Tasarımcı:
20 Kasım 2020
İlk Yayın Tarihi:
Şubat 2014
Everest Yayınları

Ayşe Kulin'i yakından tanımama vesile olan eser
2022 57. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 19:44
Lise yıllarım edebiyatla iç içe geçtiğinden her eserini önemli bulup detaylı özet ezberi yaptığım bir yazardı Ayşe Kulin benim için. Öyle de olunca elime alıp okumak için acele etmemiştim kitaplarını. Yıllar sonra kendimi hazır hissederek, okumaya başlamak istedim. Tesadüf o ki fuara gittiğimde karşılaştık kendisiyle. Çok zarif bir Cumhuriyet kadını. Hep merak etmiştim bu kadar başı dik bir Cumhuriyet kadınının niçin çocukları hep yurtdışında, eğitimlerini neden orada almışlar ? Torunları neden yabancı isimlere sahip, ne oldu da ülkesinden uzakta çocukları diye. Biraz da istemsizce önyargım oluşmuştu. Ta ki bu düşüncem kitaptaki o satırları okuyana kadar sürdü: "Çocuklarımı babalarının ellerinden kurtaramadım." Aslında velayet davalarını kaybetmesi sebebiyle çocuklarına hasret büyümüş bir anne yüreği varmış karşımda. Kitapta sık sık bu durumdan söz edip üzüntüsünü dile getirmiş yazarımız. Eser, genç ve toy bir Ayşe Kulin'den günümüz Ayşe Kulin'ine uzanan yolculuğu anlatıyor. Neler yaşadığı, kimlerin yoluna taş koyduğu (uzun süre yayınevleri bu görevi üstleniyor), tecrübelerini ve yanlışlarını her anıyla paylaşıyor bizimle. Uslubu çok akıcı ve duyguları çok içten kaleme almış yazarımız. Okurken hemen bitmesini ve yeni kitaplarına geçmeyi istedim :) Okuyacak olan herkese şimdiden iyi okumalar dilerim
2021 54. kitabı
Bence Ayşe Kulin'i sürekli okuyan birisi için harika bir dizin olmuş bu kitap. Çok eğlendim, çok severek okudum. Bildiğim tüm karakterlerin Ayşe hanım ın dünyasında da nerede olduğunu, nerede aklına gelip onları var ettiğini bilmek harika bir şey. Ayşe kulin hayranlarının mutlaka okuması gereken bir kitap.
Canım Ayşe Kulin
Puan vermedi·408 syf.·
2025 6. kitabı
Canım Ayşe Kulin... Duygusal yerlere bile serpiştirilen ve gülümseten mizahi dil... Kendi yaşam öyküsü, kitaplarının sancılı çıkış anları, özel hayatı ile hiç karıştırmadığı, imrenilesi yazarlığı... Daha ne denilebilir ki? Su gibi okundu yine ve değişik bir tat bıraktı kalbimizde...
2021 13. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2021 15:24
"İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar." diye başlayan Ayşe Kulin yazarlık macerasına nasıl başladığını her yazdığı kitabın arka bahçesini,içsel dünyasını kaleme almış.Kitap okurken hep merak etmişimdir "Acaba yazar bunu hangi ruh haliyle yazdı?"diye işte aradığım cevabı Hayal kitabında buldum.İyi ki Ayşe Kulin yazmaktan hiç vazgeçmemiş...
·408 syf.·
2022 8. kitabı
Yazarın kendi hayatını ve anılarını anlattığı Veda,Umut,Hayat ve Hüzün dörtlemesinden sonra serinin beşinci anı-romanı olan Hayal' i az önce bitirdim. Ayşe Kulin'in yarım asır sonra gerçekleştirdiği azmine,hayallerinin peşini asla bırakmamasına hayran kaldım diyebilirim. Kitap su gibi akıyor , sanki sizinle muhabbet ediyor yazar. Biyografi severlere kesinlikle öneririm. Tabii ki önce diğer 4 kitabı okuduktan sonra:)
2022 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 10:52
Çok samimi sıcacık bir Ayşe kulin le daha tanıştım. Yazarın her bir kitabı en güzel anlatımlarıyla beni kendine bağlıyor. Veda ile başladığım Ayşe kulinin hayatına hayal kitabıyla devam ettim. Kendini.. ailesini..eşlerini...çocuklarını.. İşini yazar olma çabasıyla nasılda kendinden ve ailesinden ödün verdiğini anlatan bir kitaptı. Tavsiyemdir. Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın
2024 4. kitabı
Herkese merhabalar Ayşe Kulin kalemini çok seviyorum. Okuduğum tüm kitaplarında hep yazarla karşılıklı oturup sohbet ediyormuşum hissiyle okudum. Bu kitabı da aslında kendi aile geçmişinden başlayarak günümüze kadar kaleme aldığı dört kitaplık #veda #umut #hayat #hüzün kitabının devamı niteliğinde 1983-2013 yıllarını kapsıyor. Yazarlık yolundaki engel olacak tüm taşları üst üste koyarak kendine bir kuyudan çıkış yapışının öyküsü. Okurken sürekli iyi ki yazmaktan vazgeçmemiş dedim. Hayran kaldım bu yoldaki uğraş ve inadına tüm aksiliklere inat. "Kitaplarımın arka bahçesi " dediği bu kitabı da bir solukta iyi ki #okudum. Duruşundaki asilliği hep beğeniyle takip ediyorum. Ben bu satırları yazarken Adana 16. Kitap Fuarında şuan @semasoykan ile yanyana imzaya giderken paylaştıkları fotolarına bakıp bakıp yine memleketimden uzakta olduğuma isyan ettiğim gerçeği de şurda dursun. Çünkü Adanalı olmak Adana da olmadığın her güne isyan etmeyi gerektirir. Yine yeniden farklı kitap yorumlarında buluşuncaya kadar mutlu kalın kitaplarla kalın
2021 3. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 23:56
Daha önce okuduğum diğer kitaplarının nasıl ve neden yazıldıklarını öğrenmek işin mutfağını okumak içimi sıcacık yaptı. Okumadığım diğer kitaplara ise merakımı kabarttı. Şu ana kadar okuduğum hiçbir kitabı beni mutsuz etmeyen canım kadın
2025 5. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2025 16:39
Bu kitap otobiyografik özellikler taşıyan ve yazarın yaşamına ışık tutan etkileyici bir eser. Kitabı okurken Ayşe Kulin’in hayatının birçok dönemi hakkında bilgi sahibi oldum; çocukluğundan, ailesinden, arkadaş çevresinden ve yaşadığı olaylardan samimi bir şekilde bahsetmesi, eseri daha ilgi çekici hale getirdi. Yazar, hayatını anlatırken okuru adeta kendi dünyasının içine çekiyor. Özellikle ailesi ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini anlatışı kitabı daha sıcak ve içten kılıyor. Akıcı ve sade anlatımı sayesinde kitabı kısa sürede ve keyifle okudum. Bu yönleriyle Hayal, hem Ayşe Kulin’i daha yakından tanımamı sağladı hem de okuru kendine bağlayan başarılı bir otobiyografik eser olarak dikkatimi çekti. Okuyanlara keyifli okumalar dilerim.
2021 4. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 09:18
Hayal Ayşe Kulin • Anavatanımız aslında çocukluk anılarımızdır. • Katarlılar bozulan araçları yol kenarında bırakıp yenisini alıyorlarmış. • Eskiden Tüyap kitap fuarı Taksim Etap Marmara Otel’inin girişde yapılıyormuş. • Marilyın, ilişkisi olduğu Başkan Kennedy’nin doğum gününde Başkana şarkı söylemiş ve o gecenin sabahında otelin ölü bulunmuştur. • Almanların Yahudi katliamı yaptığı dönemde Fransa’da ki Türk diplomatlar oradaki Yahudileri canları pahasına Türkiye’ye kaçırıyorlardı. Almanya buna göz yumuyordu çünkü, Türkiye’den krom alıyordu ayrıca rakipleri Türkiye’yi kendi saflarında savaşa sokmak istiyordu. Almanya ise Türkiye’nin tarafsız kalmasını istiyordu. • Türk diplomatlar bu yaptıklarını hiç bir yerde anlatmadılar. • İnönü: “şimdi bana kızıyorsunuz sizi kuyruklarda beklettim, şekersiz, kömürsüz bıraktım diye, doğrudur. Ama evlatlarınızı babasız, analarınızı kocasız bırakmamak için yaptım bunu”. • Tarihini bilmeyen bugünü anlayamaz. • Frankfurt kitap fuarının mavi koltuğuna oturan iki Türk var: Biri Orhan Pamuk diğeri Ayşe Kulin.

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.