Hərb Sənəti

Sun Tzu
Yazar:
Sun Tzu

2018 25. kitabı
Sizce savaşmak nedir? İki farklı milletin toprak, hammadde gibi şeyler yüzünden askerlerle bir meydana gelip birbirlerine bilimum silahlar ile saldırması mıdır? Ya da İki devlet başkanının, yöneticisinin birbirlerine sözlü hakaretler, tehditler savurması mıdır? Ya da İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Japon sivillerinin üzerine iki tane nükleer bomba atması mıdır? Ya da İki zıt görüşte olan insanların yoğun bir şekilde tartışması da savaşmaya girmez mi? Bu "ya da" ları daha da çoğaltabiliriz. Çünkü birçok biçimde savaş var. Milattan Önce 6. Yüzyılda yazılmış olan bu eser öncelikle o dönemdeki savaşları incelemiş olan Sun Zi'nin, savaşlarla ilgili stratejik olarak öneriler veren bir eseridir. Şimdi diyenler olacak; "Yahu tamam, taa o dönemde yazmış etmiş ama bizim dönemimizde ne etkisi olacak ki ve hem savaş kötü bir şey değil mi, bir de onun sanatı mı olacak?" Öncelikle şunu söyleyeyim insanoğlu varolduğundan beri bir şeyler için savaşmaktadır ve bu biçim değiştirerek insanoğlu yok olana kadar devam edecektir. Bundan kaçış yok! Tabi bu savaşlar eskisi gibi; "Hurraaa! diye saldırmak" gibi değil. Ateşli ve kimyasal silahlar bulunduğundan beri savaşın biçimi epey değişti. "Nerede o eski savaşlar" dedirtmedi değil. Sadece meydan savaşları değil, bir cahille tartışmak bile bir tür savaşa girer. İkinci olarak; Evet, savaş kötü bir şey. Günümüzde masum insanlar katlediliyor, din mezhep savaşları halen oluyor bu örnekler de arttırılabilir. Ancak bunlar savaş değil düpedüz katliama girer. Ama bu eserde düşüne düşüne okursanız birçok sosyal ve iş alanında işinize çok yarayacak... Öncelikle böyle bir strateji (belki kişisel gelişim) kitabını kimler okumalı? İş hayatında olan herkes, yöneticiler, tarihe ilgi duyanlar, felsefeye ilgi duyanlar, sosyal hayattan
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202649,6bin okunma
Hayat İle Savaşma Sanatı!
2024 94. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 00:04
Herkese merhabalar, İncecik ama çok yoğun, çok derin bir eser olan Savaş Sanatı kitabına farklı bir açıdan bakmaya çalışacağım bugün.. Kitabı ilk elime aldığımda dedim ki kendi kendime: “Savaş gibi bir kavrama nasıl sanat denebilmiş, insanların öldürüldüğü bir şey sanat olabilir mi?”. Sonra kitabı okumaya başlayınca anladım ki her ne kadar savaş taktikleri veriyor gibi görünse de aslında o taktiklerin alt metninde çok derin, evrensel ve tüm zamanlara hitap edebilen anlamlar yüklü.. Bugün incelememde kendi çıkardığım naçizane derslerden bahsedeceğim. İlk olarak yazara biraz değineyim.. Yazarımız Sun Tzu M.Ö. 6. YY’da yaşadığı tahmin edilen ünlü Çin’li komutan ve filozoftur. Kendi döneminde çok başarılı olmuştur ve çok büyük bir bilge olarak kabul edilir. Yaklaşık 10 tane eseri olduğu tahmin edilse de büyük bir çoğunluğu günümüze ulaşamamış ne yazık ki. Elimizdeki kitap bu nedenle de çok kıymetli. Günümüzde liderlik eğitiminden, askeri okullara, strateji eğitimlerinden, üniversitelere kadar birçok alanda kaynak olarak kullanılıyor Sun Tzu’nun bu öğretileri.. Şimdi madde madde bu savaş taktiklerine ve benim yorumlarıma geçebiliriz.. “En büyük başarı, savaşı savaşmadan kazanmaktır.” der Sun Tzu… En etkili strateji taktik saldırıdır. Askeri saldırı, kentlere saldırı son çarelerdir. Bu nedenle en büyük komutanlar düşman kentini savaşmadan ele geçirebilenlerdir.. Günlük hayatımızda da bu böyledir. Bazı konularda insanlarla gereksiz savaşlara girmektense, tabii ki hakkımızı da yedirmeden, daha az enerji tüketerek nasıl o işi halledebilirize odaklanmamız gerekiyor. Egolarımızı bir kenara koyup o ne demiş bu ne düşünür değil de, nasıl maddi manevi daha az zarar görerek bu işi halledebilirime odaklanmamız gerektiğini söylüyor aslında. Hadi itiraf edelim, hepimiz bazen gereksiz
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202649,6bin okunma
Herkes aynı tarzda inceleme yazarsa ne olur?
·64 syf.·
2023 54. kitabı
İncelemelerin büyük çoğunluğu benzer bir yazımla başlamış. Bizim ise farklı bir bakış açısıyla bu kitabı değerlendirmemiz gerekir. Sonuçta milattan önce anlatılan savaş kuralları ve şimdi ki savaş kuralları arasında kilometrelerce mesafe, fark var. Kendi dönemine ışık tutan bir bilge yıllar sonrasında keyifle okunan bir yazara dönüşebilir. Bizim dönemimize ışık tutamasa da, o dönemin şartlarını tefekkür etmemize yardımcı olabilir. Bu kitabı okuması gerekenler sıralaması yaparsak, savaşan askerleri, komutanları ilk sıraya almamız gerekir. Peki, ben savaşan bir komutan mıyım veya bir asker miyim? Tabi ki de hayır! Bazen savaş kendi içinizde, bazen de sözlerinizle bir savaşta olursunuz. Her savaş, kavga edilerek yapılmaz! Kitabı okurken nasıl faydalanabilirim diye düşünmeliyiz. Bir faydalanma noktası belirlememiz gerekir. Bu sayede kitaptan daha fazla istifade edebiliriz. Mesela; Bizim görüşümüze ters olan görüşlerle tartıştığımız da başarı elde edebilmemiz için psikolojik baskı ve bilgimizin daha ağır basması gerekir. Kitapta bahsedilen temel değerleri, benim sözünü ettiğim değerlerle karşılaştırıp ders çıkarmamız gerektiğini düşündüm. Bu şekilde okuyunca kitaptan beklediğimin üstünde istifade ettim. "Simdi gidip trol kardeşimlerimle savaşabilirim. Tutmayın beni(!)" ^⁠_⁠^ Keyifli okumalar dilerim. ^⁠_⁠^
Savaş SanatıSun Tzu · Kapra Yayıncılık · 202049,6bin okunma
80 sayfalık kitap ömür boyu yol gösterir mi?”
·43 syf.·
2025 6. kitabı
İnce ama yoğun bir eser… Sun Tzu’nun Savaş Sanatı ilk bakışta eski bir askeri strateji kitabı gibi görünüyor. Ancak okumaya başladığınızda, satırların sadece savaş meydanına değil; iş hayatına, kişisel gelişime, hatta günlük ilişkilerimize kadar uzandığını fark ediyorsunuz. Sun Tzu’nun dili kısa, net ve sarsıcı. Her cümle adeta bir emir gibi. Okur olarak kendini, tecrübeli bir bilgenin karşısında öğüt dinliyormuş gibi hissediyorsun. Kitabın en güçlü temaları arasında planlama, esneklik, bilgi, psikoloji ve denge var. Sun Tzu’ya göre zafer, savaşmadan kazanılır. Gerçek komutan, kılıç sallamadan düşmanı pes ettirebilen kişidir. Su gibi olmayı öğütler: engellerin şekline uyar, ama asla özünden vazgeçmez. Bazı bölümler teknik ayrıntılara giriyor – dağlarda, vadilerde orduyu nasıl konumlandıracağınız gibi. Modern bir okur için bu kısımlar biraz uzak kalabilir. Ancak kitabın asıl gücü, aforizma tadında cümlelerinde saklı. Örneğin: “Kendini ve düşmanını tanırsan, yüz savaşın sonucundan korkmazsın.” Bir okur olarak hissettirdiği şey ise oldukça açık: soğukkanlı olmayı, akılla hareket etmeyi, duygulara kapılmamayı öğretiyor. Strateji, yalnızca savaşta değil, hayatın her anında gerekli. Eksikleri de yok değil. Bazı tekrarlar ve çok soyut bölümler mevcut. Fakat yine de kitap, bitirdiğinizde zihninizde tek bir öğüt bırakıyor: “Sabırlı ol, planla, acele etme.”
Beklentimi karşılamadı
2024 48. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 00:00
Şöyle ki kitabın fazlasıyla abartıldığını düşünüyorum. Dönemimize hitap etmiyor kesinlikle. Sonuçta o zamanların savaşları ve şimdiki savaşlar arasında koskocaman bir fark var. Yani açıkçası hayatımın nasıl bir dönemine uyarlayacağımı anlayamadım. Yine de ilgilenen varsa okuyabilir çok fazla zamanınızı almaz.
2025 206. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2025 23:09
Savaş Sanatı – Sun Tzu Savaş Sanatı, ilk bakışta tamamen savaş ve strateji üzerine yazılmış bir kitap gibi dursa da, okudukça bunun aslında insan doğası, güç, akıl ve zamanlama üzerine derin bir metin olduğunu fark ettim. Sadece askerî bir rehber değil; hayatın içindeki mücadelelere dair de çok şey söylüyor. Sun Tzu’nun yaklaşımı beni en çok şaşırtan nokta oldu. Kitap, savaşı yücelten bir dil kullanmıyor. Aksine, gerçek zaferin savaşmadan kazanılan zafer olduğunu vurguluyor. Gücün, kaba kuvvetten çok akıl, sabır ve öngörüyle ilgili olduğunu sürekli hissettiriyor. Bu bakış açısı, kitabı hâlâ güncel ve evrensel kılıyor. Metin boyunca “düşmanı tanımak”, “kendini bilmek”, “doğru zamanı kollamak” gibi kavramlar sıkça karşımıza çıkıyor. Ama bunları sadece bir savaş alanı için değil, insan ilişkileri ve hayatın genel akışı için de düşünmek mümkün. Beni en çok etkileyen şey, kontrol edemediğin şeylerle değil, kontrol edebildiklerinle hareket etmenin önemi oldu. Kitabın dili kısa, net ve doğrudan. Uzun açıklamalar ya da süslü anlatımlar yok. Bu sadelik, metnin ağırlığını daha da artırıyor. Ancak bu aynı zamanda kitabı zorlayıcı da yapabiliyor; çünkü okurken sürekli durup düşünmek gerekiyor. Hızlı okunacak bir kitap değil, sindirerek okunması gereken bir metin. Savaş Sanatı bana gücün her zaman görünür olmadığını, bazen geri çekilmenin de bir strateji olabileceğini düşündürdü. Her mücadeleye girmek zorunda olmadığımızı, bazen en akıllıca hamlenin hiç hamle yapmamak olduğunu fark ettiren bir kitap. Bu kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey savaş değil; denge, sabır ve farkındalık oldu. Savaş Sanatı, hayatı bir çatışma alanı olarak değil, doğru hamlelerle ilerlenen bir süreç olarak görmeyi öğreten, zamansız bir eser.
Zafere Giden Yol Savaş Alanında Değil, Zihinde Kazanmak
2024 3. kitabı
"Sun Tzu'nun Savaş Sanatı", sadece bir savaş stratejisi rehberi değil, aynı zamanda insan doğasının derinliklerine indiği bir felsefi yolculuktur. Her satırı, sadece askeri zaferler için değil, aynı zamanda günlük yaşam mücadelelerinde de uygulanabilir değerli bilgiler sunar. Sun Tzu'nun ustalığı, savaşın asıl amacının çatışmadan kaçınmak ve düşmanı yenmek için stratejik düşünmektir. Onun prensipleri, zekice hazırlanmış bir planın gücünü vurgular ve kurnazlığı, kaba kuvvetin üstünlüğüne tercih eder. Her bir satırı ustalıkla işlenmiş bir incelikle, kitap, liderlerin ve stratejistlerin zihinlerinde yeni ufuklar açar. Sun Tzu'nun eserindeki öğretiler, sadece askeri alanda değil, aynı zamanda iş dünyasında, ilişkilerde ve kişisel gelişimde de uygulanabilir bir değere sahiptir. "Sun Tzu'nun Savaş Sanatı", sadece bir askeri kılavuz değil, aynı zamanda insanlığın evrensel bir öğretisi olarak da kabul edilmelidir. Her sayfası, stratejik düşünme ve uygulama sanatının derinliklerine bir pencere açar, okuyucularına güçlü bir bilgelik ve ilham kaynağı sunar.
Savaşmadan Kazanmanın Evrensel Kılavuzu
2025 41. kitabı
​"Savaş Sanatı", sadece bir askeri strateji el kitabı değil, aynı zamanda evrensel bir yönetim ve çatışma felsefesi rehberidir. Sun Tzu'nun temel tezi basittir ama derindir: En üstün strateji, savaşmadan kazanılan zaferdir. ​Kitap, fiziksel kuvvetten çok, zekâya, psikolojiye, planlamaya, düşmanı ve kendini tanımaya odaklanmayı öğretir. Liderlere, kararlılıkla hareket etmeden önce tüm olasılıkları hesaplamayı, disiplini korumayı ve düşmanı içeriden çökertmeyi öğütler. ​"Savaş Sanatı", savaş alanından iş dünyasına, politikalardan kişisel rekabete kadar her türlü çatışma ve rekabet ortamında uygulanabilecek, 2500 yıldır güncelliğini koruyan, zamansız bir başyapıttır. Savaş Sanatı Sun Tzu
Güçlü Liderlik Sun Tzu'nun Savaş Sanatı'nın Liderlik İncelikleri
2024 113. kitabı
"Sun Tzu'nun Savaş Sanatı", yüzyıllardır strateji ve liderlik alanında önemli bir rehber olarak kabul edilir. Kitap, Çinli general Sun Tzu'nun askeri stratejilerini ve taktiklerini ele alırken, bu prensiplerin savaş alanının ötesinde iş, politika ve kişisel gelişim gibi alanlarda da uygulanabileceğini vurgular. Sun Tzu, savaşın kazanılmasının asıl hedefinin düşmanla olan doğrudan çatışmadan kaçınmak olduğunu savunur. Ona göre, en büyük zafer, savaşmadan kazanılandır. Kitap, stratejik düşünme, esneklik, bilgiye dayalı kararlar alma ve düşmanı manipüle etme gibi kavramları vurgular. Savaş Sanatı'nın etkileyici yönlerinden biri, sadece askeri liderlere değil, aynı zamanda iş dünyası liderleri, politikacılar ve hatta günlük hayatta karar verme süreçlerindeki herkese de ilham verebilmesidir. Kitap, stratejik planlama ve hedef belirleme konularında derin bir anlayış sunarak, okuyuculara etkili liderlik ve başarıya giden yolda önemli ipuçları sunar. "Sun Tzu'nun Savaş Sanatı" sadece bir askeri klasiğin ötesinde bir rehberdir. Okuyuculara, zorluklarla dolu bir dünyada başarılı olmanın sırlarını öğretirken, stratejik düşünme ve liderlik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
2021 26. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2021 13:27
Kitapta anlatılan taktikler, askeri alanda epey işe yarar şeyler. Bunları günlük yaşama uygulayabilecek kadar zekaya sahip olmadığım gibi, o zekaya sahip olsam da uygulama gereği duyar mıyım, bilmiyorum. Bu alanda çalışma yapanlar, mutlaka okusun ama. Birçok kişi sıkıcı bulduğunu yazmış. Ben sıkılmadım, hatta yüzyıllar öncesinde yazılmış olmasına rağmen, çok ilgi çekici buldum. Stratejiler, taktikler, verdiği örnekler, net oluşu vs. çok etkileyiciydi bence. Ancak dediğim gibi, sosyal hayata uygulayabilmek, ayrı bir yetenek ve zeka gerektiriyor. Keyifli okumalar dilerim.

Sun TzuYazar · 7 kitap
Sunzı, (ya da Sun Zi, Sun-tzu, Sun Tse, Ssun-ds, Sun Tzu), (Çince: 孫子; Pinyin: Sūn Zǐ) MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir. Savaş stratejisi üzerine yazdığı Savaş Sanatı (Çince:兵法, Pinyin: Bīng Fǎ) adlı yazılarda toplanan öğretileri dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür. 13 bölümde toplanan yazıların, Çin’de çok daha eski dönemlerden beri bilinen savaşma ilkelerinin toplu bir sunumu olduğu ve Üstad Sunzi yorumuyla bir araya getirilmesinin Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (MÖ 480 - MÖ 221) gerçekleştiği sanılıyor. Sunzi bu sohbetlerinde "Gerçek Zafer" için şöyle demiştir: "Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder savaşmadan kazanan önderdir." Tao (Yol) bilgilerinin savaşmak üzerine yorumlandığı en etkili yazılardır. Tao Bilgilerinde, kainatın bütünlüğünün doğal akışına gelen her türlü müdahale ve zorlama tükenme yolu sayılır, akışa uyum sağlamak ise öğütlenir. Sunzı'nın tam olarak hangi tarihler arası yaşadığı bilinmese de ortaya çıkışının Savaşan Beylikler dönemine denk geldiği biliniyor. Yazılı geleneği çok eski ve güçlü olan Çin'de ortaya çıkan bilgelerin tam olarak ne zaman yaşadıklarıyla ilgili belirsizliğin, bilgelerin ölümlerine doğru ortadan kaybolmayı seçmelerinin çok karşılaşılan bir durum olmasına yorumlanıyor. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sun_Tzu