2. ve 3. Kitap Tek Cilt :2. Kitap "Hanımın Çiftliği" 3. Kitap "Kaçak"

Hanımın Çiftliği

Orhan Kemal

2022 59. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2022 17:34
Merhaba arkadaşlar; Türk edebiyatının önemli isimlerinden birinin, önemli eserleri arasına giren bir kitabı okumak çok keyifliydi. Filmi olan bir kitap olduğunu biliyordum lakin dizisi de varmış ki eminim kitapla alakasızdır. Kitabı sevdim size de tavsiye ederim... Kitapla Kalın...
2018 12. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2018 13:42
Dizisi kitabından daha ahlaklıydı! Bu roman yüzünden kitap okumaktan sıkıldım. Dönemin toplumsal sorunlarını yansıtıyor güya ama toplumun ahlak konusunun bu kadar berbat olarak yansıtılması bana hiç de gerçekmiş gibi gelmiyor. Yani olur da bu kadar mı olur! Her kadın mı nankör olur, kocasına boynuz takar, aldatır, incitir, gayri meşru ilişkiler yaşar? Hem kadın değersizleştirilmiş hem de Türk toplumu yanlış tanıtılmış. Yetişkinleri bilmem ama bu kitap lise çağı ve altı yaş grubunda olanlar için hiç uygun bir kitap değil. Tavsiye etmiyorum. Vukuat Var kitabının devamı, ilk kitap yine iyiydi. Güllü'nün aşka inancı, sevdiği adamla yaşama isteği okutturuyordu kitabı zar zor. Ama bu kitapta sevdiği adam öldü diye çiftliğin zengin beyine göz dikti. Aşkını hemencecik unutabildi para karşısında. Herkesin kendisine hanım diye hitap etmesi isteği aşkına olan bağlılığından baskın çıktı. Her sayfada iğrenç ahlak sorunlarını okumaktan yoruldum. Serinin son kitabını da bu yüzden okuyasım gelmiyor. Dizisi kitabından daha ahlaklıydı!
2017 84. kitabı
Okuduğum ikinci Orhan Kemal kitabıydı ve bunun ardına düşüp diğer kitaplarına sarmıştım. Serinin İlk kitabından daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yazıldığı döneme göre bence çok başarılı bir eser. Dili ve anlatımı çok güçlü. Hikayesi de ilgimi çekmişti. Bana kalırsa okunması gereken bir eser.
2017 1. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2017 00:00
Kitap okumayı orhan kemal'le sevdim diyebilirim.. Eserlerinde genellikle toplumdaki yoksul, Anadolu insanına, fabrikalarda, çiftçilikle yaşamlarını sürdüren emektar işçilere yer verir..Tamamıyla sanatın toplum için,toplumla özleştiğine inanan ve bu hususta beni kendine bağlayan eşsiz bir yazar kendisi.. Allah mekanını cennet etsin..
Güllü'den Serap Hanım'a
Puan vermedi
Gerçekten sürükleyiciydi. Kitabın dili de oldukça akıcıydı, yoğun bir dönemimde bana eşlik eden bir kitap oldu. Güllü'nün Serap Hanım oluşuna ve zaten güçlü başlayan bir karakterin artık kendinden emin ve sözünü geçiren birine dönüşmesine adım adım şahit olduk. Çok şaşırdığım bazı olayların da yaşandığı, ne olacağını kestiremediğim bölümler oldu, bu açıdan da çok güzeldi.
Puan vermedi
Büyük romancımız Orhan Kemal'in televizyon dizisi olarak da yoğun bir ilgi uyandıran üçlemesi Hanımın Çiftliği'nin ikinci kitabı olan Hanımın Çiftliği, edebiyat tarihimizin en sevilen romanlarından biri. 6O'lı yılların sınıfsal çelişkilerinin yetkin bir biçimde ele alındığı bu roman, paranın el değiştirme sürecinde yaşanan sancıları dile getiriyor. İnsanın en soylu duygularından biri olan aşkın soysuzlaştığı bir dünyayı anlatan Hanımın Çiftliği, her şeye karşın insanın insanlığına inanan, umut ve aydınlıktan vazgeçmeyen bir yazarın görüşlerini dile getiriyor. Hanımın Çiftliği, büyük yazar Orhan Kemal'in ustalığının doruklarına ulaştığı bir roman.
2026 7. kitabı
İnsan ilişkilerinin ve aşkın nasıl yozlaştığını Orhan Kemal’e has o samimi ve akıcı dille gözler önüne seriyor Karakterlerin her birinin kusurları ve "başka bir yüzü" olduğu için hikaye çok gerçekçi bir yapıya sahip Her ne kadar toplumsal yozlaşmayı ve çarpık ilişkileri sert bir dille eleştirse de yazar, satır aralarında insanın insanlığına olan umudunu ve aydınlıktan vazgeçmeyen duruşunu her zaman hissettiriyor.
2019 6. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2019 10:30
Ön planda güç ve statü hırsı etrafında gelişen olaylar gibi görünse de yan planda ağalık sistemi, tarımda makineleşme adımları, siyasi çekişmeleri de çok akıcı bir dille anlatıyor Orhan Kemal. Küfürlü konuşmalar, çarpık ilişkiler olması çok eleştiriliyor ama maalesef gerçekte varolan şeyler bunlar ve bu duruma eleştiri getirmek için yazılmış zaten. Kitabı ikinci okuyuşum, dizi halini de izlemiştim. Kitap ve dizi arasında baya farklılıklar var. Kitabı okurken sürekli dizi müziği (Mazlum Çimen - Başımın Belası) kulaklarımda yankılandı. Dinlemenizi tavsiye ederim. Türk edebiyatının usta isimlerinden aynı zamanda hemşerisi olmaktan gurur duyduğum Orhan Kemal'in kitaplarını tavsiye ederim.
2018 346. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2018 15:19
Bilmeyenleriniz vardır belki, Hanımın Çiftliği aslında bir serinin ikinci kitabı. Üç kitaptan oluşan serisinin kitap sıralaması şu şekilde: 1. Vukuat Var 2. Hanımın Çiftliği 3. Kaçak Ben seriyi uzun zaman önce okudum. Bu yüzden kitapları ayrı ayrı yorumlamayacağım, seriyi genel olarak yorumlayacağım. Her kitapta başrol değişiyor. Kitaba giren çıkan çok fazla isim var. Başrol dediğin kişi kitabın sonunda ölebiliyor ve diğer kitapta olaylara başka birinin gözünden bakabiliyoruz. Bu açıdan sürprizli bir seriydi. Kitapta kimsenin tamamen kötü ya da tamamen iyi olmaması hoşuma gitti. Bütün karakterler gri. Tıpkı hayattaki gibi. Yalnız çok sevilesi karakter de yok. Birine biraz ısınır gibi olduğunuz anda sizi soğutacak bir davranışı oluyor. Yazar Adanalı olduğu için ve olaylar da Adana’da geçtiği için birçok yöresel kelime ve buraların atasözleri, deyimleri kullanılmış. Bir Adanalı olarak bunları okudukça keyiflendim. Kitapların dili basit. Kolayca okunuyor, akıcı bir anlatımı var. Ben her zaman Orhan Pamuk için “Fakir insanları, fabrika işçilerini, varoşlarını en iyi anlatan yazar.” derim. Bu sözümün arkasındayım. Yazarı ilk kez okuduğunuzda anlattıkları sizi şoke edebilir ama birkaç kitap sonra bu duruma alışıyorsunuz ve yazarın ne kadar gerçekçi yazdığını fark ediyorsunuz. Bu seri için de dediklerim geçerli. Sanırım edebiyatımızda libidosu en yüksek olan karakterler Orhan Kemal’in karakterleri. İlk birkaç kitapta buna çok şaşırmıştım ama yazarın kitaplarını okudukça alıştım. Bildiğiniz gibi bu serinin filmi, daha doğrusu filmleri, ve dizisi de çekildi. İlgilenenler bunlara da göz atabilir. Yazarın kitaplarının hepsini Everest Yayınları basıyor. Yayınevinin baskı kalitesinden yana şikâyetim yok ama yazara daha çok özen göstermeleri gerektiğini düşünüyorum.
2020 8. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2020 10:48
Hanımın çiftliği kitap : Sınıflar arası mücadeleyi anlatması ve işçi bir kızın hanım olma sürecini, ağalık sorunları, sınıfsal çelişkileri, paranın değişime uğrattığı hayatları, insanın en soylu duygularından biri olan aşkın bile soysuzlaşmasını anlatır. Kitab ile tv'de ki dizi hiç ilgisi yok. Son derece akıcı heyecanlı bir solukta okudum tavsiye ederim

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.