Mart 2025
İlk Yayın Tarihi:
12 Şubat 2019
Doğan Kitap

2025 92. kitabı
Seray Şahiner / Hep Yek #HepYek birbirinden tamamen farklı görünen on iki öyküden oluşsa da ortak bir teması var; kırılma. Yazar kimi zaman zihnin dağılmış halini kimi zaman hayata yüklenmiş adaletsizliği vurguluyor. Bazı öykülerde kaygı, panik ve değersizlik gibi içsel kırılmalar yaşarken, bazı öykülerde de sınıf farkı, emeğin görülmemesi ve toplumsal bozuk düzen gibi dışsal kırılmalara yer verilmiş. “Ağlamadan Anlatmam Lazım”, panik atak ve zaman kaymasıyla boğuşan karakterin yaşadığı zihinsel kopuşu birebir hissettiren bir öykü. “Çok Afedersin” ise daha düz ve anlaşılır bir hikaye. Roman müzisyenlerin ve dansçıların hayatını anlatırken toplumsal kırılmayı ortaya koyuyor. Görünür oldukları yerde bile görünmezler. Her öyküde duyguyu yakalayacak gibi oluyorsunuz ama yazar bilinçli olarak o duyguyu yarım bırakıyor. Kırılma her hikayede aynı yoğunlukta değil. Sanki kırık bir aynada kendinize bakıyorsunuz. Her parçada bir şey görüyorsunuz ama hiçbiri tek başına yeterli gelmiyor. Yazar duygulara değil, bozulmuş zihinlere odaklanmış. O yüzden klasik öykü anlayışının dışında bir ilerleyişi var. Daha çok psikoloji sevenlere hitap edecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar…
Hep yek
2025 41. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 23:39
Seray Şahiner ile #bidünyakitap grubu sayesinde söyleşide tanıştım. Hiç kitaplarını okumamıştım. Ama yazar" vatan millet samatya" kitabını ve kendini o kadar içten ve samimi bir şekilde bize tanıttı ki yazarı o gün seveceğimi anlamıştım. Bu kitabında farklı ve dışlanmış insanların hayatlarından hikayeler bizi karşılıyor en çok ismini şu an hatırlayamadığım ninesi ve torunu arasında geçen hikayeyi beğenmiştim. Çok tatlı naif hikayeler var içinde okumanızı tavsiye ederim.
2025 253. kitabı
2025 68. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 13:15
Sıradan insanların yani bizlerin çok da sıra dışı olmayan hayatları. Okudukça kendinizi bulacağınız satırlar… Kalemine sağlık Seray Şahin. Seni okumaktan bıkmayacağım.
2026 10. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2026 22:39
Merhaba Kitap dostlarım. Normalde Öykü okumayı seven biri değilim. Hatta çoğu zaman özellikle kaçınırım. Çünkü beni hikâyenin içine alıp orada tutamazlar; tam alışmışken biter, tam bağ kurmuşken son bulur. Hepyek’e de bu önyargıyla başladım açıkçası. Ama o kadar çok önerildi ki, bir şans vereyim dedim. Öykü okumaya çok alışık olmamamdan kaynaklı olarak bazı bölümlerde gerçekten koptuğum anlar oldu. Ritmi yakalayamadığım, zihnimden kaçan yerler vardı. Buna rağmen Öykülerin büyük bir kısmını sevdim. Çünkü Seray Şahiner’in anlattığı şeyler süslü değil tanıdık, gerçek ve hayatın içinden. Bazı öyküler özellikle duygusal anlamda insana dokunuyor. Abartısız ama etkili bir samimiyet var. Okurken sık sık bunlar gerçek diye düşündüm. O yüzden kopukluk yaşasam bile tamamen olaylara yabancılaşmadım. Karakterler gerçek hayattan; mahalleden, evden, sokaktan çıkıp gelmiş gibiydi. Bu da metinlerle aramda doğal bir bağ kurmamı sağladı. Kitapta beni en çok etkileyen öykü Karaca oldu. Duygusu, atmosferi ve bıraktığı tat diğerlerinin önüne geçti. Bitince insanın içinde sessizce duran, hemen dağılmayan bir ağırlığı vardı. Kitabı kapattıktan sonra bile aklımda kalan tek öykü oydu desem abartmış olmam. Sonuç olarak, Hepyek öykü türüne mesafeli biri için bile okunabilir bir kitap. Her öykü aynı etkiyi yaratmasa da, genel olarak samimi, gerçekçi ve yer yer insanın içine dokunan bir dünya sunmuş. Öykü sevenler muhtemelen daha çok sevecek; benim gibi mesafeli olanlar içinse beklenenden daha iyi bir deneyim.
Avucumdaki koku.
2026 11. kitabı
Aslına bakarsan rasyonel 12 öykü ama bundan ibaret sanırsan yanılırsın, bil ki benim,senin,onun hepimizin irrasyonel sonsuz cümlesi ve tabiki içinde bir fesleğen kokusu.
2026 Okuma Raporları
Hepyek
2025 51. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 09:38
Selam herkese, Yine bir güzel, bir bizden öykü kitabıyla Seray'cım Şahiner burada. Bizden derken, çok ciddiyim. Hem yüzümüzü güldürmeli, hem ciğerimizi sökmeli. Hem güldürmeli.. Her zamanki ser Seray ŞahinerSeray Şahiner 12 hikayenin hepsinde de, kendi tarzını konuşturmuş. Günlük olayları, kendine has üslubuyla bu kadar güzel anlatmasına hayran kalıyorum. 12 hikayeden Sarı Işık ve İhtiyati Tedbirler beni en çok içine çeken hikayeler oldu. Çok Afedersin, Personel Yemeği, Bulyon'u beğendim. HepyekHepyek benim kütüphanemde durup ara ara içini karıştıracağım, ara ara içimi karıştıracak kitaplar arasında yerini aldı
2025 12. kitabı
Yazardan okuduğum 2. kitap. İlki Antabus’tu ve çok sevmiştim. Bunu da öyle. Hepyek, 12 öyküden oluşuyor. Her biri günlük hayatta karşılaşabileceğimiz olaylar. Hatta yaşadığımız, yaşarken utandığımız, gizli kalsın istediğimiz, farkedip sadece bilgiyi kendimize sakladığımız, herhangi bir sebepten sesimizi çıkaramadığımız ama başımızdan ya da yanımızdan gelip geçen hikayeler. İronik bir dili var. Açık ve net gerçeklerle süslenmesi de cabası. Aslına bakarsanız süsten de öte. Var olduğunu, yaşandığını bilmek biraz dert sahibi yapabiliyor. Bazen güldürüp çoğunlukla da düşündürüyor. Hasılı ben sevdim. Her hikayede bir kişiyi ya da bir olayı epeyce içselleştirdim. O mu bu mu diyemem. Yekten hoş bir kitap zira. Gerçekte yaşanan olayları ironik ve eleştirel tonda, sorunları göze sokmadan ama hissettirerek ileten, cesur ve bizden hikayeler. Meraklısına tavsiyemdir. Okuyunuz, bu kitap güzeldir. #tavsiye #kitap #okudumbitti
2025 44. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2025 20:59
"Ölüm varlığı kanıtlamakta, yaşamdan daha kuvvetliydi bu alemde." #alinti Hayat herkes için eşit şartlar sunmuyor insanlara. Kimi 5/0 önde başlıyor kimi 5/0 geride... Şartlar ne olursa olsun hayat bir filmse herkes kendi hayatının başrolü. Diğer oyuncuların rollerinin üstesinden gelememesi bizim tek çekim hakkımız olan filmimizi "gişe rekortmeni" yapmak için uğraşmayacağımız anlamına gelmiyor. Birbirinden farklı 12 öykünün yer aldığı her hikâye işte bana bu hissi verdi. Kimi yalnızlığını kimi terk edilmisligini kimi ihtiyarlığını kimi çaresizliğini kimi parasızlıgını anlattı. Onlar anlatırken karakterler gözümüzde ete kemiğe büründü. Sesleri aşina, yüzleri tanıdık geldi. Eğer çevremize dikkatli bakıp biraz iletişim kurmayı denesek muhtemelen de bilecektik nerden tanıdığımızı ama yapmadık. Görmezden, duymazdan, bilmezden geldik. İş başa düşünce "Onlar" da aldılar sazı ellerine ilettiler sözlerini bize. Cok farkındalık dolu gözlerle bakılıp, abartıdan uzak betimlemelerle tasvir edilmiş, karakter ve mekânlar; yazarın akıcı, samimi anlatımıyla buluşmuş ve harika bir #oyku kitabı okurlarıyla buluşmuş. Kalemini çok merak ettiğim #seraysahiner 'in üslubu kadar karakterlerinin kendilerinde çözüm bulup hayatlarını idame ettirmeye çalışmalarını, ümitlerini hep korumalarını çok beğendim. Hayata Penci Yek başlayıp #hepyek devam edenlerin öykülerini okumak isteyenler için buraya bırakıyor ve herkese keyifli okumalar diliyorum. Siz yazarın kalemiyle tanıştınız mı? Hangi kitaplarını okudunuz? Hep Yek kitabını okudunuz mu? Hadi yorumlarda buluşalım #reklamdegilokudugumkitap #oyku
Öykü
2025 18. kitabı
Herkese merhaba Bugün size kalemini çok sevdiğim Seray Şahiner’in kitabı ile geldim. İçerisinde 12 hikaye bulunuyor. Öykü kitaplarını sevenler için içerisinde hepimizin anda kaldığı bazı zamanları, hissedip dile getiremediğimiz sözcükleri, zor durumlarda başa çıkma yollarımızı ve nasıl çaresizliğin pençesinde sürüklendiğimizi okuyoruz. Hikaye şu ya da olaylar böyle olmuş diye anlatamıyorum kitabı çünkü okurken karakterlerin hissettirdikleri beni çok daha fazla etkiledi. En sevdiklerim hangisi derseniz Feliçita, tanımadığı bir cenaze evinde yemeğe oturan iki gencin hikayesini anlatıyor. Bulyon, sosyal medya ve etkileri üzerine yazılmış bir hikayeyi anlatıyor.Bir kadının sanki mecburmuş gibi bu sanal aleme ya da bir bağımlı gibi davranması çok üzücüydü. Ama ağlamadan anlatmam lazım, bir kapıda kalma hikayesinden çok karakterin yaşadığı buhran ve çıkmazları öyle bir anlatıyor ki tek kelime ile nefesinizi kesiyor. Bu okuduğum ne ilk ne de son Seray Şahiner kitabı olacak. Kalemi ile tanışmadıysanız kesinlikle ilk fırsatta tanışın derim

Seray ŞahinerYazar · 7 kitap
1984 yılında Bursa'da doğdu, İstanbul'da büyüdü. İlköğrenimini Oruçgazi İlköğretim Okulu'nda, ortaöğrenimini Pertevniyal Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2011'de Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden, Sinema Anabilim Dalı'nda yüksek lisans derecesi aldı. 'Aylık Paldır Kültür Dergisi Hayvan'da ve Birgün Gazetesi'nde çalıştı. Uzun süre gitar ve resim dersi aldı, izcilik ve dağcılık yaptı. Dönemsel olarak, garsonluk, konfeksiyonda el işçiliği ve makinecilik yaptı. 2006 yılında Varlık Dergisi'nin düzenlediği Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri'nde, "Gelin Başı" isimli öykü dosyası "Dikkate Değer" bulundu. 2007 yılında "Gelin Başı" isimli kitabı Can Yayınları'nca yayımlandı. Sırrı Süreyya ÖnderSırrı Süreyya Önder 'e senaryo asistanlığı yaptı. 2008'de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen 'Yedi Tepeli Aşk' oyununda, "Gelin Başı" kitabında yer alan üç öyküsü sahnelendi. 2010-2011 sezonunda "Gelin Başı"ndaki öykülerden uyarlanan "İadesiz Taahhütsüz" adlı oyun, Tiyatro Boyalıkuş tarafından sahnelendi. 2011'de ikinci öykü kitabı 'Hanımların Dikkatine' Can Yayınları'nca yayımlandı.