Hermann’la Dorothea

Orijinal Adı:
Hermann und Dorothea, 1821

Hermann ve Dorothea
2025 14. kitabı
Goethe'nin "Hermann ve Dorothea" Kitabı Üzerine Bir Eleştiri Johann Wolfgang von Goethe'nin 1797 yılında yayımladığı "Hermann ve Dorothea", epik pastoral bir şiir olarak edebiyat dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. Fransız Devrimi'nin çalkantılı döneminde, burjuva yaşamının sükûnetini ve değerlerini yücelten bu eser, biçimsel mükemmelliği ve içerdiği insani mesajlarla dikkat çeker. Eserin eleştirel bir değerlendirmesi, hem edebi özelliklerini hem de dönemin ruhunu yansıtan temalarını irdelemeyi gerektirir. Biçimsel Mükemmellik ve Homeros Etkisi: "Hermann ve Dorothea", Homeros'un destanlarından esinlenerek heksametre nazım biçiminde yazılmıştır. Goethe'nin bu antik biçimi Almanca'ya ustalıkla taşıması, esere hem ritmik bir akıcılık hem de klasik bir ağırlık kazandırır. Her bir dize, özenle seçilmiş kelimelerle örülmüş, imgelerle zenginleştirilmiştir. Bu biçimsel tercih, eserin pastoral atmosferini güçlendirirken, aynı zamanda anlatılan hikâyeye destansı bir boyut katar. Goethe, Homeros'un detaycılığını ve gözlem gücünü kendi üslubuyla birleştirerek, okuyucuyu küçük bir Alman kasabasının ve devrimin getirdiği karmaşanın ortasına sürükler. Pastoral Tema ve İdealize Edilmiş Burjuva Yaşamı: Eserin en belirgin teması, pastoral bir yaşamın ve burjuva değerlerinin idealize edilmesidir. Hermann, varlıklı bir han sahibi ailenin oğlu; Dorothea ise devrimin getirdiği felaketlerden kaçan, erdemli ve çalışkan bir genç kadındır. Bu iki karakterin aşkı, kasabanın sakin ortamında, geleneksel değerlerin ışığında yeşerir. Goethe, burada aile birliğini, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve toplumsal sorumluluğu ön plana çıkarır. Devrimin getirdiği kaosun aksine, bu küçük kasabanın düzeni ve huzuru, yazarın gözünde gerçek mutluluğun ve istikrarın kaynağıdır. Ancak bu idealize edilmiş tablo, bazı
Hermann’la DorotheaJohann Wolfgang Von Goethe · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 2016154 okunma
2017 7. kitabı
Goethe'nin sitede eksik olan bir kitabıydı. Okuduklarımın arasına eklemek için aradığımda olmadığını farkettim. Sonrasında eklenmesini rica ettim ve hızlı bir şekilde ilgilenip ekledikler bu yüzden çok teşekkür ederim :) Goethe yine enfes edebiyat dilini kullanmış lakin bu sefer Goethe'nın kadına bakış açısı hoşuma gitmedi. Her zaman olduğu gibi teatral bir hava var dilinde ve sebebini bilmesemde bu şekilde bir uslüp olması aşırı hoşuma gidiyor, eğlendiriyor beni. Saf ve temiz duygularla yoğrulmuş karakterlerin klasik aşkı biraz sıkıcı olsa da zevk aldım okurken. Spoi vermek istemiyorum. Yine de okuduğunuz her sayfadan ayrı tat almanız dileğiyle :)
Hermann'la DorotheaJohann Wolfgang Von Goethe · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1944154 okunma
2023 24. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 00:52
Nə demiş Johann Wolfgang Von Goethe ; "Əsl məhəbbət mövsümü, ancaq birini sevə biləcəyimizə, heç kimin bizdən əvvəl bu cür sevmədiyinə və heç kəsin bizim kimi sevə bilməyəcəyinə inandığımız andan başlayır." Kitabı oxuyarkən, bitirərkən düşündüyüm şey o idi ki, o zamanlar sevgi necə saf, təmiz idi. İlk görüşdə, ilk baxışda necə güclü, gözəl hisslər yarana bilirdi.. P.s. İndi də belə hiss edənlər var təbii ki ;) Amma çox çox az.
Herman və DorotiyaJohann Wolfgang Von Goethe · Qanun Nəşriyyatı · 0154 okunma

Johann Wolfgang Von GoetheYazar · 51 kitap
Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt - 22 Mart 1832, Weimar), Alman edebiyatçı. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur. Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. Fırtına ve Coşku (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında Genç Werther'in Acıları adlı eseri ile bütün Avrupa'da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik'in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman Edebiyatı'nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir. Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet'inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Johann_Wol...