Il Disprezzo

Bompiani
İtalyanca

2019 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2019 22:14
Karşılıklı büyük bir sevgi besleyen iki insanın çöküşünü anlatan büyük bir roman. Artık sevilmeyen bir erkeğin neler düşündüğünü ,çaresizliğini ,çabalarını anlatıyor. Psikoloji yönünü cok iyi işlemiş bir kitap, ani duygu iniş-çıkışlarını ve düşüncelerin belli bir zamanla nasıl saplantı haline geldiğini çok iyi yansıtmış. Ama beni asıl etkileyen olayın ise son anına kadar Molteni'ye üzülürken ,neden hiç karısının gözünden bakmadığım? Fikrimin tamamen değişmesine neden oldu. Bir kadının bazen küçük bir hareketten, düşüncesizce söylenilen kelimeden nasıl derin bir şekilde etkilendiğini, büyük aşkından vazgeçtiğini anladım. Bazen sadece samimi bir gülümsemenin, sahiplenilmenin önemini....
2019 18. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2019 13:25
kitap su gibi aktı gitti. Başkahramanımızın yerine koyarak okudum kitabı ama olanlara bu kadar kayıtsız kalabilir miyim? Asla ! Ama bunun öncesinde onun yaptığı yanlışlarıda asla yapmazdım. Kitap bi adam ve eşi arasındaki ilişkisinin üzerinde duruyor. Adam karısını çok seviyor. Ama kadın zamanla ondan uzaklaşıyor. Kitap baş karakterin (koca) ağızından anlatıyor hadiseleri. tavsiye ederim ama... Bir sonuca bağlanmış olsaydı sanırım biraz daha anlam kazanırdı. Demem o ki sadece sonuca bağlanmamasını kendi açımdan eleştirilebilinecek bir durum .
2019 142. kitabı
"Küçümseme" İnceleme "Küçümseme" bitti ve benim etkilendigim, unutmayacagim kitaplardan biri olacak. Kitabın ilk sayfalarinda daha anlamistim konusunun beni cekecegini. Ilgimi ceken, uzerinde dusunmus oldugum temalara sahipti cunku kitap. Evlilik, ask, cinsellik, baglilik, saygi ve sevginin devami... Kitabin sonunun boyle olacagi okurken ta son sayfalara gelene kadar hic aklima gelmedi. Fakat yazarin,  otomobiliyle hiz yapma tutkusu olan yapimciyi ve Emilia' nin onun araba surusunden korkmasini vurgulamasindan anlamaliydim bu sonucu diyerek mantiksiz bulmadim acikli sonu. Romanin sonu zaten cok da onemli degildi benim icin. Yazarin bir roman icerisinde basli basina ele aldigi bu "karinin kocasini kucumsemesi, ona olan saygisini yitirmesi" konusu beni muthis etkiledi acikcasi. Evlilik hayatinda gunumuzde hangi cevreden gelirsek gelelim, hangi uygarlik duzeyinde olursak olalim dogal olarak getirdigimiz evrimsel surecte edindigimiz bir gercek var: Kadin askta, evlilikte mutlaka erkege tam guvenebilmek, onun tarafindan sahiplenilmek, korunmak ister. Kitapta Emilia' yi bir kadin olarak iyi anladigim gibi erkegin davranisini da tanidik buldum. Esi beceriksiz, atak olmayan, empati yoksunu, gucsuz olan bir kadin zamanla ona olan saygisini, askini yitirir. Cinsel cazibesini de yitirmis olur boyle bir erkek karisinin gozunde. Kisacasi kadin erkek iliskilerinde gecerli cok can alici bir nokta yakalamis yazar ve bunu guzel bir sekilde islemis. Kitabi okurken kocanin israrla karisini anlamazliktan gelmesi, vurdumduymazligi, isvereninin karsisinda tavir koyamamasi , belli ki kadina karsi kur yapan, ona kocasinin yoklugunda surekli ilgi gosteren ve bu davranislariyla kadini rahatsiz eden bir erkege karsi karisini iteklemesi gercekten dwvbir este kocaya karsi duyulan sevgi
2021 6. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2021 14:30
Bir tiyatro yazarı, senaristin iş ve özel hayatından bir kesit anlatılmakta. Senaryo yazarının filmi oluşturma sürecinde, Yönetmen-yapımcı arasında sıkışmışlığı, senaristin bu yolda kendi tarzını oturtamayışı sonuç olarak yapımcının baskılarına boyun eğişi... Üstüne üstlük kitabın ağırlık kazandığı konu olan evliliğindeki krizler, senaryo yazarımızın mental olarak boğmaktadır. Kitabın ilerleyen sayfalarında başkahramanımızın özel hayatı, güncel haliyle filmi yapılmak istenen İlyada ve Odyssia hikayesiyle eşlenik kurulmasıyla da anlıyoruz ki günümüzde de aynı problemlerin değişik versiyonları yaşanıyor demekten alamadım kendimi. Aslında kitapta beni vuran noktalardan birisi de yönetmen(Alman) ile senaryo yazarının(İtalyan), Odyssia Penelope evliliğini psikanaliz yönünden tartışmaları oldu. Yönetmen Alman kültürüyle yoğrulmuş, Freud’un ağırlığında yetişmiş herşeyi mantık yönünden ele alan karamsar, içedönük bir karakter. Bizim senaryo yazarımız ise İtalyan kültüründen gelme, aynen bizde olduğu gibi Akdeniz ülkesine özgü dışadönük duygusal savrulmalar yaşayan karakter. Aforizmik tartışmanın vurucu noktası; Odyssia’ nın zamanının ilerisinde düşünür,sofist, mantıklı, zeki, kuşkucu bilim insanı olarak tanımlanır. Bu da Odyssia’yı uygar insan yapar. Karısı Penelope ise ; inançlı Yunan kültür geleneklerine bağlı, hayatı sorgulamayan önyargılı, iyi bir anne, eştir. Penelope geleneksel bir kadındır. Aynen başkahramanımızda olduğu gibi(senaristimiz) kendisi eğitimli iyi bir tiyatro yazarı, tiyatro kökenli karakter; kriz yaşadığı ve onu küçümseyen eşi ise ilkokul mezunu daktilocu bir sekreter, şimdinin ev hanımı olan karakter. Evliliği temelinde aynı yöne bakamayan iki insanın çatışma yaşaması son derece makuldür. Başkahramanımız hayatıyla, senaryosunu yazdığı İlyada ve Odyssie
Roman
Puan vermedi·208 syf.·
2025 322. kitabı
"Ben seni küçümsüyorum" dediğinde acıyla fark ettiğim üzere bu üç sözcüğün söylenişindeki ses tonu bana aşkını itiraf ettiğinde dile getirdiği "seni çok seviyorum" şeklindeki üç sözcüğün telaffuzuyla kesinlikle aynı tonu taşıyordu." Alberto Moravia İkili ilişkilerin ve özelde de kadın-erkek ilişkilerinin detayına, bir erkeğin gözüyle bakan kitap, evlilik kurumunun neliğini de ele alıyor. Özellikle evli .olanların Kuşkularla, saplantılarla bunalan Molteni, karısının onu artık sevmemesinin, hatta küçümsemesinin nedenini araştırmaya başlar, ancak beklenmedik bir anda tanık olduğu olay, evliliğini, işini ve giderek bütün hayatını bambaşka bir yöne çevirecektir. Bu üründen 54 adet satın alınmıştır. "Karşılıklı büyük bir sevgi besleyen iki insanın çöküşünü anlatan büyük bir roman. Artık sevilmeyen bir erkeğin neler düşündüğünü ,çaresizliğini ,çabalarını anlatıyor. Psikoloji yönünü cok iyi işlemiş bir kitap, ani duygu iniş-çıkışlarını ve düşüncelerin belli bir zamanla nasıl saplantı haline geldiğini çok iyi yansıtmış. "Kuşkularla, kıskançlıkla, saplantılarla bunalan Molteni, karısının onu artık sevmemesinin hatta küçümsemesinin nedenini sorgulamaya başlar. Ancak beklenmedik bir anda tanık olduğu olay evliliğini, işini ve giderek bütün hayatını tamamıyla değiştirecektir." Küçümseme ", savaş sonrası Avrupa'sının yeni değerleri ile buna uyum sağlayamayan yeni orta sınıfın çatışmasını saplantılı bir koca ile onun tutkulu karısının çalkantılı evliliği ekseninde ele alan eşsiz bir başyapıt." #iyi #okumalar Küçümseme
Edebiyat & Roman
Puan vermedi·208 syf.·
2018 58. kitabı
Psikolojik bir roman diyebilirim. Alt tabakadan olan, fakat çok sevdiği karısının istediği evi alabilmek için işini bırakıp, hiç sevmediği senaristlik mesleğine yönelen bir adam. Sık sık bir araya geldikleri ve karısına alanen asılan patronu. Karısının da ona karşılık verdiğini gördüğü halde karısından kopamayan ana karakter, karısının onu küçümsediğini sözel olarak da duyunca, bunun nedenini öğrenip, bu durumu düzeltmeye çalışır. Ama artık çok geç kalmıştır. Sürükleyici bir kitap değil ama sakinleştirici olarak okunabilir..
2017 30. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2017 11:44
Karısını mutlu etmek için her şeyi yapmaya hazır olan Molteni, senaryo yazarlığını da üstlenir. Bunu yaparken de, başka bir hikayenin içinde yer alır ve bu hikayede yer alanlarla arasındaki bağın farkında değildir. Bu arada karısı tüm yaptıklarına rağmen ona karşı soğuk davranmaya başlar ve tavırlarında büyük değişiklikler olur. Molteni, karısının kendisini küçümsediğini anladığında başka bir sırrı daha çözmüştür.
Küçümseme
2025 1. kitabı
Akıcı sade bir dil ile, sürükleyici bir anlatım olmuş. Küçümsenmenin ruhsal dünyamızda nelere olumsuz etki edebileceğini , nefes alışımıza kadar etkisini ve Molteni iç dünyasını hissedeceksiniz. Modern klasikler kitaplığınızda bulunmasını dilerim.
Alberto Moravia'nın En İyi Romanı
2025 19. kitabı
Alberto Moravia'nın Küçümseme adlı romanını Le Mond'un yüz yılın yüz romanı listesinde görmüş ve fakat dilimize çevrildiğini bilmiyordum. Bir tesadüf eseri kitabın dilimize çoktan çevrilmiş ve baskısı bitmiş olduğunu öğrendim. Nadir Kitap'ta kitabın temiz bir ikinci el nüshasını buldum ve edindim. Kitap elime geçer geçmez de okumaya başladım. Senaryo yazarı bir adamın ağzından anlatılan hikâyeye göre, ilk başlarda - ilk iki yıl - iyi giden evliliklerinden sonra kadın adamdan nefret etmeye ya da daha doğrusu onu küçümsemeye başlar. Bu küçümsemenin nedenini bir türlü anlayamayan ve tüm ısrarlarına rağmen de eşinden nedenine ilişkin bir cevap alamayan adam, aldığı bir senaryo işi için gittiği Capri adasında eşiyle ve kendiyle yüzleşir. Yapımcıya kendisini teslim ettiği suçlamasıyla ya da kendi çıkardığı bu sonuçla meseleyi anlayan adam çıkış yolu bulamaz. Capri adasında çalışmak için gittikleri senaryoyu çekecek olan yönetmenin Odesseus ile Penelope'un arasındaki ilişkiye dair yorumları ile kendi evliliğindeki sorunları da gören senaryo yazarı ilişkinin çıkmazda olduğunu görür. Yapımcı ile Roma'ya dönen eşi yolda kaza yapıp ölürler. Akıcı hikâyesi ve yer yer derin psikolojik gözlemleriyle zevkle okuduğum Küçümseme Alberto Moravia'nın en ünlü romanıymış. Zevkle elimden düşürmeden okudum. Kadın erkek ilişkilerinde görmezden gelinen küçük şeylerin büyüyerek ilişkiyi nasıl bitme noktasına getirdiğine ilişkin çarpıcı bir anlatıydı. Kitabı bitirdikten hemen sonra Jean L. Godard'ın kitaptan oluşturduğu senaryo ile çektiği Nefret adlı filmi de izledim ve çifte dikiş oldu. Kitaptan kısmi serbest olarak uyarlanan filmin de başarılı olduğunu söyleyebilirim. İtalyan edebiyatından güzel bir roman okumak isteyenlere tavsiye ederim.
2021 86. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 17:15
Erkek-kadın ilişkisini bir evliliğin bitişini çok güzel yazmış Moravia. İletişimsizlik, yanlış anlama, konuşmama, kendi içinde her şeyin cevabını bulmak ancak cevap doğru mu diye sormamak, ön yargılarla biten bir evlilik... konusu çok güzeldi okuduğum için mutlu olduğum kitaplardan. Yazarı okumaya devam edeceğim

Alberto MoraviaYazar · 26 kitap
Alberto Moravia, (asıl adıyla Alberto Pincherle), (28 Kasım 1907, Roma - ö. 26 Eylül 1990), İtalya'nın dünyaca ünlü yazar ve şairlerinden. Alberto Pincherle (Moravia büyükbabasının soyadıdır), Yahudi bir ressam ve mimar olan Carlo ile Teresa Iginia De Marsanich'in dört çocuğunun üçüncüsü olarak Roma'da doğdu. Dokuz yaşına kadar tüberküloz hastalığıyla boğuştuğu ve en az beş yılını yatakta geçirdiği için eğitimi aksadı. Bu yaşlarını yaşıtlarıyla geçirmek yerine edebiyatla haşır neşir oldu. Hasta yatağında Dostoyevski, Joyce, Goldoni, Shakespeare, Moliére, Mallarmé ve birçok diğer yazarı okudu, Fransızca ve Almanca öğrendi. 1925'te senatoryumdan ayrıldı ve Gli indifferenti 'yi yazmaya başladı. Bu süreçte Corrado Alvaro ve Massimo Bontempelli ile tanıştı ve 1927'de '900 dergisinde çalışmaya başladı, ilk hikayeleri de burada yayımlandı. 1929'da ilk romanı Gli indifferenti yayımlandı ve eleştirmenlerden olumlu tepkiler aldı. 1935'te New York'taki Columbia Üniversitesinde İtalyanca bölümünün başkanı olan Prezzolini'nin davetiyle, İtalyan romanı hakkında konferanslar vermek üzere ABD'ye gitti.