2019 48. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2019 14:11
Bu okuduğum kitapta bir kaç yazıdan ve hikayeden meydana gelmekte. Yer yer eski kelimeler olsa da anlatım tarzı sade ve gerçekçidir. Bazı hikayelerinde de bir tür fabl yaparak hayvanlar üzerinden insanlara mesaj vermeye çalışmaktadır.
Gönül TicaretiHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 2018618 okunma
2018 37. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2018 22:00
Günümüzdeki kadınların sorunlarına değinilmiş sanki o zamanlardan tahmin edipte yazmış gibi lakin sürekli kadınlar üzerinden konuyu ele almasını çok doğru bulamadım ama okunmaya değer bir kitap.
Gönül TicaretiHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 2018618 okunma
Gönül Ticareti- Hüseyin Rahmi Gürpınar
·128 syf.·
2020 61. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın okuduğum bütün kitaplarını gerçekten çok seviyorum, normalde Gönül Ticareti'nin incelemesini yapmayı düşünmüyordum öykü kitabıdır, okurken keyif alırım geçerim diyordum ama asla öyle bir etki bırakmadı bende. Ya öykü kitabı dediğin şeyin içinde bir tane de olsa sıradan, beğenilmeyen bir öykü bulunur. İlk defa bu kadar kusursuzunu okudum. İçindeki her bir öykü müthiş yazılmış. Genel olarak yazarımız kadın hakları, cinayet, yargılama ve gönül işleri üzerine yoğunlaşmış ve o kadar güzel bir şey ortaya çıkmış ki... Hüseyin Rahmi bütün kitaplarında 'medeniyet' kavramına ve bunun gerekliliğine değiniyor, bu kavramı kadın hakları ve cinayetleriyle harmanlıyor bu kitabında. Ve bir adam olarak yıl daha 1900 bile değilken bu tarz şeyleri yazması, anlatması ne kadar mükemmel bir yazara sahip olduğumuzu gösteriyor bize. Lütfen değerini bilelim, okuyalım, okutalım Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kitaplarını... İyi okumalar... "Niçin bu cinayetler bu kadar sık oluyor? Çünkü katil hafif bir cezayla, yahut da cezasız kurtulacağından emindir."
Gönül Ticareti (Cep Boy)Hüseyin Rahmi Gürpınar · Karbon Kitaplar · 2019618 okunma
2022 105. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2022 01:59
Hüseyin Rahmi Gürpınar olduğu için hiç içeriğine bakmadan almıştım. Meğerse öykü kitabıymış. Ben pek öykü okumayı sevmem. Ama sizi temin ederim ki romancılığı kadar öykücülüğü de harika. Şimdiye kadar okuduğum romanlarındaki esprili dili yok fakat Gürpınar'ın farklı yönlerini keşfettim. Mesela hayvan sevgisi... Ben çok beğenerek okudum, sizlere de tavsiye olunur.
·168 syf.·
2024 267. kitabı
Gönül Ticareti (Cep Boy) Hüseyin Rahmi Gürpınar Hüseyin Rahmi Gürpınar 'ın kaleminden 1.5 yıl sonra okuduğum ilk kitap ben kitabı roman zannederek aldım ama kitap kadın/erkek münasebetleri, cinsellik ve yasak aşk ağırlıklı ve de insanların hayvanlar ile kurduğu dostluk bağına ilişkin çeşitli 14 tane hikayeden oluşuyordu ben kitabı ilk başta çok beğenmiştim yani ilk 5-6 hikayede yaptığı sorgulamalar, toplumun ahlâkî çöküşü, yasak aşklar ve aldatma üzerine yaptığı sorgulamaları cidden beğendim ama sonrasında bazı İslam'a mugayir sözler hoşuma gitmedi, yine diğer hikayeleri de çok beğenemedim ondan dolayı 5/10 puan verdim. Birde "papazın eşeği" adlı hikaye de yıllardan beri halk arasında anlatılan bir hikayedir bu hikaye cidden Hüseyin Rahmi'ye mi ait yoksa halk anlatılarından alınıp da mı hikayeleştirilmiş bilemedim... Eğer yasak aşklar, aldatmalar, ahlaksızlar irdelenirken İslam'a aykırı sözler olmasa daha yüksek puan verirdim...
2022 20. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2022 00:14
Genel olarak kadın erkek ilişkilerini ele alan Hüseyin Rahmi Gürpınar bu eserinde okuyucuyu sıkmayan kısa ama manidar hikayelere yer vermiş. Yazarın ve eserin zamanı geçmiş gibi dursa da olaylar, durumlar, yaşananlar ve çıkarılan sonuçlar dünyanın güncel konuları gibi hiç bir eskimişlik göstermemektedir. Günümüzün sorunlarını ele aldığı gibi ele alındığı dönemin özelliklerineve Hüseyin Rahmi Gürpınar düşünce yapısına da çokça yer vermiş . İnsan ilişkilerinde gündemin hiç değişmedigini gözler önüne sermiş gibi.
Gönül TicaretiHüseyin Rahmi Gürpınar · Karbon Kitaplar · 2016618 okunma
2022 15. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 17:54
İçerisindeki öyküler birbirinden bağımsız bu yüzden de istediğiniz aralıklarla okuyabilirsiniz. Ben sınavım olduğu için 2 ayda okudum. Bu gibi durumlara karşı okunabilir. Kitap gayet güzel, alıştığımız Hüseyin Rahmi Gürpınar tarzında. Yine müthiş espiriler ve konularla zaman zaman ağlatan zaman zaman da güldüren öykülerle donatılmış (özellikle "kedim nasıl öldü?" ve "Kırço" beni çok üzdü.)
2021 18. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar'dan içinde 11 tane öykünün bulunduğu ilginç bir kitap. Birkaç saat süren yolumda arkadaşım oldu. Eski İstanbul'da yaşanmış bir kaç tane ilginç öykü. Öyküler genelde birbirinden memnun olmayan karı kocalar, kocasını aldatan kadınlar üzerine. Ben pek fazla sevmedim Tımarhane ve Kırço dışında, onlar güzeldi. Ama dileğen okuyabilir.
En sevdiğim yazar-Hüseyin Rahmi Gürpınar
2024 7. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2024 13:55
Dünya ne kadar büyük devrimlerle altüst olursa olsun, dünyada erkek daima hâkim, kadın daima onun emir eridir. Kocan, kardeşin, oğlun tepende birer küstah âmirdirler. Hayat piyasasında kadının değeri düşüktür. Her gün sokaklarda kıskançlık vahşetiyle kocaları, amant’ları tarafından bıçaklanarak cesetleri kaldırımlara serilen kadınların felaketlerini gazetelerde okumuyor musunuz? Bu sayısız vakalara karşın hiçbir erkeğin sehpada cinayetinin cezasını çektiğini işittiniz mi? “Onun yaşayan yanı; romancı yeteneği, kahramanlarını kişileştirmedeki ustalığı, Türk dilini nefis bir halk mizahıyla yoğurabilişi, Türk sokağını, Türk mahalle konuşmalarını ilk defa şaşılacak bir yoğunlukla Türk romanına getirebilmiş olmasıdır. Toplumun geçiş döneminde rastlanan bütün aksaklıklara parmak basmayı bilmiştir. Alafrangalaşmakta olan bir ortamın sivrilikleri, batıl inançlar, aile uyumsuzlukları, kuşak çekişmeleri romanlarının başlıca temalarını teşkil eder. Hüseyin Rahmi, tipik bir İstanbul yazarıdır.” Romanlarında sıkça karşılaştığımız aile içi hesaplaşmalar, karıkoca anlaşmazlıkları, Gönül Ticareti’ndeki öykülerde de bolca işleniyor. Yazarın 1930’ların sonlarında yazdığı öykülerle bu tarihten otuz-otuz beş sene önce yazdığı öykülerin bir araya getirildiği bu kitap, Hüseyin Rahmi öykücülüğündeki geçişleri, aşamaları göstermesi bakımından da önemli.
·160 syf.·
2025 253. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bu kitabı bir öykü kitabı. 1864-1844 yılları arasında yaşayan Hüseyin Rahmi Gürpınar, bu öykü kitabını ilk kez 1939 yılında yayımlamış. İçinde eski ve yenilerinin de bulunduğu toplam 13 öykü yer alıyor. Öykülerin hepsini beğendim diyebilirim. Kadın hakları ve hayvan(kedi-at) sevgisi temalı öyküleri ve yazarının halk mizahı kullanmaktaki ustalığı nedeniyle ile beğeniyi hak ediyor "Gönül Ticareti".

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...