2020 56. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2020 17:09
Mill, Özgürlük Üstüne eserinin ilk sayfalarında, bu kitabın temel meselesinin toplumun birey üzerinde uygulayabileceği meşru gücün sınırlarını belirlemek olduğunu söyler. Başka bir deyişle, bireyin
Özgürlük ÜzerineJohn Stuart Mill · Oda Yayınları · 2018861 okunma
Bunu kim Türkiye’ye soktuysa defolsun gitsin!..
2024 4. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2024 19:53
Bi dolu İngiliz düşüncelerinin Türkçeye çevrilmiş, sıkıcı, çocuk kandırmacası gibi safsatalarından ibaret bir vakit kaybıydı. SAKIN VAKİT KAYBETMEYİN tavsiye ETMEM. Hem cümleleri uzun hem ilerleyişi sürekli ders verir gibi rahatsız edici hem de sonunda bilmediğimiz elle tutulur bir çözüm yok. Gerçekten bu kitaba dahi ihtiyacı olanlar varsa -ki bence hiçbir Türkün olamaz- Allah yardımcısı olsun valla acınacak hallerine. Bunu bir tavsiye üzerine okumuştum. Şimdi onu tavsiye eden kişiyle de iletişimimi kestim. İçimizdeki Şeytanİçimizdeki Şeytan okuyun daha faydalı.
İnsan ve Toplum
2019 1. kitabı
Kitap son derece uzun cümlelere sahip olsa da özgürlük, ahlâk, hukuk gibi birçok sosyal mefhumla ilgili bu büyük filozofun önemli düşüncelerini içeriyor. Mill; işçi hakları, ırkların eşitliği, kadın hakları gibi birçok konuda mücadele vermiş ve babası sayesinde çok küçük yaşlarda aldığım muazzam eğitimle zihninin ürettiklerini bu eserinde samimi bir üslûp ile aktarmış. Yalnızca siyâset ile değil, insan hayatının herhangi bir noktası ile ilgilenen, hayata dokunmaya çalışan her bireyin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser.
Felsefe
Özgürlük ÜzerineJohn Stuart Mill · Litera · 2016861 okunma
2021 14. kitabı
Keşke herkes okusa dediğim kitaplardan bir tanesi oldu John Stuart Mill ve "Özgürlük Üzerine". Yıllar öncesinden seslenen satırlarda günümüz dünyasını okumak, hala aynı sorunlar ile karşı karşıya kalmak, çözümün basit olmasına rağmen, elimizden geldiğince hem kendi hayatımızı, hem toplum hayatını nasıl zorlastırdığımızı fark etmek çarpıcıydı. Kısa bir kitap olmasına rağmen her cümlesi dolu dolu ve üzerine düşünülmesi gereken fikirler ile kucaklıyor okurunu. Hem kendinizi, hem dünyamızı daha iyi anlamak, anlamaktan öte harekete geçmek , farkındalık oluşturmak adına herkese tavsiye ediyorum. Sakin ve üzerine düşünerek okursanız bir baş ucu kitabı olabilir. "İnsanın, bütün hayatı boyunca mükemmeleştirmeye ve güzelleştirmeye çalışacağı en büyük eser yine kendisi olmalıdır." Kutu Yayınları ve Berkay Tartıcı çevirisi ile okudum.
2021 10. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2021 20:54
Bu tarz düşünce, felsefe kitaplarını okumayı seviyorum. Okuması çok eğlenceli kitaplar değiller ama sana kattığı şeyler çok değerli. Yaşadığımız toplumlara, siyasete, özgürlüğe dair bir çok şey okuyoruz bu kitapta. Daha çok kişisel özgürlük ve düşünme üzerine dursa da geneline yayılan toplumsal konularda ele alınmış. Kişinin bireysel olarak; neyi düşünüp düşünmeyeceğini, düşüncelerin ne ölçüde uygulayıp uygulanmayacağı, sınırları, uyması gereken kuralları, haklarını nasıl kullanması gerektiği, devletin bu konudaki görev ve sorumluluklarını akıcı bir dille anlatmış. Kişilerin kendilerini geliştirmesinin ancak demokrasiyle olabileceğini vurgulamıştır. Ben çok sevdim. Belki ileride tekrar okurum. Çünkü okudukça anlam derinliği artan bir kitap. Uzun metni olmasa da Can yayınlarından çıkan kısa metni mutlaka okuyun derim.
2019 53. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2019 22:32
Ya sen zamanda yolculuk mu yapıyorsun Sayın, John Stuart Mill Dark dizisindeki Jonas Kahnwald gibisin sen bunları 19. Yüzyıldada nasıl öngöre biliyorsun özgürlük, bireyselcilik, mutluluk aradan geçen onca zaman rağmen değerinden bir şey kaybetmek bir yana önemi daha da artan bu kavramları ne güzel irdelemişsin. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim elimizdeki kitabın çevirmeni Berkay Tartıcı sade 1996 doğumlu ve hala öğrencidir. Yolun açık olsun
2021 69. kitabı
kitabın temel savı; insan özgürlüğünün sac ayaklarının belirlenmesinden sonraki özgürlüğün sınırlarının neler olduğu ve bu sınırları koyan gücün ne anlama geldiği noktasında açıklamalar sunmaktadır. bu bağlamda özgürlük sorunun temel algoritması ve bu algoritmaya neden olan etmenler açısından insanın özgürlük inşasının neliği hakkında bilgi vermektedir. bu açıdan özgürlüğün anlaşılabilirliğinin ana dayanak noktası, birey ve bireyin çeperinden olaşan insanlık denilen eylem ve düşünce siferinin rengin zaviyesinden örüntüsünün çözümü anlatılmıştır.
Kitap Öneri
2023 23. kitabı
İnsanın bütün hayatı boyunca mükemmeleştirmeye ve güzelleştirmeye çalışacağı en büyük eser yine kendisi olmalıdır. Çok güzel bir kitap tavsiye ediyorum John Stuart Mill - Özgürlük Üzerine
1K
2020 1. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 00:54
Bireyselciliği ve özgürlüğü son derece muazzam işlemiş olan Mill, verdiği geniş örneklerle meseleye daha iyi bir bakış sağlıyor. Kitabın dili başta ağır gelebilir ancak; okudukça bunun yalnızca bir ön yargı olduğunu görüyorsunuz. Bireyin özgürlüğü ve toplumun baskısı üzerine yollar çizen bir eser. kesinlikle okunmalı.
Hürriyet ÜstüneJohn Stuart Mill · Liberte Yayınevi · 2014861 okunma
·120 syf.·
2025 11. kitabı
Özgürlük Üzerine, John Stuart Mill’den okuduğum ilk eser oldu. Birey, toplum ve özgürlük ilişkisine dair önemli sorular soran harika bir kitap. İlk bakışta siyaset felsefesiyle ilgili gibi görünse de, aslında doğrudan gündelik yaşamla, bireyin varoluşuyla ilgili. Kitapta sadece siyasete değinilmiyor. Düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü, yaşam tarzı seçimi, farklı olma hakkı gibi konulara da değiniliyor. Mill, çoğunluğun “doğru” kabul ettiği şeylerin bile herkes için geçerli olması gerekmediğini anlatıyor. Ona göre asıl tehlike, herkesin birbirine benzemesi değil, farklılıkların bastırılmasıdır. Hem bireyin haklarını savunuyor hem de bu hakların sınırlarının nerede başlayıp bittiğini sorguluyor. Akıcı, zaman zaman yoğun olsa da cümleler oldukça net diyebilirim. Çokça düşündüğüm, çokça altını çizdiğim bir eser oldu. İlgililere tavsiye ederim.
Alıntı
Özgürlük ÜzerineJohn Stuart Mill · Kapra Yayıncılık · 2023861 okunma

John Stuart MillYazar · 19 kitap
John Stuart Mill, (d. 20 Mayıs 1806- ö. 8 Mayıs 1873) İngiliz filozof, politik ekonomist, parlamento üyesi ve devlet memuru. Mantık alanında, yalnızca tümdengelimsel mantıkla ilgili çalışmalar yapmayıp, tümevarımsal mantığı da formüle ederek geliştirmiş olan Mill, mantıksal ilkeleri sosyal alana, siyaset ve ahlak alanına uygulamasıyla ün kazanmıştır. Psikoloji alanında, çağrışımcılığın babası olarak kabul edilen filozof, psikolojiyi "zihin kimyası" olarak tanımlamıştır. O, çağrışımcı psikolojisini bilgi konusuna da taşımış ve bu alanda, Berkeley'den esinlendiği besbelli olan psikolojik bir idealizm geliştirmiştir. Mill, bununla birlikte, psikolojik idealizminde, maddesizciliği seçen Berkeley'den ayrılmış ve dış gerçekliğin varoluşunu kabul ederek, söz konusu nesnel gerçekliği "duyumları mümkün kılan, kalıcı dayanak" olarak tanımlamıştır. Ahlak alanında yararcılığı savunan Mill, hazzı ya da mutluluğu insan eylemlerinin en büyük amacı ve mutlak ölçüsü yapmış ve yararcılığında, genelin iyiliğini ve refahını temele almıştır.