrı kitap olarak aynı anda yayımlamıştır. 1994'te bu üç oyun bir yıl boyunca Devlet Tiyatroları tarihinde ilk kez olmak üzere arka arkaya Antalya Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmiş, gene aynı yıl Istanbul Uluslararası Tiyatro Festivali'nde, üç oyun ardı ardına tam 'on bir saat süren bir gösteri' olarak iki kez tekrarlanmıştır. 1999 yılında Ankara Devlet Tiyatroları yapımı Geyikler Lanetler, aynı yıl Berlin'de, uluslararası bir tiyatro şenliği olan 'Theater der Welt'e çağrılmış ve Schaubühne'de gösterilmiştir. Aynı oyun 2003 yılında Yunanistan'da Selanik Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Geyikler Lanetler oyununa kaynaklık eden yazarın Cenk Hikayelerikitabındaki 'Kasım ile Nasır' adlı öyküsü, 1994'te İtalya'da 'La Mamma Umbria'da sahnelenmiştir. Aynı öykü 2004'te farklı bir yorumla Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından sahnelenmiştir. Gene aynı kitapta yer alan 'Şahmeran'ın Bacakları' adlı uzun hikayesi, çeşitli topluluklar tarafından sahneye uyarlanmıştır. Yazarın Lal Masallar adlı öykü kitabındaki 'Muradhan ile Selvihan ya da Bir Billur Köşk Masalı' adlı öyküsü, 1987'de, ilkin Fransa'da, Lulu Menase yönetiminde Théater Des Arts de Cergy-Pontoıse'da, ardından Nurhan Karadağ yönetiminde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Sahnesi'nde sahnelenmiştir. Aynı öykü, Amerika'da Penguen Books'un 'Dünya Hikayeleri Antolojisi'ne seçilmiştir. Bosna-Hersek'te yayımlanan Türk öykücülerini içeren bir seçkideyse bu öykünün Boşnakça çevirisi yer almıştır. Yazarın gene Cenk Hikayeleri kitabında yer alan'Binali ile Temir' adlı bir diğer öyküsü, 1991'de Ankara Deneme Sahnesi tarafından, 1999'da ise Adana Tiyatro Atölyesi tarafından sahnelenmiştir. 2000'de yazarın bir öyküsü daha sahneye aktarılmış, bu kez de Beşinci Sokak Tiyatrosu, 'Dumrul ile Azrail'i, İstanbul Festivali'nden sonra, dünyanın önemli tiyatro festivallerinde, Avusturya, Almanya ve Tunus'un yanı sıra Hollanda'nın çeşitli kentlerinde sahnelemiştir. 2003 yılında Kopenhag'daki 'Bette Nansen Theater'da, yazarın 'Sayfadaki Gibi'adlı kısa oyunu, bazı Doğulu yazarları bir araya getiren ortak bir proje olan 'Bin Bir Gece' içinde yer almış, aynı oyun 2005 yılında İngiltere'de '1001 Nights now' adıyla Nottingham Playhouse'da sahnelemiştir. Murathan Mungan 1989'da, İngiliz yazar Nell Dunn'ın 'Steamin' adlı oyununu 'Kadınlar Hamamı' sahneye koymuştur. Mungan'ın döneminde Ankara İl Radyosu'nca seslendirilen iki tane de radyo oyunu vardır: Dört Kişilik Bahçe ve Öümburnu. Mungan bir tanesi filme alınan üç tane de film senaryosu yazmıştır. 1984'te Atıf Yılmaz tarafından filme alınan Dağınık Yatak'ın yanı sıra Dört Kişilik Bahçe ve Başkasının Hayatı adlı iki senaryosu daha vardır. Bu üç senaryo 1997'de üç ayrı kitap olarak aynı anda yayımlanmıştır. Gazete ve dergilerde İlk yazıları 1975'de yayımlanan Mungan, yirmi yıllık yazı serüveninin çeşitli ürünlerinden yaptığı bir derlemeyi kırkıncı yaşı nedeniyle Murathan'95 adlı bir kitapta toplamıştır. Bu kitapla birlikte başlayan özel toplama kitapları, şiirlerinden kendinin yaptığı özel bir seçmeyi içeren numaralanmış tek baskı olarak yayımlanmış Doğduğum Yüzyıla Veda ile sürmüş, bunu,13+1'de şiirlerini, 7 mühür'de kimi öykülerini bir kutu içinde bir araya getirdiği toplamlar ve Türk şiirinde şimdiden bir 'kült kitap' olmuş olan Yaz Geçer'in onuncu yılı nedeniyle yapılan büyük boy özel baskı izlemiştir. Ellinci yaşı için hazırladığı ve yalnızca 2005'te yayımlanıp baskısı bir kez daha tekrarlanmayacak Elli Parça kitabı da bu özel kitaplardandır. Beş bölümden oluşan ve her bölümü ayrı bir yazar tarafından kaleme alınan bir Bülent Erkmen projesi olarak 2004'te yayımlanan 5 peşe romanında da yer almıştır. Murathan Mungan, bu arada yabancı yazarların öykülerinden ve yazılarından oluşan çeşitli seçkiler yayımlamayı sürdürmektedir. İlk öykü seçkisi Ressamın Sözleşmesi'ni, daha sonra Çocuklar ve Büyükleri, Yazıhane, Yabancı Hayvanlar, Erkeklerin Hikayeleri ve Kadınlığın 21 Hikayesi adlı öykü ve yazı seçkileri izlemiştir. Bütünüyle özyaşamöyküsel bir malzemeden yola çıkan ilk anlatı kitabı Paranın Cinleri'ni 1997'de yayımlamıştır. Şiir ve öykü arası bir dil ve kıvam tutturduğu yazınsal metinlerini bir araya topladığı Metinler Kitabı ise, 1998'de yayımlanmıştır. Mungan'ın kimi şiirlerinin Kürtçeye çevirisinden yapılan bir toplam Li Rojhilate Dile Min (Kalbimin Doğusunda) adıyla 1996'da yayımlanmıştır. Mungan, bugüne değin çoğu 'Yeni Türkü' topluluğu tarafından seslendirilmiş olan şarkı sözleri yazmıştır. Yazdığı şarkıların Türkiye'nin önemli şarkıcıları, toplulukları tarafından yeniden seslendirilmesiyle oluşan ve 'tribute' sayılabilecek Söz vermiş şarkılar adlı 'cover' albümü 2004'te yayınlanmıştır. 2006'da bugüne dek yazdığı tüm şarkı sözlerini gene aynı ad altında bir araya getirerek kitaplaştırmıştır. Yazıları, şiirleri ve kimi kitapları bugüne değin İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe ve Hollanda diline çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayımlanmıştır. Murathan Mungan, 1985'ten bu yana İstanbul'da yaşamaktadır. İlk kitapları farklı yayınevleri tarafından yayımlandıktan sonra, 1986'da Remzi Kitabevi'ne, 1992'de de Metis Yayınları'na geçmiştir. Halen aynı yayınevindedir.