Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kadınlar, Tarih, Feminizm

Gösteriş

Carol Dyhouse

Gösteriş Gönderileri

Gösteriş kitaplarını, Gösteriş sözleri ve alıntılarını, Gösteriş yazarlarını, Gösteriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Elmas çifte; hatta çelişkili bir mesaj taşıyordu: Bir yanda kalıcı aşk, saflık ve sadelik, diğer yanda muazzam bir maddi başarı.
1930'lar Hollywood gösterişinin yadsınamaz mirası, bir kadın olarak görünmenin, var olmanın ve yaşamanın yeni yollarını ortaya koymuş olmasıydı. Sinema tarihçisi Annette Kuhn'un sözleriyle 1930'lar Hollywood'u, "kadın ne olabilir sorusunun hayali sınırlarını genişletti."
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
GÖSTERİŞ: KADINLAR, TARİH, FEMİNİZM / CAROL DYHOUSE İndirimde görüp, adı ve kapağı ilgimi çektiği için almıştım, uzun süredir okunmayı bekliyordu. Mart ayı gelince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için okunacak en uygun kitaplardan biri diyerek okudum. Carol Dyhouse, sosyal tarihçi, Sussex Üniversitesi'nde tarih profesörüdür. Dyhouse
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Birileri Tarafından Şekillendirilmiş benlik "GÖSTERİŞ"
Gösteriş nedir gerçekten? Kadınların ataerkil düzene sakince boyun eğmesi mi yoksa tam tersine bu düzeni kendi silahıyla vurarak erkek egemen sisteme bir meydan okuması mıdır? Yazar özellikle tüketim çağının korkunç derecelere ulaşmaya başladığı 20. Yüzyılı baz alarak kadınlığın, kadın bedeninin sergilenmesine dikkat çekiyor. kaynak olarak tekstil müzelerini dönemin moda dergilerini, Hollywood filmlerini araştırıyor. Biraz magazin vari olsa da güzel incelemeler var. Kişisel görünüme ölçüsüz değer vermeyi sürdürdüğümüz ve bu değer üstüne ticaret yapan dev endüstrileri, yani tüketici odaklı kozmetik, moda ve tedavi endüstrilerini ayakta tuttuğumuz sürece hakiki olmayan yapmacık bir insan karakteri doğurmuş olacağız hem bedenen hemde ruhen. Birileri kadınların hassas noktalarını güzellik algılarını çok iyi biliyor ve onları kullanarak maalesef kendilerine yabancı birer meta yapıyor. günümüz feminizminin tam da bu konuda sesini yükseltmesi gerekirken sonu olmayan erkek düşmanlığına sürükleniyor olması üzücü açıkçası. Hemcinslerinize de belli bir oranda güvenmemeniz gerektiğini anladığınızda umarım geç olmaz.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
Rubinstein' ın Valaze cilt kreminin ilk reklamlarından biri, "güzellik güçtür" diyordu.
Viktoryen lady mütevazılığı geleneğiyle yetişmiş kadınlar için kozmetik kullanımı kabul edilebilecek bir şey değildi. Ancak kozmetik 1920'lerde moda oldu. Graves ve Hodge'a göre moda "genelevden sahneye, oradan Bohemya'ya, sonra sosyeteye ve sosyete hizmetçilerine, değirmenci kıza ve son olarak da banliyö kadınına" yayılmıştı.
Reklam
Tipki The Cinema Today'den [Bugün Sinema] (1939) D. A. Spencer ve H. D. Waley'nin dikkat çektiği gibi: "Ortalama bir insan için hayattan almak istediği şeyle hayatın gerçekte sunduğu şey arasında kayda değer bir uçurum vardır. Bu uçurum hayal kurarak bir nebzeye kadar kapatılabilir ki pek çok sinema filminin hayal kurmayı kolaylaştırdığı da bir gerçektir." İkiliye göre eğlence amaçlı kurgu, bastırılmış tutkular açısından önemli bir emniyet supabı oluşturuyordu. Bu anlamda sinemaya gitmenin toplum üstünde istikrar sağlayıcı bir etkisi vardı. Ancak herkes bu konuda hemfikir değildi.
Sayfa 73 - Can yayınlarıKitabı okudu
Glyn'e göre "işte o" hem erkeklere hem de kadınlara atfedilebilirdi: Sadece cinsellikle ilgili bir nitelik değil aynı zamanda "güçlü bir romantik çekicilik"ti. Hayvanlar âleminde Glyn'in dediğine göre "işte o" niteliği en güçlü kaplanlarda ve kedilerde görülebilirdi. Bu hayvanların ikisi de "büyüleyici, esrarengiz ve hayli söz geçirilmez"di. Halk "işte o "yu -tıpkı İngilizcedeki oomph gibi-temel cinsel cazibe şeklinde okudu.
Sayfa 22 - Can yayınlarıKitabı okudu
272 syf.
·
Puan vermedi
Gösteriş, tarih boyunca ticari bir meta olmasının yanında, kadın kimliğinin daha görünür kılınmasında da etkili sofistike bir araç olarak tanımlanıyordu. Oldukça ilginç bir tarihi var. 19. y.y'da bu kelime ilk olarak büyücülüğe ya da sihirli bir cazibeye benzer bir anlamda kullanılıyordu. Sadece kadınlara özgü bir kelime de değil üstelik erkekler de bu terimi eşyalar, mekanlar ya da yaşam tarzları üzerinden ifade edebiliyorlar. Kadın dişiliğinin bir tür çekicilikle özdeşleştirilen tarafına yatkın olan tarihi geçmişi, günümüzde de güncelliğini korumaktadır bence. Ataerkil düzenin karşısında olan bakış açılarıyla, feminist bir pencereden farklı şekillerde ele alınan bir kavram aynı zamanda. Tüketim kültürünün içinde de yer bulan gösteriş kavramını özellikle kadınlara yönelik satış yapan firmalar bunu bir araç olarak kullandılar. Özellikle ürünlerinin satışında etkili olan reklamlarında bu kavramı yerleştirdiler. Günümüzde de hâlen bu çok önemli bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu kavram üzerinden giderken kadının tarihsel yerini de görmekteyiz. Aynı zamanda özgürleşme kavramına da aynı güzergahta rastlıyoruz. Dünyadaki büyük ekonomik krizlerden, sinemaya kadar gösteriş kavramının toplum içerisindeki gidişatının özellikle kadınların merkez alındığı oldukça detaylı bir inceleme olmuş. Gösteriş günümüz dünyasında maalesef popüler bir kavram.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
Cazibenin bir kadının ekonomik potansiyelinde kilit rol oynadığı yönündeki bariz telkinin yanı sıra büyük buhran sırasında gerçeklerden kaçışa duyulan büyük ihtiyaç, gösterişin altın çağı için gerekli sahneyi hazırladı. İcrayı ise Hollywood gerçekleştirdi. Giderek büyüyen Amerikan film endstürisi yeni bir kadın kahraman ya da antikahraman yaratmıştı: arayış içindeki gösterişli kadın.
Reklam
Elizabeth Arden tarafından işletilen sağlık ve güzellik sığınağı Maine Chance'de çok sayıda egzersiz makinesi vardı ve çalıştırıcılardan biri, "Burada yeryüzündeki her şişman kıçın hayallerine uygun bir işkence aletimiz var," diye övünüyordu
272 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yeni özgürlükler çevre­sinde pek çok huzursuzluk yaşanıyordu. Edebiyatta sine­mada da bu özgürlüğün tadını çıkardığı resmedilen kadın kahramanlar genelde kendilerini ortaya koymanın bedelini ödüyorlardı.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
Herkes hakettiği kadar Yaşar... Sen ise sevildiğin kadar yaşarsın
149 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.