İmaj Ve Takva

Fatma Barbarosoğlu

İmaj Ve Takva Konusu

Sosyolog Dr. Fatma Barbarosoğlu, İmaj ve Takva'da İslamcıların alternatif kamu arayışlarını; bu arayış esnasında kamusal alanı takvaya uygun olarak dönüştürme girişimlerinden vazgeçişlerini; hakim kamuya eklemlenme ve imaja sığınma süreçlerini yakın plan fotoğraflar eşliğinde tahlil ediyor. Tahliller, ateşin içinden umut çıkarmaya uğraşan bir kalbin, mesuliyet taşıyan bir bakışın ürünü olmaları sebebiyle dikkat çekici ve tarihi bir öneme sahip. Bu önem Barbarasoğlu'nun bir kadın olarak "kadın bakış açısı" içinde hapis olmama dirayetinden de kaynaklanıyor. Meselesine tümüyle vakıf bir kalemin "sözü yormayan" berrak bir ifadesi, İmaj ve Takva. Bu özelliğiyle hem imaj hem takva diyenler kadar, daima takva diyenlerin de vazgeçemeyecekleri bir kitap.
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Yayınlanma Tarihi: 2009Yayınevi: Profil Yayıncılık
ISBN: 9753626148Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.610 üzerinden
65 Puan · 15 İnceleme

İmaj Ve Takva Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
mukavvadan adam

mukavvadan adam

@ranunavadi
·
06 Kasım 2018 18:08
10/10 puan verdi
sosyolog Fatma Barborosoğlu'nun 2 bölümden oluşan kitabının ikinci kısmı röportajlar oluşturuyor. güzel sorulara güzel cevaplar verilmiş... cumhuriyet döneminden günümüze kadar olan dindar kesimin değişimini hareketini anlatır ve dindar kesimin kamuda var olma ve takvaya uydurma girişimlerinin nasıl vazeçtiklerini nasıl evrildiklerini anlatıyor . kitap 2002 de ilk baskısını makale olarak yapmış . fatma barbarosoğlunun öngörüsü hattinden fazla nev zuhur etmiş durumda... var olan çözülmenin ya da değişimin artık ne deseniz deyin adına basamak basamak dünyevileşmenin ardına düşülmüş. bir varoluş kavgasındaki bir kesimin nasıl bir mağlubiyeti içseleştirdiğini yıllar içinde anlatıyor . acaba bir kesim yapıyorsa onun alternatifi olmazsa yaşayamayız mı ?
15 etkileşim
Merve Çilingir

Merve Çilingir

@kkslmrv96
·
05 Nisan 2022 13:04
Puan vermedi
Kitap yarım bırakmayı hiç sevmediğim halde zorlaya zorlaya 60’a kadar okudum. Benim için bir tık zaman kaybıydı. İsimle içeriği bağdaştıramadım. Okurken sıkıldım. Ne anlattığını bir türlü anlayamadım. İleri de bir şans verebilir miyim bilemiyorum ama şimdi uzun bir süre okumamak için kitaplığıma kaldırıyorum.
3 etkileşim
...Gizli Özne

...Gizli Özne

@a___aymisali
·
19 Mart 2021 18:57
10/10 puan verdi
Sosyolog Fatma Barbarosoğlu'nu ' "Son On Beş Dakika " isimli kitabıyla tanımıştım. O kitabını tam olarak sevemesem de İmaj Ve Takva isimli bu kitabıyla gönlümü feth etti diyebilirim. İmaj ve Takva isimli kitabın da gerek ismi gerekse içinde yer alan bazı cümleleri oldukça çarpıcı diye
11 etkileşim
Enver Bilge

Enver Bilge

@1Bilge
·
04 Mart 2021 14:05
7/10 puan verdi
Kitabı elime aldığımda takva ve imaj arasındaki bağlantıyı ele alıp onlar üzerinden kitap şekillenmiştir diye düşündüm. Ama tabi hiçte öyle olmadı. Kitabın başlarında da olsa bir bölüm olan imaj ve takva konusuna biraz olsun değinmiş ve o bölümü çok beğendim çünkü çok iyi ele almış, ancak daha sonra kitabın büyük çoğunluğu başörtü sorunları ve genel tarih içinde değişimine değinilmiş. Yazarın bir bayan olması hasebiyle beklemediğim şekilde günümüzdeki başörtülü bayanların neredeyse çoğunun modaya ayak uydurduğunu ve başörtünün amacı dışına saptığını vurgulamış. Asıl başörtü mücadelesinin 70'lerde 80'lerde verildiğini özellikle vurgulamış. Şiddetli bir şekilde başörtülü bayanlara yaptığı eleştiri bence bu alıntı da geçiyor: " başörtüsü ile dini hükümlere riayet ettiğini ifade etmekte; pantolon kazak giyerek, geleneksel kadın imajından kopmak istediğini söylemektedir". Bu konunun dışında aşırı fanatik futbol taraftarları, kadınların çalışma hayatlarını, televizyonun hayatımıza girişi, ölümle ilgili vb. birçok yazı var. Toplam 7 bölümden oluşmuştur. Son bölümde ise yazarla yapılan röportajlar yer almış. Kitabın biçimi bana sanki bir gazetede yazmış olduğu yazıların toplamı olarak geldi, belki de öyledir bilemiyorum takip ettiğim bir yazar değil. Son olarak dili çok ağır olmayıp sade, düz, rahat bir şekilde okunabilecek bir kitap.
26 etkileşim
Fazilet AYSU

Fazilet AYSU

@faziletaysu
·
02 Mayıs 2017 10:05
7/10 puan verdi
Bazı yerlerini anlamam zorda olsa güzel, gerçekçi bir kitaptı. Modern dünyadaki müslümanların takva ve imaj arasında gidip gelmelerinden, İslam 'ın aslını yaşama konusunda yaşadıkları zorlukları edebi bir dille ele almışalmış. İnsanların sırf modern yaşamak için kendi benliklerinden sıyrıldıkları görüşünün üzerinde durmuş. Türban yasağı sırasında müslümanların kendilerini ispatlama çabalarından bahsetmiş. Her okurun okuması gerken biir kitap. İyii okumalar...
8 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 81.9
Erkek% 18.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Fatma Barbarosoğlu
Fatma BarbarosoğluYazar · 32 kitap
Fatma Karabıyık Barbarosoğlu (d. 1962, Afyon) Sosyoloji doktoru, hikayeci, roman yazarı. Yeni Şafak Gazetesi'nde köşe yazıları yazmaktadır. Ortaöğrenimine, son yıla kadar, İstanbul'da devam etti, daha sonra 1980 yılında Afyon Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden 1984 yılında mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini, aynı bölümde "Türk-İslam Felsefesinde Tasavvufi Eğitimin Değerlendirilmesi" başlıklı bir tez hazırlayarak 1987 yılında tamamladı. İ.Ü. İktisat Fakültesi Sosyal Yapı-Sosyal Değişme Anabilim Dalı'nda "Modernleşme Sürecinde Moda-Zihniyet İlişkisi" başlıklı teziyle sosyoloji doktoru oldu. Söz konusu tezi, "Moda ve Zihniyet" adı ile İz Yayıncılık tarafından 1995 yılında yayınlanmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra edebiyat ile de meşgul olmuştur, roman, hikaye ve deneme türünde birçok kitap kaleme almıştır.

İmaj Ve Takva Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Pınar

Pınar

@pinarbyv
·
13 Nisan 23:24
- Yaşlılık yıllarında ortaya çıkan bir takım huylarla -mesela cimrilik, her türlü eşyayı biriktirme, yalnızlıktan korkma gibi- nasıl başa çıkılabilir? - Eğer bir şeyin sebebini bilirsek ona katlanmamız kolaylaşır. Mesela cimrilik... Niçin insanlar yaşlandıkça cimrileşiyor? Bir yazar, bunu yaşlıların fizyolojisi ile bağlantılı olarak açıklıyor. İhtiyar bir insan için dünyanın bütün nimetleri kısıtlıdır. Dünyanın bedenine karşı yaptığı bu kısıtlamaya karşılık, yaşlı da kendinde olanları kısıtlayarak cevap verir. Çünkü o yaşa gelinceye kadar elinden pek çok şeyin teker teker alındığını görmüştür. Gençliği, güzelliği, enerjisi, dostları yaşama sevinci birer birer uçmuştur. Dolayısıyla elinin altında olanlara sıkı sıkıya yapışır. Bazılarında bu, hastalık derecesindedir, bazılarında daha anlaşılabilir boyutlardadır. Eşya biriktirme de bunun gibidir. Geçmişlerini eşyalarla da somutlaştırarak yanı başların da tutmaya çalışırlar. Dolayısıyla dünde değil de bugünde yaşa yabildiği oranda az olur biriktirme faaliyeti.
4 etkileşim
Pınar

Pınar

@pinarbyv
·
13 Nisan 23:26
Aile içindeki bireyciliğin ne safhada olduğunun en iyi göstergesi bence eve getirilen ikinci ve üçüncü televizyonlardır. Yani ailenin fertleri bir program seyretmek için bile ortak bir karara varamıyorlar. Evdeki fert sayısınca televizyon. Çünkü aile içindeki her birey kendi egosunu merkez kabul ediyor. Bunu besle yen modern eğitim anlayışı. Modern eğitim anlayışında tecrübe küçümseniyor. Yaşanılmış olana bir değer verilmiyor. Neticede tepe-taklak bir toplum: Gençlere öykünen yaşlılar, oğlunu örnek alan babalar, kendi zevki konusundaki kızının "olurunu" bir türlü alamayan anneler...
5 etkileşim
Pınar

Pınar

@pinarbyv
·
06 Nisan 13:10
1980 sonrası Müslümanlar "Özal felsefesi"nin etkisi al tında, hal-i hazırdaki hayat anlayışını İslamî esaslara göre yeniden düzenleme idealinden uzaklaşmışlar ve tüketim zihniye tine uygun her türlü hayat tarzının "İslamî versiyonunun" üretilmesi yoluna gitmişlerdir. Günlük hayat içerisinde her şeyin "Müslümancası" üretilerek tüketim kalıpları Müslümanlar için yeniden düzenlenmiştir. Bu tüketim kalıplarının Müslüman kadına nasıl bir rol verdiği özellikle "başörtü" reklamlarıyla belirginleşmektedir. 1970'li yılların en önemli tartışma meselelerinden olan "Müslüman kadının görünürlüğü" özellikle 1990'ların başından itibaren "en şık şekliyle görünme"ye çevrilmiştir. Tesettür ve defile kelimelerinin yan yana ve birbirini tanımlar bir şekilde kullanılıyor olma si bile "görüntü" ve "görünür olma" probleminin geldiği noktayı gözler önüne sermektedir.
4 etkileşim
E م i n e

E م i n e

@heybemdeki__kitaplar
·
03 Haziran 13:27
“ Tasavufi anlayışta; hayat sahnesi,her oyuncunun (kendi) oyununu serbestçe sahnelendiği yer olmaktan ziyade aşığı maşuktan ayıran birden fazla perdenin yer aldığı bir sınanma yeridir.Ve perdelerin her biri aşığın maşukuna kavuşmayı murat ederek vazgeçmesi gereken dünyevî bir nimeti temsil etmektedir.”
7 etkileşim
Pınar

Pınar

@pinarbyv
·
06 Nisan 12:50
Modern dönemde ahireti unutup dünyayı merkez alarak yaşamaya çalışan insanların yerini, post-modern dönemde; bilgisayar aracılığıylayaratılan sanal âlemi merkeze alan, dış dünyayı, yani öteki insanlarla ilişkiyi gerektiren dünyayı dışarıda bırakarak ekrana, yani oyuna hapsolmuş insanlar aldı
5 etkileşim

İmaj Ve Takva İletileri

Tümünü gör