Julio Cortazar
“İdoller saygı ister, hayranlık, ilgi ve tabii kıskançlık yaratırlar. Cortázar çok az sayıda yazarın yapabileceği şekilde tüm bu duyguları uyandırdı ama en önemlisi, daha da ender bulunan bir his uyandırdı: düşkünlük. O, belki hiç çaba göstermeden, kendini tüm dünyaya sevdiren tek Arjantinli oldu.” GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ Belki de Cortázar’ın en sıradışı eseri olan Gözlemevi, yılanbalığının yaşam döngüsünden yola çıkıp 18. yüzyılda bir Hint sultanının Caipur’da yaptırdığı olağanüstü Gözlemevi’nin yapısından görünümlere atlıyor. Yazara göre bu mimari harikası yapının asıl işlevi, gökbilimsel gözlemler yapmak değil de, içinde dolaşan kişinin rüyalarına eşlik etmektir belki de. Cortázar’ın bu esrarengiz yaratıdan çektiği muazzam fotoğraflar, caddeler, okyanuslar, gece vakti gökyüzü, nehirler gibi metin içindeki farklı imgelerle iç içe geçerek kendine özgü bir rüya mantığıyla bütünlenen bir dil senfonisine dönüşüyor. Neden göç ettiğini bilmeyen bir yılanbalığı gibi, okurlar da bu gerçeküstü akımın içine çekilerek varoluş serüvenine ortak oluyorlar. “Cortázar okumamış insan bir kader kurbanıdır. Eserlerini okumamak korkunç sonuçları olan, sinsi ve ölümcül bir hastalıktır. Hiç şeftali yememiş bir insanın durumu gibi. Kişi yavaş yavaş mutsuzlaşır...ve büyük bir ihtimalle azar azar saçları dökülür.” PABLO NERUDA
Kitabın Konusu:
72 sayfa

Puan vermedi
Kitabın arkasında benim de çok sevdiğim bir sözü var Pablo Neruda'nın: "Hayatında hiç Cortazar okumamış birisi hiç şeftali yememiş gibidir, onun eserlerini okumamış olmak sinsi ve ölümcül bir hastalığa yakalanmış olmaktır". Julio Cortazar gerçekten Marquez'in söylediği gibi bütün dünyaya kendini sevdiren tek Arjantinli mi oldu
9/10 puan verdi
Cortazar: “Türümüze miras, okullara ders, doğuştan uykusuzlara şifa”
Bu Cortazar’ı okumaya başlamak için hem çok uygun hem de ma uygun bir kitap. Na uygun, çünkü “vay be, ne edebiyat ama” dedirtecek bir metin değil. Çok uygun, çünkü bir yazarın kafasının nasıl çalıştığını, hayal gücünün nerelerden nasıl beslendiğini anlamak için iyi bir kaynak. Yılanbalıklarının yaşam döngüsüyle 18.yy da Caipur’da yapılan bir
Puan vermedi
Yazarın okuduğum ilk eseri. Kitaba baktığımızda Hint Sultanı Cai Sing’in Caipur’da yaptırmış olduğu gözlemevinin yazar tarafından çekilmiş siyah-beyaz fotoğrafları bulunuyor. Hint Sultanı gözlemevi aracılığıyla göklere duyduğu ilgi ve merakı gidermek için araştırmalar yapıyor. Yazar göğü, yıldızları ve gökbilimiyle alakalı şeyleri bizim anlayabilmemiz amacıyla somutlaştırarak yılan balıkları üzerinden anlatıyor. Yılan balıklarının doğumu, yaşayışı, hayata dönük hareketlerini anlamlandırarak bize varoluşa farklı yönden bakmamızı sağlayan bir bakış açısı sunuyor. Güzel bir kitap, çoğu yerin altını çizerek kendimce yorumladım. Okunabilir yazarı da sevdim:) Herkese iyi okumalar...
Puan vermedi
Selam. Julio Cortazar'dan okuduğum dördüncü kitap Gözlemevi oldu. Hem okunuşu hem de ilgiç anlatımı ile okuduklarım arasında en zorlandığım eseri oldu. Daha önce iki öykü kitabını ve de bir anlatı'sını okumuştum. Yılanbalıklarının yaşam döngüsünü ince detayına kadar oluşumunu, gelişimini, yaşam mücadelesini anlatırken bir yandan da 18.
7/10 puan verdi
Çok fazla etkilendiğim bir kitap olmamakla beraber zaman kaybı demeden okudum. Şöyle uyku tutmayan bir gecede bir çırpıda okunup raftaki yerine koyabilirsiniz. İyi okumakta
7/10 puan verdi
İlk önce bir uyarılma safhası vardır, onları harekete geçiren bir haber ya da bir parola gibi bir şey: sazlıkları,gölcükleri,on sekiz yıllık kaya havuzlarını terk et,geri dön.
8/10 puan verdi
Yazar kitabında olağanüstü bir gözlem evini anlatıyor. Ama tabi sıradan bir şeyi anlatır gibi değil.. Yılanbalıklarının oluşum şeklinden adım adım gelişimlerini, üremelerini, sığındıkları yerleri, avlanmalarını derken bütün yaşam sürecini bu gözlemevinden izlermiş gibi ayrıntılarıyla anlatıyor. Öyle bir gözlemevi ki sadece yılanbalıklarının değil aynı zamanda diğer bütün canlıların yaşam evrelerini de gösterebiliyor size. Bu güzel edebi anlatımını birde fotoğraflarla tamamlıyor. Muazzam fotoğraflar eşliğinde anlatımı daha da zenginleşip oldukça akılda kalıcı bir eser halini alıyor. • Yazarın edebi bilgisini ve ustalığını daha önce bir çok yerde görmüş ve okumuştum. Bu eseriyle yazarla tanışmak istedim ki bence çok doğru bir seçim. İnce bir eser olmasına rağmen özgünlüğünü çok iyi hissettiriyor. Yazarla tanışılmasını tavsiye ederim, keyifli okumalar ‍️
Puan vermedi
Hayatımda hiç yılan balığı görmedim ama görsem tanırım. Hem şekli bana bir fikir verir hem de bu kitabı okumuş biri olarak yılan balıklarına aşinayım. Gözlemevleri de dikkatimi çeker. Orda oturup dışarıyı izlemenin tadına varmak benim için en büyük ödüllerden biri olurdu. Günlerce bir gözlemevinde oturup dışarıyı seyredebilirim. Julio Cotazar sayesinde hem yılan balıkları hem de gözlemevleri ile ilgili bambaşka bir bakış açısı kazandım. Ufkum açıldı. Bir kader kurbanı değilim artık.
Puan vermedi
2022 yılında muhteşem bir kalemle tanıştım. Julio Cortázar’ın eserlerine sık sık yer vermeyi düşünüyorum. Pablo Neruda onun için “Cortázar okumamış insan bir kader kurbanıdır. Eserlerini okumamak korkunç sonuçları olan, sinsi ve ölümcül bir hastalıktır. Hiç şeftali yememiş bir insanın durumu gibi. Kişi yavaş yavaş mutsuzlaşır… ve büyük ihtimalle azar azar saçları dökülür.” diyor. Gözlemevi yazarın belki de en sıradışı eseri. Yılanbalığının bir evrim mucizesi olan yaşam döngüsünden yola çıkıp Caipur’da bulunan bir Gözlemevi’nin görünümlerine geçiyor. Kendi çektiği fotoğraflar ile ilerleyen metinde Saragossa Körfezi’nde doğup çeşitli başkalaşımlar geçiren ve zor yollar kateden bir yılanbalığının neden göç ettiğini bilmediği gibi okurlar da gerçeküstü bir varoluş serüvenin içerisinde buluyor kendini. Gözlemevi ve yılanbalığı metaforları ile bir rüyanın içinde ilerliyoruz. Bu mimari yapıdan gözlemlenen yıldızlar ya da yılanbalıklarını okurken aslında insana kafa yoruyoruz; müzikten, aşk kavgalarından, mevsimlerin ritimlerinden gelen bir şeye, benzerliğin süngerde, ciğerde, kalbin kasılmasında sezdiği bir şeye, sözcüklere geçmemiş kelimelerle başka bir anlayışa doğru yönelmeyi kekeleyen bir şeye.
8/10 puan verdi
Gözlemevi
Bu yazarın okuduğum ilk kitabı. Sanırım şanssızlığımda anlaşılması en zor kitabı ile başlamam. Kitabı okurken ilk bölümde yılan balığını anlatınca hiç bir bağlantı kuramadım bol bol imgeler felan . Kitabın sonuna doğru yazarın nelere dikkat çekmek istediğini vurucu cümleleri ile anlamaya başladım. Sonuna doğru haaaaa şimdi anlamaya başlıyorum sanırım dedim. Sonra kitap bittikten sonra t24 de kitap ile ilgili yazılmış köşe yazısını okudum tam oturdu düşünceler kafamda. Adam iyimiş demeye başladım. Benzer bir şeyi Kafkayı okumaya başladığım da düşünmüştüm. İyi okumalar .

Julio Cortazar
Julio CortazarYazar · 23 kitap
1914’te Brüksel’de doğdu. Arjantin’de öğrenim gördükten sonra, öğretmenlik ve çevirmenlik yaptığı sıralar, Perón hükümetinin uygulamalarından duyduğu düş kırıklığıyla ülkesini terk ederek Paris’e yerleşti. 1981’de Fransız uyruğuna geçti, ama Arjantin yurttaşlığından da ayrılmadı. 1950’li yıllarda yayımlanan Hayvan Öyküleri, Oyunun Sonu ve Gizli Silahlar adlı öykü kitaplarını 1963’te yayımlanan Seksek adlı romanı izledi. Bugün yazarın başyapıtı sayılan Seksek, geleneksel romanın olay örgüsünü altüst eden, belirli bir sona bağlanmayan açık uçlu bir romandı. Cortázar’ın öteki önemli yapıtları arasında Manuel’in Kitabı ve Mırıldandığım Öyküler sayılabilir. Edgar Allan Poe’nun yapıtlarını İspanyolcaya kazandıran Cortázar, son yıllarında kendini insan hakları davasına adadı ve UNESCO’da çalıştı. 1984’te Paris’te öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.