Hababam Sınıfı

Rıfat Ilgaz
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

516 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı kitabıyla ilgili bir röportaj verirken “Nasıl bu kadar güldüre bildiniz?” sorusuna şöyle cevap verir: “Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlarmış. Bunun üzerine aileler de o saatte sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasında bürünmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşurmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük.”
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
463 syf.
9/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
~hababam sınıfı~
Kitabı okunurken çok zevk aldım. Kitabın bazı bölümlerinde sesli güldüğüm bile oldu... Kitabı okumak isteyen arkadaşlar, televizyonda izlediğimiz Hababam Sınıfı ile kitap arasında çok fark var. Bence kitabı da okuyun. Emin olun ki kitaptan da ayrı zevk alacaksınız. ( Kitabı okumayı düşünen arkadaşlar dikkat!!! aşağıda yazanlar aşırı derecede SPOİLER içerir. ) Gelelim film ile kitap arkasındaki farklara : - Kitapda ki İnek Şaban karakteri mavi gözlü,gözlüklü ve çalışkan bir öğrencidir. - Filmde ki öğrenciler zengindir, kitaptaki öğrenciler ise bursla okuyan öğrencilerdir. - Kitapta sınıfın ele başı Tulum Hayri'dir ve genel olarak kitapta en çok bahsi geçen kişi odur. - Kitapda Damat Ferit ve Hafize Ana karakterleri yoktur... - Film de yatakhanede altına işeyen öğrenci İnek Şaban'dır, kitapta ise Sidikli Turan'dır. - Filmde kafatası ile korkuttukları kişiler kız öğrencilerdir, kitapta ise İnek Şabandır. - Film de öğrencilerin anlaşamadığı kişi Kel Mahmut'ken kitapta ise okulun müdürüdür. Ve son olarak film de Kel Mahmut bekardır ve öğrencilerle yurtta kalır, kitapta ise evlidir ve öğrencilerle yurtta kalmaz...
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20043,245 okunma
516 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Filmini izlediğimizde , kitabını okuduğumuzda tekrardan lise yıllarına dönmek istediğimiz ölümsüz bir eser. Her yaştaki insanın severek okuyacağı ve öğretmenlere şaka yaparak takılan öğrenciler yaramaz tembel ve hayta olsalar da asla öğretmenlerine saygısızlık yapmadıklarını el kaldırmadıklarını küfür etmediklerini görüyoruz. Türk insanın o dönemin profilini okuyoruz. Şimdiki profillerden çok uzak. Sevdiklerinize hediye edin bu kitabı. Okuyun okutun.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
516 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Filmlerini defalarca izlemiş olmama rağmen kitabını okumak ayrı bir güzeldi. Kitapla filmin arasında ufak tefek farklılıklar olsa da beğenerek okudum. Kitabı okurken gözlerim filmde yer alıp kitapta göremediğim karakterleri aradı her bir satırda. Büyük küçük herkes okumalı bence pişman olmaz okuyanlar da zaten.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20163,245 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Hepimiz ölen eğitim sistemine bakıp güldük.
kütüphane içine öyle göz gezdirirken ben bu kitabı neden eklemeyi unutmuşum ki dedim. Halbuki Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri "Hababam Sınıfı" öyle unutulacak bir kitap degildir. okurken cok fazla keyif aldığım,nükteden yerlerin de altını bolca çizdiğim bir kitaptır kendileri. Ilgaz'ın, bozulan otoriter ve kalıplara dayalı eğitim sisteminin çatlaklarından o zamanki topluma ve suanki bizlere bakıp "ağlanacak halinize gülüyorsunuz be kardeşim." dedigine adım gibi eminim. bu sebepten olmalı ki onun: "Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlarmış.Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlar ve idam vakitleri panayır havasına bürünürmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş.Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük.’’ demesini gayet yerinde buluyorum.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
Rıfat Ilgaz
Bu kitap ile alakalı Rıfat ILGAZ'ın güzel bir anısı var. Rıfat ILGAZ, "zamanında idamlar sabaha karşı yapılır ve herkes idamı seyretmek için giderlerdi. Bu sebeple belli bir zamandan sonra esnafta idam yapılacağı saatte dükkanlarını açmaya rızıklarını kazanmaya daha erken saatte başlarlardı. Zamanla idamlar bir panayır havasına büründü. Bir insanın öleceği günde herkes gülüp eğleniyordu. Bende eğitim sisteminin ölümünü kaleme aldım ve herkes gülerek okudu.."
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
516 syf.
9/10 puan verdi
Filmleri o kadar çok izledim ki neredeyse kareler kanlı canlı aklımda oynatabiliyorum. Televizyonda gezerken görsem hala tekrar izlerim. Kitabını okuyunca önceki düşüncelerimde biraz değişti. Filmde kitaba çok haksızlık edilmiş. Özellikle hababam sınıfına karşı yapıldığını düşünüyorum. Çok önemli bazı karakterleri almamışlar. İnek şaban ve tulum hayri karakterini basitleştirmişler. Sistemi eleştiren kısımların çoğunu atmışlar. Bazı kısımlarını çok basit işlemişler. Kel mahmut'u melek gibi göstermişler. Yani kitabın yanında film aşırı yüzeysel ve korkakça yapılmış. Kitaba dönecek olursak dili ve konusu çok güzeldi. Karakterlerin gerçek hayattan olması bakımından insanı daha çok çekiyor. Hayatımda yurtta kalmadığıma pişman oldum. Velhasıl bence herkesin başucunda olması gereken kitaplardan. Mutsuz oldunduğu zamanlar iki bölüm okuyup kafayı biraz olsun rahatlatacak güzel bir eser.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
520 syf.
7/10 puan verdi
Onlarca kez sinemada ve televizyonda gösterime girmiş, halen daha gülerek izlediğimiz, kahramanları efsaneleşen bir yapımın eseri için daha neler söyleyebiliriz ki... Filmlerde gördüğüm gibi aynı karakter ve olaylar bekliyordum. Fakat Rıfat Ilgaz, karakterler aynı olsa da onların farklı yönlerine yoğunlaşmış. Ayrıca, filmlerde olmayan karakterler de görüp tanıyoruz. Olay örgüsü, filmlerle hemen hemen aynı... Rıfat Ilgaz, yalın ve mizahi dilini sürdürüyor. Kitaptan, filme göre daha fazla tat alabilirsiniz.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma
463 syf.
8/10 puan verdi
Rıfat Ilgaz'ın eserlerinden, Yeşilçam'ın en çok izlenen filmlerine uyarlanan muhteşem eseri Hababam Sınıfı'nı bilmeyenimiz yoktur. Gözümüzü ayırmadan izlettiren, her seferinde de sanki ilk kez izliyormuş gibi hissettiren filmin senaryosuna konu olan bu eseri yazarın kendi dilinden okumak çok keyifliydi. Kitabı okurken filmle arasındaki ufak tefek farklılıklar ilk dikkatinizi çeken nokta oluyor. 1950'lerde böylesine özgün ve günümüzde dahi kuşaklararası diyaloga girebilen bir roman yazmak, Rıfat Ilgaz'ın ne kadar iyi bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20043,245 okunma
516 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
"SINIF'ın ozanıyım mimli, HABABAM SINIFI'nın yazarıyım ünlü. Kim ne derse desin, Çocuklar için yazdım hep. Canım yansın diye İşimden atarlar sık sık, Acısını hep çocuklar çeker…
Hababam Sınıfı
Hababam SınıfıRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20193,245 okunma

Yazar Hakkında

Rıfat Ilgaz
Rıfat IlgazYazar · 67 kitap
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu.7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu. Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler. 1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.