Hayvan Çiftliği

George Orwell

Puan vermedi·128 syf.·
2023 13. kitabı
"Orwell, 'Gerçek kavga hayvanlarla insanlar arasındaydı,' demiş. İlk düşünce olarak bu doğru olabilir ama biz öyküyü okuyunca kavganın "Bütün" insanlarla "Bütün " hayvanlar arasında olmadığını görüyoruz. İncelememe gelecek olursak: Şuan ki yaşadığımız yaşamak zorunda olduğumuz hayatı anlatıyor. Bir lider var ve onun her dediği doğrudur asla yanlış olmaz. At iki ayaklı ise evet doğrudur iki ayaklı kim demiş dört ayaklı diye liderimiz doğru söyler ve buna bi kaç koyun sürüsü inanır. Çok çalışın gerekirse 20 saat 4 saatli uyku yeter az yiyin gerekirse hiç yemeyin porsiyonlari küçültün sağlığa zararlı çünkü. Ama o lider o yatacak sizler çalışacak kölesi olacaksınız ve olmaya mahkumsunuz. Çünkü cahile yakışıyor kölesi olmak. Napolyon tek lider tek haklı o diyorsa doğrudur. Ve sonunda hayvan çiftliği kurulacağını zanneden siz beyinsizler ona kölelik ederek batırdınız. Sizlere müstahak aslında az bile yaptı lideriniz Napolyon bey:) daha fazlasını hak ediyorsunuz ve koyunlar kitapta meeeeliyirsunuz ya devam edin. Meeee
·128 syf.·
2024 13. kitabı
Kitabı okurken günümüz yönetim anlayışıyla o kadar çok benzerlikler zihnimde canlandı ki hayret içindeydim hep. Çok başarılı.. Sömüren ve sömürülen ilişkisinin sıfırdan nasıl başladığını ve bunun en temel sebebinin de eğitimsizlik (cahillik) olduğunu çok güzel şekilde örneklemiş..
2021 167. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2021 23:32
Bir yazar düşünün ki hem distopya hem ütopya yazabilecek kadar üst düzeyde. Üstelik bunu yaparken öyle ince işliyor ki konuyu.. 1984'ü okurken yanan beynim Hayvan Çiftliğin'de bir nebze rahatladı sanki. Neden derseniz belki konunun hayvanlar üzerinden anlatılması olabilir. Tabi burda tamamen alegorik bir anlatım var. Ki yazar da zaten kitabına 'Bir Peri Masalı' alt başlığını veriyor. Ilk girişte 'Gerçek kavga hayvanlarla insanlar arasındaydı' diyor. Ancak konu ilerledikçe kavganın 'bazı insanlarla bazı hayvanlar' arasında olduğunu görüyorsunuz. Sayfa sayısı olarak kısa tutulmuş olması nispeten daha okunur kılıyor kitabı. Yine bölümlere ayrılmış olması da bunda bir etken tabi. Kitabın sonunda iki önsöz var. Birisi kitapla birlikte yayınlanmayan ancak 1972'den sonra basılmaya başlanan önsöz. Ikincisi de Ukraynaca baskısı için yazılan önsöz. En başta çevirmemiz gereken sayfaların neden sona bırakıldıklarını da sorguluyorum elbet zihnimde. Zira alıntı yapılacak, altı kalın kalın çizilecek öyle cümleler var ki.. Ve benim için sırada Burma Günleri :) Kitapla kalın, keyifli okumalar..
2021 61. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 20:37
Güç zehirlenmesi bu kadar güzel anlatılamazdı. Toplumsal bakış açısı olarak yaşadığımız bir çok şey kitapta var güzel metaforik bir kitap Herkese okuması için tavsiye ediyorum hafıza tazelemekte yarar var ;)
2021 2. kitabı
Okunma: 29 Mart 2021 23:14
Geç okuduğum için özür dilerim. O kadar güzel bir kitap ki, severek bir çırpıda okuyacağınızı düşünüyorum. Kitabın ana düşüncesi “Güç yozlaştırır, mutlak güç mutlaka yozlaştırır.” (Lord Acton)
2021 40. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2021 04:27
Orwell bu kitabı için “Bir Peri Masalı” der. Kitabı okuyanlar için bu çok anlamlı gelir. Kitap ait olduğu dönemi metaforlarla çok iyi bir şekilde yansıtmış. Her hayvanın bir karşılığı var. Verilmek istenen o eşitlik, özgürlük özellikle o direniş duygusu bana geçti.Orwell kitabın önsözünde o dönem bu kitabın basılmak istenmeyişinden de bahseder. Stalin dönemine fazlaca atıflar vardır. Stalin ne diyorsa doğrudur felsefesi Napolyon ne diyorsa doğrudura dönüşmüştür. Ben okurken yaşadığımız çağdan da parçalar buldum kitapta. Bazı şeyler yüzyıllar geçse de değişmiyor. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan biri
2021 6. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 17:13
Okumak için geciktiğimi düşündüğüm bir kitap. Öncelikle dil çok akıcı. Kitaba başlayınca bırakmak istemiyor insan. Okursanız bir en fazla iki günde bitecek kıvamda bir kitap. Yazarın okuduğum ilk kitabı oldu ve devamı da kesinlikle olacak. Şöyle ki okurken kitabın hayvanlar üzerinden anlatıldığını unutup sanki insanlıktan bahsediyor gibi okuyorsunuz. Yazarın gerek toplum üzerinden gerek siyasi olarak verdiği mesajlar çok iyi. Aynı zamanda aslında hem hayvanların insanlar tarafından gördüğü zulmü çok iyi anlatırken aynı zamanda insana ihtiyaç duyduğunu -tabiki bunu hayvanlara zulmedecek şekilde değil- çok güzel anlatmış yazar. Ve insanların bir domuz kadar alçak olduğunu da.. Benim çok beğendiğim bir kitap oldu. Herkese iyi okumalar diliyorum.
·100 syf.·
2023 15. kitabı
Fabl türünde yazılmış kitapta Rusya’da yaşanan devrime gönderme yapılmaktadır. Olaylar İngiltere’de bir çiftlikte insanların kurduğu sisteme karşı gelen, daha eşit bir hayat isteyen hayvanları anlatmaktadır. Eşitlikçi bir hayat düzeni istenirken, çiftlikteki domuzların bu amaçtan sapıp insanlardan daha zalim bir yönetim kurmalarından bahsetmektedir. 1917 Rus Devrimi ve Stalin'in devrime ihaneti fablda kurgu edilmiştir. Daha fazla saat çalışma karşılığında daha az ücret verenlere gönderme yapmaktadır. Sosyalist devrim amacından sapar. İnsanların bu emek sömürüsüne ses çıkaramadığı, ses çıkaranların öldürüldüğü bir dönemden bahseder. Napolyon baskıcı yönetimin temsilcisidir. Kısa ama etkileyici bir kitap.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Eksik Parça · 2021296,4bin okunma
Boxer ve Benjamin karakterleri sizi unutmayacağım…
2025 42. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 13:35
Kitapla ilgili incelememi paylaşmadan önce Sabahattin Ali’ eseri olan Sırça Köşk isimli öykü sonrası bu kitabı okumam tamamen nasıl bir tesadüftü onu düşünüyorum… Bu kitabın yazım tarihi 1943-44 olması, Sırça Köşk masallar bölümünde ki Koyun Masalı tarihi 1946, Sırça Köşk Masalı 1945 yazmakta. Birbirlerinin eserlerini okuma fırsatları olmuş muydu acaba yazarların..? Gelelim kitaba, okuduğuma pişman olmadığım, aksine çok beğendiğim bana bir şeyler kattığı kanaatindeyim. Beni yer yer güldüren ama daha çok sinirlendiren bir hikayeydi.. Eşitlik ile yola çıkılması, sonraları gücün tek bir hayvanda toplanması ve çıkarlar yüzünden çıkan çatışma…Güzel mesajlar içeren, düşündüren cümleler içermekte. Kitapta yazarın 2 adet ön sözü bulunmakta, anlayabilidiğim kadarı ile o zaman ki yürütülen siyaset üzerinden sahip olduğu kendi görüşü ile kaleme aldığı bir yazı. Bu kitap ile yazılacak inceleme yaz yaz bitmez… Kitaptan bağımsız olarak, kelimenin sonu ……zm ile biten ne kadar kelime varsa ilgilenmiyorum… İnsan insan gibi yaşamalı, yaşatılmalı diyorum ve saygılarımı sunuyorum siz değerli okuyuculara.
2023 12. kitabı
Türü farklı bir kitap olmasına rağmen sevdim. İnsanlar tarafından kötü muameleye maruz kalan hayvanlar örgütlenip çiftliği ele geçirirler. Başa geçen domuzlar diğer hayvanlara daha kötü davranmaya başlar. Aslında olay hayvanlar üzerinden anlatılmıştır. Güç elde edildikten sonra diğer insanların üzerinde kurulan baskıdan bahsetmiş yazar Hayvan Çiftliği
Düşünce

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.