2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 02:35
Kitabı farklı bir yayından okudum başta biraz yordu, ama daha sonra ilgimi çekmeye başladı. Gülme eylemi nedir ? Neden güleriz ? Gülme eyleminin özünde ne vardır ? Okudukça sorular artıyor. Her şeyden önce insan vardır gülme eyleminin içinde, gülmek doğanın bir hediyesidir biz insanlara. Başta kötü olan gülme eylemi zamanla yerini iyiliğe ve denge kurma görevine bırakmıştır. Bu hediyenin kıymetini bilelim..
GülmeHenri Bergson · Dergah Yayınları · 2017984 okunma
Gülme, komiğin anlamı üzerine..
2022 24. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2022 23:09
Üniversitede görevli bir hocamız kitabın usul kitabı olduğunu söyledi. Epey övdü. Kitap hakkında konuşurken başka bir hocamız da kitaptan çok sayıda alıp hediye etti. Kitapla tanışmamın geri planı bu şekilde. Gelelim kitabın bendeki izlenimine. Kitapta dikkat çekici tespitlerin olduğunu fark etmedim değil. Ama bu kadar uzatılması beni pek mutlu etmedi. Bir süre sonra yazarın orta sahada top çevirdiğini düşünmeye başladım ve kitabın sonunda da bu fikrim değişmedi. Gülmenin felsefesi yeterince işlenmiş diyebilirim. Kitabı tavsiye etmiyorum. Zaman kaybı dediğim kitaplardan biriydi.
2020 56. kitabı
Gülme 21.03.2020 Düşene neden güleriz?Bizi güldüren düşme ile oturma arasında ki o bir adım mıdır? Gülme olayına felsefik yaklaşan bir çalışma.Yazarı tanıma açısından faydalı bir deneme.Don Quichotte(Fransızca) yine karşımıza çıkıyor. . Marcel Proust'un kuzeni ile evlenen yazarın bu yakınlığı Geçmiş Zamanın İzinde etkisini gösterdiği belirtilmiş.Diğer etkilediği yazar ve eser,George Bernard Shaw'ın Metuşelah'a Dönüş kitabı. . Gülünç olanlar kendilerinin gülünç olduklarını bilmezler. . İnsan vücudunun durum,jest ve hareketleri bize basit bir mekaniği hatırlattığı nispette gülünçtürler. . Gülme,hiçbir şeye varmadığı ansızın belli olan bir beklemeden gelir.(Kant) . Çok kere derler ki bizi güldüren şey,insanların küçük kusurlarıdır.Belki de bir kusurun hafif olması güldürmüyor da bizi güldürdüğü için hafif geliyor.
Gülmek Yaşamak mı
2025 14. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 20:33
Gülmenin felsefesi ve psikolojik nedeni üzerinde sebepleri ve tiyatro, sinema alanında ki meziyetleri ve nedenleri? Her güldüğümüz de mutlu muyuz?
2020 40. kitabı
Okunma: 26 Mart 2020 23:02
Gülme'nin felsefesinin yapılabileceğini düşünmezdim. Henri Bergson felsefesiyle birlikte daha çok bizi güldürenin ne olduğunu edebi eserlerden verdiği örneklerle desteklemiştir. Fakat espriler kelime üzerindense dilden dile geçişte (bunu Bergson da ifade etmiştir) kaymalar ve anlam yitimlerine uğrayabilir. Umarım bir gün Türkçe dilini dikkate alarak Gülme'nin felsefesini yapabiliriz ve güldüklerimizin malum filmlerce veya malum kişilerce ifade edilen aptalca küfürler olmadığını anlarız.
2022 3. kitabı
Kitabı, Kemal Sunalın yüksek lisans tezinin kaynakçasındaki kitaplardan gördüm. Gülme üzerine söylenen her şeyin günümüzde de geçerliliğini kaybetmediğini söylemek isterim. Neye güleriz ve güldürürüz ? Nasıl güleriz ve güldürürüz ? Neden güleriz ? Kimlere güleriz ? Kimler güldürür ? Güldürü üzerine bir öğretilerin olduğu bir kaynak.
2025 788. kitabı
1859-1941 arasında yaşamış Fransız filozof Henri-Louis Bergson, özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında etkili olmuştur. Düşünür yazdığı bu kitapla “Gülme” eyleminin psikolojik/toplumsal/felsefi yönü üzerinde durarak bu eylemin bireyin toplumdaki bireylerin genelinin sahip olduğu görünüme zıtlık teşkil edecek görünüm/konuşma/vurgulama/imaj gibi hallerinin seyredende bıraktığı etki olduğunu veya genele aykırılık teşkil eden ufak farklılıklara toplumun diğer fertlerinin verdiği ceza şeklinde anlamlandıran düşünür gündelik hayattan,tiyatrodan,roman kahramanlarından bolca örnekler vererek konuyu somutlaştırmaya çalışmıştır. Gülme üzerine keyifle okunabilecek bir kitap. “Neden gülüyoruz?” sorusunun cevabını bulmak için mutlaka okuyun.
2023 8. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2023 00:34
Okurken tekrar tekrar baktığım kısımlar oldu, bolca tanım olduğundan dolayı akıcılığı düşük bir kitaptı. İncelemeye gelecek olursak; "Gülme" kitabı, mizahın derinliklerine inen bir düşünce deneyimi sunar. Bergson, gülmenin nedenlerini, doğasını ve etkilerini analiz ederken, okuyucuya düşündürücü bir yolculuk sunar. Kitap, gülmenin sıradan bir eylem olmadığını, insan doğasının özgün bir yansıması olduğunu gösterir. Bergson, gülme olayını keskin bir zeka ve özgün bir gözlemle incelerken, komik olana dair derinlemesine bir anlayış sunar. Gülme ile ilgili teorilerini örneklerle destekler ve insanın tuhaf, absürt ve alışılmadık olanı neşeli bir şekilde algılayışını açıklar. Bu kitap, gülme fenomenini anlamak isteyenler için zengin ve düşündürücü bir kaynaktır.
2022 3. kitabı
Biraz sorgulayıcı az biraz şaşırtıcı biraz da sıkıcı sebebi ise deneme türü olması değildir elbet ama sanırım ben deneme sevmiyorum. Yine de okuduğum kitabı yarım bırakmak istemedim. Gülme eyleminin sebepleri neden güldüğümüzün nelere güldüğümüzü nelere gülmemek gerektiğini dile getirmiş kitap. Bazı sözlerinin altını falan çizdiğim için iyi geldi ama okumak isteyenlere okumayın sakın da demem elbet ️
2022 65. kitabı
bergson bu eserinde, gülmenin kendisi üzerine, yani tam olarak gülmenin kendisine odaklanmak yerine, gülmeyi kışkırtan etkenlerin üzerinde durmaktadır. gülmeyi harekete geçiren nedir, gülmenin itkileri nelerdir? kısacası aslında neden güleriz? bu denemelerde mühim olan gülmenin etkileri üzerinde değil, fekkat gülmenin süreci üzerinde durmaktır. bergson'a göre gülme, öznel bir eylem olabileceği gibi aynı zamanda toplumsal bir çemberin içine de yerleşebilir

Henri BergsonYazar · 22 kitap
Temel İlkeler: Temel eserleri arasında Essais sur les Donnees immediates de la Conscience (Bilincin Dolayımsız Verileri Üzerine Denemeler), Matiere et Memoire (Madde ve Bellek), Les Deux Sources de la Morale et de la Religion (Ahlak ve Dinin İki Kaynağı) ve L'Evolution creatrice (Yaratıcı Evrim) gibi kitaplar bulunan Bergson, Almanya'da doğup gelişmiş olan idealist felsefenin Fransa'daki temsilcisi olarak tanınır. Aynı zamanda, süreç felsefesiadı verilen felsefe türünün de en önemli temsilcilerinden olan Bergson, pozitivizmin ya da oldukça dar bir çerçeve içinde kalan bilimsel yorumların iddialarına şiddetle karşı çıkarken, insani ve tinsel değerlerin önemini vurgulamıştır. O, işte bu çerçeve içinde, 20. yüzyılda gelişen akla karşı başkaldırının önemli öncülerinden biri olmak durumundadır. Sezgiciliğin ( entüisyonizm) de kurucusudur.